Teksti Verkkotoimitus Kuva AVPlus

Tidal on pitkään rakentanut brändiään korkean äänenlaadun ympärille, mutta sen asema markkinoilla on ollut haastava suurempia kilpailijoita vastaan. Nyt, kun Spotify HiFi -palvelu on viimein saapumassa, Tidal kohtaa kenties suurimman uhkansa tähän mennessä.

Spotify HiFi -ominaisuuden myötä yksi Tidalin keskeisistä kilpailueduista saattaa kadota. Kysymys kuuluukin: voiko Tidal selviytyä?

Spotify HiFi – Pelin muuttava tekijä

Spotify julkisti suunnitelmansa HiFi-tasoisesta äänenlaadusta jo vuonna 2021, mutta palvelun käyttöönottoa on viivästetty kerta toisensa jälkeen. Erilaiset lisensointiongelmat, tekoälyyn liittyvät kokeilut ja uudet sosiaaliset ominaisuudet ovat siirtäneet HiFi-palvelun taka-alalle.

Nyt kauan odotettu päivitys näyttää lopulta toteutuvan – mutta ei aivan odotetulla tavalla. Sen sijaan, että Spotify tarjoaisi erillisen HiFi-tilauksen, ominaisuus tullaan liittämään uuteen Music Pro -pakettiin, jonka arvioidaan maksavan noin 5,99 euroa kuukaudessa nykyisten tilaushintojen päälle.

Tämä tarkoittaisi, että Spotify Premium + Music Pro -kokonaisuus asettuisi hintaluokkaan 17,98 euroa kuukaudessa – mikä on enemmän kuin aiemmin huhuttu viiden euron lisämaksu, mutta silti edullisempi kuin Tidalin aiempi 19,99 euron HiFi Plus -tilaus.

Spotify ei kuitenkaan keskity pelkästään parempaan äänenlaatuun. Music Pro -pakettiin voi kuulua myös muita etuja, kuten remiksityökaluja ja erikoispääsy konserttilippuihin.

On selvää, että Spotify pyrkii tekemään HiFi-tason äänenlaadusta vain yhden osan laajemmasta palvelupaketista. Mutta pystyykö se kilpailemaan Tidalin äänenlaadun kanssa?

Spotify HiFi:n odotetaan tarjoavan CD-tasoista häviötöntä ääntä (16-bit/44,1 kHz), mutta toistaiseksi ei ole vahvistettu, tukeeko se myös hi-res-audiota (24-bit/192 kHz FLAC), jota Tidal tarjoaa osassa kappaleitaan.

Tidalilla voi siis yhä olla pieni etulyöntiasema äänenlaadun suhteen – mutta onko ero kuultavissa tavalliselle käyttäjälle? Se on edelleen keskustelun aihe.

Miksi käyttäjät siirtyvät pois Tidalista?

Vaikka Tidal on tunnettu korkeasta äänenlaadustaan, monet käyttäjät eivät pidä tätä riittävänä syynä palvelun käytölle. Käyttäjäkokemuksen haasteet, käyttöliittymän kömpelyys ja tekniset ongelmat ovat ajaneet ihmisiä takaisin tuttuihin vaihtoehtoihin.

Vuonna 2024 Tidalin osuus Yhdysvaltojen suoratoistomarkkinoista oli vain 0,5 % – selvästi jäljessä esimerkiksi YouTube Musicista (6,8 %) ja jopa Pandora Premiumista (1,9 %). Samaan aikaan Spotify, Apple Music ja Amazon Music hallitsevat yhdessä yli 90 % markkinoista, jättäen Tidalille vain pienen markkinaraon.

Keskeisimmät käyttäjäkokemuksen haasteet:

  1. Soittolistojen siirto on hankalaa – Tidal ei tue suoraa siirtoa, vaan käyttäjät joutuvat turvautumaan kolmannen osapuolen palveluihin, joista monet veloittavat lisämaksuja tai rajoittavat kappalemäärää ilmaisversiossa.
  2. Tekniset ongelmat ja suoratoiston viiveet – Käyttäjät ovat raportoineet hitaita latausaikoja ja puskurointiongelmia erityisesti korkearesoluutioisen äänen suoratoistossa.

Toisin kuin Tidal, Spotify toimii saumattomasti eri laitteilla – puhelimista älykaiuttimiin ja pelikonsolien kautta autojärjestelmiin.

Joillekin käyttäjille äänenlaatu saattaa kompensoida käytön hankaluuksia – mutta monille se ei riitä. Kun käyttökokemus ja helppous ovat yhtä tärkeitä kuin äänenlaatu, Spotifylla on etulyöntiasema.

Tidalin liiketoiminta ajautuu vaikeuksiin

Tidal ei menetä pelkästään käyttäjiään – myös sen taloudellinen tilanne on vaikeutumassa. Palvelun omistajayritys Block (aiemmin Square) on alkanut vetää sijoituksia pois Tidalista ja siirtää painopistettään Bitcoinin louhintaan.

  • Liikevaihto laskee – Vuonna 2024 Tidalin kolmannen vuosineljänneksen tulot olivat 44 miljoonaa dollaria, kun vielä kolme vuotta aiemmin ne olivat 58 miljoonaa.
  • Block myöntää yliarvioineensa Tidalin arvon – Yhtiö kirjasi 132 miljoonan dollarin arvonalennuksen vuonna 2023, mikä osoittaa, että se ei pidä Tidalin hankintaa kannattavana.
  • Massiiviset irtisanomiset – Lokakuussa 2024 ilmoitettiin jopa 100 työntekijän vähennyksistä, mikä tarkoittaa lähes neljännestä Tidalin henkilöstöstä.
  • Investoinnit hupenevat – Block ohjaa varoja pois musiikkipalvelusta ja keskittyy muihin liiketoimintoihinsa.

Kun tiimi pienenee, tulot laskevat ja emoyhtiön tuki heikkenee, Tidalilla on yhä vähemmän mahdollisuuksia kilpailla.

Tidalin sovellustuki heikkenee

Tidalin ongelmat eivät rajoitu vain taloudellisiin haasteisiin – palvelu menettää myös alustatukea ja yhteistyökumppaneita.

  • Plex lakkautti integraation – Käyttäjät eivät enää voi yhdistää Tidalia itse ylläpitämiinsä musiikkikirjastoihin.
  • Samsungin älytelevisiot poistivat Tidal-sovelluksen – Tizen OS -televisiot eivät enää tue palvelua.
  • Roku lopetti tuen Tidalille – Yksi suosituimmista suoratoistoalustoista ei enää tarjoa sovellusta.
  • Amazon Fire TV -laitteiden vanhemmat mallit menettivät tuen – Kodin viihdejärjestelmien käyttäjille vaihtoehdot vähenevät.

Kun alustoja katoaa, käyttäjillä on yhä vähemmän syitä jäädä palveluun. Samaan aikaan Spotify, Apple Music ja Amazon Music tarjoavat saumattoman yhteensopivuuden, mikä helpottaa vaihtoa entisestään.

Onko Tidalin kohtalo sinetöity?

Spotify HiFi:n lanseeraus vain lisää painetta. Käyttöliittymän sujuvuus ja vahva ekosysteemi voivat tehdä Tidalin kilpailueduista merkityksettömiä.

Vaikka myös Qobuz on niche-palvelu, sen tilanne on vakaa – paremmat kumppanuudet ja laajentumishankkeet pitävät sen elinvoimaisena.

Tidalin kohdalla emoyhtiö vetäytyy, kumppanuudet heikkenevät ja käyttäjät siirtyvät pois.

Jos Spotify HiFi täyttää odotukset, Tidal voi jäädä vain nimeksi musiikkialalla. Kirjoitus ei ole enää vain seinällä – se kasvaa yhä näkyvämmäksi.