Teksti Teppo Hirvikunnas ja Mikael Liukkonen Kuvat Valmistajat, Teppo Hirvikunnas ja Mikael Liukkonen

Television katselukokemusta voi parantaa monin tavoin, mutta yksi tehokkaimmista ja näyttävimmistä keinoista on Ambilight-tyylinen kuvan tapahtumia mukaileva taustavalaistus.

Philipsin Ambilight-televisioista tuttu television taustavalaistusjärjestelmä luo immersiivisemmän katselukokemuksen heijastamalla kuvan mukaiset värit seinälle television taakse. Ikään kuin laajentaen kuvaa television kuvaruudun ulkopuolelle.

Tämä ominaisuus on ollut aikaisemmin saatavana vain Philipsin televisioissa, mutta nyt saatavana erillisenä melkein mihin televisioon tahansa. Tarjolla on Philipsin oma Ambilight Sync Box -lisälaite (oli testissä edellisessä AVPlus-lehdessä 1/2025 ja jutun löydät täältä), Toimiva laite, mutta kaikkinensa (450-550 euroa) melko kallis.

Huomattavasti edullisemman ratkaisun tarjoaa erilaisiin LED-valohin erikoistunut Ledvance sekä Govee.

Ledvance HDMI Synch Box LED Strip maksaa ostopaikasta riippuen 150-170 euroa ja Govee AI Sync Box 2 190-230 euroa. Kumpikin toimii samalla periaatteella kuin Philips eli kuvalähteen ja television väliin tuleva boksi (hdmi-liitännät) analysoi reaaliajassa kuvaa ja ohjaa television taakse kiinnitetyn led-rgb-valonauhan valaistusta ja värejä kuvainformaation mukaisesti.

Kytkentätavasta johtuen järjestelmä toimii vain ulkopuolisen kuvalähteen kanssa. Televisiolähetyksillä tai television suoratoistopalveluilla valoefektit eivät toimi, koska kuvasignaalia ei saada televisiosta ulos ohjainboksille.

Eikä tässä kaikki. Löysimme halpaverkkokauppa Temusta ainoastaan 28 euroa maksavan vaihtoehdon. Jopa 75-tuuman kuvakoolle tarkoitettu EISSILOLY RGBIC -valosarja perustuu television yläreunaan kiinnitettävään television kuvaa “kuvaavaan” kameraan. Valoja ohjataan kameran näkemän kuvan ja värien perusteella “lähes” reaaliajassa. Toimintaperiaatteesta johtuen valoefektit toimivat siis myös televisiolähetyksissä ja television omilla suoratoistopalveluilla.

Govee ja Ledvance tulevat kuvalähteen ja television väliin (HDMI-liitännällä) ja analysoivat reaaliajassa kuvaa ja ohjaavat television taakse kiinnitetyn led-rgb-valonauhan valaistusta ja värejä kuvainformaation mukaan. Kytkentätavasta johtuen järjestelmä toimii vain ulkopuolisen kuvalähteen kanssa. Televisiolähetyksillä tai television suoratoistopalveluilla valoefektit eivät toimi, koska kuvasignaalia ei saada televisiosta ulos ohjainboksiin. Goveeseen voi liittää neljä ulkopuolista kuvalähdettä, Ledvanceen vain yhden.

Ledvance Sync Box Flex

Asensimme ensimmäisenä Ledvancen paketin. Testitelevisiona oli toimituksemme 55-tuumainen Philips PUS7409, jossa ei kuitenkaan Philipsin ambilight-valaistusta vakiona. Nytpä sellainen siihenkin saadaan.

Kiinnitimme Led-nauhat televisioon ohjeiden mukaan aloittaen takapanelin vasemmasta alalaidasta.. Valonauhan pituus on 380 cm ja tämä riittää aina 65-tuumaiselle televisiolle. Tarvittaessa hieman isommallekin, mutta valonauhat jäävät tällöin jo aika etäälle television reunoista ja valo ei tällöin tietenkään leviä niin hyvin television sivuille. Valonauhat kytketään erilliseen ohjainboksiin ja siitä edelleen HDMI-sisääntulon ja lähdön sisältävään kytkentäyksikköön. Kyseiset boksit ovat kevyitä ja litteitä ja ne ovat kiinnitettävissä television takapaneliin kaksipuoleisella teipillä. Kumpikin boksi tarvitsee oman virtalähteensä, jotka molemmat kuuluvat toimitukseen.

Laite toimii siis HDMI-kuvasignaalin ohjaamana ja valoja ohjaava yksikkö sijoitetaan kuvalähteen ja television väliin. Tämä tarkoittaa, että television sisäiset ohjelmalähteet kuten televisiolähetykset tai television suoratoistopalvelut eivät voi ohjata valoja. Vain ulkopuoliset kuvalähteet kuten erillinen digiboksi, mediasoitin, Bluray-soitin tms. voivat ohjata valoja. Tämä rajoittaa jossain määrin käyttöä. Kytkentäyksikössä on myös vain yksi HDMI-tulo.

Liitimme laitteeseen Sonyn Blu-Ray soittimen, joka tarjoaa myös Netflix:n ja YouTube-striimaussovellukset. Jos yksi HDMI-liitäntä ei riitä, markkinoilta löytyy toki HDMI-kytkimiä joihin voi liittää 2-5 laitetta, mutta siinä taas yksi purkki johtoineen lisää.

Valojen asetuksia ja toimintaa ohjataan kodin lähiverkon kautta selkeällä puhelinsovelluksella, joka tarjoaa lukuisia erilaisia toimintoja, kuten erilaisia tunnelmavaloja vaihtelevin teemoin.

Elokuvien katselua ajatellen tärkein ja olennaisin toiminto on kuitenkin ambient-efekti. Ja tässä tehtävässään laite toimii nopeasti ja täsmällisesti. Värit piirtyvät lähes oikeissa sävyissään ja kuvaa  (lähes) reaaliajassa seuraten, niin kuin pitääkin. Philipsin alkuperäiseen Ambilight-sovellukseen verrattuna Ledvancen tuottamat valoefektit ovat astetta “hermostuneemmat”, mutta sovelluksen säädöillä tätä efektiä voi hillitä levollisemmaksi. Kaikkiaan toimiva, laite vaikka ei aivan alkuperäisen Philipsin ambilightin veroinen

Osram Ledvance:n näkymät mobiilisovelluksessa. Selkeys ja loogisuus ovat testin parhaasta päästä.

Govee AI Sync Box 2

Seuraavaksi oli vuorossa Govee AI Sync Box 2 joka siis toimii samalla periaatteella kuin Ledvance, HDMI-videosignaalin ohjaamana.

Valonauhan pituus on 5 metriä, ja se riittää jopa 75-tuuman televisioille. Asennus kävi näppärästi muutamassa minuutissa. Jo asennusvaiheessa huomasimme, miten led-valopisteiden määrä oli selvästi suurempi kuin Ledvancessa, saati halvassa EISSILOLY:ssa. Tämä lupaa ainakin suurempaa valotehoa ja mahdollisesti tarkempaa informaatiota valoefektien osalta. Goveen puhelinsovellus on lajissaan varsin vakuuttava: se on graafisesti miellyttävä ja selkeä käyttää. Goveella näyttäisi olevan melkoinen määrä muitakin vastaavia led-tuotteita joita kyseinen sovellus voi käyttää. Goveen keskusyksikkö on tämän järjestelmän “aivot” joka ohjaa ambient-efektejä. Erona testin muihin laitteisiin, Govee tarjoaa peräti neljä HDMI-sisääntuloa, jolloin voit liittää ohjelmalähteeksi esimerkiksi digiboksin, Blu-Ray soittimen, pelilaitteen ja vaikkapa Google Chromecast-tikun. Myös tässä tulee huomioida, että jos katsot televisiolähetystä tai television omaa suoratoistoa, ambient-valot eivät reagoi kuvasignaaliin.

Goveen suorituskyky on testin paras: Govee seuraa nopeasti liikkuvaa kuvaa luontevasti, värien sävyt on lähes aina sävyiltään ja sijanniltaan kohdallaan. Philipsin ambilight:n tuottamaan, pehmeän jouhevasti liikkuvaan värien soljuntaan myöskään Govee ei ihan pääse: Efektit ovat ajoittain hieman turhan sähäkän oloista kuten Ledvancesssakin. Tosin tässäkin on tarjolla säätöjä halutun efektin saamiseksi.

Govee:n sovellusnäkymä. Erittäin selkeä ja visuaalisesti tasokas lajissaan. Govee tarjoaa myös lukuisia tunnelmavalaistuksia eri tilanteisiin.

EISSILOLY RGBIC

Viimeiseksi Temusta löytämämme alle 30 euron hintainen halpissarja. Sen toiminta perustuu siis television kuvaa kuvaavaan kameraan, Valoja ohjataan kuvan värien mukaisesti. Sarja pitää sisällään pituudeltaan säädettävän varren päässä olevan kameran ja pienen, television USB-liitännästä virtansa saavan ohjausyksikkö ja kelan valonauhaa 4.8 m verran.

Myös tässä valojen asetukset tehdään puhelinsovelluksella, jonka monipuoliset säädöt olivatkin yllättävän monipuoliset, ellei peräti ylenpalttiset: Voit säätää muun muassa värejä, ledisarjan reagointiasetuksia  esimerkiksi elokuvan tummissa kohdissa. Ja tarjolla on paljon muitakin, enemmän ja vähemmän hyödyllisiä toimintoja, kuten äänen kanssa reagoiva “diskoasetus” jossa hyödynnetään kännykän omaa mikkiä. Jokainen käyttäjä sitten voi kokeilla ja punnita mistä pitää. Sovellus muuttui yllättäen käyttöä seuraavalla päivällä kiinan kieliseksi. Sovelluksen poiston ja uudelleen asentamisen jälkeen se muuttui takaisin englanniksi. Elokuvien kannalta tärkein eli ambilight-efekti oli kuitenkin tämän halpasarjan huonoin lenkki: Vaikka kamera kuvaa ruudun tapahtumia reaaliajassa, ei valojen reagointinopeus riitä nopeasti vaihtuviin väreihin. Valot seuraavat hieman kuvatapahtumien perässä. EISSILOLY-valosarja tuottaa usein myös ihan sattumanvaraisia punertavia ja vihreitä valoja, vaikka ruudun värimaailma on aivan jotain muuta.

Sinänsä hyvä idea, mutta käytännön tasolla lopputulos ei oikein vakuuta. Toisaalta ei ole kallis ja jos käyttäjälle riittää värikkäät staattiset taustavalot ja juhlakäyttöön iloisesti vilkkuvat valoefektit, niin siihen tämä investointi on ihan perusteltavissa.

Ambilight-valaistuksen tuottaa television taakse kaksipuolisella teipillä kiinnitettävät led-valonauha. Kuvassa Temusta ostettu EISSILOL.
EISSILOLY RGBIC -valosarja perustuu television yläreunaan kiinnitettävään television kuvaa “kuvaavaan” kameraan. Valoja ohjataan kameran näkemän kuvan ja värien perusteella “lähes” reaaliajassa. Toimintaperiaatteesta johtuen valoefektit toimivat siis myös televisiolähetyksissä ja television omilla suoratoistopalveluilla. Tekniikka ei tässä tosin toimi kovin hyvin. Kameran kiinnitysmekanismi on todella heppoinen ja kamera kannattaakin kiinnittää kaksipuolisella tarrapalalla (mukana paketissa).
Eissilollyn sovellus tarjoaa runsaasti erilaisia valaistusvaihtoehtoja melkeinpä ähkyksi asti. Valikot ovat hieman sekavat, ja osa toiminnoista jäi testaajille mysteeriksi.

Mainos

Mainos päättyy

Toimivia ja yksi viihteellisempi

Kuvan mukaan mukautuva taustavalaistus tuo katseluun lisää tunnelmaa ja visuaalista elämyksellisyyttä. Philipsin Ambilight on yhä referenssi, mutta vastaavia ratkaisuja on nyt saatavilla myös muihin televisioihin. Testissä parhaaksi osoittautui Govee AI Sync Box 2, joka tarjosi toimivat ambiloght efektin, monipuolisimmat liitännät ja selkeän hallintasovelluksen. Ledvancen ratkaisu toimi luotettavasti, mutta yksittäinen HDMI-tulo ja sen ambilight efektit ovat hieman rauhattoman oloiset. Ledvance tarjoaa toli myös muitakin valotoimintoja ja Ledvancella on muitakin yhteensopivia valaisustuotteita.

Halvin testilaite, EISSILOLY RGBIC, jäi toimivuudessa jälkeen – erityisesti ambilightin värien tarkkuuden ja reagointinopeuden osalta. Se voi silti sopia tunnelma- ja tehostevaloksi yksinkertaiseksi taustavaloksi.

Kokonaisuudessaan HDMI-signaalia hyödyntävät järjestelmät ovat tarkempia ja toimivat elokuvakäytössä parhaiten, mutta käyttö rajoittuu ulkoisiin kuvalähteisiin.

RGBIC?

Ambilight-valonauha perustuu RGBIC-tekniikkaan, jossa LED-nauhan RGB-väriejä toistavia led-valoyksiköitä voidaan ohjata toisistaan riippumatta. Lyhenne tulee sanoista Red–Green–Blue–Independent Control. Toisin kuin tavallinen RGB-nauha, joka näyttää vain yhtä väriä kerrallaan, RGBIC mahdollistaa useiden värien samanaikaisen käytön samalla nauhalla.

Ledvance Sync Box Flex

Käypä Ambilight peruskäyttöön

HDMI-signaaliin perustuva taustavalojärjestelmä, joka tuo Ambilight-tyylisen valon television taakse ulkoisten laitteiden kuvasignaalin perusteella. Asennus on kohtuullisen helppo, vaikka kaksi boksia vaatii hieman enemmän työtä ja kaapeleita. Sovellus on selkeä ja valot reagoivat nopeasti ja sävykkäästi. Käytön rajoitteena on se, ettei valojärjestelmä toimi television sisäisten sovellusten tai virittimen kanssa, ja HDMI-tuloja on vain yksi.

Nopea ja tarkka ambilight-efekti
Hyvä valoteho ja toimiva sovellus

Vain yksi HDMI-tulo
Ei toimi TV:n omilla sovelluksilla ja TV-lähetyksillä
Efektit voivat olla levottomia

Govee AI Sync Box 2

Lähes “aidon” Ambilight:n veroinen

Monipuolisin ja tehokkain testatuista järjestelmistä. Tarjoaa neljä HDMI-sisääntuloa ja tehokkaan valonauhan, jossa on poikkeuksellisen paljon led-valopisteitä. Helppo asetaa, mukana kaikki tarvittava. jopa kahdet HDMI-kaapelit. Sovellus on selkeä ja visuaalisesti miellyttävä. Säätöjä ja erilaisia asetuksia paljon. Valojen reagointi on nopeaa ja sävyt osuvat kohdilleen hyvin. Philipsin Ambilight:n pehmeyttä Govee ei täysin saavuta, mutta kokonaisuus on muuten erittäin toimiva. Testiryhmän paras kokonaisuus.

Nopeat ja tarkat ambilight-efektit
Neljä HDMI-tuloa
Selkeä ja monipuolinen sovellus
Hyvä valovoima ja tunnelmavalot

Ei toimi TV:n omilla sovelluksilla ja TV-lähetyksillä

EISSILOLY RGBIC

Yllättävä hintaisekseen

Hyvin edullinen kameraohjattu valosarja, joka tuo värivalot television taakse reagoiden ruudun väreihin kameran perusteella. Vaikka reaaliaikainen Ambilight-efekti ei toimi kovin tarkasti tai nopeasti, sarja tarjoaa paljon visuaalisia vaihtoehtoja tunnelmavaloihin ja viihdekäyttöön. Sovellus on yllättävän monipuolinen säätömahdollisuuksiltaan, ja tuotteella voi olla käyttöä tausta-/tunnelmavalaistuksessa ja vaikka pelikäytössä, missä kuvaseurannan tarkkuutta ei ehkä samalla tavalla vaadita kuin elokuvan katselussa. Hintaisekseen siis yllättävän toimiva laite.

Toimii TV:n omilla kuvalähteillä
Edullinen hinta
Paljon väri- ja efektivaihtoehtoja
Sovelluksessa runsaasti säätöjä

Hidas ja epätarkka valoreagointi liikkuvaan kuvaan
Sovellus voi toimia epäluotettavasti

Merkki & MalliGovee AI Sync Box 2Ledvance Synch Box FlexEISSILOLY RGBIC
Hinta190-230 €150-170 €27-30 €
Lisätietojaeu.govee.comledvance.fitemu.com
Kuva-analyysiHDMI-signaalistaHDMI-signaalistaKameralla
Liitännät4x HDMI/ 1 ulos1x HDMI (2.0) sisään/ulosUSB (virta)
Valonauhan pituus500 cm387,4 cm (*480 cm
Ledien määrä /m68 kpl/m31 kpl/m19 kpl/m
Suurin näyttökoko75-tuumaa65-tuumaa75-tuumaa
OhjainsovellusGoveeLedvance Smart+uLamp
ToiminnotAktiivinen taustavalo, erilaiset taustavalotAktiivinen taustavalo, erilaiset taustavalotAktiivinen taustavalo, erilaiset taustavalot
Mitat (l x k x s)Liitinyksikkö 200 x 110 x 30 mmLiitinyksikkö 110 x 23 x 72 mmOhjainyksikkö: 62 x 11 x 23 mm
Ohjainyksikkö 84,4 x 20 x 50 mm
Paino510 g85 / 44 gn. 72 g (*
ToimitussisältöLed-valonauha, liitin ja ohjainyksikkö, virtalähde, 2x HDMI-kaapeliLed-valonauha, liitin- ja ohjainyksikkö, 2 kpl virtalähde, USB-C/USB-A -kaapeli (2 m), USB-A/USB-A -kaapeli (1 m), HDMI-kaapeli (2 m),Led-valonauha, ohjain- ja kamerayksikkö, 2-puolinen tarrapala-arkki (45x45 mm), asennusohjeet (eng.)
MuutaOhjainyksikön USB-kaapelin pituus 120 cm, kamerakaapelin pituus 40 cm, säädettävä kamerapuomin kiinnitysleuka (maks. 15 mm) ja etäisyys (50-105 mm).
*) valonauha 380 cm + liitin ja jatkopalat 7,4 cm*) kaapeleineen