Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas & Valmistaja
Monet varmaan ajattelevat, että robotti-imurit ovat turhakkeita. Niin minäkin, mutta nyt tulin toisiin aatoksiin - Mutta millä hinnalla?
Robotti-imureiden myynti on kasvanut tasaisesti, todennäköisesti hintojen laskiessa yhä useamman ulottuville. Edullisimmillaan robotti-imureita myydään jopa 50-70 eurolla kun kalleimmista saa maksaa jopa 1500-2000 euroa. Myydyimpien perustason robotti-imureiden eli “vähemmän älykkäiden” imureiden keskihinta on siinä 150-200 euron paikkeilla ja “älykkäämpien” 300-400 euroa. Telakka-asemalla varustettujen imureiden hinnat ovat keskimäärin 500-700 euroa ja siitä ylöspäin, ja toisiaan aina jopa 2000 euroon saakka.
Hintahaarukka on siis valtava, ja se kertoo samalla myös teknologian ja ominaisuuksien eroista. Alle 200 euron laitteissa navigointi tapahtuu tyypillisesti enemmän tai vähemmän satunnaisliikkeellä, imuteho on rajallinen, ja laitteet saattavat jäädä jumiin esteisiin tai jättää osia lattiasta siivoamatta. Sovellukset ovat ominaisuuksiltaan vaatimattomia, eikä niissä ole tukea esimerkiksi huonekohtaiselle siivoukselle tai virtuaalisille raja-alueille.
300-700 euron hintaluokassa imuteho kasvaa ja mukaan tulevat jo systemaattinen reititys (esim. gyroskoopin tai lasertutkan avulla), monipuolinen sovelluspohjainen ohjaus ja mahdollisuus tilan kartoitukseen. Usein nämä mallit tukevat myös moppaustoimintoa, tarjoavat enemmän hallintaa esimerkiksi siivouksen ajastukseen, siivousalueiden valintaan sekä telakka-aseman pölysäiliön ja moppausveden tyhjennykseen.
Yli 800 euron laitteet edustavat jo selvästi "premium"-tasoa: Niissä on tarkka laser- tai kameranavigointi, tekoälyyn perustuva esteiden väistö, usean kerroksen ja tilan muistaminen, erilaisia asetuksia, automaattinen tyhjennysasema ja kehittynyt moppausjärjestelmä jne. Myös imuteho ja akkukesto ovat yleensä paremmat. Hinnan kasvaessa ominaisuudet lisääntyvät, “älykkyys” ja erityisesti imuteho kasvaa. Ja tällaisen kalliimman pään imurin mekin saimme nyt testiin.
Kalliimmasta päästä
Roborockin mallisto on laaja, alkaen 260 eurosta. Testiin saatu uunituore Roborock Saros 10 edustaa kuitenkin jo malliston kaikkien kalleinta päätä. Saros 10 on siten myös ladattu täyteen Roborockin uusinta tekniikkaa ja osaamista. Hintakin sen mukainen, 1499 euroa.
Saros 10 on suunniteltu yhdistämään maksimaalisen tehokas imurointi, kehittynyt navigointi, edistynyt moppaustoiminto ja automaattinen huolto. Laitteen keskeisiä ominaisuuksia ovat erittäin korkea, maksimissaan 22 000 pascalin imuteho (valmistajan ilmoittama), kehittynyt esteentunnistus sekä tarkka kartoitus sisäänvedettävän LiDAR-tutkan ja RGB-kamerayhdistelmän avulla.
Niin sanotun AdaptLift-järjestelmän avulla imurin luvataan suoriutuvan jopa 4 cm korkeista esteistä ja kynnyksistä, ja pystyvän imuroimaan paksuja mattoja. Lisäksi imuri on varustettu uudella niin sanotulla VibraRise 4.0 -moppijärjestelmällä, jossa moppi värähtelee 4000 kertaa minuutissa ja se nostetaan automaattisesti ylös mattojen päällä.
Pääharjana imurissa on “DuoDivide”-harja, joka on suunniteltu ehkäisemään hiusten takertumista. Sivuharjassa on taas “FlexiArm”-teknologia, joka ulottaa itsensä tehokkaasti myös nurkkiin ja seinänvierustoille. Sivuharjoja on kuitenkin vain yksi.


Laitteen akkukapasiteetti on 6 400 mAh, jolla luvataan jopa 220 minuutin käyttöaika yhdellä latauksella. Imuri tunnistaa matot ja säätää imutehon automaattisesti. Saros 10 soveltuu useille lattiamateriaaleille, kuten parketille, laatalle ja matoille. Matalan, karvan alle 8 cm korkeutensa ansiosta se mahtuu myös useimpien huonekalujen alle.
Saros 10:n lataus- ja huoltotelakka, RockDock Ultra 2.0, hoitaa automaattisesti pölysäiliön tyhjennyksen, mopin pesun jopa 80-asteisella vedellä, kuivaamisen kuumalla ilmalla sekä vesisäiliön täytön. Telakassa on myös pesuaineannostelu ja automaattinen puhdistus. Imuria ohjataan Roborock-sovelluksella, jossa on myös tuki ääniohjaukseen (Google Assistant, Alexa, Siri). Sovelluksessa on toimintoja vaikka muille jakaa, aina kameravalvontaa myöten.

Sehän toimii
Ensivaikutelma oli vakuuttava. Imuri kuten myös erillinen telakka-asema ovat tukevan ja laadukkaan oloiset. Sitä samaa ei voi aivan sanoa ohjeistuksesta. Ohjeet ovat vain englanniksi (ainakin toistaiseksi) ja voisivat olla selkeämmät, ja etenkin seikkaperäisemmät. Tähän malliin ei ollut myöskään vielä tarjolla samanlaisia video-oppaita kuin joihinkin aikaisempiin malleihin.
Sinänsä käyttöönotto sujui kuitenkin pienen alkuihmettelyn jälkeen kohtalaisen helposti. Sovellus puhelimeen ja sitten sen opastamana yhdistetään imuri kodin lähiverkkoon. Telakkaosan vesisäiliö tulee myös täyttää ja katsoa, että pölypussi on paikallaan.
Tämän jälkeen sovelluksen ihmettelyä. Ja sitä riittääkin. Tässä, jos jossain kaipaisi ehdottomasti hieman parempaa ohjeistusta ja esittelyä. Ja suomeksi. Mutta rohkea rokan syö ja imuri käyntiin. Tässä vaiheessa vielä ilman moppausta, jonka osasimme ottaa jopa pois päältä.
Imuri lähti liikkeelle ja aloitti kohtalaisen järkevän näköisesti kulkemaan pitkin huonetta. Hieman outoja reittejä ja logiikkaa noudattaen, mutta tässä vaiheessa imuri myös ilmeisesti “opettelee ja piirtää” jonkinlaisen kartan huoneistosta. Merkkaa jopa huonekalujen, mattojen ja muiden esteiden paikat. Ja mattojen kohdalla imuri nostaa muuten itseään ylöspäin ja samoin imutehoa. Roborock selvisi mainiosti jopa paksusta karvalankamatosta. Kuten myös korkeistakin kynnyksistä.
Pyörämekanismi pystyy siis nostamaan imuria ylöspäin kynnysten ja paksujen mattojen kohdalla. Imuri selviytyy jopa lähes 4 cm esteistä. Tosin kynnysten kohdalla imuri jostain syystä halusi aina kääntyä poikittain ja saattoi siksi jäädä hieman “jumiin ja ihmettelemään”, mutta aikansa pyristeltyään pääsi kuitenkin aina jatkamaan hommia.
Kun kartta oli “piirretty”, vaikutti homma sujuvan seuraavalla kerralla nopeammin ja järjestelmällisemmin, tosin edelleen kynnykset olivat hieman haastavia. Karttaa voi myös “editoida” manuaalisesti. Rajata/nimetä huoneita ja eri tiloja haluamallaan tavalla, merkitä huonekaluja ja no-go-alueita jne. Jatkossa imurin voi laittaa siivoamaan vain tietyn huoneen tai alueen. Puhdistukselle on lukuisia asetuksia, joiden eroja ei kuitenkaan selitetä kunnolla. Imurin voi myös laittaa tekemään kaksi siivouskertaa peräkkäin ja imuria voi myös ohjata manuaalisesti haluamaansa paikkaan.

Katso täältä lisätietoa Roborock-sovelluksesta.


Mainos
Mainos päättyy
Mopaten myös
Seuraavaksi kokeilimme moppausta. Moppiosa on siis mikrokuitukangas-liinalla varustettu kohtalaisen kokoinen alue imurin pohjassa, joka painautuu lattiaa vasten. Imurissa on vesisäiliö, josta veden ja pesuaineen seosta annostellaan mopin liinaan. Vettä ladataan imuriin telakka-asemasta, jossa myös säiliö pesuaineelle. Tästä pesuaineesta ei tosin ole mitään tietoa: Mitä se on ja mistä sitä saa? No googlettamalla selvisi, että Roborockilla on omaa Cleaning Solution -liuosta, mutta todennäköisesti myös muut moppaaviin robotti-imureihin tarkoitetut ja yleensä lattian pyyhintään tarkoitetut vaahtoamattomat puhdistusaineet ajavat asiansa.

Mikään varsinainen lattian tehopesijä ei Roborock, eikä mikään muukaan robotti-imuri ole, mutta ylläpitää mainiosti lattioiden puhtautta säännöllisesti käytettynä. Kokeilussamme noin 30 m2 alueen yksi moppauskerta tuotti yllättävän likaista vettä eli kyllä moppauksesta on selvästi hyötyä.
Imuri käy myös aina välillä pesemässä mopin telakka-asemassa ja telakka-asemassa on oma säiliö likavedelle. Siivouksen päätteeksi moppi pestään telakka-asemassa kuumalla vedellä ja kuivataan seuraavaa käyttökertaa varten.


Sovelluksessa on erilaisia asetuksia moppaukselle, ainakin veden määrään vaikuttavia, mutta niistä saisi olla tarkemmat kuvaukset ja ohjeet.
Niin ja imurin kameran kuvaamaa näkymää voi myös katsella etänä puhelimen sovelluksesta ja imuriin saa myös kaksisuuntaisen ääniyhteyden. Tällä voi tehdä vaikka tilan valvontaa tms.

Miten robotti-imuri suunnistaa?
1. Satunnainen liike on robotti-imureiden yksinkertaisin ja edullisin navigointimenetelmä. Se perustuu täysin satunnaiseen liikkeeseen ja törmäysantureihin. Imuri liikkuu, kunnes kohtaa esteen, jolloin se vaihtaa suuntaa sattumanvaraisesti. Reitti ei ole suunniteltu, eikä imuri muista missä se on jo käynyt, mikä voi johtaa toistuvaan siivoukseen samoilla alueilla tai joidenkin kohtien jäämiseen kokonaan siivoamatta. Satunnaiseen liikkeeseen perustuvat imurit eivät muodosta karttaa eivätkä pysty kohdentamaan siivousta tiettyihin alueisiin. Menetelmä sopii lähinnä pieniin ja avoimiin tiloihin, joissa siivouksen tarkkuus ei ole kriittistä.
2. Anturipohjainen lähisuunnistus hyödyntää erilaisia läheisyysantureita, kuten infrapuna- ja törmäysantureita, esteiden ja pudotusten havaitsemiseen. Imuri reagoi havaintoihin kääntymällä tai pysähtymällä, mutta ei muodosta laajempaa kuvaa ympäristöstään. Liikkuminen perustuu reaktiiviseen toimintaan, ei kartoitukseen tai paikkatietoon. Tämän tekniikan imurit ovat hieman järjestelmällisempiä kuin täysin satunnaisesti liikkuvat mallit, mutta niiden suunnistuskyky on yhä rajallinen. Menetelmä soveltuu parhaiten yksinkertaisiin tiloihin, joissa huonekalujen ja esteiden määrä on vähäinen.
3. Gyroskooppiin perustuva navigointi käyttää sisäistä liiketunnistinta (gyroskooppia), jonka avulla imuri seuraa liikkeitään ja pyrkii liikkumaan järjestelmällisemmin esimerkiksi suorissa linjoissa. Vaikka järjestelmällisyys on parempaa kuin satunnaisliikkeessä, gyroskooppi ei yksin riitä tarkan kartan muodostamiseen tai paikantamiseen. Imuri ei tiedä tarkasti missä se sijaitsee tilassa, eikä se pysty tunnistamaan huoneita tai estämään päällekkäistä siivousta. Tämä tekniikka edustaa perusmuotoa systemaattisemmasta siivouksesta, ja sitä käytetään usein edullisissa tai alemmissa keskihintaluokan malleissa.
4. Kamerapohjainen navigointi, erityisesti VSLAM-teknologia (Visual Simultaneous Localization and Mapping), hyödyntää ylöspäin suunnattua kameraa ja visuaalista hahmontunnistusta. Imuri tunnistaa kiintopisteitä kuten seiniä, lamppuja ja kattoelementtejä, joiden avulla se paikantaa itsensä ja muodostaa kartan tilasta. Tämä mahdollistaa reittisuunnittelun, aluekohtaisen siivouksen ja kartan tallentamisen myöhempää käyttöä varten. Kamerapohjainen järjestelmä toimii hyvin hyvässä valaistuksessa, mutta saattaa heikentyä hämärässä. Se tarjoaa tarkan ja älykkään siivouksen ilman lasertekniikkaa ja on yleinen keskiluokan ja korkeatasoisissa malleissa.
5. Lidar-navigointi on robotti-imureiden tarkin ja edistynein suunnistusmenetelmä. Se käyttää pyörivää laserkeilainta (Lidar), joka mittaa etäisyyksiä ympäristöönsä ja luo erittäin tarkan 2D-kartan tilasta. Tämä mahdollistaa erittäin järjestelmällisen siivouksen, huonekohtaiset siivousalueet, esteiden väistämisen ja jopa usean kerroksen karttojen hallinnan. Lidar toimii valon määrästä riippumatta, mikä tekee siitä luotettavan myös hämärissä tiloissa. Tämä teknologia on käytössä huipputason malleissa, joissa painotetaan tehokkuutta, tarkkuutta ja käyttäjän hallintamahdollisuuksia.
Kalleimmissa robotti-imureissa kuten tässä Roborock Saroksessa käytetään suunnistukseen ja tilan havainnointiin useita menetelmiä.
Hintansa väärtti?
Roborock Saros 10 yllätti todella positiivisesti. Laite osaa tosiaan siivota. Ei ihan kaikkea tietenkään, eikä se pese todella likaisia lattioita puhtaaksi, mutta ylläpitosiivouksessa se osoittautui erittäin päteväksi. Isomman viikkosiivouksen välin pystyy venyttämään jopa useampaan viikkoon. Puhdistustulos on kokonaisuudessa hyvä. Kaikkiin ominaisuuksiin, etenkin sovellukseen perehtyminen vaatii syvällisempää perehtymistä. “Säädettävää ja kokeiltavaa” on paljon. Tekniikkaorientoituneelle riittää kyllä tutkittavaa, mutta peruskäyttäjälle riittäisi vähempikin ja ennen kaikkea paremmat ohjeet.
Kokonaisuudessaan oikein positiivinen kokemus. Toimii hyvin, tekee siistiä jälkeä, tarjoaa paljon ominaisuuksia Helppo tapa pitää koti siistinä. Imuri on myös kohtalaisen hiljainen. Ja itse asiassa niin toimiva ja käyttökelpoinen laite, että avopuolisoni suorastaan vaati laitteen hankkimista omaksi 😅. Katsotaan?
Siivoustulos
Ominaisuudet
Käyttö (opettelu varauksin)
Hinta
Ohjeistus
Merkki & Malli | Roborock Saros 10 |
---|---|
Hinta | 1 499 € |
Edustaja | Roborock.com |
Lisätietoa | Linkki |
Suunnistusjärjestelmä | RetractSense™: laskettava LiDAR + kamera |
Esteiden tunnistus | ReactiveAI 3.0 |
Imuteho | 22 000 Pa |
Pääharja | DuoDivide™ |
Sivuharja | FlexiArm™ Riser |
Moppijärjestelmä | VibraRise® 4.0, mopin nosto ja irrotus |
Pölysäiliön tilavuus (imurissa) | 0,26 l |
Vesisäiliön tilavuus (imurissa) | Ei ilmoitettu, automaattinen täyttö telakka-asemasta |
Pölysäiliön tyhjennys | Automaattinen telakka-asemaan |
Akkukapasiteetti | 6 400 mAh |
Käyttöaika | Jopa 220 minuuttia |
Latausaika | n. 2,5 t |
Matontunnistus ja imutehon säätö | Kyllä |
Esteiden ylityskyky | maks. 4 cm |
Sovellustuki | Roborock |
Ääniohjaus | Kyllä (Alexa, Google, Siri) |
Kartoitus ja huonekohtainen siivous | Kyllä |
Mopilta kielletyt alueet | Kyllä |
Korkeus / halkaisija | 79 / 350 mm |
Paino | n. 4,2 kg |
Melutaso | 65-69 dB (1m) |
Pakkauksen sisältö | Robotti, telakka, moppi, säiliöt, virtajohto, ohjeet |
Telakka-asema | RockDock® Ultra 2.0 |
Pölysäiliön tilavuus | 2,5 l |
Vesi-/likavesisäilöiden tilavuus | n. 3,8 l |
Mopin pesu | Kyllä (80 asteisella vedellä) |
Kuivaus | Kuumailmakuivaus |
Pesuaineannostelu | Kyllä |
Itsepuhdistus | Kyllä |
Mitat (l x k x s) | 409 x 470 x 265/440 (* mm |
Paino | n. 8 kg |
Käyttöohje | Linkki (pfd-tiedosto) |
Tarvikkeita | Pölypussit tyhjennysasemaan alk. 4-5 € / kpl (Yhden pölypussin tilavuus 2,5 L = 5-7 vko), moppausliinat alk. 18 € / 2 kpl, HEPA-suodatin alk. 18 € / 2 kpl, Roborock cleaning solution 200 ml 14,99 € |
*) 440 mm imurin alustan kanssa
Imuri robottikädellä?
Roborockin huippumalli Saros Z70 on varustettu robottikädellä, joka kerää isommat roskat, siirtää siivouksen tieltä sivuun sukat, jopa 300 grammaa painavat kengät ja monet muut esineet. Tai kerää ne nätisti omaa paikkaan. Moppauskin tehdään tässä pyörivillä mopeilla. Mitä seuraavaksi: Kävelevä siivousrobotti?
Jaa Jaa artikkeli