Teksti & Kuvat Matti Komulainen
Samsung Galaxy S25 Ultra yhdistää tehokkaan raudan, tekoälytoiminnot ja pitkälle viedyn muokattavuuden. Laitteen käyttö perustuu Androidiin ja Samsungin One UI -käyttöliittymään, jonka avulla puhelin on muokattavissa hyvin yksilöllisesti.
Samsung julkisti tammikuussa 2025 älypuhelimet Galaxy S25 Ultra, Galaxy S25+ ja Galaxy S25. Niissä on panostettu erityisesti tekoälyominaisuuksiin.
Helmikuun alussa asiakkaille saatu Samsung Galaxy S25 -laitesarja tekee AI-puhelimesta todellisen arjen kumppanin. Samsung tähtää kaikkien aikojen henkilökohtaisimpaan mobiilikäyttökokemukseen.
Jos puhelintaan ei vaihda vuosittain, Samsung Galaxy S25 Ultra tuntuu aidosti harppaukselta uuteen hygge-luokkaan.
Pakkauksen sisältö ja käyttöönotto
Samsung Galaxy S25 Ultra -pakkaus noudattaa ekologista nykylinjaa. Aiemmista tanakoista, näyttävin kiiltopainatuksin somistetuista ja magneetilla suljettavista kartonkiaskeista on jo aikaa sitten siirrytty vaatimattomampiin kuljetusratkaisuihin.
Nykyinen mattaviimeistelty musta kartonki on kevyempää ja halvempaa myös logistiikan osalta. Samoin puhelimen mukana tulee vain sim-korttikelkan avainpiikki, usb-c–usb-c-kaapeli ja niukka oheispainatenivaska, joka lähinnä varoittaa mahdollisista vaaroista. Laturi on hankittava erikseen.
Käyttöönotto sujuu vaivatta aiemmista Android-puhelimista tutusti. Samsung Galaxy S25 Ultran siirtymäapuri hoitaa homman joko kaapelin tai verkon kautta. Kohtalaisen isokin sisältö livahtaa uuteen luuriin muutamassa kymmenessä minuutissa ainakin kaapelilla.
Jos uuden puhelimen haluaa ottaa käyttöön sellaisenaan ilman aiempien tietojen ja muun sisällön siirtoa, toiminto sujuu vielä nopeammin.
Välimuotona tiedonsiirron voi myös räätälöidä sen mukaan, haluaako siirtää laitteeseen yhteystietojen, asetusten ja muun perusdatan lisäksi vaikkapa kuvat ja valikoidut apit. Päivitykset laite hoitaa sitä mukaa, kun niitä on tapahtunut siirrettävissä ohjelmissa.


Rakenne ja käyttötuntuma
Samsung Galaxy S25 Ultra tuntuu kädessä heti tutulta. Muotoilu on edellisvuoden mallisarjaa pyöristetympi kulmien osalta. Sivuprofiili taas on suorakulmaisempi. Painoa on pudotettu aiemmasta titaanikuoriratkaisuin.
Laitteen lasipinnat ovat korkean suojakertoimen materiaalia, joka tuntuu silkkiseltä kosketusnäyttöä käyttäessä. Pois on ylenpalttinen liukkaus, joka teki joistakin aiemmista Samsung S -vuosikerroista suorastaan hasardin: luuri saattoi liukua paikoiltaan vähänkin kaltevalta pinnalta ja karata lapasesta ilman kitkaa tuovaa kuorta.
Silti Samsung Galaxy S25 Ultra on fiksua suojata käytön mahdollisilta kolhuilta. Esimerkiksi valmistajan oma Kindsuite on ohut mutta jämäkkä suojakuori, joka varjelee sekä näyttöä että takosan kameraulokkeita kolhuilta vaikkapa laskiessa luurin pöydälle. Samsungilta löytyy nahkaa jäljittelevän Kindsuite-mallin lisäksi monenlaisia muita erilaisia nimikkosuojia silikonipinnasta Marimekko-kuosiin.

Myös muilla tarvikevalmistajilla on viljalti vaihtoehtoja läpinäkyvistä silikonikuorista lompakoihin ja kenttäkelpoisuutta parantaviin bumpereihin. Video- ja muita sisältöjä paljon kuluttava arvostaa vaikkapa suojamalleja, joihin on integroitu tuki pöytäkäyttöä varten. Kuvaajat taas tykkäävät kuorista, jotka toimivat samalla otepintana renkaineen, lenkkeineen tai muine ulokkeineen.
Lataus ja virranhallinta
Samsungin musta 45 W -pikalaturi kytketään usb-c-kaapelilla. Kaapeli on kiitettävän pitkä, 1,8 metriä. Edut huomaa niin kotona kuin matkoilla varsinkin silloin, kun pistokepaikaa ei löydy aivan vierestä. Puolityhjän luurin akku täyttyy ripeästi, muutamassa kymmenessä minuutissa. Saatavana on myös langaton laturi.
Laturilla voidaan ladata pikalatauksen mahdollistavat laitteet huippunopeasti, mutta se toimii hyvin myös muiden laitteiden kanssa. PD 3.0 -standardin kanssa yhteensopivia laitteita on mahdollista ladata enintään 45 watin teholla ja muita laitteita niiden mahdollistamilla enimmäisnopeuksilla.
Akun kestoa ja käyttöikää voi hallita monella tavalla. Näytön resoluution pienentäminen ja tumman tilan käyttöönotto laskevat virrankulutusta selvästi, samoin taustalla pyörivien tarpeettomien ohjelmien sulkeminen.
Akun käyttöikää voi pidentää latausmoodia säätämällä kolmiportaisessa Akun suojaus -valikossa. Sen maksimitasolla akun lataus lopetetaan käyttäjän valitsemaan prosenttilukuun välillä 80–95 %. Kun poistuu latauspisteen läheisyydestä, lataustyylin voi vaihtaa lennosta ja ladata akkunsa tappiin maksimaalisen toiminta-ajan saavuttamiseksi.
Suorituskyky ja mukautuvuus
Toiminnoiltaan Samsung Galaxy S25 Ultra on vikkelä. Käynnistyksen jälkeen eri ohjelmat ja toiminnot avautuvat ripeästi ja vaikkapa nettailu käy jouhevasti. Arkitoiminnoissa kutakuinkin kaiken voi räätälöidä ja optimoida omiin tarpeisiin laitteen ulkonäöstä ja käyttövalikoista lähtien.
Internet tiukkuu loputtomiin oppaita, jotka tarjoavat niksejä Samsung Galaxy S25 Ultran asetusten säätämiseen sekä laitteen muuhun räätälöintiin. Monen sivustojen hehkuttamat ”salatut” ja ”piilotetut” kikat löytyvät asetusvalikkoja selaamalla ja vaihtoehtoja kokeilemalla. Netin eritasoisia kokemusasiantuntijoita tutkimalla saattaa kuitenkin parhaimmillaan säästää aikaa ja vaivaa.
Osa vinkeistä on hyödyllisiä osoittaessaan käytännön esimerkein, miten vaikkapa jokin laitteen valmistajan sivustolta ladattava lisäohjelma helpottaa tai monipuolistaa käyttöä. Esimerkiksi ahkera kuvaaja pääsee näin hyödyntämään Samsung Galaxy S25 Ultran kameraominaisuuksia perusohjelmia ja -asetuksia täydellisemmin Camera Assistant -lisäohjelmalla.
Mainos
Mainos päättyy
Näyttö ja prosessori
Samsung Galaxy S25 Ultran näyttö on 6,9-tuumainen ja toistoltaan silmää hivelevä. Tarkkuuden voi valita asetuksista kolmeportaisesti, jolloin skarpein taso on QHD+ 3120x1440.
Terävin kuva merkitsee samalla suurinta akkuvirran käyttöä. Täyden näyttökapasiteetin hyödyntäminen verottaakin 5000 mAh:n akkua muita terävyysluokkia (FHD+ 2340x1080 / HD+ 1560x720) nopeammin.
Siinä missä normisäädöllä täyteen ladatulla puhelimella operoi parikin päivää, jos keskittyy enimmäkseen perinteiseen kommunikointiin, runsas nettailu ja videosisällön katselu edellyttävät luonnollisesti tiheämpää lataamista.
Keskimäärin täyteen ladattu akku kestää huoletta koko päivän, ja videosisällön kohtalainen kuluttaminen jättää illaksi virtareserviä vielä 20–30 prosentin luokkaa.
Näyttöä suojaa Corning Gorilla Armor 2. Kosketusnäytön pinta tuntuu hyvällä tavalla liukkaalta mutta ei kuitenkaan heijastele häiritsevästi. Näytön käyttötuntuma on kohdallaan. Välillä tuntuu kuitenkin, että kuiva ja vaikkapa pakkaskylmä sormi ei herätä näyttöä aivan niin sukkelaan kuin olettaisi.
Prosessori on Qualcomm Snapdragon 8 Elite. Se toimii nopeasti ja jouhevasti eri tilanteissa. Käyttö on sujuvaa tavanomaisissa arjen tilanteissa, samoin silloin kun syventyy vaikkapa nettailuun tai videomateriaalin katseluun. YouTuben ja Netflixin kaltaisten alustojen seuraaminen on vaivatonta ja nautittavaa. Apista toiseen siirtyminen on nopeaa ja sulavaa.
Uutuuslaitteesta saattaa joku kaivata muistikorttipaikkaa ja kuulokeliitäntää. Nyt muistikortin paikalle voisujauttaa toisen simin. Kaapeloidut kuulokkeet taas täytyy liittää latausporttiin usb-c-adapterilla, tai hankkia usb-c-liittimellä varustetut kuulokkeet.
Tekoälyavustajat ja käytännön kokemus
Galaxy S25 -tuoteperhe avaa ovet tekoälyintegroituun käyttökokemukseen ja edesauttaa hyödyntämään uusinta AI-teknologiaa jokapäiväisessä arjessa. Kustomoitu Snapdragon 8 Elite Mobile Platform for Samsung Galaxy -järjestelmäpiiri takaa entistä paremman suorituskyvyn Galaxy AI -toiminnoille.
Tekoäly jouhevoittaa käyttöä monessa, sillä Samsung on erityisesti panostanut käyttökokemuksen intuitiivisuutta. Samsung Galaxy S25 Ultran ytimessä on laaja skaala välineitä puheohjauksesta Googlen kanssa kehitettyihin hakuominaisuuksiin.
Samsungin aiempi avustaja Bixby on nyt saanut rinnalleen Geminin. Googlen tekoälyapuri Gemini sujuvoittaa monenlaista laitteen käyttöä, ja aiempi Bixby on niin ikään käytössä pääosin laitteen asetusten ohjaimena ja säätimenä. Geminin avulla voi hakea vaikkapa asioita, musiikkia tai tuotteita annetun tekstin, sointinäytteen tai kuvan perusteella. Hakutoiminto on parhaimmillaan hämmästyttävän nopea ja osumatarkkuus pääosin tarkka.

Puheohjaus ja multimodaaliset haut
Kommunikointi hoituu äänikomennoilla ja näyttöä koskettamalla. Ääniohjaus toimii useimmiten hyvin englanniksi, ja koneen puheäänen voi valita useista vaihtoehdoista.
Suomea järjestelmä ymmärtää valikoivammin, tiedustelusta riippuen. Tiedonhaku tai vaikkapa asian lisääminen kalenteriin edellyttää harkittuja sanavalintoja. Nasevan hakuosuman sijaan Gemini käy usein luennoimaan asian vierestä, ellei komento tai kysymys ole yksiselitteisen selkeä. Keinoälyn valtteja ovat tosin teoriassa mukautuvuus ja oppiminen, eli aktiivinen käyttö ainakin oletettavasti tarkentaa niiden hakujen osuvuutta.
Käytännössä puheohjaus toimii hyvin vaihtelevasti. Yksinkertainen etsi netistä -komento tuottaa parhaimmillaan halutun tuloksen, usein taas ei. Välillä Gemini tuntuu aktivoituvan omia aikojaan ja alkaa sopottaa vastausta johonkin, jonka se on poiminut kuulemastaan keskustelusta. Aika hauskaa ehkä hurteimmillaan. Sitten taas jopa melko huolestuttavaa: mitä kaikkea laite vakoileekaan?
Näytöltä voi hakea kuvaa tai ympyröityä tekstiä näpäyttämällä. Näitä ominaisuuksia kutsutaan multimodaalisiksi, sillä ne työstävät samanaikaisesti esimerkiksi tekstiä, kuvia, puhetta ja muita ääniä.
Päivitykset Googlen Circle to Search -ominaisuuteen tekevät tiedonhausta puhelimen näytöllä entistäkin hyödyllisempää, nopeampaa ja kontekstisidonnaisempaa. Circle to Search tunnistaa nyt puhelinnumeroita sekä sähköposti- ja verkko-osoitteita sekä mahdollistaa soittamisen, sähköpostien lähettämisen tai verkkosivulla vierailun yhdellä napautuksella.
Myös äänen perusteella voi hakea. Musiikkinäyte löytyy pääosin hyvin, on kyseessä laulu tai instrumentaaliteos. Sen sijaan että tarvitsisi aktivoida Shazam tai SoundHound, laite hakee ja löytää vikkelästi.
Samsung Galaxy S25 Ultra tunnistaa välittömästi esimerkiksi uuden lauletun rockin siinä missä Shazam miettii pari sekuntia pidempään ja SoundHound vieläkin kauemmin. Vanhempi marginaalinen instrumentaalielektro löytyy yhtä lailla välittömästi, kun Shazam jää jo kauemmas nopeudessa eikä SoundHound saa osumaa lainkaan.
Gemini myös toimii tulkkina, ja väittämä osoittautui todeksi tekstinäytteen perusteella – jälki on ymmärrettävää suomea englanninkielisestä materiaalista. Puheen reaaliaikaista kääntämistä ei tullut kokeiltua.
Lisäksi Gemini haarukoi pyynnöstä esimerkiksi lähistöllä auki olevat ravintolat mutta ei vielä pysty lähettämään listaa tekstiviestinä pyydetylle henkilölle. Lisäksi käyttäjä voi etsiä tiettyä kuvaa Samsungin galleriasta tai säätää fontin kokoa asetuksista yksinkertaisesti kysymällä.
Kamera ja kuvausominaisuudet
Samsung Galaxy S25 Ultran kamera kattaa kinofilmistandardin mittakaavaan suhteutettuna polttovälialueen superlaajakulmasta kauas kurkottavaan teleobjektiiviin. Laitteen suorittimen laskentaominaisuudet saavat aikaan sen, että kuvajälki on parhaimmillaan upeaa. Otoksen laatua parantaa dramaattisesti se, että maksimoi kuvatun tiedoston koon perusasetuksissa.
Valokuvien laatuun, samoin kuin videoihin, voi vaikuttaa niin ikään valmiilla esiasetusohjelmilla. Lisää liikkumavaraa tuovat ammattilaisille nimeämisissä profiloidut lisäominaisuudet raw-moodeineen. Myös kuvien muokkaus- ja jälkikäsittelymahdollisuudet kasvattavat liikkumavaraa.
Kameraan saa Galaxy Storesta ladata vielä entisestään toimintoja monipuolistavan ilmaisen lisäohjelman Camera Assistant. Se tarjoaa kuvaukseen laajan skaalan vaikutusmahdollisuuksia. Sinälläänhän laitteen kamera on perinteisessä valokuvausmielessä kohtalaisen pokkarin veroinen, mutta uudet laajennukset kasvattavat käyttäjän resursseja vaikuttaa lopputulokseen entistä enemmän.
Lisäksi kamera toimii osassa älytoimintoja välineenä, jonka avulla voi hakea netistä esimerkiksi samanlaisia asioita kuin on kuvannut tai tietoa kuvan sisältämän tekstin tai symbolin kautta.
Kameran älykäs editointitoiminto on hiottu intuitiiviseksi onnistuneesti. Pitkän linjan iPhone-käyttäjä osasi ensikokeilussa poistaa valokuvasta häiritsevän esineen niin, että lopputulos näytti aivan uskottavalta.
Kameran toiminnoissa voi silti tulla eteen yllättäviä haasteita. Täysautomaattisessa perusmoodissa laite ei näytä tunnistavan makron tarvetta erittäin läheltä kuvaa ottaessa vaan jälki jättää paljon toivomisen varaa. Sitten kun hakee valikoiden työkalupakista sopivan objektiivi- ja tiedostokokoyhdistelmän, homma alkaa pelittää.
Toisaalta taas heittolaukaus viisinkertaisella zoomilla kynttilän liekistä tuottaa hämmästyttävän terävän ja dynaamisen kuvan, josta erottaa palavan sydänlangan säikeet ja liekki säilyy kuvassa monisävyisenä ilman puhkipalaneita kirkkaita alueita.
Tehoa, näyttöä ja tekoälyä
Samsung Galaxy S25 Ultra on suorituskyvyltään, näyttölaadultaan ja kamerakyvyiltään tämän hetken Android-lippulaivojen kärkeä. Laite on suunnattu käyttäjille, jotka arvostavat pitkää ohjelmistotukea, muokattavaa käyttökokemusta sekä kehittyneitä tekoälytoimintoja. Sen rakenne on laadukas, käyttöliittymä nopea ja näyttö erittäin kirkas ja tarkka.
Tekoälyn ja avustajatoimintojen osalta laite esittelee monia hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta käytännön toteutus jää vielä osin vaihtelevaksi. Kamerassa on laaja ominaisuusvalikoima, mutta myös pieniä puutteita esimerkiksi automaattisessa makrokuvauksessa.
Koko ja paino saattavat olla haaste erityisesti yhdellä kädellä käytettäessä. Muistikorttipaikan puuttuminen rajoittaa tallennustilan laajennusmahdollisuuksia, ja kuulokeliitännän puute vaatii adapteriratkaisuja.
Erinomainen näyttö: kirkas, tarkka ja responsiivinen
Tehokas prosessori ja sujuva käyttökokemus
Laaja ohjelmisto- ja tietoturvapäivitystuki (vuoteen 2032)
Monipuoliset kameraominaisuudet ja Camera Assistant -tuki
Tekoälyavustajat toimivat vaihtelevasti
Ei muistikorttipaikkaa eikä kuulokeliitäntää
Iso koko ei sovi kaikille
Suurin näyttötarkkuus kuluttaa akkua
Merkki & Malli | Samsung Galaxy S25 |
---|---|
Hinta | 1499 € / 1629 € / 1869 € (256 Gt / 512 Gt / 1 Tt) |
Lisätietoa | Samsung.com |
Suoritin | Qualcomm Snapdragon 8 Elite 3 for Galaxy |
Käyttöjärjestelmä | Samsung One UI 7.1 (Android 15) |
Muisti | 12 Gt |
Tallennustila | 256 Gt / 512 Gt / 1 Tt |
Näyttö | 6,9"-tuumaa (Dynamic AMOLED 2x), 3120 x 1440 px, 505 PPI, 1–120 Hz, enintään 2600 nit |
Takakamerat | - 200 MP (pääkamera, f1.7, OIS)- 50 MP (ultralaajakulma, f1.9, 120°)- 10 MP (tele, 3x zoom, f2.4, OIS)- 50 MP (tele, 5x zoom, f3.4) |
Videon enimmäistarkkuus | 8K (30 fps) |
Etukamera | 12 MP (f2.2, Dual Pixel AF) |
Akku | 5000 mAh, 45 W pikalataus (Qi2-langaton + käänteinen langaton lataus) |
Liitäntä | USB-C (3.2) |
Yhteydet | LTE, 5G, WiFi 7, Bluetooth 5.4 |
Mitat (l x k x s) | 77,6 x 162,8 x 8,2 mm |
Paino | 218 g |
Muuta | Sormenjälkilukija, kasvojentunnistus, stereokaiuttimet, Dolby Atmos, IP68, S Pen -piirtokynä |
Jaa Jaa artikkeli