Harman International, Samsungin omistama audioteknologiayhtiö, on ilmoittanut ostavansa Masimo Corporationilta sen kuluttaja-audioliiketoiminnan 350 miljoonan dollarin kaupassa. Kauppa kattaa useita tunnettuja premium-luokan brändejä, kuten Bowers & Wilkinsin, Denonin, Marantzin, Polk Audion, Definitive Technologyn, Classén ja Boston Acousticsin. Näiden brändien siirtyminen Harmanin haltuun saattaa merkitä merkittävää uudelleenjärjestelyä sekä globaalin kuluttaja-audiomarkkinan että yksittäisten tuotemerkkien strategian osalta. Yrityskaupan on määrä toteutua vuoden 2025 loppuun mennessä, mikäli kaikki viranomaisluvat saadaan odotetusti.

Samsungin ja Harmanin liitto ei ole uusi, sillä Samsung osti Harmanin jo vuonna 2017 tavoitteenaan vahvistaa asemaansa autojen infotainment-järjestelmissä sekä laajemmassa audioteknologiassa. Tämä uusi yrityskauppa näyttää olevan jatkoa tuolle laajenemispolulle, jossa Harman toimii Samsungin ääniteknologian “etulinjan” brändi- ja kehitysalustana. Harman on aiemmin profiloitunut erityisesti JBL:n, AKG:n ja Harman Kardonin kaltaisilla brändeillä, mutta nyt sen tuotepaletti laajenee merkittävästi hifi- ja kotiaudioluokkiin, joissa esimerkiksi Marantz ja Bowers & Wilkins ovat jo pitkään olleet merkittäviä nimiä.

Harmanin mukaan kauppa vahvistaa sen asemaa useilla keskeisillä kuluttajatuotekategorioilla, kuten kotiaudiojärjestelmissä, kuulokkeissa ja hifi-komponenteissa. Tämä on linjassa yhtiön laajemman strategian kanssa, jossa se pyrkii olemaan mukana kaikissa merkittävissä audiokategorioissa ja tarjoamaan laajaa valikoimaa erilaisille käyttäjäryhmille. Valmistaja myös viittaa siihen, että yhdistetty tuote- ja brändikokonaisuus parantaa sen kilpailuasemaa nopeasti kasvavilla kuluttaja-audiomarkkinoilla.

Tulevaisuuden näkymät ovat osittain avoimia mutta potentiaalisesti merkittäviä. Harmanin aiempi kokemus brändien hallinnasta ja integroitujen ääniratkaisujen kehittämisestä viittaa siihen, että ainakin osa nyt ostetuista brändeistä saattaa saada uutta teknologista tukea ja globaalia näkyvyyttä Samsungin resursseja hyödyntäen. Esimerkiksi Bowers & Wilkinsin tai Marantzin kaltaiset premium-brändit voisivat jatkossa hyötyä entistä tiiviimmästä teknologiaintegraatiosta, kuten älykaiutin- ja kuulokemarkkinoilla, joissa Samsungin laitteistot ja ohjelmistoekosysteemi voivat tarjota uusia mahdollisuuksia.

Toisaalta on epäselvää, miten yksittäisten brändien identiteetti ja suunnittelufilosofia säilyvät suuren konsernin sisällä. Esimerkiksi high-end-audioon keskittyvät Classé tai Bowers & Wilkins ovat pitkään rakentaneet markkina-asemansa juuri omintakeisella suunnittelullaan ja riippumattomuuden vaikutelmalla. Kun ne siirtyvät osaksi suuryrityksen tuoteportfoliota, vaarana voi olla brändien profiloinnin hämärtyminen tai teknologisten kompromissien syntyminen, erityisesti jos konsernin sisäiset resurssit jaetaan tehokkuusperusteisesti.

Kauppa on samalla myös merkki siitä, että Harman ja sen emoyhtiö Samsung aikovat pysyä aktiivisina ja määrätietoisina kuluttajaäänentoiston kentällä, jossa teknologinen konvergenssi – älypuhelinten, kuulokkeiden, kaiuttimien ja kotiteatterijärjestelmien välillä – on jatkuvassa muutoksessa. Tämän kehityksen keskellä brändien hallinta ja tuotekehityksen linjakkuus voivat muodostua ratkaiseviksi tekijöiksi siinä, miten uusi kokonaisuus menestyy.

Linkki Harmanin tiedotteeseen: Harman Newsroom – Masimo audio business acquisition