Teksti Verkkotoimitus Kuvat Pebblecart.com
Useat teknologiasivustot (myös Suomessa) ovat viime päivinä uutisoineet näkyvästi Pebblen uudesta Halo-älysormuksesta. Halo on saanut huomiota erityisesti siksi, että se poikkeaa esimerkiksi Oura-sormuksesta sisältämällä pienen OLED-näytön, josta voi katsoa kellonajan, askeleet ja sykkeen. Myös akunkesto (lupaus noin 7 päivää) ja vedenkestävyys (IP68) ovat tavanomaisia tämän hintaluokan älysormuksille.
Moni media on esitellyt Halon tuoreena innovaationa ja uutena aluevaltauksena älysormusten markkinoille. Tosiasiassa käytännössä samanlainen laite on ollut saatavilla jo vähintään vuoden ajan muilla tuotemerkeillä – edullisimmillaan murto-osalla hinnasta.
Esimerkiksi Xiaomi SR08 Smart Ring (kuvassa oikealla) on käytännössä identtinen laite, aina fyysistä muotoilua, pientä näyttöä, antureita ja lataustapaa myöten. Tätä mallia on ollut myynnissä monissa verkkokaupoissa, kuten Hobby Hallissa (ainakin jutun kirjoitamisen aikaan) sekä Temussa (tosin eri merkkisenä), jopa alkaen 25 eurolla. Ulkonäön ja teknisten ominaisuuksien samankaltaisuus viittaa vahvasti siihen, että kyse on samasta OEM-tuotteesta, jota eri brändit myyvät omalla merkillään.
Pebble oli aikanaan yksi älykellobuumin pioneereista, mutta näyttää nyt lähteneen mukaan kiinalaisten valmiiden mallien uudelleenbrändäykseen. Tällä sinänsä tavallisella käytännöllä ei ole mitään vikaa, mutta se jää helposti maininnoitta, kun uutuustuotetta hehkutetaan laajasti uutena mullistuksena. Näin kuluttajalle voi syntyä vaikutelma täysin uniikista laitteesta, vaikka samaa tekniikkaa olisi ollut saatavilla huomattavasti halvemmalla jo pitkään. Kuluttajan kannattaakin vertailla vaihtoehtoja huolellisesti ja huomioida, ettei tuotemerkki välttämättä aina kerro itse laitteen alkuperästä tai kehitystyöstä.
Hieman samanlainen sormus meillä on ollut jo aikoinaan testissä: "Kiinan sormus 30 eurolla vai aito Oura 300 eurolla?"
Niin tai näin, sinänsä mielenkiintoista nähdä kuinka pitkään Oura pystyy pitämään asemansa älysormuksissa. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea ohjelmisto alustasta ja siitä mitä ja kuinka luotettavaa tietoa somuksen keräävästä datasta pystytään tuottamaan.
Jaa Jaa artikkeli