Viime aikoina on äimistelty ChatGPT-tekoälyn kykyjä. Nyt hakukonejätti Google esittelee ensimaistiaisia MusicLM AI -tekoälystä, joka osaa luoda musiikkia tekstikomentojen pohjalta. Google itse luonnehtii sen olevan paras lajissaan, ja näytteiden perusteella niin saattaa todella olla.

Toistaiseksi tekoälyä ei pääse vielä itse käyttämään, mutta se kykenee kynäilemään kokonaisia kappaleita esimerkiksi antamalla genren (vaikka kuvitteellisenkin) tai luonnehtimalla tilattua kappaletta pidemmän kaavan mukaan.

Genren lisäksi MusicLM AI ymmärtää eri instrumentteja ja eri osaamistasolla olevia soittajia. Musiikkia voi luoda myös paikkojen, aikakausien ja käyttötarpeen pohjalta. Se pystyy luomaan musiikkia myös kuvan ja sitä kuvailevan tekstin pohjalta. Tekoälylle voi myös hyräillä tai viheltää melodian evästykseksi – ja antaa sen lisäksi tekstiohjeita.

Näytteistä 90-luvun berliiniläishenkinen house -raita voisi hyvin pyöriä vaikka trendikkäässä kampaamossa. Pelimusiikki kuulosti varsin pätevältä. Harmonikalla soitettu death metal oli myös sykähdyttävä kokemus. Jostain syystä swing taas ei taittunut juuri ollenkaan.

Tämän perusteella voi jo sanoa, että tekoälystä alkaa olla jo ainakin jonkinlaista vastusta musiikintekijöille rajatuissa käyttötilanteissa. Toisaalta siitä voi olla myös työskentelyä helpottavaksi aputyökaluksi, jolla voi nopeasti generoida ideoita jatkojalostusta varten.

Maistiaisia pääsee ihmettelemään Google Researchin GitHub-sivulla.