Näyttävä design, kehittynyt tekoälyavustaja sekä yksilöllinen äänentoisto ovat taiwanilaisen HTC:n uusimman lippulaivaluokan U Ultra -älypuhelinmallin kärkiominaisuudet. Maaliskuussa markkinoille tuleva laite saa rinnalleen myös hieman kevyemmän U Play -mallin.

HTC otti kaiken irti vuodenvaihteesta julkistamalla älypuhelinperheensä uuden alun, jonka nimi kaikessa yksinkertaisuudessaan on ”U”, eli englanniksi lausuttuna ”sinä”. Kaikesta päätellen startti vaikuttaa lupaavalta ja eroaa siitä, mitä taiwanilaisvalmistajalta on totuttu näkemään.
Entistä tehokkaampi ja suurempi sekä ennen kaikkea mielenkiintoinen 5,7-tuumainen HTC U Ultra on malli, johon on kulminoitu monia lippulaivaominaisuuksia, vaikka HTC ei sitä varsinaisesti lippulaivamallikseen ole asettanutkaan. Tämän taustalla lienee pyrkimys pysytellä puolustusasemissa vielä tovin aikaa. Onkin syytä odottaa, mitä esimerkiksi Barcelonan MWC-messut tuovat tullessaan helmi-maaliskuun vaihteessa.
Laitteista pienempi, HTC U Play taas on tyypillinen keskisarjan yläpään älypuhelinmalli, jonka pitäisi tarjota ratkaisu kompaktimpaa näkemystä kaipaavalle. Käytännössä U Play 5,2-tuumaisella näytöllään on kuitenkin melko kookas ja samoissa mitoissa viimevuotisen lippulaivamalli HTC 10:n kanssa.
Suurempi HTC U Ultra taas näyttäisi erottuvan joukosta jo ensi silmäyksellä kolmen eri tekijän
puolesta, jotka ovat poikkeuksellisen vaikuttava viimeistely pyöristetystä lasista tehtyine unibodyrunkoineen, varsinaisen näytön päälle sijoitettu toinen näyttörivi, joka toimii eräänlaisena tekoälyn ohjaimena HTC Sense Companionin kautta sekä U Sonic Sound, joka räätälöi laitteen äänentoiston jokaiselle yksittäiselle käyttäjälle.
Jo HTC:n aiempien mallien viimeistely, ohjelmiston toimivuus ja äänentoisto ovat olleet markkinoiden kärkikastissa, mutta nyt valmistaja on päättänyt viedä ne vielä astetta korkeammalle ja ottaa viimeisen parin vuoden ”evolutiivisia” askelia pitempiä harppauksia.

Eräs HTC U Ultran keskeisimmistä uutuuksista on sen säätiedoista ja muistutuksista ilmoitteleva kakkosnäyttö varsinaisen näytön yläpuolella. Lisänäyttö paitsi mahdollistaa erinäisten oikoreittien käytön ja tehtävien hallinnan se myös toimii erityisesti HTC:n henkilökohtaisen AI avustajan HTC Sense Companionin käyttöliittymänä.

Design ja rakenne
HTC U Ultran viimeistely on totisesti markkinoiden lippulaivamallien parhaimmistoa, ja materiaaliksi valittu lasi tuntuu kädessä erittäin vaikuttavalta. Sitä on hiukan pyöristetty takaosan keskeltä, joten se taipuu tuulilasin tapaan reunoille mentäessä. Tällaisen rakenteen on tarkoitus parantaa kestävyyttä, jos (tai kun) puhelin esimerkiksi putoaa lattialle. Lisäksi jopa viidestä lasikerroksesta tehty kuori välkehtii hienosti ja nyanssirikkaasti katselukulmasta riippuen. Tämän vuoksi valmistaja on päättänyt kutsua designiaan Liquid Surfaceksi, joka onkin oivallinen nimi sinisenä, pinkkinä, valkoisena ja mustana saatavalle viimeistelylle. Ensimmäisenä markkinoille tulevassa 64 gigabitin versiossa on Gorilla Glass 5 -pintaviimeistely, kun taas myöhemmin julkaistava 128-gigainen versio tulee safiirilasilla.
Designin ainoa pienehkö miinuspuoli on se, että se suorastaan imee sormenjälkiä itseensä, kuten myös muuta pientä pölyä ja likaa – jopa vain muutaman minuutin käytön jälkeen. Näistä kuitenkin pääsee helposti pyyhkimällä ne pois ilman ylimääräisiä jälkiä. HTC:n edustajan mukaan tällaisen viimeistelyn ja pinnan kehittämiseen meni kaksi vuotta, ja sille päätettiin antaa jotenkin kauniin teennäinen nimi Optical Spectrum Hybrid Deposition.
Puhelimen etupuolella on kotinäppäin sekä paluu- ja menunäppäimet, jotka ovat osa rungon kehystä, eivät laitteen käyttöliittymää. Alaosasta taas löytyy c-tyypin usb-liitäntä – eikä ollenkaan 3,5-millimetristä plugiliitäntää! Tässä vaiheessa arvasitte luultavasti oikein: laitteen mukana tulee kuulokkeet, jotka yhdistetään usb c -liitännän kautta sekä lyhyt adapteri 3,5-millimetriselle plugille. Tässä asiassa HTC siis seuraa Applea.
Eikä tämä ole ainoa yhtymäkohta valmistajien tuoreimpien mallien kesken, sillä sen lisäksi molemmat laitteet ovat mitoiltaan poikkeuksellisen kookkaita. HTC U Ultra onkin yksi suurimmista markkinoilla olevista puhelimista, se on jopa useita millimetrejä korkeampi ja leveämpi kuin valtavana pidetty iPhone 7 Plus.

HTC on liittynyt Applen kelkkaan jättämällä perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän pois. U Ultrassa on ainoastaan c tyypin usb-liitäntä latausta ja kuulokkeita varten, mutta plugiadapteri sentään kuuluu pakettiin.

HTC U Ultran pääkamerassa on 12 megapikselin resoluutio kehittyneillä tarkennus- ja
kuvanvakausominaisuuksilla. Muita herkkuja ovat muun muassa raw formaatin tuki, jopa 16 sekunnin valotusaika sekä 4k-videotallennus.

Perinteisen kuulokeliitännän puuttumisen lisäksi Applen iPhone 7 Plussaa ja HTC U Ultraa yhdistää myös suuri koko. U Ultra onkin yksi suurimmista markkinoilla olevista puhelimista, se on jopa useita millimetrejä korkeampi ja leveämpi kuin valtavana pidetty kalifornialaisverrokkinsa.

HTC U Ultran käyttöjärjestelmänä toimii HTC Sense -teknologialla optimoitu Android 7.0.

Ääni ja kamera
HTC U Ultran kolmas tärkeä uutuus on nimeltään USonic. Se on teknologia, joka säätää äänentoiston vastaamaan kunkin käyttäjän yksilöllistä kuuloa. Laitteen mukana tulevat kuulokkeet lähettävät korviin eräänlaisen ultraäänisäteen, joka skannaa korvien yksilöllisen muodon ja personoi toiston siten vastaamaan löydöksiään. Se myös säätää äänen kohdilleen automaattisella taajuuskorjauksella.
Näin, kuten HTC:n edustaja asian ilmaisi, jokainen käyttäjä voi nauttia ensiluokkaisesta musiikinkuuntelukokemuksesta. Samalla perustelluksi tulee myös 3,5-millimetrisen liitännän pois jättäminen, sillä se ei kykene kaksisuuntaiseen tiedonsiirtoon ja ultraääni-informaation liikuttamiseen samalla tavalla kuin c-tyypin usb.
Mitä taas tulee äänentoistoon ilman korvakuulokkeita, HTC U Ultrassa ei ole stereokaiuttimia edessä, vaan ääntä tuotetaan samalla tavoin kuin HTC:n 10-mallissa: matalat taajuudet tulevat laitteen alaosassa sijaitsevasta kaiuttimesta ja korkeat taas ylempää samasta kaiuttimesta kuin puheluiden ääntä toistettaessa.
Laitteen pääkamera on ainakin annettujen tietojen perusteella sama kuin HTC 10:ssä, joten siinä on 12 megapikselin resoluutio, 1,55 mikrometrin pikselikoko, automaattitarkennus laserilla, optinen kuvanvakaus sekä aukon koko F/1,8.
Kameran varsinaista suorituskykyä en ikävä kyllä voi vielä kommentoida, sillä valmistajan kertoman mukaan sekä laitteen ohjelmisto että komponentit eivät vielä olleet täysin optimoituja puhelinta testatessani. Oletettavaa kuitenkin on, että parannus aiempaan HTC 10:een näkyy ainakin nyanssitasolla, sillä kuten valmistaja paljasti, HTC ei ennen ole aivan kyennyt kilpailemaan kameroillaan huippujen kanssa mutta pyrkii nyt valmistajien kärkikolmikkoon tulevien malliensa pääkameroiden laadulla.
Etukamerana on HTC:n tutuksi tullut 16 megapikselin kamera, jota voidaan käyttää myös neljän megapikselin UltraPixel-tilassa.
Mitä muihin spekseihin tulee, lienee paikallaan kertoa, että HTC U Ultrassa on Qualcommin Snapdragon 821 -suoritin sekä neljä gigabittiä keskusmuistia, mikä sinänsä vaikuttaa lippulaivalle hiukan vähäiseltä aikana, jolloin kilpailijoiden mallit jo porskuttavat vastikään julkaistun Snapdragon 835:n voimalla. Tästä huolimatta laite ei osoittanut minkään valtakunnan ongelmia käytön sujuvuuden suhteen, ja valitut komponentit vaikuttavat järkevältä valinnalta tarjolla olevan käytettävyyden ja puhelimen koon suhteen. Tästä huolimatta HTC:n edustajat kertoivat olevansa pian valmiita tarjoamaan vastineensa markkinoille, jahka kilpailijoiden mallit viimeisimmällä Qualcommin piirisarjalla ilmestyvät.
Akun kapasiteetti on 3 000 milliampeerituntia. Laitteen odotetaan tulevan markkinoille maaliskuun alussa, ja sen hinnaksi on arvioitu noin 800 euroa.

HTC U ULTRA
Hinta: 799,90 €
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 (HTC Sense -teknologialla)
Näyttö: 5,7” / Quad HD (2560 x 1440 p)
Kamera:
12 megapikseliä (pääkamera) / 16 megapikseliä (etukamera)
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 821, 64-bit quadcore
Keskusmuisti: 4 GB
Tallennustila: 64/128 GB
Muistikorttipaikka: MicroSD (2 TB saakka)
Liitännät: USB-C
Akku: 3 000 mAh
Paino: 170 g
Mitat (l x k x s): 79,8 x 162,4 x 3,6–8 mm
Lisätiedot: www.htc.com/fi

HTC U Play

HTC U Play näyttää isomman HTC U Ultran kutistetulta versiolta, sillä siinä on käytetty samoja materiaaleja ja se on saatavilla myös samoissa väriviimeistelyissä. Tämä malli tarjoaa 5,2-tuumaisen full hd -näytön, joka mahdollistaa 428 pikselin tiheyden tuumaa kohti. Siinä on Mediatekin kahdeksanytiminen Helio P10 -prosessori sekä kolme gigabittiä keskusmuistia 32 gigabitin versiossa ja neljä gigabittiä 64 gigabitin versiossa. Laitteen microsd-korttipaikka on valjastettavissa toiselle sim-kortille, ja puhelimen akun kapasiteetiksi kerrotaan 2 500 milliampeerituntia. Takakamerassa on 16 megapikseliä, F/2,0, optinen kuvanvakaus sekä automaattitarkennus, kun taas etukamera on sama 16-megapikselinen kuin tehokkaammassa mallissa.
Myös HTC U Play on varustettu neljällä mikrofonilla ja HTC Sense Companion -tuella, mutta siinä ei ole kakkosnäyttöä. Täten kaikki kommunikointi henkilökohtaisen avustajan kanssa tapahtuu äänen avulla päänäytössä. Myös tämä malli hyödyntää USonic-teknologiaa, joten siinäkään ei ole 3,5-millimetristä audioliitäntää.

HTC U PLAY
Hinta: 599,90 €
Käyttöjärjestelmä: Ei varmistettu
Näyttö: 5,2” / Full HD (1080 x 1920 p)
Kamera: 16 megapikseliä (pääkamera) /
16 megapikseliä (etukamera)
Suoritin: MediaTek Helio P10, 64-bit octacore
Keskusmuisti: 3 GB / 4 GB
Tallennustila: 32 GB /64 GB
Muistikorttipaikka: MicroSD (2 TB saakka)
Liitännät: USB-C
Akku: 2 500 mAh
Paino: 145 g
Mitat (l x k x s): 72,9 x 146 x 3,5–8 mm
Lisätiedot: www.htc.com/fi

TEKSTI: Dragan Petric KUVAT: Dragan Petric & Valmistaja

Teksti on lyhennelmä AVPlus 1/2017 -lehdessä ilmestyneestä artikkelista.