Klipsch PowerGate -verkkovahvistin on pieni ja sujahtaa tarvittaessa lähes huomaamattomaksi osaksi sisustusta. Silti se tarjoaa kattavan paketin fyysisiä liitäntöjä ja nykyaikaisia digiominaisuuksia. Vahvistin käyttää DTS:n Play-Fi -verkkotoisto- ja monihuonealustaa, jota käyttävät useat merkit tietokonevalmistajista kuluttajahifin kautta kalliisiin highend-laitteisiin. Yksi sen suurimmista eduista on, ettei se vaadi mustasukkaisesti pitäytymään vain yhdessä merkissä.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Teksti: Joni Nikkola - AVPlus Media Oy
Kuvat: Valmistaja
Yhteistyössä: Loud Group Oy

Harvassa ovat ne, jotka eivät käyttäisi suoratoistopalveluja ainakin osapäiväisesti. Olemme  jo tottuneet siihen, että lähes kaikki musiikki on muutaman näppäilyn päässä. Bluetooth-yhteys löytyy jo lähes jokaisesta uudehkosta vahvistimesta, mutta sen käyttäminen vaatii, että puhelin on jatkuvasti kantaman päässä.
Valinnanvapauden asialla ovat tavallaan myös monihuonejärjestelmät. Jos hankkii riittävän monta äänilähdettä, voi kuunnella musiikkia missä tahansa huoneessa. Vapauden hintana vain on yleensä se, että joutuu pidättäytymään samassa merkissä tai ainakin konsernissa – keittiöradiosta viimeisen päälle hiotun kuunteluhuoneen highend-laitteisiin.
Klipsch on valinnut toisin, sillä sen verkkotoisto- ja monihuonejärjestelmä on lähimpänä alan standardia oleva DTS Play-Fi. Kyseistä järjestelmää käyttävien valmistajien määrä kasvaa jatkuvasti, ja valinnanvaraa riittää eri tarpeisiin. Klipschin PowerGate kaikki nämä kompaktissa paketissa – ja lisää siihen vielä peruspaletin digitaalisia ja analogisia sisääntuloja – myös vinyylisoittimelle. Kokeilimme, miten moinen yhdistelmä toimii.


Paljon pienessä paketissa

PowerGatessa huomion kiinnittää ensimmäiseksi vahvistimen pieni koko ja keveys. Ominaisuuksia lukiessa ajatukset kääntyvät helposti suurempaankin laitteeseen. Kiitos kompakteista mitoista kuuluu osittain d-luokan vahvistimille, jotka ovat itsessään kevyitä ja toisaalta myös kuumenevat esimerkiksi a- ja ab-luokan vastineitaan vähemmän.
Laite on ulkonäöltään hillitty ja minimalistinen, minkä ansiosta se on helppo sovittaa sisustukseen. Etupaneelissa on vain äänenvoimakkuuden säätöpyörä, kuulokeliitäntä sekä kaksi näppäintä. Toistolähteet ilmaistaan valaistulla tekstillä. Myös äänenvoimakkuuden tasosta kertoo led-valaistus, joten hämärässäkään ei tarvitse arvuutella, millä tasolla toisto tulee kajahtamaan.
Pakkauksessa tulee itse laitteen lisäksi kaukosäädin, optinen kaapeli, usb-b-johto äänelle, 3,5 mm miniplugijohto sekä virtalähde. Kaiutinjohtoja lukuunottamatta mukana on siis kaikki, mitä tarvitaan alkuun pääsemiseksi.

Liitäntöjä joka lähtöön

Analogisista liitännöistä vahvistimessa on 3,5 millimetrin aux-sisääntulon ohella linjatasoinen rca-sisääntulo. Siihen pystyy kytkemään valintakytkimen ja phono-esivahvistimen ansiosta myös vinyylisoittimen. Vinyylisoitinta varten on myös tuiki tarpeellinen maadoitusliitäntä – mikä ei valitettavasti ole itsestään selvä ominaisuus kaikissa phono-liitännällä varustetuissa nykylaitteissa. Ilman sitä tuppaa kuulumaan harmillisia hurinoita.
Esimerkiksi television, blu-ray-soittimen tai cd-soittimen pystyy liittämään vahvistimen optiseen toslink-liitäntään. Laitteessa on myös usb-b-liitäntä, jolla sen voi liittää suoraan tietokoneeseen mukana tulevan johdon avulla. Usb-käyttöä varten on ladattavissa vain Windows-ajuri. Kokeilussamme laite toimi kuitenkin myös Macbookiin kytkettynä moitteettomasti ja näkyi heti liittämisen jälkeen tietokoneen ääniasetuksista. Digitaaliset sisääntulot ottavat vastaan korkearesoluutioista ääntä 24-bittisenä ja 192 kilohertsin näytteenottotaajuudella. Toinen usb-liitäntä on pyhitetty ainoastaan huoltokäyttöön.
Langaton toisto hoituu aptx:llä ja aac:lla maustetulla bluetoothilla, tai sitten wi-fin kautta sovelluksella. Tarvittaessa internetiin pystyy liittymään myös langallisesti ethernet-liitännän avulla, mikä yleensä tuottaakin paremman yhteyden. Vahvistimessa on sen lisäksi ethernet-lähtöliitäntä tietokonetta varten.

PowerGaten fyysisillä liitännöillä hoituu esimerkiksi television, tietokoneen, levysoittimen ja jonkin kolmannen analogisen lähteen liittäminen yhtä aikaa. Kaiuttimet voivat olla aktiiviset tai passiiviset, ja lisäksi alataajuuksien toistoa voi tukevoittaa subbarilla.

PowerGaten päätevahvistimella voi ruokkia passiivikaiuttimia. Jatkuvaa tehoa vahvistimesta löytyy mukavat 2 x 100 wattia neljän ohmin kuormalla tai 2 x 50 wattia kahdeksan ohmin kuormalla.
Lähtöinä ovat naparuuveilla toteutettujen kaiutinlähtöjen lisäksi lfe:tä tukeva subwoofer-lähtö, jolla voi tukevoittaa bassontoistoa. Lisäksi PowerGatessa on rca-pari, johon voi halutessaan liittää esimerkiksi toisen päätevahvistimen tai aktiivikaiuttimet. Yksityiseen kuunteluun on miniplugimallinen kuulokeliitäntä.

Sovellus on verkkovahvistimen sydän

PowerGaten ohjastamista varten on ladattavissa Klipsch Stream -sovellus Android- ja iOS-mobiililaitteille. Käytännössä kyseessä on Klipsch-brändätty Play-Fi-sovellus, joka tarjoaa suoratoistolähteistä Spotify Connectin, Tidalin, Deezerin, Amazon Musicin ja Napsterin sekä SiriusXM:n ja iHeartRadion. Mobiililaitteen omien tiedostojen toistaminen onnistuu niin ikään langattomasti. Syystä tai toisesta Tidal ei suostunut toimimaan testissämme. Koska aiheesta ei löytynyt minkäänlaisia verkkokeskusteluja, ongelma saattoi olla myös puhelimesta. Spotifyn, dlnan, fyysisten liitäntöjen tai mobiililaitteelle tallennettujen musiikkitiedostojen kohdalla ongelmia ei esiintynyt.
Halutessaan näkyvissä olevia musiikkipalveluja voi karsia, mikä onkin viisasta, sillä osa niistä ei ole käytössä Suomessa.

Klipsch Stream -sovelluksessa voi luoda huoneita, säätää niiden äänenvoimakkuutta ja muokata ominaisuuksia. Sovellus myös ilmoittaa laitteelle saatavilla olevista päivityksistä.

Sovelluksessa voi luoda myös Spotify-kaiutinryhmiä, stereopareja ja surround-järjestelmän.

Dlna-tuen ansiosta oman tietokoneensa tai verkkolevynsä mediakirjaston voi jakaa kätevästi kotiverkossaan. Niin välttyy johtojen pujottelulta tietokoneen ja vahvistimen välille. Tiedostojen selaus sujuu tietokoneen hakemistorakenteen mukaisesti.
Stream-sovelluksessa voi toistaa ääntä useammassa huoneessa Klipsch Wireless -tuoteperheen laitteista. Se toistaa kaikkia lähteitä – jopa vinyyliä – langattomasti eri huoneiden välillä.
Kun laite on kytketty sähköverkkoon, se alkaa etsiä automaattisesti langatonta verkkoyhteyttä. Sovellus auttaa verkkoasetusten tekemisessä. Jos oma reititin tukee wps-ominaisuutta, yhdistäminen helpottuu entisestään. Silloin tarvitsee vain painaa pitkään takapaneelissa olevaa WiFi Setup -näppäintä ja sen jälkeen reitittimen wps-näppäintä.
Sovelluksessa voi luoda huoneita ja ryhmitellä laitteita myös useammasta huoneesta, jos esimerkiksi aamurutiineihin kuuluu kuunnella musiikkia keittiöradiosta ja olohuoneen hifilaitteistosta. Myös Spotify Connect -kaiuttimia voi ryhmitellä samassa sovelluksessa erikseen. Lisäksi kaiuttimia voi määritellä stereopareiksi tai surround-järjestelmäksi. Amazon Alexa -puheohjaus on myös tuettu sovelluksessa.
Muuta eroa Play-Fin sovelluksen ja Klipschin Stream-sovelluksen väliltä ei ainakaan silmämääräisesti löydy kuin se, että Stream ilmoittaa saatavilla olevista laiteohjelmiston päivityksistä. Itse päivitys tapahtuu erillisellä Klipsch Utility -sovelluksella. Sen tämänhetkinen Android-versio on ei valitettavasti suostunut toimimaan testissämme, mutta iOS-laitteilla päivittäminen on ainakin arvostelujen perusteella sujuvaa. Android-version ongelmat ovat valmistajan tiedossa, mutta uutta versiota ei ollut vielä tätä kirjoittaessa tullut saataville.

Ääntä voi toistaa muun muassa suoratoistopalveluista, fyysisten liitäntöjen kautta, mediapalvelimelta tai oman laitteen muistista.

Monihuonetoisto onnistuu Klipsch PowerGatessa valmistajan oman sovelluksen lisäksi DTS Play-Fi-sovelluksen kautta. Toisin kuin vaikkapa surround-äänessä, monihuonetoistossa ei ole ollut yhteistä standardia – paitsi sellaiseksi hyvää vauhtia tulossa oleva Play-Fi.
Esimerkiksi useissa tuoreissa Pioneerin ja Onkyon kuluttajatason laitteissa on Play-Fi valmistajien omien järjestelmien rinnalla. Sitä tapaa myös joissain kalliissa highend-laitteisissa kuten McIntoshissa ja Sonus Faberissa. Oma mielenkiintoinen lukunsa valmistajien listassa ovat tietokonevalmistajat kuten Asus ja Hewlett-Packard.
Play-Fi antaa siis uida altaan syvään päähän saakka, jos hifiharrastus saa yllättäen vakavampia sävyjä ja ostosten hinnat alkavat muuttua neljä- tai viisinumeroisiksi. Usein monihuonejärjestelmät eivät yllä highend-maailmaan tai vaativat ainakin järjestelmän vaihtamisen. Yhteinen standardi antaa pienemmille valmistajille mahdollisuuden liittyä monihuonerintamaan ilman resursseja ja aikaa syövää ohjelmistokehitystä.

Minimalismi kohtaa logiikan

Minimalistisuudestaan huolimatta etupaneelistakin löytyy monenlaisia ominaisuuksia. Painikkeista saa valittua toistolähteen ja paritettua bluetooth-laitteen. Äänenvoimakkuuden säätöpyörää painamalla voi mykistää äänen. Voimakkuustasosta pysyy mukavasti kärryillä etupaneelissa olevien led-ilmaisimien ansiosta, joten play-näppäimen painaminen ei ole arpapeliä. Lisäksi pyörästä voi säätää myös subbarin voimakkuutta painamalla pitkään, jolloin voimakkuutta ilmaisevat ledit muuttuvat punaisiksi. Säädin ja valaistus palautuvat takaisin perustilaan viiden sekunnin käyttämättömyyden jälkeen. Halutessa etupaneelista saa myös palautettua laitteen tehdasasetuksille.
Luontevammin ohjaus sujuu silti kaukosäätimellä omalta sohvalta. Painikkeiden logiikan oppii nopeasti: äänenvoimakkuuden säätö ja subbarin voimakkuussäätimet ovat omassa ristipainikkeessaan ja mykistys on niiden yläpuolella. Fyysiset liitännät ovat omana ryhmänään ja bluetooth on toistopainikkeiden kanssa omanaan. Jos jotain muutettavaa haluaa kaukosäätimen näppäinsijoittelusta löytää, niin kappaleen vaihtonäppäimet voisivat olla vierekkäin ja toistopainike niiden yläpuolella.
Toisaalta toistopainikkeita ei tule välttämättä juurikaan käytettyä, sillä etenkin kappaleiden vaihtaminen on joka tapauksessa luontevinta sovelluksesta.
Äänensä puolesta PowerGate ajaa asiansa mukavasti. Bassossa on potkua, ja toisto on jäsenneltyä. Phono-sisääntulon kautta kuunneltuna toisto on jäntevä

Kaukosäädin sopii mukavasti käteen ja painikkeiden ryhmittely on järkeenkäypää. Ainoastaan toistopainikkeiden järjestys voisi olla aavistuksen loogisempi.

YHTEENVETO

Muuta ei välttämättä tarvita

Klipsch PowerGate on monipuolisilla liitännöillä varustettu verkkovahvistin, joka yhdistää verkkotoisto-ominaisuudet harvinaisen joustavalla tavalla monihuoneääneen. Monia ilahduttanee, että vinyylisoittimen pystyy liittämään samaan pakettiin kuin esimerkiksi television. Eri valmistajien käyttämän Play-Fi-monihuonejärjestelmän ansiosta muiden komponenttien valinta ei rajoitu pelkästään Klipschin tuotteisiin. PowerGate antaa siis vapauden valita niin toistolähteen kuin muunkin laitteiston tavallista vapaammin.

 

Hyvää

+ Usean valmistajan käyttämä Play-Fi-monihuonejärjestelmä
+ Hyvä valikoima liitäntöjä
+ Kattavat verkkotoistolähteet

Huonoa

- Tidalin toiminta varauksin
- Päivitysohjelman Android-version bugisuus

 

INFO

Hinta: 599 €
Edustaja: Loud Group Oy
Lisätietoja: www.klipsch.com
www.loudgroup.fi

Tekniset tiedot ja ominaisuudet:

Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz +/- 0,1 dB ,6 ohm
Signaali-kohinasuhde: > 90 dB @ 50 W, 8 ohm
Mitat (l x k x s): 25,4 x 6,35 x 15,24 cm
Paino: 1,36 kg
Väri: musta
Muuta: Play-Fi-monihuonetuki ja Klipsch Stream -sovellus Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille.

Tässä videoklippi Play-Fi-järjestelmän käytöstä.