BenQ W2700 lupaa aitoa 4k-kuvaa ja neutraalin elokuvallista värintoistoa alle 1 700 eurolla. Otimme kokeiluun vastikään Suomessa myyntiin saapuneen uutuusprojektorin.

Teksti: Jemo Kettunen ja Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus


BenQ esitteli W2700-projektorinsa tammi–helmikuussa ja kyseessä on kahdesta samaan aikaan julkistetusta BenQ-projektorista edullisempi ja selvemmin tavalliseen olohuoneeseen suunnattu malli, siinä missä pykälän kalliimpi W5700 on tarkoitettu vakavampaan, dedikoituun kotiteatterikäyttöön. Myös se on tulossa lähiaikoina testattavaksemme.

Valmistaja lupaa W2700:n tarjoavan monia kilpailijoita luonnollisempaa ja laajempaa värintoistoa sekä 4k-tasoista kuvaa, mutta hinta on siitä huolimatta maltillinen, noin 1 700 euroa. Vieläkin halvemmalla 4k-kuvaan toki pääsee käsiksi, mutta silloin kyseessä on tavallisesti jo hieman vanhempi malli. Tutkitaanpa uutuutta tarkemmin.


Yllättävän kompakti

BenQ W2700 muistuttaa ulkoisesti monia valmistajan aikaisempia budjettiprojektoreita, kuten numeron 1/2019 vertailussamme mukana ollutta edullisempaa W1700-mallia. Kiiltovalkoinen pinta ei ole välttämättä toivotuin valinta kotiteatteriluolan hämärään, mutta ulkoasu soveltuu skandinaavisen olohuoneen valkoiseen sisustukseen varsin mukavasti. Projektori onkin suunniteltu asennettavaksi katon sijaan ensisijaisesti pöydälle, ja sen alla on säädettävät jalat. Joutohetkinään kompaktin W2700:n voi halutessaan jemmata katseilta piiloon, jos olohuoneen pöydällä sattuu olemaan muutakin käyttöä.

BenQ:n projektori on kooltaan yllättävän pieni, ja sitä voisi kuvitella pitävänsä mukanaan esimerkiksi konferenssimatkoilla tai mökkireissulla. Kuva-alan ja terävyyden säätö tapahtuu manuaalisesti linssin päällä olevan luukun takaa. Säätönipukat ovat herkkiä, ja esimerkiksi tarkkuuden hienosäätämiseksi joutuu hakemaan hienovaraista tuntumaa sormenpäihin. Zoomi on 1,3-kertainen.

Osan linssin etualasta peittää levy, jonka tehtävä on vähentää epätoivottuja heijastuksia pöydän pinnasta. Linssiä suojaava muovikansi oli hieman halvasti kokonaan irrotettavaa mallia ja jää ikävästi roikkumaan narun päähän. Eleganssitasolla jäädään kauas testitiloissamme olevan Epsonin moottoroidusta suojuksesta, joka aktiivisesti suojelee kallisarvoista linssiä pölyltä ja ulkoisilta uhkilta.

“…joka päivä ei tule vastaan näin täydellisesti balansoitua esimerkkiä hyvästä ja harkitusta ohjainkäyttöliittymästä.”

Laitteen valkoinen kaukosäädin on mukavan pelkistetty ja kompaktin kokoinen. Taustavalaistut kumiset näppäimet ovat miellyttävän tuntuiset sormissa, ja teksti on tehty helppolukuisiksi.

Toimintoja säätimessä on kyllin muttei liikaa, ja sen valkoisesta ulkomuodosta säteilee ihailtavan pelkistetty funktionaalisuus. Harvoin tulee kirjoitettua kritiikkitekstissä kappaleen verran kaukosäätimestä, mutta joka päivä ei myöskään tule vastaan näin täydellisesti balansoitua esimerkkiä hyvästä ja harkitusta ohjainkäyttöliittymästä. Infrapunavastaanotin löytyy sekä edestä että takaa, mikä helpottaa säätimellä sihtaamista.

“Mainittavana ominaisuutena voi pitää myös sisäisiä kaiuttimia, joista liki-miellyttävänä yllätyksenä tuli läpi myös bassotaajuuksia.”

Päällä ollessaan BenQ pitää yllättävän kovaa hurinaa, etenkin sijoitettuna lähelle katsojan korvia. Laitteessa on myös silent mode, jonka toimintaperiaate jäi hieman vieraaksi. Sen pois päältä ottaminen kuitenkin lisäsi tuulettimen hurinaa selvästi, ja koska laite kuumenee epämiellyttävän, lue: ei-käsinkosketeltavan, kuumaksi, ei tuulettimen toimintaan tee juuri mieli puuttua.

Mainittavana ominaisuutena voi pitää myös sisäisiä kaiuttimia, joista liki-miellyttävänä yllätyksenä tuli läpi myös bassotaajuuksia. Ainoana äänenlähteenä sisäistä äänentoistoa ei ikimaailmassa voi suositella kotiympäristöön, mutta kokouksessa kaiutin voi pelastaa päivän ja vakuuttaa läsnäolijat. Myös mökkireissulla seurattu jalkapalloturnaus välittänee oleellisen informaation sisäisellä äänentoistolla. Suosittelemmekin projektorin liittämistä painokkaampaan äänentoistolaitteistoon, jos vain mahdollista.


Sata tuumaa 2,5 metrin päästä

Olohuonekäyttöä on ajateltu myös 1,13–1,47:1-heittosuhteen osalta. Noin 2,5 metrin päästä pystyy siis heijastamaan jo 100 tuuman kuvan, mikä peittoaa liki minkä tahansa television. Jos tilaa on neljän metrin verran, kuvakoon saa kasvatettua jo 120 tuumaan asti.

“Maksimikooksi luvataan 200 tuumaa, mutta se vaatii jo kunnolla pimennetyn huoneen.”

W2700 ei muutenkaan briljeeraa maksimikirkkaudella, jota luvataan 2 000 ansi-luumenia. Huoneessa ei siis mielellään saisi olla liikaa vallitsevaa valoa, mikä toisaalta puhuu vähän rentoa olohuonekäyttöä tai olosuhteiltaan vaihtelevissa neukkaritiloissa heijastamista vastaan. Trapetsikorjaus ja linssinkääntö ovat pelkästään pystysuuntaiset, joten projektori täytyy siis saada asetettua leveyssuunnassa kutakuinkin kuva-alan keskelle.

Median syöttöä varten liitäntöinä ovat usb 3.0, kaksi hdcp2.2-kopiosuojauksen kanssa yhteensopivaa hdmi-sisääntuloa ja 2,5 voltin jännitteen tarjoava usb. Toisin sanoen projektorille voi syöttää kuvaa esimerkiksi ulkoiselta kovalevyltä, tietokoneelta, bluray-soittimelta tai Chromecastin tapaiselta mukana kulkevalta mediatoistimelta.

Omia kaiuttimia tanakampaa äänentoistoa halajaville tarjolla on myös digitaalinen spdif-äänilähtö ja analoginen 3,5 millimetrin äänilähtö. Projektorin takaa löytyy lisäksi 12 voltin herätevirtaliitäntä, rs-232 ja usb-liitäntä huoltokäyttöön.


Käytännössä neljäkoo

BenQ kertoo uuden W2700-projektorinsa olevan aidosti 4k-resoluutioinen, mikä on näinä päivinä väite, jota tulee tarkastella muutamassakin eri valossa. Tilanne on hieman sama kuin aikoinaan HD Ready- ja Full HD -tekniikoiden kanssa. Tarkkuus on huomattavasti aiempaa teknologiaa korkeampi, mutta lopputuloksessa samoilla iskumerkeillä markkinoitujen tuotteiden kuvanlaadussa on silminhavaittavia eroja.

BenQ:n väite on lähempänä totuutta kuin ensimmäisen sukupolven 4k-enhanced-projektoreissa, jotka taikoivat aidon 8,3 miljoonan pikselin sijaan ruudulle pixel shift -tekniikalla toteutetut 4,1 miljoonaa kuvapikseliä. Huolta aiheuttaa tietenkin kennon koko, joka 0,47 tuuman koollaan joutuu aika koville kahdeksaan miljoonaan osaan pilkottuna.

BENQ:n markkinointitekstit eivät ole täysin yksiselitteisiä käytetystä tekniikasta, mutta ilmeisesti BenQ:n ratkaisu on myös pikselinsiirtopohjainen, joskin huomattavasti ensimmäisen polven projektoreita tarkempi ja todella yhtäaikaiset 8,3 miljoonaa kuvapikseliä verkkokalvoille toimittava. Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä täytyy muistaa, että siinä missä taulutelevisio saa rätkiä pikselinsä juuri niin suureen kokoon kuin millä ne lopputuloksessa näkyvät, joutuu videoprojektori suurentamaan kuvan noin postimerkin kokoisesta kennosta.

Pikselinsiirtotekniikalla toteutettuna alunperin suurennettava pikseli saa olla neljä kertaa suurempi, ja silti puhutaan kirjaimellisesti mikroskooppisen pienistä väripeileistä. Kenno on uudempaa sukupolvea kuin BenQ:n edeltävissä malleissa, ja sen etuna on esimerkiksi harmaiden reunusten puuttuminen kuvan ympäriltä.


Miltä näyttää?

BenQ kertoo painottaneensa W2700-projektorin suunnittelussa värintoiston realistisuutta makeiden ja ylikylläisten sävyjen sijaan. Usein televisio- ja projektorivalmistajat ja suuri osa kuluttajistakin haluavat tupsuttaa kalvakoille vampyyrinposkille hieman lisäpunaa ja sävytellä kukkien väriloistoa vielä hiukan todellista kylläisemmäksi. Ohjaajat mielellään näyttäisivät asiat armottomammin.

Projektori käyttää HDR-PRO:ksi nimettyä teknologiaa, joka tukee niin hdr10- kuin hlg-formaatteja. Värintoistoon valmistaja kertoo panostaneensa myös dlp-väripyörän pinnoitteiden ja kuuteen ryhmään sommiteltujen kymmenen lasilinssin kohdalla. BenQ W2700 kattaa täyden Rec. 709 -väriavaruuden, joka alkaa jo olla projektoreissa melko vakio. BenQ on kuitenkin kurottanut kohti seuraavaa etappia, ja W2700 yltääkin 95 prosenttiin laajemmasta DCI-P3-väriavaruudesta. Se kattaa laajemman alueen etenkin vihreän ja punaisen sävyistä ja on 23 prosenttia laajempi kuin sRGB-väriavaruus.

“projektorin mukana toimitetaan tehdaskalibroinnin yhteydessä tehty testiraportti.”

Vakuudeksi väritoiston kunnollisuudesta projektorin mukana toimitetaan tehdaskalibroinnin yhteydessä tehty testiraportti, joka on varustettu sarjanumerolla. Värilämpötila on säädetty D65-tasolle eli 6 500 kelviniin. Lisäksi sävyjen luvataan olevan Rec. 709 -paletin osalta Delta E -arvoltaan alle kolmen. Delta E -arvolla ilmaistaan koetun värin etäisyyttä tarkoitettuun väriin.

Neutraali kuvaihanne näkyy myös käytännössä, ja hauskasti jopa parhaat erikoisväritilat tuntuivat ensisijaisesti puhdistavan kuvaa neutraalimmaksi ja aidommaksi sen sijaan, että ne olisivat pyrkineet lisäämään kontrastia ja väriloistoa yli värimäärittelijän työstämän ihannekuvan. Cinefiilipohjalta BenQ ei ole millään muotoa markkinoiden huonoimpia ratkaisuja.

“Liiketoistossa BenQ oli kotonaan.”

BenQ:n tarjoama kuva on odotetusti todella tarkka, mutta yllättäen myös hieman tumma. Valoteho on verrattain pieni, ja etenkin maksimilevityksellä jäi kirkkaudessa jälkeen testitilamme uudenkarheasta Epsonista.

Liiketoistossa BenQ oli kotonaan, ja Netflixin fantastisesti kuvatun Our Planet -sarjan ohitse vyöryvät lumierämaat liukuivat ikuisuuteen pehmeän sulavasti. Jokin kuvan perusominaisuus sai BenQ:n vaikuttamaan hieman verrokkitykkiämme vähemmän levolliselta, mutta erot ovat lopulta kohtuullisen pieniä. Ajanmukaisesti BenQ tarjoaa tietenkin myös lisäruutuja taikovan liikkeensulavoittamistoiminnon, joka poikkeuksellisesti ei näyttänyt koko aikaa aivan järjettömän halvalta. Urheilua seuratessa ominaisuutta voisi jopa haluta pitää päällä – muutoin au naturel, kiitos.

Kaikki säätövalikon takaa tarjoillut kuvatilaparannukset eivät olleet kompassinneuloja parempaan, ja useat tiloista aiheuttivat selkeitä kokonaissävyn vääristymiä, minkä ansiosta niille oli äkkiseltään hankalaa keksiä paikkaa. Toisinaan tiloissa oli myös selkeitä bugeja: kuva saattoi tilapäisesti haljeta keskeltä kahtia ja määrittyä eri sävyiseksi kummaltakin reunaltaan. Oletettavasti valmistaja tulee korjaamaan tämänkaltaiset viat tulevissa laitteistopäivityksissä.

Dlp-tykkien etuna on hyvä mustan taso ja korkea kontrasti sekä värintoisto. Myös BenQ:n musta oli aidosti mustaa, mutta kontrastikokemus kärsi hieman yleisestä valotehon puuttumisesta. Toisaalta valotehosta on turha liikaa nillittää, sillä verrokkina ollut kirkkaampi lcd-Epson maksaa tuhat euroa BenQ:a enemmän ja on kooltaan kolme kertaa testissä ollutta laitetta isompi.

Dlp:n Akilleen kantapää on sateenkaariefekti, josta jotkut silmäoptiikaltaan epäonniset kärsivät. Tällöin vaaleista alueista välähtää silmää kääntäessä kolmen perusvärin sateenkaari. Päänsärkyä aiheuttavat sateenkaaret olivatkin läsnä myös tässä projektorissa. Kenties 8,3 miljoonaa pikseliä kennoltaan vaihteleva BenQ joutuu liiankin kovan haasteen eteen, sillä toinenkin testihenkilöstössä ollut AVPlussan toimituskunnan henkilö raportoi niitä havainneensa.


Tasapainoista ja miellyttävää 4k:ta

Kaiken kaikkiaan BenQ on onnistunut tekemään tasapainoisen ja peruskuvanlaadultaan miellyttävän 4k-projektorin, joka ei ole hintaluokassaan lainkaan heikoimmasta päästä. Natiiviksi mainostettu 4k on tarkka, liiketoisto sulavaa ja kaikenpuolinen käytettävyys hyvin suunniteltu ja myös toteutettu. Parannus tammikuisessa testissämme olleeseen W1700-projektoriin oli huomattava, ja olipa todellinen tekniikka mikä tahansa, voi BenQ nyt aidosti sanoa seisovansa 4k-projisoidun kuvan takana.

+ Kompakti
+ Oikeasti tarkka
+ Miellyttävällä tavalla neutraali kuvatoisto
– Kuumenee
– Epäjohdonmukaisesti toimivat erikoiskuvatilat
– Karvan verran heikoksi jäävä valoteho


BenQ CinePrime W2700
Hinta: 1 699 euroa
Lisätiedot: BenQ

Projektiojärjestelmä: DLP
Paneeli: 0,47” dmd
Värivaloteho: 2 000 ANSI-lumen
3d: Kyllä
Tarkkuus: 4K UHD (3 840 x 2 160)
High Definition: HDR10, HLG
Kuvasuhde: 16:9
Kontrastisuhde: 30 000:1
Valonlähde: Lamppu
Lamppu: 245W, 4 000 h (normal), 10 000 h (economic), 15 000 h (smarteco)
Trapetsikorjaus: Vertikaalinen ± 30 astetta, automaattinen
Heijastussuhde: 1,13 – 1,47 :1
Zoomi: 1,3 x
Linssinsäätö: +10% vertikaalinen
Kuvakoko: 30–200″
Polttoväli: 12–15,6 mm
Tarkennus: Automaattinen
Liitännät: Hdmi 2.0 x 2, usb-a (media, laiteohjelmistopäivitys),usb-a (power, 2,5A), mini-usb (service), 3,5 mm äänilähtö, spdif-äänilähtö, DC 12 V, rs232, 12 V herätevirta.
Energiankulutus: 280–350 W, virransäästötila 0,5 W
Melutaso: 30 / 28 dBA (normaali/silence)
Kaiuttimet: 5W x 2
Takuu: 36 kk
Lampun takuu: 12 kk/ 2 000 tuntia
Mitat: 380 x 127 x 263 mm
Paino: 4,2 kg

Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia