Monet meistä kaipaavat kookasta kuvaa kodin ulkopuolella – esimerkiksi kesämökillä. Voisiko tarpeeseen vastata vaivattomasti mukaan otettava projektori, jonka käyttö on helppoa ja luotettavaa?

Teksti: Jonas Olsson
Kuvat: Valmistaja

Kesälomien koittaessa moni suuntaa mökille rentoutumaan. Mutta sielläkin olisi kieltämättä mukava viettää vaikkapa sadepäivää katsellen leffoja tai sarjoja. Varsinkaan pienestä telkkarista elokuvan taika ei välttämättä välity, joten silloin katse kääntyy nopeasti pienehköön, laadukkaaseen ja mieluiten edulliseen projektoriin, jonka pitäisi olla helppo ottaa mukaan, asettaa käyttökuntoon ja tietysti myös siivota pois käytön jälkeen. Epäilyttävien halppis-pikkuprojektoreiden sijaan laitteen olisi hyvä myös tulla tutulta ja turvalliselta valmistajalta – kuten Epsonilta.

Siistit toiminnot
Kun Epsonin näppäärä EF-100W-laserprojektori saapui toimitukseen, se vaikutti niin paperilla kuin käytännössäkin varteenotettavalta valinnalta yllä mainittuihin tarpeisiin. Oikeastaan saman tien voidaan sanoa, että monesti aiemminkin kyntensä näyttänyt Epson ei petä tälläkään kertaa. EF-100W on mainiosti matkakäyttöön sopiva, ennen muuta käytännöllinen projektori.

Vaikka EF-100W on ainakin periaatteessa fyysisten mittojensa puolesta helposti mukaan otettava laite, varsinaiseksi kannettavaksi projektoriksi sitä ei voi kutsua. Laitteen massa on 2,7 kilogrammaa, ja se tarvitsee 230 voltin käyttövirran – mutta toisaalta virtajohto onkin sitten ainoa välttämätön kaapeliveto, joskin perinteinen hdmi-liitäntäkin löytyy. Se paljastuu takapaneelin irrotettavan kannen alta, samoin kuin micro-usb-naarasliitäntä, johon kytketään usb-a-adapteri. Nämä liitännät on tarkoitettu paitsi tavallisille mediasoittimille myös soveltuville älylaitteille – esimerkiksi suoratoistopalveluiden offline-sisältöjen toistoon. Toki myös Chromecast-palikan yhdistäminen käy käden käänteessä, jos vain verkkoyhteys löytyy.

Liitännät korostavat laitteen käytön näppäryyttä ja vähän viittaavatkin siihen suuntaan, että se on tehty mukana kuljeteltavaksi kiinteän asennuksen sijasta. Tämän vuoksi jätimme myös poikkeuksellisesti laitteen kalibroinnin ja mittaamisen väliin, sillä sen suorituskyky riippuu paljolti käyttöolosuhteista.

Meidän tapauksessamme heijastimme projektorin kuvan useammassakin paikassa suoraan valkoiseen seinään ja muutamaan otteeseen kannettavalle valkokankaalle.

Käden käänteessä käyttökuntoon
EF-100W:n saa tulille joutuisasti: projektori asetetaan halutulle pinnalle, yhdistetään siihen kuvalähde, ja säädetään kuvan tarkkuus. Helppoa kuin mikä!

Laitteessa on sisäänrakennettu pieni kaiutin, joka toimii toteutukseen nähden varsin mukavasti. Esimerkiksi kevyempi äänimateriaali, kuten uutistenlukijan ääni, toistuu siitä ongelmitta. Äänen suhteen mukana on kuitenkin eräs varsin käypä ominaisuus, nimittäin projektoriin voi liittää bluetooth-kaiuttimen. Meidän tapauksessamme kokeilimme ominaisuutta keittiössä yleensä sijaitsevalla kaiuttimella ja homma pelasi hyvin, mutta jostain syystä kaikkia bt-kaiuttimia projektori ei parikseen huolinut epäselväksi jääneestä syystä. 

Tarkkaa kuvanpiirtoa
Kuvantoistosta puhuttaessa mustan tehokkuus ei varsinaisesti ole EF-100W:n vahvuus – toisin kuin tarkka kuvan piirtyminen ja miellyttävät värit, jotka molemmat lisäävät projektorin nautittavuutta ja viihdyttävyyttä roimasti. Jopa kontrasti on hyvä, ja kuvan dynamiikassa on aidosti mukana syvyyttä. On tosin mainittava, että projektori tuli useimmiten säädettyä miellyttävyys, ei korrektius edellä – toisin kuin normaalisti testeissämme. 

Sopiva tasapaino, jossa musta on kelvollista ja yksityiskohdat sopivan erottuvia, on mahdollista saavuttaa melko vaivattomasti valitsemalla Cinema-kuvatila ja laskemalla kuvan kirkkaus 60 prosenttiin. Näin vältytään myös suhteellisen voimakkaalta tuulettimen ääneltä, joka kasvaa erityisesti kirkasta kuvaa toistettaessa. Itse tuuletin pitää hurinan sijaan eräänlaista vihellystä, joka kyllä erottuu muttei pahemmin häiritse.

Hyvä vinkki on myös aktivoida ”Super White” -tila (joka hillitsee valkoisten osien ylivalottumista) ja asettaa gamma-arvo -1:een. Muut asetukset, kuten dynaaminen kontrasti ynnä muut, jätimme pois päältä. Niitä tosin on sen verran, että säätäjä varmasti ilahtuu valinnanvapaudesta. 

Näillä asetuksilla kuva oli kohdillaan sekä pimeissä että hiukan valoisammissa katselutiloissa. Jos kirkkautta haluaa nopeasti hiukan lisää, se onnistuu selkeistä valikoista sujuvasti toimivalla kaukosäätimellä. 


Takana sijaitsevan luukun alla on usb- ja hdmi-liitännät, joiden avulla kuvantoisto onnistuu niin perinteisistä kuin mobiileista lähteistä.

Rohkea käyttäjä voi suunnata projisoinnin kattoon, ottaa mukavan asennon ja nauttia kuvasta selällään.

Viihdearvo edellä

Epson EF-100W on helppokäyttöinen projektori, johon voi yhdistää kätevästi erilaisia kuvalähteitä. Näinpä se on mainio valinta käytettäväksi myös kotiteatterin ulkopuolella. Kuva on siinä määrin kirkas, ettei projektori välttämättä vaadi katselutilalta täyttä pimennystä – vaikka hämärässä jälki toki parempaa onkin. Oikeastaan ainoa miinuspuoli kuvassa on aavistuksen heikko mustan toisto.

Hyviin puoliin lukeutuu ehdottomasti myös laservalonlähde, jota käytettäessä ei tarvitse huolehtia katselutunneista. On todennäköisempää, että EF-100W kuluu käytössä muuten tai vanhenee ennen laserin hiipumista, sillä 20 000 katselutuntia mahdollistaa melkoiset leffamaratonit.

Rohkea käyttäjä voi lisäksi suunnata projisoinnin kattoon. Me saimme tälläkin metodilla helposti 100-tuumaisen kuvan. Isompikin onnistuu, mutta silloin pikselit alkavat jo erottua projektorin 720p-resoluution vuoksi.

Mutta haittaako matala resoluutio? Riippuu keneltä kysyy, mutta periaatteessa ei. Tokihan pikselit erottuvat, mutta siihen tottuu yllättävän nopeasti. Ja aika harva 2020-luvun leffantuijottaja, Playstationin pelaaja tai sarjamaratoonari lopulta nurisee resoluutiosta. Pääasia on, ettei kuvaa levitä liian isoksi.

Yleisesti EF-100W:n kuvassa voidaan kehua sen syvyyttä, liiketoistoa ja tehokkuutta, minkä ansiosta katselu oli miellyttävää paikassa kuin paikassa. Lisäksi täytyy arvostaa myös laitteen designia ja yleistuntumaa, joka on kaukana halppissarjasta.

Pähkinänkuoressa EF-100W onkin mainio ratkaisu käyttäjälle, joka haluaa ison kuvan melkeinpä missä ja milloin vain!

HYVÄÄ & HUONOA

Helppo käyttää ja ottaa mukaan
Laservalonlähde takaa pitkän käyttöajan
Kuvanlaatu
Matalahko resoluutio
Heikko mustan toisto

INFO

Epson EF-100W
Hinta: 1 036 €
Lisätiedot: epson.fi

Toimintaperiaate: LCD-projektori (3LCD)
Valonlähde: Laser
Resoluutio: 720p, HD Ready
Heijastussuhde: 1,04–1,40:1
Kuvakoko: 30–150”
Liitännät: USB-A, USB-B, HDMI sisään, 3,5 mm audiolähtö, bluetooth
Mitat (l x k x s): 210 x 92 x 230 mm
Paino: 2,7 kg
Muuta: Saatavana mustana (EF-100B)

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 4/2020 (nro. 197)