Harman/kardonin odotetun Citation-sarjan edullisin älykaiutin tarjoaa tyylikkään olemuksen lisäksi paljon bassoa ja se myös puhuu.

Teksti: Teppo Hirvikunnas Kuvat: Valmistaja & Teppo Hirvikunnas

Vuosikymmeniä vanha, arvostettu ja erityisesti huippuluokan Citation-vahvistimistaan tunnettu hifimerkki Harman/kardon on ollut pitkään vain haalea varjo loistovuosistaan. Harman/kardon-merkillä on myyty lähinnä kuulokkeita ja bluetooth-kaiuttimia. Toki laadukkaita sellaisia.

Viime syksynä alkoi kuulua huhuja uudesta Citation-mallistosta. Odotukset olivat korkealla, kunnes selvisi, että kyse on sittenkin “vain” mallisarjasta langattomia kaiuttimia. No näin se maailma muuttuu. Mutta annetaan uudelle Citation-mallistolle mahdollisuus.


Enemmän ja vähemmän kuin verkkokaiutin

Harman/kardon Citation One Google Home -älykaiuttimen käyttöönotto oli verkkolaitteeksi helppoa ja muutenkin laitteen käyttö on helppoa. Kaiutin on myös laadukkaan oloinen, mutta sen äänenlaatu oli pettymys. Äänentoistoon erikoistuneelta yritykseltä oli lupa odottaa paljon parempaa ääntä. Ääni on viritetty bassovoittoiseksi ja sävyltään tummaksi.Toisaalta kuunneltaessa todella hiljaa myös bassot kuuluivat hyvin. Äänensävyn säätöön ei ole mitään asetuksia, joten ääni on sellainen kun on.
Hiemankaan kovempaa soitettaessa kaiuttimesta kuului selvää resonointia. Tiedä sitten onko tämän yksilö vai tyyppivika.
Kaiuttimen “älyominaisuudet” ja puheohjaus toimivat sinänsä ihan hyvin, mutta lisäarvo on lähinnä viihteellinen. Ainakin niin kauan kun puheohjaus ei tottele suomea, ei vastaa suomeksi eikä osaa oikein tuottaa paikallista tietoakaan.

HYVÄÄ & HUONOA

Design ja rakenne
Käyttöönotto
Äänenlaatu varauksin
Puheohjaus vain englanniksi


Tekniset tiedot & Ominaisuudet

Merkki/malli: Harman/kardon Citation One
Laitetyyppi: verkko-/älykaiutin
Suositushinta: 199€
Lisätietoja: https://fi.harmankardon.com/citation.html

Teho: 40 W
Diskantti: 1x 20 mm
Basso/keskiääni: 1x 89 mm:
Bluetooth: Kyllä
Wifi: Kyllä
Google Assistant: Kyllä (vain englanti)
ChromeCast: Kyllä
Analogiset sisääntulot: Ei
Mitat (l x k x s): 140 x 188 x 140 mm
Paino: 2,0 kg

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 7/2019 (nro.190)