LG OLED 55B6V on markkinoiden edullisin (ainakin tämän jutun kirjoittamisen aikaan) uhd oled -tv. Millaisiin suorituksiin se yltää?

Tätä kirjoittaessa Black Friday -mylläkkä on käynnissä täydellä teholla, ja nyt testaamamme malli 55BV6 keikkuu myynnissä jopa alle 1 700 eurolla (Tämän testin nettiversion julkistuksen aikaan 13.3.2017 hinta on 1 850 eurossa). Mahtaa keljuttaa niitä, jotka maksoivat samasta telkkarista yli kolme tonnia alkukesästä, kun se tuli myyntiin.
Kyseessä on LG:n ”yksinkertainen” oled-malli kuluneelle vuodelle. B6V:ssä on vähiten ominaisuuksia, mutta se ei eroa paperilla lopulta paljoakaan valmistajan muista malleista, E:stä, G:stä tai kaarevasta C:stä – joskin 3d-kuva siitä puuttuu.
Esimerkiksi kalliimman ja suuremman G6Vmallin – jossa on myös muhkeat kaiuttimet – rinnalla B6V:n kuva on hyvin samankaltainen, joskin väreiltään rönsyilevämpi. Tähän voivat kuitenkin vaikuttaa myös kokeilussa käytetyt materiaalit. Liika on liikaa kuvantoistossakin.

Käteen istuvassa kaukosäätimessä on
gyro-ohjaus, joten se osaa välittää käyttäjän liikkeet televisioon.

WebOS ja “radioaktiiviset” värit

Aloitetaanpa vilkaisemalla hiukan pakkauksen sisältöä. Siellä on itse telkkari ja sitä komentava, gyro-ohjautuva kaukosäädin sekä WebOS-pohjainen älytelevisiosysteemi kaikkine avainominaisuuksineen ja sovelluksineen. Eikä systeemi ole lainkaan hankala: tuiki tärkeän asennusvalikon saa esiin painamalla työkalunappulaa. Vastaanottimen kautta tuleva kuva on hyvä, johtuen osin television peruslaadusta. Mutta varsinkin Eco-kuvatilan kanssa on hiukan pulmia, sen värit näyttävät radioaktiivisilta ja jokseenkin kovilta. Tästä pääsee kuitenkin vaihtamalla vaikkapa LG:n Expert-tilaan.
Yleisellä tasolla kuva on niin hyvä kuin mitä siihen kytketystä ohjelmalähteestä irtoaa. Kärjessä on tietysti blu-ray eri versioinaan ja sen perässä verkkopuolella Netflix. Näitä seuraavat muut videostriimauspalvelut sekä muut hd-laatuiset lähetykset.

Supersyvää mustaa – tietenkin!

LG OLED B6V:n näyttöteknologia tarjoaa yhden tämän hetken korkeimmista kontrastisuhteista. Tästä taas saa yleisesti kiittää oled-teknologiaa, jossa yksittäinen pikseli voi ikään kuin sammua ja muuttua siten täysin mustaksi. Eikä värien kirkkaudessakaan olla millään tapaa vaatimattomia. Vaikka ihan moderneimpien quantum dot -pohjaisten lcd-näyttöjen suorastaan brutaalin kirkkauden tasolle ei päästäkään, yltää taso kuitenkin yli 300 nitin luminanssiin. Ja sillähän pääsee pitkälle kirkkaassakin huoneessa.
Huomasimme, ettei testiyksilöllä ollut minkään valtakunnan ongelmia esimerkiksi 24p-bluray-kuvan toistossa, vaikka joissakin arvioissa – esimerkiksi G6V-mallin kohdalla – on sellaisiin törmätty. Vinkkinä tähän väliin, kannattaa aktivoida television elokuvatila, sillä muutoin kuvassa voi olla tarpeetonta värinää. Tätä ennen televisiolle kuitenkin on hyvä tehdä järjestelmäpäivitys.
LG:n oled-televisioita on parjattu niiden heikosta suorituskyvystä pelaamisessa, etenkin Playstation 4 Pron ja hdr-sisällön kanssa. Itse hdr-kuvissa ei varsinaisesti ollut mainittavia ongelmia testiyksilön kanssa, sillä ne ovat mallissa paremmin hienosäädettyjä. On kuitenkin syytä ottaa huomioon television korkeampi latenssi tai niin sanottu input lag hdr-peleissä. Mainittavan huonolla tolalla sekään ei tosin ole, ja markkinoilla on huonomminkin suoriutuvia kilpakumppaneita – mutta parempiakin löytyy. Siispä, jos hdr-materiaali peleissä on sinun juttusi, kannattaa ehkä odottaa vielä seuraavien sukupolvien LG-malleja, sillä valmistaja kertoo pyrkivänsä ratkaisemaan kuvan viiveongelmat.

Värienvälisistä eroista

Joissakin väreissä on havaittavissa pientä epätasapainoa, jos osaa katsoa oikeita asioita. Jos värisäädön heittää Wide-tilaan, vahvoista väreistä tulee entistä vahvempia ja syvempiä. Hennommat sävyt jäävät tässä jalkoihin.
Jos taas värisäädöistä valitsee Advanced-tilan, tulos on hiukan päinvastainen: vahvat sävyt toistuvat edelleen melko vahvoina, mutta nyt myös hennot sävyt vahvistuvat. Ihonväriin tulee syvyyttä, auringon vaikutus näkyy kasvoilla ja muut vastaavat nyanssit korostuvat. Tämä tuo tosin muassaan myös aavistuksen vääristymää. Kolmas vaihtoehto on värisäätöjen Normal-tila, joka ikään kuin tasoittaa kaikkia epäpuhtauksia koko skaalalla. Värit eivät tässä ehkä ole enää niin rikkaita ja saturoituneita, ja hennoista sävyistä tulee hiukan korostuneita.

Pieniä puutteita

LG:n värienhallinnan pienien virheiden korjaamiseen kannattaa suhtautua varauksella. Täsmällisempiin värisäätöihin kajoaminen kun saattaa aiheuttaa vielä isompia vääristymiä. Tästä syystä ne on hyvä jättää rauhaan. Ja vaikka virheet tulivat esiin testitilanteissamme, niihin ei kuitenkaan välttämättä kiinnitä minkäänlaista huomiota vaikkapa elokuvaa katsellessa. Näin kuvan pieni epätasaisuus ei varsinaisesti ole merkittävä ongelma. Osa ongelmista on lisäksi samoja kuin G6V-mallissa. Näitä ovat muun muassa Expert-tilassa joidenkin nyanssien suttautuminen.

Öinen tähtitaivas toistuu 55B6V:n kautta vaikuttavasti: tähdet loistavat kirkkaasti ja pimeys on tiivistä.

Yhteenveto


Testissämme B6V ei kaikilta osin yltänyt teknisen kuvan- ja väritoiston kohdalla ihan tarkimmalle tasolle, mutta moniin markkinoilla oleviin televisioihin verrattuna se on silti parhaiden joukossa. Kritiikki kohdistuukin enemmän valmistajan suuntaan, sillä osa ongelmista esiintyi myös G6V-mallin kohdalla. Voisi kuvitella, että LG onkin kiinnittänyt näihin jo huomiota. Lisäksi hdr-sisältöisiä pelejä pelaavat huomaavat varmasti kuvan viiveen, vaikka viimeisimmällä ohjelmistopäivityksellä sen pitäisikin ainakin hiukan laskea.
Yleisellä kuvanlaadun tasolla B6V on kuitenkin ehdotonta kärkeä!

 

LG OLED 55B6V
Mitat: 1229 x 759 x 225 mm
Paino: 19 kg
Paneeli: OLED, 3 840 x 2 160 pikseliä, ei 3D:tä
HDMI-liitännät: 4
Hinta: noin 1 850 euroa
Lisätiedot: http://www.lg.com/fi/

 

Lue lisää: 10 lyhyttä asiaa OLED-tekniikasta

 

Alkuperäinen teksti: Thomas Ytterberg (HemmaBio, Ruotsi), kuvat: Valmistaja
Käännös ja editointi: Heikki Kivelä (AVPlus)

Artikkeli julkaistu aikaisemmin AVPlus-lehden näytenumerossa NN/2017