Martin Loganin tuore Cadence-soundbar tarjoaa yhdeksän kanavaa automaattisella huonekorjauksella, rutkasti liitäntämahdollisuuksia sekä langatonta vapautta.

Teksti: Magnus Fredholm / Kuvat: Valmistaja
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin AVPlus-numerossa 5/2018.

Puhtaasti teknisesti tarkasteltuna Martin Loganin uusi Cadence-soundbar tarjoaa melko lailla kaiken tarvittavan: hyvät hdmi-yhteydet, dsp-pohjaista surroundia ja leveämpää stereotoistoa automaattisella kalibroinnilla sekä langatonta vapautta Airplayn ja bluetoothin kautta. Cadencen hinta puolestaan on soundbar-markkinoiden korkeimmassa sarjassa, mikä tekee laitteesta vieläkin mielenkiintoisemman. Mitä erityistä se tarjoaa edukkaampiin kilpailijoihinsa nähden?


Mukana tuleva mikrofoni kytketään tietokoneeseen usb:n avulla, ja mittaussovelluksen lataamisen jälkeen huonekalibrointi käy helposti.

Korkea laatu – korkea hinta

Cadencen rakenne on erittäin tanakka, ja vaikka laite on suhteellisen kevyt, se ei tunnu lainkaan heppoiselta. Lähimmät vertailukohdat löytyvätkin kilpailijoilta, kuten Sonos, Bose, Heos ja Yamaha, kun taas LG:n, Samsungin ja Philipsin mallit jäävät laatutuntumaltaan alapuolelle.

Cadence on päällystetty tummalla kankaalla sivupaneeleja lukuun ottamatta. Seinä- tai pöytäasennuksesta riippuen päällyspuolelta tai edestä löytyy selkeä ja informatiivinen näyttö. Itse soundbar koostuu yhdeksästä 2,5-tuumaisesta laajakaistaelementistä, joille kullekin on oma 15-wattinen vahvistimensa. Taajuuskaistan puolesta Cadencen ilmoitetaan ulottuvan noin 70 hertsiin, mikä vastaa yleisimpiä pieniä jalustakaiuttimia. Tämä riittää maltillisempaan kuunteluun aivan hyvin, mutta kieltämättä subwoofer on kohdallaan, jos kaipaa ääneen lisää massaa.

Itse Cadencen mukana ei subwooferia tule, mutta langattoman lähettimen ansiosta siihen voi liittää minkä tahansa muun lisäbassokaiuttimen. Pienehköjen subwooferien hinnat alkavat uutenakin muutamasta satasesta, joten pieni lisäinvestointi ei liene kynnyskysymys. Kokonaisuudessa kannattaa muutenkin miettiä enemmän laatua kuin määrää. Koska Cadence ei ole erityisen kovaääninen soundbar, sen rinnalle riittää hienosti esimerkiksi noin 150-wattisella vahvistimella varustettu 8-tuumainen aktiivisubwoofer.

Asennustavasta riippuen etu- tai päällyspuolelle tulevan näytön kirkkaus on säädettävissä, ja sen voi myös määrittää pysymään koko ajan päällä tai sammumaan itsestään olennaisen informaation esittämisen jälkeen.

Kaukosäädin on kaikin puolin hyvä ja valmistettu alumiinista. Harmi vaan, ettei siinä ole taustavalaistusta.

Sovellus ja kaksi ARC:ia

Kun televisio ja muut medialähteet on kytketty, onkin sitten vain tarpeen ladata älylaitteeseen Play Fi -sovellus ja laittaa musiikki soimaan tai leffa pyörimään. Helppoa, joskin yksi seikka on vielä huomioitava: arc.

Perinteisempi mukana oleva arc-kirjainyhdistelmä viittaa audio return channeliin, eli mahdollisuuteen siirtää ääntä hdmi-kaapelia pitkin. Mutta Cadencen toinen arc on Anthem Room Correction, eli Martin Loganin käyttämä huonekorjausmetodi. Arc-2-sovellus on ladattavissa tietokoneelle, jolloin sitä voi käyttää mukana tulevan mikrofonin kanssa. Toinen mahdollisuus on ladata sovellus iOS-laitteille ja tehdä mittaus iPhonella tai iPadilla (ei Androidilla, koska Android-puhelimissa ei ole standardoituja mikrofoneja).

Testasimme huonekorjauksen sekä ilman subwooferia että subwooferin kanssa (System Audio Saxo Sub 10:n sekä XTZ SUB 8.17:n) ja toistimme mittausproseduurin useita kertoja. Sen perusteella voimme sanoa, että vaikkei Cadence ole markkinoiden ainoa huonekorjauksen tarjoava soundbar, ominaisuus toimii siinä erittäin hyvin.

Liitäntämahdollisuuksia riittää! Mukana on myös kaksi infrapunalähtöä muiden, esimerkiksi kaappiin sijoitettujen laitteiden ohjaamiseen.

Luonnollista ääntä

Martin Logan Cadencen äänentoistosta puhuttaessa on syytä tuoda esiin muutama merkittävä seikka heti kärkeen. Ensimmäinen niistä koskee Stereo Wide -ominaisuutta, joka paitsi tuo ääneen hiukan metallista kirkkautta myös onnistuu loihtimaan ilmoille uskottavan illuusion noin kolmen metrin etäisyydelle asetetusta stereokaiutinparista. Tätä ominaisuutta voi huoletta pitää päällä melkeinpä koko ajan. Toinen mainittava ominaisuus on surround-ääni, joka myös on säädettävissä. Se kannattaa nostaa suoraan +6 desibeliin ja pitää siellä.

On myös myönnettävä, että Cadencen leffaäänentoisto on luokkansa kirkkainta kärkeä. Toki poikkeuksen muodostavat järjestelmät, joissa on erilliset surround-takakaiuttimet, mutta mitä etupään äänentoistoon tulee, Martin Logan on mitä mainioin. Kilpailijoista kintereille pääsevät Yamahan YSP-5600, Philipsin Fidelio B8 sekä JBL BAR 5.1.

Vaikka toisto on prosessoitua, äänessä on silti luonnollisuutta, täyteläisyyttä ja yksityiskohtaisuutta. Tietenkään laatu ei vastaa oikeaa kotiteatteriäänentoistoa erillisine kaiuttimineen ja vahvistimineen, mutta ihmeen hyvältä Cadence silti suorassakin vertailussa kuulosti. Toisto on vaivatonta ja miellyttävää, ja kun kytkimme verrokiksi Q Acousticsin 7000i-sarjan yhdistettynä Yamahan RX-A1010-vahvistimeen, Cadence (subwooferilla ryyditettynä) soi mitä mainioimmin. Tietystikään dynamiikan ja maksimiäänenvoimakkuuden taso ei ollut vastaava, mutta vaihto takaisin Martin Loganin pariin ei ollut lainkaan latistava kokemus. Soundbarin kohdalla tällaisella vaikutelmalla on todella suuri positiivinen painoarvo.

Kaukosäätimen lisäksi Cadencea voi luonnollisesti ohjata myös sivupaneelin yksinkertaisten painikkeiden avulla.

YHTEENVETO

Paras soundbar-ratkaisu

Onko Martin Logan Cadence sitten aidosti 1 499 euron arvoinen investointi? Se kyllä näyttää toistollaan kaapin paikan esimerkiksi Heos-soundbarille, joka tosin on hinnaltaan yli 600 euroa edullisempi. Toisaalta taas Cadencen valttina on paremmat dsp-kyvyt. Sonos taas on niin ikään halvempi, mutta siitä puuttuu hdmi-liitännät. Lisäksi edellä mainittujen kilpailijoiden etuna on mahdollisuus monihuonejärjestelmän luomiseen ja langattomien kaiuttimien liittämiseen. Varsinkaan Sonosin paikkaa monihuoneäänen raskaassa sarjassa ei aivan hevillä haasteta.

Lyhyesti ja ytimekkäästi voidaan kuitenkin todeta, että jos kaipaat yksinkertaisesti ”vain” parasta soundbar-ratkaisua, Cadence kannattaa hankkia – mieluiten subwooferin kanssa.

+ Erinomainen ääni
+ Toimiva automaattikalibrointi
– Hinta

Martin Logan Cadence
Hinta: 1 499 €
Edustaja: Highend Studio (www.highendstudio.fi)
Lisätiedot: www.martinlogan.com
Elementit: 9 x laajakaista
Vahvistin: 135 W (270 W max. kokonaisteho)
Liitännät: 3 x HDMI, 2 x Optical SPDIF, 2 x RCA, WiFi, Ethernet, Bluetooth
Huonekorjain: Anthem ARC (mittamikrofoni mukana)
Linjalähtö: Subwoofer (sis. langattoman vastaanottimen)
Paino: 5,4 kg
Mitat pöytäasennuksessa (k x l x s): 8,9 x 117 x 12,7cm
Mitat seinäasennuksessa (k x l x s): 12,7 x 117 x 9,9 cm