Panasonicin tämänhetkisen uhd-blu-ray-soitinmalliston lippulaiva DP-UB9000 on astetta vaativamman harrastajan takuutoimiva leffanpyöritin. Sen avulla blu-ray-levyjen toistosta saa irti enemmän kuin uskoisikaan.

Teksti: AVPlus-toimitus
Kuvat: Valmistaja

Tutustuimme Panasonicin blu-ray-soitinmallistoon viime syksynä numerossamme 7/18, jonka löydät lehtiarkistostamme. Mallien joukossa ollut lippulaiva DP-UB9000 jäi kuitenkin kiinnostamaan vielä sen verran, että saimme sen vielä erikseen kokeiltavaksemme.

Kyseessä on rakenteeltaan vakuuttavan tuhti soitin, joka toimii kaikenlaisen optisen median toistimena, olipa kyseessä sitten cd-levyt, blu-rayt tai uhd blu-rayt – tosin sillä rajauksella, että hiukan harvinaisempia super audio cd- tai dvd-audio-levyjä se ei toista. Poikkeuksellisen monipuolisilla äänilähdöillä varustettu UB9000 on myös todella pitkälle kehittynyt konepellin alla, sillä se tarjoaa huikean määrän mahdollisuuksia vaikuttaa laitteen lähettämään signaaliin. Testissämme totesimme kuitenkin, että myös perussäädöillä pääsee varsin pitkälle, joten ainakin osa kehittyneemmistä toiminnoista kiinnostanee vain lähinnä pitemmälle ehtineitä harrastajia.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö peruskäyttäjäkin voisi hyötyä UB9000:n väännöstä. Taustalla nimittäin piilee esimerkiksi se, että alati voimakkaammin yleistyvä kuvan hdr- eli high dynamic range -formaatti ei ole vielä saavuttanut kiveen kirjoitetun standardin tasoa. Siispä vaikka kuvasignaali lähtöpäässä olisikin kunnossa, televisio tai videoprojektori ei välttämättä kykene tulkitsemaan tai varsinkaan toistamaan sitä täysin oikeaoppisesti. Siksi käyttäjällä on hyvä olla hallussaan hieman kättä pidempää toiston paranteluun. Ja nimenomaan tällä saralla UB9000 on konkreettisestikin painava valinta. Sen ominaisuusluettelosta tuettujen listalta kun löytyvät kaikki keskeisimmät hdr-muodot: HDR10, HDR10+, HLG ja Dolby Vision.

Raskasta laatua
Panasonic DP-UB9000 oli heti pakkauksesta nostettaessa vaikuttava tuttavuus. Sen miltei kahdeksan kilon massa ja hillitysti viimeistelty kotelo välitti ennen kaikkea uskottavan tuntuman. Huomion kiinnitti myös se, että laite on yllättävän kookas, varsinkin verrattuna markkinoiden edullisempiin peruspyörittimiin.

Sama vakuuttava linja jatkui myös laitteen toiminnassa. Jo pelkästään levykelkan määrätietoinen työntyminen ulos kertoi, että yksityiskohtia on mietitty. Erityismaininnan ansaitsee myös kattavat toiminnot ja erinomaisen käyttötuntuman tarjoava kaukosäädin, jonka taustavalaistut ja selkeästi napsahtavat kuminäppäimet erottuivat sarallaan edukseen.

Varsinaisena soittimena UB9000 toimi subjektiivisesti arvioiden erinomaisesti. Kaukosäätimestäkin löytyvän toiston infovalikon avulla katseltavasta materiaalista sai irti paljon lisätietoja esimerkiksi katseltavan elokuvan dynamiikasta. Ja vaikka kattavat kuvansäätöominaisuudet ja esimerkiksi toiston ylösskaalaus (kuten myös hdr-toiston skaalaus sdr-tasoiseksi tarvittaessa) antavat runsaasti liikkumavaraa, kuvasta nauttii aivan mainiosti sellaisenaan.

Kaiken taustalla on valmistajan oma, erityisesti 4k-materiaalille suunniteltu hxc-prosessori, jonka vääntö riittää kaikilta osin tekemään elokuvista astetta puhuttelevampaa. Siihen liittyy elimellisesti myös laitteen hdr optimiser, joka osaa ottaa huomioon käytössä olevan näyttölaitteen maksimikirkkauden. Sen avulla muuten toistossa hukkuvat kirkkaammat yksityiskohdat tulivat paremmin esiin.

Laitteen valikoissa kannattaa seikkailla. Monen ominaisuuden vaikutuksen kuvantoistoon voi todentaa yksinkertaisesti kytkemällä sen päälle tai pois, jolloin saa selville sen, onko toiminnolla havaittavissa olevia hyötyjä.

Panasonic DP-UB9000 on ulkoisesti ja sisäisesti vaikuttava laite, jonka monipuoliset ominaisuudet tekevät siitä eräänlaisen kuvapuolen sveitsiläisen linkkuveitsen.

YHTEENVETO

Kaikki irti videokuvasta

Panasonic DP-UB9000 on yksi markkinoiden kehittyneimmistä ja monipuolisimmista uhd-blu-ray-soittimista, jolle voi sen teknisten ominaisuuksien ja varustelun puolesta laskea melko pitkän eliniän. Siten laitteen vajaan tuhannen euron hinta on perusteltu, sillä se osaa kaiken lisäksi sovittaa toiston käytössä olevaan näyttölaitteeseen. Soitin ei siis ole moksiskaan, vaikka televisio tai projektori menisi vaihtoon.
Muun muassa hdr optimiser -toiminto löytyy kuitenkin myös UB-sarjan edullisemmista malleista, mutta yksikään niistä – eikä kyllä kovin moni muidenkaan valmistajien laitteista – ole samanlainen kuvapuolen sveitsiläinen linkkuveitsi kuin UB9000.

+ Rakenne ja toteutus
+ Monipuoliset audioliitännät
+ Hyvä hdr-tuki
+ Säätövara
– Ei sacd/dvd-audio-tukea

Panasonic DP-UB9000
Hinta: 999 €
Lisätiedot: Panasonic

Äänilähdöt: Stereo-rca, xlr, 7.1, hdmi, optinen, koaksiaalinen
Kuvalähdöt: 2 x HDMI 2.0
Verkko-ominaisuudet: Wlan (2,4 & 5 GHz), ethernet
Mitat (l x k x s): 43 x 8 x 30 cm
Paino: 7,8 kg
Muuta: HDR10-, HDR10+-, HLG- ja Dolby Vision -tuki, usb 3.0/2.0 -liitännät