AVPlus sai testattavakseen malliston Stereo Box S2 BT:n, jota Pro-Ject kutsuu maailman pienikokoisimmaksi audiofiilitason vahvistimeksi. Hämmästyttävän pienikokoinen se todellisuudessa onkin, mutta laitteen ääni ei valmistajan omista aloitustason Speaker Box 5 -jalustakaiuttimista kuunneltuna ollut lainkaan alimittainen – päinvastoin.

Teksti ja kuvat: Heikki Kivelä
Artikkeli on julkaistu AVPlus-numerossa 3/2017.

Itävallassa vuonna 1990 perustettu Pro-Ject on meritoitunut hifimarkkinoilla ennen muuta monipuolisena vinyylisoitinvalmistajana. Yrityksen taival ei sinänsä ole ollut helpoimmasta päästä, sillä huolimatta nykyisestä, enemmän tai vähemmän merkittävästä vinyylibuumista lp-levyjen valmistus ja myynti on silti ollut melko marginaalista verrattuna digitaalisiin äänilevyformaatteihin, joiden globaali aikakausi alkoi 1980-luvulla.
Ajan vaatimuksia mukaillen Pro-Ject on kuitenkin laajentanut toimialaansa myös vinyylinpyöritystarpeiston ulkopuolelle. Tästä konkreettisimpana esimerkkinä toimii valmistajan uuden sukupolven hifiksi kutsuma BoxDesign-mallisto, joka koostuu mikrokokoisista erilliskomponenteista, kuten erilaisista vahvistimista, virittimistä, cd-soittimista, da-muuntimista ja niin edelleen.
AVPlus sai testattavakseen malliston Stereo Box S2 BT:n, jota Pro-Ject kutsuu maailman pienikokoisimmaksi audiofiilitason vahvistimeksi. Hämmästyttävän pienikokoinen se todellisuudessa onkin, mutta laitteen ääni ei valmistajan omista aloitustason Speaker Box 5 -jalustakaiuttimista kuunneltuna ollut lainkaan alimittainen – päinvastoin.


Pyhää yksinkertaisuutta. Stereo Box S2 BT:n käyttö on helppoa ja nopeaa joko suoraan vahvistimesta tai kaukosäätimestä. Tulot 1 ja 2 ovat analogisille rca-liitännöille ja 3 aptx-tason bluetoothille.

Tilankäyttöihme

Pro-Ject Stereo Box S2 BT on ytimiään myöten mikrokokoinen integroitu vahvistin. Sen lähes taskukokoiseen mutta tukevaan alumiinikoteloon on saatu ahdettua 2 x 43-wattinen (neljään ohmiin) vahvistin, kaksi rca-tuloa, naparuuvit kaiutinkaapeleille, 3,5-millimetrinen variable out -lähtö esimerkiksi aktiivikaiuttimille sekä aptx-tasoinen bluetooth-liitäntä. Näin ollen siinä on kolme sisääntuloa, joiden valintaan etupaneelista löytyy painike sopivan jähmeän äänenvoimakkuussäätimen ja virtakytkimen lisäksi. Vahvistinta on mahdollista ohjata myös mukana tulevalla luottokorttikokoisella kaukosäätimellä, jossa on yksinkertaiset painikkeet virtojen kytkentään, tulolähteen valintaan sekä äänenvoimakkuuden säätämiseen.
Käytössä laite ei merkittävästi kuumene, joten sen voi melko huoletta sijoittaa tiukkaankin lokeroon. Etualan tosin on oltava suorassa yhteydessä kaukosäätöpisteeseen, sillä infrapunayhteys ei testissämme kaikissa tapauksissa reagoinut, jos matkalla oli pieniäkään esteitä.
Laitteen pienessä ja huomaamattomassa koossa on esimerkiksi tilankäytöllisesti lukuisia etuja. Ainoana miinuspuolena mikrokoon toteutuksessa on takapaneelin ahtaus, joka tulee ilmi etenkin kaiutinkaapeleita asennettaessa. Naparuuvien sisällä vertikaalisesti olevat reiät kaapelin pujotukseen ovat plus- ja miinusnapojen sekä vasemman ja oikean kaiutinlähdön kannalta niin nipussa, että sorminäppäryyttä todellakin tarvitaan, jotta kaapelit saa tukevasti paikoilleen. Eikä tilannetta helpota laitteen takaosan oikeassa reunassa sijaitsevat antenni- ja verkkovirtaliitännät.
Näin ollen Stereo Box S2 BT:n mukaan kannattaa napata esimerkiksi Pro-Jectin omat puolentoista metrin Connect It LS -kaiutinkaapelit banaaniliittimillä, jotka maksavat 39 euroa parilta.
Medialähteille varatut rca-tulot, joita laitteessa on kaksin kappalein, ovat puolestaan paljon väljemmät, ja niihin kaapelit saa kytkettyä helposti. Vahvistimeen voi siis liittää analogisesti esimerkiksi cd-soittimen, tietokoneen tai vaikkapa television. Pro-Jectin muihin Box-sarjan tuotteisiin tutustuessa mieleen tosin saattaa juolahtaa ajatus täyden mikrokoon erillissarjan kasaamisesta. Stereo Box S2 BT:n rinnalle voisi harkita esimerkiksi Phono Box S2 -riaa-esivahvistinta vinyylisoittimelle (169 euroa) tai vaikkapa Tuner Box S -fm-viritintä (139 euroa), jonka testasimme numerossa 1/18. Jos taas laadukkaampi digiääni kiehtoo, saman sarjan Dac Box S USB -da-muunnin (189 euroa) mahdollistaa muun muassa tietokoneen kytkennän suoraan usb:llä. Vaihtoehtoja siis riittää.
Myös laitteen sisäänrakennettu bluetooth-yhteys ajaa asiansa mainiosti. Testissämme se toimi takeltelematta pitkin matkaa, ja korkeamman äänenlaadun takaavan aptx-teknologian ansiosta toisto oli kohdillaan suoraan tietokoneesta tai älypuhelimesta – langattomasti totta kai.

Kompakti koko näkyy myös takapaneelissa. Kaiuttimien naparuuvien, bluetooth-antennin ja verkkovirran liittimet ovat melko tiiviissä nipussa, joten kytkentäpuuhissa kaivataan sorminäppäryyttä.

Omillaan yhdessä

Testissämme Stereo Box S2 BT:tä kuunneltiin Pro-Jectin aloitustason Speaker Box 5 -jalustakaiuttimien kautta. Ne ovat varsin perinteiset ja yksinkertaiset kaksitiekaiuttimet takana sijaitsevalla refleksiaukolla. Kaiuttimien kotelo ja rakenne vaikuttivat kaikin puolin asialliselta, eikä turhia resonansseja irronnut runsaammallakaan äänenvoimakkuudella.
Yleisellä tasolla setin toisto oli mukavan pehmeää, hyvällä tavalla jopa aavistuksen himmeää ja samettista. Tylsää tai tasaista kyyti ei kuitenkaan ollut, sillä varsinkin hiljaisemmalla kuunteluvolyymilla äänessä oli vienosti virnistävää loudnessia, eli bassot ja diskantit korostuivat mukavasti. Kovemmalla äänenvoimakkuudella myös keskialueelta kuoriutui esiin yksityiskohtia esittelevää reipasta menoa.
Vahvistimen äänenvoimakkuussäädön puoliväliä ylemmäs ei testissämme varsinkaan noin parin metrin päästä kuunnellessa tarvinnut kivuta, sillä setti tarjosi jo sen perusteella tarpeeksi pureskeltavaa. Tehoreservejä selvästikin löytyy, eivätkä kompaktit kaiuttimetkaan osoittaneet pahemmin notkeusongelmia, vaikka volyymia annosteli paikoin runsaamminkin.
Kaiuttimien rajat tulivat vastaan ainoastaan syviä ja raskaita bassolinjoja toistettaessa, mutta tämä on rakenteen ja kokoluokan huomioon ottaen luonnollista.


YHTEENVETO

Pienesti eteenpäin

Pro-Jectin Stereo Box S2 BT osoittautui testissämme tarjoavan huomattavasti kokoaan isompaa ääntä, eikä Speaker Box 5 -kaiuttimillakaan ollut mainittavia ongelmia pysyä vahvistimen kyydissä.
Omista rajoituksistaan huolimatta paketti on hyvin yhteen soiva, pieni ja vieläpä suhteellisen edullinen vaihtoehto perustarpeisiin. Ja valmistajan tuoterepertuaarista löytyy runsaasti laajennusvaraa, jos mikrokokoisen erillissarjan kasaaminen kiinnostaa.

+ Kokoaan isompi ääni

+ Vastaa mainiosti perustarpeisiin

+ Yksinkertaisuus ja kompaktius

– Takapaneelin ahtaus


Pro-Ject Stereo Box S2 BT
Hinta: 319 €
Edustaja: AH-Hifisystems Oy (www.ah-hifisystems.fi)
Lisätiedot: project-audio.com
Teho: 2 x 34 W (8 Ohm) / 2 x 43 W (4 Ohm)
Tulot: 2 pr RCA, Bluetooth (AptX)
Lähdöt: Kaiutinlähdöt, variable out 3,5mm
Mitat (l x k x s): 103 x 37 x 125
Paino: 390 g
Värivaihtoehdot: Hopea, musta
Muuta: Mukana kaukosäädin

Pro-Ject Speaker Box 5
Hinta: 279 € / pari
Elementit: 25 mm tweeter & 130 mm woofer
Impedanssi: 4–8 Ohm
Suositeltu vahvistinteho: 10–150 W
Mitat (l x k x s): 160 x 255 x 210 mm
Paino: 4,2 kg
Värivaihtoehdot: Valkoinen, musta, punainen
Muuta: Mukana seinäkiinnikkeet ja pölysuojat