Verkkokauppa.com kauppaa oman Procaster-merkkinsä alla edullista PRE-01-esivahvistinta. Ominaisuuksiltaan se vaikuttaa sopivalta kaverilta aktiivikaiuttimille. Kokeilimme, millaisen vastineen se antaa rahalle.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistajat
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Aktiivikaiuttimet ovat nykyään yhä yleisempiä olohuoneen äänentoistossa. Monet niistä sisältävät monipuoliset liitännät, mutta joissain saattaa olla ainoastaan analoginen sisääntulo. Kaikissa ei tule mukana myöskään kaukosäädintä, joka on lähes välttämätön apuväline laitteen ohjaamiseen kätevästi.
Jonkin näistä ominaisuuksista puuttuessa voi esivahvistin pelastaa tilanteen. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa kuitenkin pysähtyä miettimään, millaisia liitäntöjä siltä vähintään vaatisi.
Jos haluaa kytkeä kaiuttimet televisioon, tarvitaan mielellään optinen sisääntulo. Useimmat muut langalliset äänilähteet hoituvat analogisilla sisääntuloilla, ja bluetoothin kautta voi halutessaan toistaa langattomasti suoratoistopalveluita, kuten Spotifyta, Tidalia ja Deezeriä. Procaster PRE-01 vaikuttaa liitäntöjensä perusteella kelpo vaihtoehdolta tähän tarkoitukseen.


Ensivaikutelmat ja käyttökokemukset

 

Kotelo vaikuttaa heti ensi alkuun lupaavalta. Alumiininen etulevy ja metallikotelo ovat tukevan tuntuiset, eikä viimeistelyssä ole muutenkaan mukisemista. Vaikutelma on kuin tyyriimmästäkin laitteesta.
Takapaneelissa on kaksi analogista sisääntuloa, toinen miniplugilla ja toinen rca:lla. Lisäksi löytyy optinen sisääntulo. Näiden avulla voi kiinnittää yhtä aikaa esimerkiksi television, cd-toistimen ja mediasoittimen, mikä riittää useimmille. Phono-liitäntää laitteessa ei ole, joten se vaatii vinyylisoittimen kaveriksi myös ulkoisen riaa-muuntimen.
Lähtöliitäntöinä on yksi rca-pari sekä sub-out-liitäntä, jonka jakotaajuus on 250 hertsiä. Niiden avulla laitteeseen pystyy siis liittämään aktiivisen 2.1-kaiutinjärjestelmän, johon sisältyy stereokaiuttimet ja bassotaajuuksia varten subbari.

Procaster PRE-01:ssa on hyvä perusvalikoima liittimiä.

Langaton toisto sujuu bluetoothilla, joka on versiota 4.0 ja varustettu äänenlaatua parantavalla aptx-koodekilla. Laite hakee bluetooth-paria automaattisesti, kun se valitaan toistovälineeksi. Suoratoistopalveluja laitteessa itsessään ei ole.
Toistolähdettä ja virransäästötilaa ilmaisevat ledit ovat isot ja selkeät. Äänenvoimakkuuden metallinen säätöpyörä on digitaalinen ja jämäkän oloinen. Sitä painamalla pystyy myös valitsemaan toistolähteitä. Äänenvoimakkuuden arvosta perillä oleminen ja pysyminen on hieman hankalaa, sillä laitteessa ei ole sille minkäänlaista ilmaisinta.
Takapaneelissa on valmiiksi kiinnitettynä antenni kaukosäädintä varten. Itse säädin on yksinkertainen ja selkeä. Se on kevyt ja muovisuudesta huolimatta rakenteeltaan tarpeeksi kestävän oloinen, jottei se halkea sohvankulmalta tipahtaessaan.
Ristikkonäppäimestä löytyvät äänenvoimakkuuden säätimet ja kappaleiden valinnat. Jokaiselle toistolähteelle on lisäksi oma kumipäällysteinen painikkeensa. Toistonäppäimet toimivat vain bluetoothin kanssa.
Lievä omaan käteen epäloogiselta tuntuva asia on, että mykistysnäppäin on ristikkonäppäimen keskellä ja toistonäppäin kaukosäätimen alaosassa. Päinvastainen järjestys olisi ollut luontevampi. Harmi kyllä muuten miellyttävän kaukosäätimen lähettämät komennot päätyivät laitteelle asti vaivalloisesti ja sen käyttö kysyi välillä hermoja.

Kaukosäädin on loogisesti ryhmitelty, kestävän oloinen ja käteen istuva. Valitettavasti toiminta on hieman epävarmaa.

YHTEENVETO

Selkeää toistoa ja käyttöä

Procaster PRE-01:stä puuttuu halpislaitteiden repsottavuus ja viimeistelyn suurpiirteisyys. Laite on pakattu jämäkkään metallikuoreen, ja se on harvinaisen selkeä käyttää. Monien kalliidenkin laitteiden kompastuskivi eli kaukosäädin on vakuuttava mutta valitettavasti toiminnaltaan epävarma. Ääni sen sijaan toistui kokeilumme aikana puhtaasti ja selkeästi, kun laite kytkettiin aktiivisiin monitorikaiuttimiin.

+ Selkeä kaukosäädin

+ Hyvä valikoima liitäntöjä
– Ei äänenvoimakkuuden ilmaisinta
– Kaukosäätimen kehno toiminta


Procaster PRE-01
Hinta: 149,90 €
Lisätietoja: Verkkokauppa.com
Sisääntulot: Rca, miniplugi, toslink
Lähdöt: Pre-out, sub-out (jakotaajuus 250 Hz)
Langaton toisto: Bluetooth 4.0 aptX
Mitat (l x k x s): 190 x 52 x 139 mm
Paino: 1,3 kg
Muuta: Kaukosäädin, virrankulutus virransäästötilassa 0,5 W, sammuu automaattisesti 30 minuutin käyttämättömyyden jälkeen, ulkoinen bluetooth-antenni.


Chromecast on suosittu ja huomattavan edullinen tapa päivittää media-alttarinsa suoratoistopalveluilla. Saatavilla on versiot videolle, audiolle ja 4K HDR -kuvalle.

Chromecast

Pieni, neljänkymmenen euron Chromecast on suosittu ja edullinen ratkaisu suoratoistopalveluiden tuomiseksi televisioon. Palveluiden valikoima laitteessa on suosion ansiosta monipuolinen ja toistokin suhteellisen sujuvaa – toki myös kodin wlan-verkon nopeudesta riippuen. Asentaminen on helppoa ilmaisen Google Home -sovelluksen opastamana.
Saatavilla on videolle tarkoitettu perusmallinen Chromecast, ääntä varten Chromecast Audio ja 4k ultra hd & hdr -kuvaa tukeva Chromecast Ultra, joka on noin 80 euron hintainen. Edullisen laitteen hyvä puoli on, että sen vanhentuessa ei tarvitse uusia koko televisiota tai vahvistinta. Niitä voi ajatella ikään kuin moduuleina, jotka voi päivittää erikseen.
Liitäntöinä Chromecastissa ja Chromecast Ultrassa on hdmi, joka kytketään televisioon. Televisio puolestaan kytketään optisella johdolla vahvistimeen tai aktiivikaiuttimiin. Chromecast Audiossa on yhdistelmäliitin, johon voi liittää joko analogisen miniplugin tai toslink minin. Suosittelemme jälkimmäistä, jos vahvistimessa on television liittämisen jälkeen optinen liitäntä vapaana. Jos taas ei ole, äänenlaadusta voi mehustaa enemmän irti liittämällä optiseen liitäntään da-muuntimen ennen vahvistinta.


Mediatoistoon pyhitetylle tabletille on kätevä järjestää toistoon tarvittavat ohjelmat, jolloin ne ovat näppärästi kaikkien saatavilla.

Mediatabletista suoratoiston komentosilta

Yksi kätevimmistä tavoista hallita medialähteitä on käyttää varta vasten siihen pyhitettyä tablettia. Mediatabletti on tarpeen erityisesti, jos käyttäjiä on useita. Näin jälkikasvun ei tarvitse odottaa perheenpäätä kännyköineen kotiin katsoakseen esimerkiksi lastenohjelmia. Pieneltäkin tabletilta medialähteiden selailu sujuu sitä paitsi miellyttävämmin kuin puhelimen ruudulta.
Jos käyttää musiikin toistoon bluetooth-yhteyttä ja haluaa saada kaiken irti sen äänenlaadusta, niin vahvistimen lisäksi myös tabletista pitää löytyä aptx-koodekki. Tablettivalikoima muuttuu tosin silloin huomattavasti rajallisemmaksi ja hintakin nousee.
Parempi vaihtoehto äänentoistoon on Chromecast Audion tapainen erillinen lisäpalikka, joka toimii langattoman verkon välityksellä ikään kuin itsenäisenä pikku tietokoneena ja kuormittaa itse tabletin laskentatehoa minimaaliseti.
Halvimmillaan mediatabletti irtoaa alle satasella, jos tyytyy seitsemäntuumaiseen näyttöön. Kymmenentuumaiset maksavat yleensä hiukan satasen yli, mutta tarjouksista voi bongata edullisempia. Jos kotona on langaton verkko, laitteelta ei tarvitse edes matkapuhelinyhteyttä, joka helposti lähes tuplaa tabletin hinnan ja vaatii myös liittymän. Chromecast-käytössä esimerkiksi allekirjoittaneen halpa ja tehoton seitsemäntuumainen Huawei Mediapad T3 pärjää hyvin.