Jo vuosikymmeniä markkinoilla ollut, ihmepuhdistusaineeksikin sanottu Universal Stone ja myös sen kilpailija All Tip Top ovat monelle tuttuja tuotteita erilaisista markkina-, tori- ja messutapahtumista ja aikoinaan myös Ostos-tv:stä. Tosin yllättävän monelle ne ovat tuntemattomia. Mistä näissä ihmepuhdistusaineissa on kysymys, ja mikä niissä on niin ihmeellistä?

Teksti & kuvat: Teppo Hirvikunnas
Julkaistu AVPlus-lehdessä 3/2018.

Nyt testatut, kotikäyttöön tarkoitetut ihmepuhdistusaineet koostuvat pääosin savesta ja saippuasta sekä muista pesevistä ja suojaavista ainesosista. Niitä kutsutaankin yleisnimellä savi- tai kivisaippua lukuun ottamatta All Tip Topia, jonka sanotaan olevan tehopuhdiste. Nimitys savi- tai kivisaippua onkin hieman harhaanjohtava, sillä se antaa kuvan jostain aivan muusta kuin tehokkaasta ja monikäyttöisestä puhdistusaineesta.

Saven tarkoitus on tässä olla hiovana ainesosana. Vähän samaan tyyliin kuin perinteisissä hankausjauhetuotteissa. Savi ja puhdistusaineissa käytettävät saippuat ovat perinteisiä hankausaineita tehokkaampia ja ennen kaikkea myrkyttömiä ja ekologisia.


Puhdasta tulee

Otimme kokeiltavaksi miltei legendaaristen Universal Stonen ja All Tip Topin lisäksi kaksi kilpailevaa tuotemerkkiä, OnXon perinteisen puhdistuskiven sekä Planet Pure -yleispuhdistuskiven. Sisällysluettelon perusteella näiden kaikkien puhdistusaineiden perusainesosat ovat melko yhtenevät; saippuaa eri muodoissa, savea ja muutamassa tuotteessa myös suojaavia aineita.

Vain Universal Stone ilmoittaa saven olevan niin kutsuttua kiillotussavea, joka viittaa erittäin hienojakoiseen puhtaasta savesta polttamalla valmistettuun savijauheeseen. Niin sanotusti suoraan kuopasta otettu savi on yleensä hieman karkeampaa ja ei välttämättä niin tasalaatuista.

Kokeilimme aineita usealla tavalla: Likaantuneen lieden uunin lasiluukkuun, pahasti pinttyneeseen lavuaariin, lasiseen suihkuseinään sekä pleksilevyyn aineen naarmuttamisominaisuuksien selvittämiseksi. Aineita annosteltiin tuotteiden mukana toimitettaviin vedellä kostutettuihin puhdistussieniin. Ainetta ei tarvitse ottaa sieneen kovinkaan paljoa. Tämä tekee tuotteista myös erittäin riittoisia. Testin suurin purkkikoko riittänee jopa useaksi vuodeksi.

Kaikkien tuotteiden puhdistusteho oli erittäin hyvä. Kaikki pinnat ja vaikea lika irtoavat näillä helposti. Erityisen hankalat kalkkijäämät esimerkiksi lasisen suihkukaapin seinästä irtoavat paljon, paljon paremmin kuin perinteisillä hankausaineilla muista “Cillit bängeistä” puhumattakaan.

Tämä ei ollut sinänsä yllätys, sillä allekirjoittanut on käyttänyt savisaippuatuotteita ennenkin. Oikeastaan koko tämän kokeilujutun eräs idea oli saada tämä yllättävän tuntematon puhdistusaine laajempaa tietoisuuteen. Esimerkiksi yksikään lehtemme (nuorista) toimittajista ei ollut koskaan kuullutkaan moisista savisaippuoista.

Savisaippuat soveltuvat monenlaisille koville pinnoille mutta hyvin suurin varauksin muoville. Testin kaikki aineet naarmuttivat normaalia pleksiä. Universal Stone ja All Tip Top vähiten ja OnXon selvästi eniten Planet Puren ollessa näiden välissä. Universal Stonea ja All Tip Topia voi siis käyttää varauksin myös koville muovipinnoille, mutta tällöinkin ainetta on syytä kokeilla ensin varovasti johonkin vähemmän näkyvään paikkaan. Toisaalta karkeampaa savea sisältävä OnXon tehoaa paremmin, jos pinta vaatii voimakkaampaa puhdistusta. Kaikki puhdistusaineet sisältävät myös hyvin vettä ja likaa hylkiviä aineita, joten pinnat pysyvät pidempään puhtaina.


Puhdistusaine koostuu saven ja saippuan yhdistelmästä. Se on aika kiinteässä olomuodossa, mutta sitä ei silti saisi päästää kuivumaan. Ainetta tarvitaan yllättävän vähän puhdistukseen, ja se on siksi hyvin riittoisaa.

YHTEENVETO

Puhdasta tulee!


Tuotteista on vaikea nimetä parasta. Kaikki puhdistavat lähes yhtä tehokkaasti. Erot ovat pienet. Ehkäpä OnXon on tehokkain kaikkein vaikeimmilla pinnoilla karkeutensa johdosta, toisaalta All Tip Top ja Universal Stone ovat hellävaraisimpia. Miellyttävin tuoksu on ehkäpä All Tip Topissa ja Planet Puressa. All Tip Topissa on edullisin kilohinta. Toisaalta sen pakkauskoko on myös selvästi suurin. OnXonin ja Planet Puren pakkauskoko on paljon järkevämpi peruskäyttöä ajatellen, koska aineiden riittävyys on todella hyvä. Tuotteita ei valitettavasti välttämättä löydy tavallisten markettien hyllyiltä. Ostopaikat löytyvät varmasti kaikkien helpoiten nettiselaimen hakukoneella.


Tuote All Tip Top -tehopuhdiste OnXon-puhdistuskivi Planet Pure -yleispuhdistuskivi Universal Stone - savisaippua
Kaikki tiedot valmistajilta
Pakkauskoko 850 g 300 g 300 g 650 g
Hinta 20,20 € (23,76 €/kg) 11,90 € (39,67 €/kg) 11,95 € (39,83 €/kg) 23 € (35,38 €/kg)
Lisätietoja www.kodinpuhdistus.fi www.ecosto.fi www.ruohonjuuri.fi www.universalstone.eu
Aineet Savea, saippuaa, glyseriiniä, sitruunaöljyä, natriumia ja kasvirasvoja < 5 % saippuaa, < 5 % ionittomia pinta-aktiivisia aineita ja kiillotusainetta, hajusteita 5-15% saippuaa, savea, glyseriiniä, sitruunaöljyä, citronellolia, limoneneä 5-15 % vihreää saippuaa, saippuahiutaleita sekä kiillotussavea, glyseriiniä, hajusteita