Kunnon kotiteatterijärjestelmän rakentaminen ei onnistu joka kotiin, ja jos sellainen löytyykin, sitä ei välttämättä pysty käyttämään yöaikaan. JVC Exofield XP-EXT1 -kuulokkeet tarjoavat laadukasta Dolby Atmos -ääntä yksityisiin katseluhetkiin.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Teppo Hirvikunnas & valmistaja

Tilaäänelle on toisinaan tarvetta myös kuulokkeiden kautta – ainakin kodeissa, joihin kokonaisen kotiteatterisarjan asentaminen ei onnistu. Kotiteatterilaitteissa yleensä on tarjolla naapuri- ja perhesopua edistävä yötila, mutta sen äänenvoimakkuus ei välttämättä siivitä parhaaseen elokuvatunnelmaan.

JVC esitteli innovatiiviset Exofield XP-EXT1 -kotiteatterikuulokkeet tammikuussa Las Vegasin CES-kuluttajaelektroniikkatapahtumassa. Ne palkittiin EISA 2020–2021 -palkinnolla kotiteatterikuulokkeiden sarjassa. Kyseessä ovat Dolby Atmos- ja DTS:X-tilaäänillä varustetut kuulokkeet. Hintaa niillä on noin 1 200 euroa, mikä tuntuu äkkiseltään korkealta.

Markkinoilla on rutkasti virtuaalisella tilaäänellä varustettuja pelikuulokkeita huomattavasti edullisemmalla hinnalla. Mikä sitten erottaa JVC XP-EXT-1:n tilaäänellä varustetuista pelikuulokkeista?

Yhtiö on jo parin vuoden ajan demonnut elektroniikkamessuilla Exofield-teknologiaansa, jossa ulkokorvan ja pään muodot mitataan ja niiden perusteella surround-toisto räätälöidään käyttäjäkohtaisesti. Nyt testattavissa kuulokkeissa on tarjolla hieman yksinkertaistettu versio, jossa toisto kalibroidaan kuulokkeisiin sisäänrakennetuilla mikrofoneilla.  

Huomaamattomuuden ehdoilla
XP-EXT-1 koostuu prosessoriyksiköstä ja kuulokkeista. Prosessoriyksikössä on kolme kappaletta 4k-yhteensopivia hdmi 2.1 -sisääntuloja sekä yksi earc-paluukanavalla varustettu lähtö. Lisäksi tarjolla on yksi optinen sisääntulo, optinen liitäntä laajennustoiminnoille sekä analoginen rca-pari äänen sisääntuloa varten.

Prosessoriyksikön etupaneelissa on kalibrointimikrofonin sisääntulo. Laitteen päällä sijaitsevat hallintapainikkeet. Ensimmäisenä on virtapainike, toisena sisääntulon valitsinpainike, jota pitkään painamalla laitteen asetukset saa näkymään tv-ruudulla. Äänitilan valintapainikkeella puolestaan hoituu myös parinmuodostus. Laitimmaisena on vielä käyttäjäasetusten valintapainike sekä Exofield-painike. Pohjasta löytyy vielä kytkin analogisen sisääntulon vahvistukselle ja hdmi cec -toiminnolle. 

Laite noudattelee huomaamatonta estetiikkaa. Välkkyvät valot tai valossa välkehtivät materiaalit eivät olisikaan kovin toivottuja pimeään kotiteatteritilaan. Yläreunan paneelin valot ovat pienet, joten siitä asian tarkistaakseen täytyy melkeinpä kumartua laitteen äärelle. Järkevintä on siis käyttää hallintaan sovellusta tai televisioruudulle tulevaa informaatiota.

Itse kuulokkeet jatkavat tummanpuhuvaa linjaa. Niissä on tumma metallisanka, ja myös saranaosat ja kuulokeosien kiinnitykset on valmistettu metallista. Sekä sangassa että kuulokeosissa on keinonahkapäällysteiset pehmusteet, jotka painautuvat korville ja päälaelle sen verran hellävaraisesti, että elokuvan katselu sujuu mukavasti.

Vasemmanpuoleisessa kuulokkeessa on painike sisääntulon valinnalle, Exofield-toiminnon kytkemiselle sekä hipaisupainikkeet äänenvoimakkuuden säädölle. Vasemmanpuoleisesta kuulokkeesta löytyy virtapainike ja micro-usb-latausliitäntä. Kuulokkeiden akun luvataan kestävän 12 tuntia, ja lataamiseen kuluu nelisen tuntia. Mukana tulee micro-usb-latausjohto.

Äänestä huolehtivat 40 millimetrin elementit, jotka on varustettu neodyymimagneeteilla. Elementtien kupeessa ovat yhdysrakenteiset mittausmikrofonit. 

Skaalautuvaa ääntä langattomasti
Parhaimmillaan kuulokkeet yltävät 7.1.4-kanavaiseen äänentoistoon.  Signaaliprosessointi ja dekoodaus tapahtuvat keskusyksikössä. Laite tukee immersiivisistä tilaääniformaateista sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää. Se osaa myös skaalata 5.1-kanavaisen ja kaksikanavaisen stereoäänen ylöspäin. Langaton toisto tapahtuu viiden gigahertsin langattomalla yhteydellä.

Kolme hdmi-sisääntuloa riittää useimpiin tarpeisiin. Laitteeseen saa kytkettyä television lisäksi esimerkiksi pelikonsolin, blu-ray-soittimen ja tallentavan digiboksin. Laitetta voi käyttää mainiosti yksistäänkin. Jos taas XP-EXT1 on tarkoitus sijoittaa kotiteatterilaitteiston rinnalle, joutuu hieman säätämään johtojen kanssa. Manuaalissa laite suositellaan kytkettäväksi televisioon optisella sisääntulolla ja hdmi-lähdöllä kotiteatterivahvistimeen. Kotiteatterivahvistin puolestaan liitettäisiin television hdmi-tuloon ja kaikki ohjelmalähteet liitettäisiin JVC:hen. JVC:n tulee olla päällä myös kotiteatterikaiuttimien kanssa kuunnellessa.

Kuulokkeita kalibroitaessa ne laitetaan korville ja yhdistetään mukana tulevalla kuulokejohdolla keskusyksikköön. Tämän jälkeen sovellus ohjaa läpi kalibrointivaiheen. Kun se on valmis, välijohtoa ei enää tarvita ja laite on valmis käytettäväksi.

Sovelluksessa on tilaa neljälle profiilille, joten muutkin perheenjäsenet pääsevät nautiskelemaan halutessaan yksityisistä elokuvaelämyksistä. Testauksen jälkeen sovellus toimii kaukosäätimenä. Se kertoo myös kulloinkin toistettavan materiaalin koodekin. Tarjolla on neljä valmista äänitilaa, joista yksi on tasaisella taajuusvasteella varustettu ja muut tarkoitettu elokuville, musiikille ja peleille. Lisäksi sovelluksessa on yksi äänitila itse säädettäväksi viisialueisen taajuuskorjaimen avulla.

Asetuksista pääsee muun muassa säätämään lfe- ja keskikanavan voimakkuutta, etukanavien äänitasapainoa, muokkaamaan Custom-äänitilaa, valitsemaan Dolbyn ja DTS:n surround-tilojen väliltä sekä laittamaan dekooderin dynaamisen tilan hallinnan päälle ja pois. Säätöjä on siis varsin mukavasti.

Sijoittelu kohdallaan
Dolbyn testimateriaalilla kokeiltaessa äänet paikantuvat tarkasti niin horisontaalisesti kuin vertikaalisestikin. Ainoastaan hyvin pieni alue aivan pään takana ja aivan ylhäällä jää hieman hahmottomaksi.

Kun kokeilee Mad Max: Fury Road -elokuvaa Dolby Atmos -äänillä, äänimaisema on todella mukaansatempaava. Myös konversio surround-äänestä Atmos-ääniin tuntuu vakuuttavalta. Maailmaan uppoutuu paremmin kuin elokuvateatterissa, ja nyrkiniskuja ja räjähdyksiä joutuu melkeinpä väistelemään. Pelitilaa kokeilimme Red Dead Redemption 2:lla, jossa ei itsessään ole Dolby Atmos -ääntä. Muunnos Atmos-maailmaan kuulosti saumattomalta, ja pelimaailma tuntui luonnolliselta.

Äänensävyt ovat elokuvatoistossa kohdallaan. Esimerkiksi miekankilistelyissä tai ammuskelussa ei ollut todentuntua häiritseviä korostumia tai vääristymiä.

Musiikin kuuntelussa kuulokkeet eivät tarjoa mitään hifilaatua. Bassoa on melko raskaasti myös tasaisen taajuusvasteen äänitilassa, eikä sitä saa täysin kuriin sovelluksen taajuuskorjaimellakaan. Exofield-toiminnon ollessa päällä musiikki kuulostaa pääosin paremmalta kuin stereona. Satunnaisessa musiikinkuuntelussa kuulokkeet kuitenkin menettelevät.

Vaikka vuosi sitten testaamamme Audeze Mobius oli huippuluokan pelikuuloke, sen tarjoama tilavaikutelma ei elokuvatoistossa ollut läheskään JVC:n tasolla. Toisaalta ne toimivat erinomaisesti hifikuulokkeina ja tunnistavat pään asennon, toisin kuin JVC. 


Keskusyksikön edessä on liitäntä kalibrointivaiheessa käytettävälle mittamikrofonille. Painikkeet ja merkkivalot sijaitsevat keskusyksikön päällä. Näyttöä laitteessa ei ole. Valitut asetukset näkyvät lisäksi tv-ruudulla ja sovelluksessa.
Takana on kolme hdmi-sisääntuloa, yksi earc-yhteensopiva hdmi-lähtö, optiset liitännät sisään ja ulos sekä analogiset rca-sisääntulot. Lisäksi alta löytyy kytkimet hdmi cec -toimintoa ja analogisten sisääntulojen vahvistusta varten.
Kuulokkeiden sisuksista löytyy 40 millimetrin kuuloke-elementit neodyymimagneetilla sekä yhdysrakenteinen mittausmikrofoni.
Exofield Theater -sovellus opastaa askel askeleelta läpi kalibrointivaiheen. Testauksen aikana laite soittaa testiääniä, kuten napsauksia ja siniaaltoa, ja mikrofoni mittaa ulkokorvan resonanssit. Tilan on hyvä olla hiljainen, jotta testi onnistuu. Mittaustulokset siirtyvät bluetooth-yhteyden kautta puhelimeen, ja ne analysoidaan älypuhelimen ja verkkotietokannan voimin. Analyysin jälkeen generoidaan korjaussuodin, joka puolestaan siirretään bluetooth-yhteyden avulla keskusyksikköön. Kaikkiaan testaus on ohitse muutamassa minuutissa.
Kuulokkeissa on fyysiset painikkeet Exofield-toiminnolle ja sisääntulolle sekä hipaisulla toimiva äänenvoimakkuuden säätö. Painikkeissa ei ole kohokuvioita, joten niitä ei ole aivan helppo löytää pimeässä, mutta etenkin äänenvoimakkuuden hipaisusäätimien bongaaminen lähestyy jo mahdotonta.
Sovelluksen aloitusnäyttö (vas.) kattaa kaiken tavallisimmin tarvittavan. Siitä voi valita sisääntulon, tarkistaa akun lataustilan ja sisääntulevan signaalin dekoodauksen, valita äänitilan, säätää äänenvoimakkuutta ja ottaa halutessaan Exofield-toiminnon pois käytöstä. Lfe-kanavaa ja keskikanavaa voi säätää erikseen (oik.). Etenkin keskikanavan säätö on tarpeen, sillä sen avulla dialogia saa halutessaan enemmän pintaan.

Vangitsevaa tilaääntä

JVC Exofield Theater XP-EXT1 on tavattoman kiinnostava konsepti, ja kuulokkeiden luoma tilavaikutelma pääsi yllättämään kunnolla ja positiivisesti. Kuulonmittaus osoittautui toimivan mainiosti, ja sen toivoisi yleistyvän tulevaisuudessa. Etenkin elokuvatoistossa ääni pieksee mennen tullen halvemman hintaluokan kotiteatteriratkaisut. Musiikintoistossa kuulokkeet sen sijaan eivät juuri loista.

Hinta on suolainen, siitä ei pääse mihinkään. Haittaa ei myöskään olisi, jos laitteen edessä olisi monien soundbarien tapaan näyttö, joka kertoisi esimerkiksi valitusta sisääntulosta tai muista asetuksista.

Olennaisin puute on, että laitetta voi käyttää vain yksi kerrallaan. Yöaikaan ruudun ääreen haluaisi mielellään useampikin katsoja. Lisäsäväyksen tilavaikutelmaan antaisi vielä se, jos kuulokkeet tunnistaisivat pään asennon. Se oli ainoa miinuspuoli, joka laitteessa ilmeni tähän asti parhaaksi toteamiimme Audeze Mobius -pelikuulokkeisiin verrattuna.

HYVÄÄ & HUONOA

Vangitseva tilavaikutelma
Ei häiritseviä taajuusvirheitä
Hinta
Ei näyttöä
Vain yhdelle käyttäjälle


JVC Exofield XP-EXT1
Hinta: 1 199,90 €
Lisätietoja: eu.jvc.com

Kuulokkeet (XP-EXT1H)
Akunkesto: n. 12 h
Latausaika: n. 4 h
Paino: 330 g
Suoritinyksikkö (XP-EXT1P)
Tuloliitännät: 3 x HDMI, rca, optinen toslink
Lähtöliitännät: HDMI (eARC + CEC), optinen toslink
Tuetut formaatit: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital, DTS-HD Master Audio, korkearesoluutioinen DTS-HD-ääni, DTS:X, DTS Express, DTS-ES, DTS 96/24, DTS, LPCM, MPEG-2 AAC, MPEG-4 AAC
4K-läpivienti: Kyllä
Mitat: 266 × 30 × 154 mm
Paino: 530 g
Muuta: Pikaopas, verkkolaite, virtajohto, USB-latausjohto, asennusjohto, pussi


Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 7/2020 (nro. 200)