Laatukuulokkeista puhuttaessa Hifiman ei juuri esittelyjä kaipaa. Nyt kiinalaismerkki iskee myös täyslangattomien kuulokkeiden kilpailluille markkinoille.


Täyslangattomat kuulokkeet alkavat olla lähestulkoon kaikille tuttu näky katukuvassa ja julkisissa kulkuvälineissä. Eikä ihme, sillä vielä suhteellisen tuore tekniikkahan itsessään on varsin nerokas. Siinä missä langattomista kuulokkeista puhuttaessa niiden langattomuus pohjautuu siihen, ettei toistolaitteen ja kuulokkeiden välille tarvita kaapelia (mutta molemmat kanavat eli kuulokkeet tarvitsevat välilleen jonkinlaisen rakenteellisen yhdyskaapelin), täyslangattomissa kuulokkeissa ei ole minkäänlaisia johtoja. Niiden kohdalla signaali siirtyy esimerkiksi älypuhelimesta ensin toiseen kuulokeyksikköön, josta se lähetetään langattomasti eteenpäin toiselle kuulokkeelle.

Mutkia matkaan tuo se, että signaali täytyy muuntaa digitaalisesta analogiseksi ja toistaa kuulijan korviin yhtaikaisena – kuuloaistimme nimittäin on tottunut erottamaan äänessä hyvinkin pieniä yhdenaikaisuuseroja. Haasteita tulee lisäksi siitä, ettei täyslangattomissa kuulokkeissa useinkaan ole paljoa tilaa esimerkiksi akustolle, mikä osaltaan rajaa käyttöaikaa verrattuna esimerkiksi sangallisiin kuulokkeisiin. Edullisempien kuulokemallien parissa ongelmia saattaa tulla siitäkin, jos signaali on kovinkin altis häiriöille.

Kun otetaan huomioon vielä se, kuinka nopeasti kyseinen kuuloketekniikka on Applen AirPodsien vanavedessä yleistynyt, markkinoilla on nyt kova kilpailu. Liki jokainen enemmän tai vähemmän tunnettu kuulokevalmistaja on yksi toisensa jälkeen tuonut markkinoille oman näkemyksensä täyslangattomista kuulokkeista.

Hiljattain porukkaan liittyi myös Kiinassa pääkonttoriaan pitävä Hifiman, joka tunnetaan lähinnä korkealuokkaisista planaarikuulokkeistaan. Tällä hetkellä merkin lippulaiva on peräti 18 599 euroa maksava SHANGRI-LA Sr, kun taas hintahaarukan toisesta päästä löytyy maltillisesti hinnoiteltu HE400se, josta kirjoitimme vastikään.

Hifimanin täyslangattomien kuulokkeiden valikoima käsittää tällä hetkellä kolme mallia, joista tuorein ja kehittynein TWS800 on tullut hiljattain myyntiin Suomessa 329 euron suositushintaan.

Hifiman TWS800 on päällisin puolin kuin monet kilpailijansakin: lataus- ja säilytyskoteloon sujahtavat in ear -korvanapit, jotka hyödyntävät tuoreehkoa 5.0-version bluetooth-yhteyttä. Kuulokkeiden taajuusvaste kattaa koko ihmisen kuuloalueen 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Virtaa yhtäjaksoiseen toistoon kuulokkeiden akuissa on 4,5 tunniksi, ja noin 75-grammaisesta latauskotelosta lisää saa jopa 27 tuntia. Kuulokkeiden lataus kotelossa tyhjästä täyteen vie vain tunnin.

TWS800-kuulokkeissa kerrotaan lisäksi olevan in ear -rakenteen ansiosta loistava passiivinen meluneristys. Lisäksi kuulokkeille on myönnetty ipx4-luokitus, mikä takaa sen, että ne kestävät roiskeita kaikista suunnista. Niinpä käyttö vesisateessakaan ei ole poissuljettua.

Pinnan alla TWS800-kuulokkeissa näkyy ja myös kuuluu valmistajan monivuotinen osaaminen laatukuulokkeiden parissa. Kuulokkeiden elementtiteknologia on kehittynyttä niin magneetin, puhekelan kuin kalvonkin osalta. Muun muassa jälkimmäisessä on hyödynnetty eräänlaista nanopartikkelipinnoitetta.

Hyvän istuvuuden takaa kahdeksan erilaista korvasovitinparia, ja kuulokkeiden muotoilussa ergonomia on ollut isossa osassa. Lisäksi TWS800:n ulkopinnoilla on hipaisukontrollipinnat, joilla onnistuu muun muassa toiston ohjaus, puheluiden vastaanotto ja lopetus sekä virtuaaliavustajan aktivointi. Äänellisen profiilinsa puolesta TWS800:t ovat Hifimanin pitkällisen osaamisen mukaan neutraalit mutta miellyttävät.

Tulemme testaamaan Hifiman TWS800 -kuulokkeet AVPlussassa lähitulevaisuudessa. Tarkemmin niiden äänestä siis tuonnempana!

Lisätiedot: Agentur Tur-Pex Oy Ltd