Kokeilimme, miltä kuulostaa Hecon yhdessä paketissa toimittama Ambient 5.1A -kotiteatterisarja.

Kotiteatterijärjestelmä on edelleen paras tapa hoitaa elokuvien äänentoisto kotona. Jos haluaa aitoa surround-ääntä, on viisi kaiutinta ja subwoofer minimi, mutta se riittää pitkälle.

Kokeilimme Hecon viiden kaiuttimen ja subwooferin sisältävää Ambient 5.1-kaiutinsarjaa yhdessä Yamahan RX-V481 viritinvahvistimen kanssa. Hecon hinta on noin 750 euron tietämissä. Se ei ole tietysti markettikaiuttimien luokkaa, mutta kaiutinta kohden toki vain reilun satasen ja äänenlaatu on jo aivan toista luokkaa. Hecon kaiuttimet ovat yleensä olleet hinta/laatusuhteeltaan hyviä. Testaamallemme kaiuttimien ja vahvistimen yhdistelmälle kertyy hintalapuksi karvan verran yli tonnin.

Ensivaikutelmat ja käyttöönotto

Ensimmäinen ajatus Heco Ambient 5.1A -sarjan satelliitti- ja keskikaiuttimista on, että ne ovat hyvin kompaktin kokoiset. Korkeutta on vain viitisentoista senttimetriä. Kaiuttimet ovat myös varsin mukavan näköiset mustaksi maalatussa metallikuoressaan, mikä antaa vakuuttavan vaikutelman.

Kaiutinritilää kiertää krominvärinen reuna, joka antaa ripauksen ylellisyyttä ja lasia muistuttava akryylijalka antaa sekin keskimääräistä tyylikkäämmän vaikutelman. Kaiuttimet pysyvät jalan ansiosta sellaisenaankin pystyssä esimerkiksi hyllytasolla, mutta mukana on myös neljä seinäkiinnikettä satelliittikaiuttimille. Kaiutinjohtoja ei tule mukana.

Etu- ja takakaiuttimet ovat keskenään identtisiä. Niissä on 20 millimetrin/diskantti sekä 75 millimetrin keskiäänikaiutin. Keskikaiuttimessa on samankokoiset elementit, mutta keskiäänisiä on kaksi. Subbarissa on kahdeksantuumainen bassoelementti alaspäin suunnattuna. Myös sen refleksiputki on suunnattu alaspäin.

Satelliittikaiuttimien lasia muistuttava akryylijalka välittää keskimääräistä tyylikkäämmän vaikutelman.
Keskikaiuttimessa on samanlaiset elementit kuin satelliittikaiuttimissakin, minkä ansiosta äänikuva säilyy sävyltään yhtenäisenä. Kompaktin kokonsa vuoksi se on myös helppo asetella, minkä merkitys korostuu erityisesti keskikaiuttimessa.
Kaiutinkaapelit kytketään Heco-kaiuttimiin naparuuveilla. Satelliittikaiuttimissa on myös ruuvinreiät mukana tulevia seinäkiinnikkeitä varten.

Paketin keskikaiutin asennetaan television ylä- tai alapuolelle, etukaiuttimet korvan korkeudelle television sivuille ja takakaiuttimet hiukan korvan yläpuolelle ja aavistuksen verran katselupaikan taakse. Subwooferin asentaminen taas on vapaampaa kuin diskantti- ja keskiääniä toistavien muiden kaiuttimien.

Subbari on jykevän kokoinen. Sen voi kiinnittää vahvistimen kaiutinliitäntään kaiutinjohdolla tai sitten yleisempään tapaan sub out -liitäntään. Hetkellistä tehoa vahvistimessa on 120 wattia ja jatkuvaa 60 wattia, ja äänenpainetta on mitä todennäköisimmin kotikäyttöön riittävästi. Kaikkien kaiuttimien takaa löytyy naparuuvit, joilla kaiutinjohdot saa kiristettyä napakasti. Subbarissa on äänenvoimakkuuden säädin, jakotaajuuden säätö ja vaiheen valinta. Jakotaajuudeksi Hecon kaiuttimille suositellaan 150 hertsiä. Sitä korkeammat taajuudet siis soitetaan keskiääni/diskanttikaiuttimista ja matalammat subbarin kautta.

Satelliitti- ja keskikaiuttimia kiertää krominvärinen reunus. Metallinen grilli suojaa kaiutinelementtejä iskuilta.
Hecon aktiivisubbarin takapaneelissa on liitäntöjen ja virtakytkimen lisäksi vaiheenkääntökytkin sekä äänenvoimakkuuden ja jakotaajuuden säätimet.

Ääni

Hecon Ambient 5.1 -kaiutinsarja toimi testissämme mainiosti Yamahan vahvistimen kanssa. Mittaus onnistui ainakin korvakuulolta kerralla hyvin. Kaiutinsetti soi myös hyvin yhteen. Tässä auttaa se, että kaiutinelementit ovat satelliitti- ja keskikaiuttimessa keskenään samanlaiset. Eri elementit antavat sävyltään usein niin erilaista ääntä, että niiden saumat saattavat jäädä irvistämään. Tästä syystä ei ole huono ajatus ostaa kokonaista yhteensovitettua settiä kerralla.

Basso sulautuu myös luontevasti osaksi satelliittikaiuttimien ja keskikaiuttimen äänimaisemaa. Jakotaajuuden tuntumassa ei ole havaittavissa kuoppaa, eikä basso myöskään tunge keskialueelle hönkimään. Tämä on huomionarvoista, sillä monissa kotiteatteriyhdistelmissä basso ja satelliittikaiuttimet tuntuvat olevan aivan eri maailmoista tai sitten basso puurouttaa koko toiston.

Toistoon vaikuttaa toki paljon tilakin, mutta sitä pystyy taas kompensoimaan mukavasti subbarin äänenvoimakkuuta ja jakotaajuutta säätämällä. Subbari tanakoittaa hyvin elokuvien efektejä, mutta kuulostaa musikaaliselta osana musiikinkuuntelua. Usein subwoofereilla kun on tapana tuutata vain yhtä epämääräistä ja epämusikaalista jöötiä, mikä kyllä toimii mukavasti toimintaelokuvien jyrähdyksissä, mutta ei musiikissa. Tämän subbarin kanssa kuuntelee mieluusti musiikkiakin, minkä saattoi havaita myös aiemmin kokeilemassamme Hecon toisessa subwooferissa.

Satelliittikaiuttimien kompakti koko kuuluu aavistuksen verran musiikinkuuntelussa. Diskantit ovat kirkkaat, mikä toimii hienosti kung-fu-elokuvan sapelitaistelussa, mutta musiikkia kuunnellessa sen huomaa paikoin symbaaleista. Diskantit eivät kuitenkaan ole terävät ja tilanne hoituu pakittamalla hiukan diskanttien äänenvoimakkuudesta sävynsäädöissä. Luontevinta onkin tehdä vahvistimessa omat asetuksensa musiikinkuuntelua ja elokuvan katselua varten. Tästä pikku huomiosta huolimatta musiikinkuuntelussakin kaiutinjärjestelmä toimii paremmin kuin kotiteatterikaiuttimet keskimäärin.

Elokuvien katselussa kaiuttimet ovat kuitenkin loistavat erityisesti. Niiden toistossa on imua, joka saa tempautumaan helposti katselukokemuksen. Tilantuntu on aidon oloinen. Elokuvaa katsellessa Heco Ambient 5.1A -kaiuttimien kanssa unohtaa helposti, että kuuntelee kotiteatterikaiuttimia, mikä auttaa uppoutumaan elokuvan maailmaan. Ne malttavat olla tuputtamatta itseään ja antaa estradin itse asialle eli elokuvalle. Dialogista saa hyvin selvää ja efektit täräyttävät mukavasti. Näin sen pitääkin olla.

Yhteenveto

Elokuvien toistossa sarja on yksi parhaista kuulemistamme valmissarjoista. Hintaluokassaan se puolustaa paikkansa erinomaisesti ja muistuttaa myös toiston saumattomuuden tärkeydestä. Setin vahvuus on se, ettei se kiinnitä itseensä huomiota pöhisevällä bassolla tai kirskuvilla diskanteilla vaan antaa tilaa ääniraidan äänille. Ambient 5.1A -setti on kuin laulaja, joka on niin kokenut, että uskaltaa antaa äänensä kantaa ilman spagaatteja ja opetellun kuuloisia korukuvioita.

Musiikin kuuntelussakin Hecon sarja ajaa asiansa pitkälle, vaikka ei tietenkään korvaa saman hintaluokan hifikaiutinparia. Harva kuitenkaan ostaa kotiteatteria ensisijaisesti hifistelyyn vaan elokuvien katseluun. Jos haluaa tavallista paremman kotiteatteriäänen, Heco Ambient 5.1A on hyvinkin varteenotettava vaihtoehto.

Korjaus 6.7.2017: Korjattu virheellinen tieto, että subwoofer toimisi kaiutinliitäntöjen kautta passiivisena. Kaiutin toimii myös high level -sisääntulojen kautta aktiivisena.

Edustaja Hifitalo, https://www.hifitalo.fi/
Hinta 749 e

Julkaistu alun perin numerossa 2/2017. Teksti: Joni Nikkola. Kuvat: Valmistaja ja Joni Nikkola

Heco Ambient 5.1a

Etu / takaKeskiSubwoofer
ToimintaperiaateKaksitieKaksitieAktiivi, bassorefleksikotelo
Tehonkesto/teho RMS / Maksimi50/100 W60/120 W60/120 W
Impedanssi4 – 8 Ohm4 – 8 Ohm-
Taajuusalue80 – 34 000 Hz80 – 34 000 Hz28 – 200 Hz
Jakotaajuus3 600 Hz3 600 Hz50 – 200 Hz, säädettävä
Suositeltu vahvistinteho> 15 wattia> 15 wattia-
Herkkyys (1 W / 1 m)88 dB88 dB-
Mitat (l x k x s):90 x 155 x 117 mm222 x 92 x 117 mm236 x 410 x 390 mm
Paino1,3 kg1,9 kg