Artisti: Noel Gallagher's High Flying Birds
Albumi: Who Built the Moon?
Julkaisija: Sour Mash Records
Genre: Rock

Brittipop-legenda Oasiksen ytimessä olleen Gallagherin veljeskaksikon työnjako oli selkeä: pikkuveli Liam näytti hyvältä, lauloi ja kiskoi kokaiinia kaksin käsin, kun isoveli Noel teki biisit, soitti kitaraa ja imi kokaiinia. Oasiksen lopetettua ei liene suuri yllätys, että nimenomaan Noelin musiikilliset edesottamukset ovat olleet mielenkiintoisempaa seurattavaa.
Asetelma oli kellahtaa päälaelleen, kun nuoremman Gallagherin syksyinen sooloalbumi As You Were osoitti, että bändin nivuset oli myös opetellut säveltämään pop-lauluja. Noelin soolobändi High Flying Birdsin kolmas albumi oli kuitenkin odottamassa nurkan takana.
Who Built the Moon? kysyy isoja kysymyksiä jo nimessään. Siinä missä Liam osoitti As You Werella oppineensa hallitsemaan muotoa ja tekemään perinteisen pop-laulun esimerkillisesti, näyttää isoveli kuinka ideoiden runsaudensarvesta voi ammentaa monimuotoisia ja pop-konventioiden raja-aitoja ravistelevia tapoja säveltää.
Noel Gallagherin melodiakorva on edelleen pistämätön. Lisäksi kappaleissa on tasoja, dynamiikkaa ja sovituksellisia elementtejä, jotka tekevät levystä ensikuulemasta lähtien mielenkiintoisen rock-albumin. Who Built the Moon? kutkuttaa kuulijan mielikuvitusta ja jättää odottamaan, mitä nurkan takana piilee.
Jemo Kettunen