Kompaktin kokoisten aktiivikaiuttimien suosio kasvaa. Eikä suotta. Periaatteessa muuta ei niiden lisäksi tarvitakaan. Niillä hoituu musiikin kuuntelu älypuhelimesta ja televiosta.
Uusin tulokas pienikokoisissa aktiivikaiuttimissa on tyylitäänkin omintakeinen Klipsch R-14PM, johon voi liittää suoraan jopa vinyylisoittimen. Parhaimmillaan ne ovat työpöydällä tai tason päällä television seurana.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Esittelyssä-jutut ja artikkelit ovat sponsoroitua toimituksellista sisältöä. 
Teksti: Joni Nikkola - AVPlus Media Oy
Kuvat: Valmistaja
Yhteistyössä: Loud Group Oy


Klipsch R-14PM -aktiivikaiuttimien lookki voi jakaa mielipiteitä, eikä se kaikkia varmaan miellytä. Toisaalta kaiuttimien olemus on massasta poikkeava ja ainakin allekirjoittaneen mielestä lookissa on sekä "rokkia että tyyliä".

Kyseessä on siis aktiivikaiuttimet, joissa kaiuttimet sisältävät vahvistimen. Normaalistihan kaiuttimet tarvitsevat aina erillisen vahvistimen, mutta aktiivikaiuttimissa vahvistin on sisäänrakennetuna kaiuttimeen. Niihin voi liitää suoraan useita ohjelmalähteitä. Klipscheissä vahvistin on sijoitettu vain toiseen kaiuttimeen ja toinen kaiutin kytketään siihen perinteiseen tapaan kaiutinjohdolla.

R-14PM:n kuparinväriset elementit antavat kaiuttimien ulkonäölle luonnetta.

Rakenne ja ominaisuudet

Kotelot ovat hintaluokassaan tukevat ja ne on päällystetty harjattua, tumman harmaaksi eloksoitua alumiinia imitoivalla vinyylillä.

Korkeat äänen toistetaan 19 mm elementillä, jonka edessä on Klipschille ominainen Tractrix-torvi. Torvi tasoittaa korkeiden taajuuksien suuntausta.
Persoonallista särmää ulkonäköön tuovat myös Klipschille tyypilliset kuparinväriset basso/keskiäänielementit. Niiden koko on tässä mallissa neljä tuumaa.

Kaiuttimiin ei ole saatavana etulevyn suojia, joten lookki on ja pysyy.

R-14PM:t voi sijoittaa hyllyyn, tason päälle, jalustalle tai työpöydälle. Kaiuttimissa on bassorefleksikotelo, jonka aukko on sijoitettu kaiuttimen taakse, mikä on hyvä huomioida sijoituksessa: Kaiuttimia ei saisi laittaa aivan kiinni takaseinään.

Liitännät ovat pieneksi kaiuttimeksi suorastaan ruhtinaalliset. Analogisia sisääntuloja on kaksi, joista toinen on varustettu 3,5-tuumaisella miniplugiliitännällä. Toinen taas on rca-pari, jota voi käyttää joko tavallisena linjasisääntulona tai phono-sisääntulona. Linja- tai phono-sisääntulon voi valita on liitäntöjen vieressä olevalla valitsimella. Levysoitinkäyttöä varten kaiuttimesta löytyy lisäksi ruuviliitäntä maadoitusjohdolle, mikä on levysoittimissa itsestäänselvyys.

Digitaalisista sisääntuloista on valittavana optinen liitäntä, johon saa liitettyä esimerkiksi television. Usb-a-liitännän kautta kaiuttimet saa liitettyä tietokoneeseen, mitä varten mukana tulee myös 1,5 metrin johto.

Kaiuttimessa on myös lähtö subbarille, jos kaipaa lisää tanakkuutta alataajuuksille. Sille tuleekin helposti tarvetta, sillä kaiuttimien pienen koon vuoksi niiltä ei voi odottaa aivan matalimpien bassojen toistoa.

Kaiuttimen käyttö ja ohjelmalähteiden valinta on helppoa kompaktin kokoisella, mutta silti hyvin käteen istuvalla kauko-ohjaimella. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin fiksusti sommiteltu. Siinä on oma näppäimensä jokaiselle äänilähteelle ja vieläpä toistopainikkeet bluetoothille. Äänenvoimakkuuden yleisvoimakkuuden lisäksi sillä voi säätää erikseen myös mahdollisen lisäbasson voimakkuutta. Erityismaininta vielä kaiuttimen etupaneelin led-valon sammutuspainikkeelle.

Napakkaa ja selkeää toistoa

Kaiuttimien yleissävy on lämmin. Metallinen kartio toistaa basson toisaalta tarkkana ja napakkana. Se ei ole pehmoisin eikä armeliain, mutta pysyy myös kontrollissa kovemmassakin kurituksessa. Aivan matalimpiin syntikkabassoihin kaiuttimet eivät itsessään yllä, mutta ne osaavat fiksusti olla edes pyristelemättä alle luontevan toistoalueensa.

Diskantti on mukavassa tasapainossa muun toiston kanssa ja soi selkeästi ja erottelevasti.
Keskialueella esimerkiksi akustisen kitaran juoksutukset soivat musikaalisesti. Kaiuttimet sietävät eri musiikkityylejä hyvin. Sillä hoituu mukavasti bassovoittoinen elektroninen musiikki, hienovarainen akustinen kitara- ja pianomusiikki sekä kenties kaikkein parhaimmin rock-musiikki, jossa särökitaroista on poimittavissa maukas lajitelma sävyjä. Toistossa ei myöskään ole pienille kaiuttimille ominaista tukkiutumistaipumuksia.

Työpöytäkokoiseksi kaiuttimeksi kaiuttimet ovat kaiken kaikkiaan yllättävänkin hifit. Ne sopivat mainiosti hoitamaan esimerkiksi työpisteen taustamusiikit, televisioäänet tai pikkuhuoneen musiikkitoiston. Ääniefektejä ja tujakampaa bassoa varten kannattaa harkita erillistä subbaria.

YHTEENVETO

Potkua pienessä koossa

Klipsch Reference R-14PM:t ovat kompaktin kokoinen aktiivikaiutinpari, jotka sisältävät harvinaisen kattavan määrän liitäntöjä eri toistolähteille; jopa vinyylisoittimelle. Niiden avulla saa helposti äänentoiston kuntoon, oli suunnitelmissa sitten televisioäänen tanakoittaminen, toisto mobiililaitteesta tai vinyylien pyörittäminen – kaikki samassa paketissa.
Äänensävyltään kaiuttimet ovat miellyttävän lämpimät, mutta lämmin ei tässä tapauksessa tarkoita sameaa utuvaippaa, vaan lämpimästä sävystä huolimatta ääni on kirkas. R-14PM sopii monenlaiseen musiikkiin, mutta sähkökitarataajuuksia niiden keskialuetoisto kutkutteli aivan erityisen herkullisesti.
Kokonsa ja tehonsa puolesta kaiuttimet toimivat parhaiten pienehkössä huoneessa ja esimerkiksi työpöydällä. Jos kuitenkin tähtäimessä on jotain järeämpää, niin mallistosta löytyy kolme isompaa mallia, joissa on vastaavanlaiset liitäntämahdollisuudet. Jos taas mielessä on juuri tämäntapainen pienikokoinen kaiutin, mutta bassolle haluaa lisäulottuvuutta, niin yksi vaihtoehto on hankkia erillinen subbari.
Klipsch R-14PM ei ole luokassaan ehkä halvin vaihtoehto, mutta ei kalliskaan ja ehdottomasti varteenotettava ja edukseen massasta poikkeava vaihtoehto.

Hyvää

+ Runsaat liitännät
+ Ominaisuudet
+ Kaukosäädin kokonaisuutena
+ Täyteläinen ja selkeä ääni kokoluokassaan

Huonoa

– Basso voisi ulottua alemmaksikin
– Etulevyn suojan puute

INFO

Suositushinta: 429 € /pari
Maahantuoja: Loud Group Oy
Lisätietoja: www.loudgroup.fi, www.klipsch.com
Puhelin: 020 1986200
Sähköposti: loudgroup@loudgroup.fi

Tekniset tiedot ja ominaisuudet:
Vahvistimen jatkuva teho: 2 x 35 W (THD <1%)
Toistoalue: 80 - 20 000 Hz
Kaiuttimen jakotaajuus: 2000 Hz
Sisääntulot: 1 x RCA(*, 1 x 3,5 mm, 1 x USB, 1 x optinen, bluetooth
Ulostulot: Sub-out
Mitat: 248 x 149 x 191 mm
Paino: 3,2 kg (per kaiutin)
Tarvikkeet: Kauko-ohjain, virtajohto, kaiutinjohto (4 m), USB-A/B kaapeli, kumitassut
Muuta: *) RCA-linjatulolle kytkettävä levysoitintila


Lisätietoja malliston muista vaihtoehdoista löydät täältä.