Saako vaikkapa älypuhelimesta parempaa ääntä erillisellä kuulokevahvistimella? Otimme kokeiluun kolme edullista kannettavaa kuulokevahvistinta ja vertailun vuoksi yhden huomattavasti kalliimman.

Testissä: Fiio A1 / M-Audio Bass Traveler / Sound Blaster E1 / Aune B1

Teksti: Teppo Hirvikunnas & Joni Nikkola / Kuvat: Valmistajat
Julkaistu AVPlus-lehdessä 1/2017.


Matkapuhelimien virrankulutus on aina insinöörin huolena: miten saadaan akku riittämään mahdollisimman pitkään? Puhelimen valmistuskustannukset ovat taas talousjohtajien suurennuslasin alla.
Osaksi näiden takia puhelimien kuulokevahvistimien laatu ei ole paras mahdollinen, ja tämä näkyy – tai pikemminkin kuuluu – luonnollisesti myös äänenlaadussa. Mitä paremmat kuulokkeet, sitä suurempi vaikutus on kuulokevahvistimen laadulla.
Laadukkaammat kuulokkeet ovat usein kuormana vaikeat, sillä niiden impedanssi saattaa olla jopa satoja ohmeja. Lisäksi niiden herkkyys saattaa olla keskimääräistä pienempi. Puhelimen oma vahvistin ei yksinkertaisesti anna tarpeeksi tehoa, äänenlaatu kärsii, äänenvoimakkuus jää pieneksi ja ääni saattaa jopa säröytyä.
Ratkaisu ongelmaan on erillinen kannettava kuulokevahvistin. Se on pienikokoinen ja yksinkertainen akkukäyttöinen lisälaite, joka kytketään puhelimen ja kuulokkeiden väliin.
Otimme kokeiltavaksi kolme edullista kuulokevahvistinta hintaluokassa alle 50 euroa: Fiio A1, M-Audio Bass Traveler ja Sound Blaster E1.
Näitä kalliimpia vaihtoehtoja toki löytyy useitakin, mutta halusimme kokeilla nimenomaan edullisia
vahvistimia, jollaisen voi hankkia jokainen, vaikkei olisikaan vaativa hifiharrastaja.
Otimme kuitenkin vertailun vuoksi mukaan myös selvästi kalliimman, 240 euron hintaisen ja hifiharrastajien parissa mainetta saaneen Aune B1:n. Aune B1 on kokeilemiemme laitteiden joukossa kirjaimellisesti raskasta sarjaa, sillä se painaa yli kymmenkertaisesti sen mitä muut vertailuvahvistimemme.
Testasimme kuulokevahvistimet sekä ammattilaiskuulokkeilla, parinkympin nappikuulokkeilla että edullisilla mobiilikäyttöön tarkoitetuilla kuulokkeilla.


Kannattava hankinta

Kaikki testatut kuulokevahvistimet parantavat kännykän äänentoistoa selvästi. Jokainen niistä lisää ääneen tilantuntua, vivahteita ja läsnäolevuutta monta askelta. Kaikki jaksoivat raskaammankin kuorman siinä määrin mukavasti, ettei se haitannut millään tavoin kuuntelemista.
Etenkin testin pienemmät ja edullisemmat kuulokevahvistimet ovat kätevän kokoisia ja kulkevat mukavasti taskussa puhelimen lisäksi. Niiden puolesta puhuu myös suorastaan poskettoman halpa hinta. Kalliimpi Aune B1 miellyttää analogisen lämpimän äänen ystäviä mutta vaatii paitsi isompaa taskua myös isompaa lompakkoa.
Sound Blaster E1 on testatuista laitteista selvästi monipuolisiin. Jos on joka tapauksessa tarvetta myös hands-free-toiminnoille tai da-muuntimelle, se kannattaa ehdottomasti kokeilla. Soundinsa puolesta Sound Blaster ei herättänyt testissämme suoranaisia intohimoja, mutta hyvä perussuoritus on usein paras vaihtoehto, sillä soundi on ainakin melko vääristymätön.
Mitään yhteistä huonoa puolta laitteista on vaikea löytää. Aune B1 on kooltaan siinä määrin muita suurempi, että se saattaa vaikuttaa jo ostopäätökseen. Laite on keskivertokännykän kokoluokkaa ja tuplasti esimerkiksi iPhonea painavampi. Aune B1 vaatii jo miltei oman taskunsa, koska kulmikkaan alumiinimötikän pitäminen samassa taskussa puhelimen kanssa ei tunnu mukavalta ajatukselta. Useamman taskun taktiikka taas tarkoittaa myös taskujenvälisiä johtoviritelmiä, jollaiset ovat aika hankalia.
Vaisuimmaksi vertailunelikosta jäi Fiio A1, jonka ääni oli hieman muita muovisemman kuuloinen ja kontrollit eivät olleet niin kätevät ja laadukkaan tuntuiset kuin muissa. Halpiskolmikon sisällä äänenlaadussa ei kuitenkaan valtavan suuria eroja ollut.
Pelkän äänen perusteella Aune B1 on testijoukkoamme parempi, mutta ero on odotettua pienempi. Jää siis kunkin pohdittavaksi, onko äänenlaadusta valmis maksamaan näin paljon enemmän, etenkin kun samalla häviää näppäryydessä. Peruskäyttäjä tulee hyvin toimeen
halvemmillakin.
M-Audio pesee hinta/laatu-suhteellaan muut kirkkaasti. Jos haluaa parantaa kuuntelukokemustaan mobiililaitteilla mutta ei ole valmis satsaamaan siihen muutamaa kymppiä
enempää, M-Audio kannattaa ehdottomasti testata. Jos oikein tiukalla budjetilla on liikkeellä,
sen voi ostaa vaikka puoliksi kaverin kanssa ja kuunnella rattoisasti musiikkia yhdessä.

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

Merkki ja malliFiio A1M-AUDIO Bass TravelerSound Blaster E1Aune B1
Hintaluokka49,9933,9049,99240
HankintapaikkaTeknik MagasinetSoitinasemaTeknik MagasinetMusiikin.com
Lisätietoawww.teknikmagasinet.fi
www.fiio.net
www.soitinasema.fi
www.m-audio.com
www.teknikmagasinet.fi
fi.creative.com
www.musiikin.com
en.auneaudio.com
Tekniset tiedot
Suurin antoteho78 mW (16 ohmia)250 mW (16 ohmia)N/A25 mW (16 ohmia)
Suositeltu kuulokeimpedanssi16-100 ohmia16-150 ohmia16-600 ohmia16-300 ohmia
Häiriöetäisyys> 100 dB> 90 dB> 106 dB> 110 dB
Akkukeston. 13 tn. 8 tn. 25 tn. 5/10 t (*
Mitat (lx k x s)42 x 9,4 x 40,746,7 x 15,2 x 45,7 mm35 x 19 x 66 mm65 x 18 x 110 mm
Massa20 g 30 g25 g230 g
VarusteetVyöklipsi (2 kpl), mikro/USB-latausjohto, 2 eri pituista 3,5/3,5 mm kaapeliaMikro/USB-latausjohto, n. 25 cm 3,5/3,5 mm kaapeliMikro/USB-latausjohto, n. 80 cm 3,5/3,5 mm kaapeliMikro/USB-latausjohto, n. 15 cm 3,5/3,5 mm kaapeli
Akun varaustason loppumisen indikaattorionononon
Liitäntä kahdelle kuulokkeelleeionon
Bassokorostus3 tasoa2 tasoaeiei
Muuta Hands-free toiminto (sis. rak.mikrofoni), kappaleen tauko/toisto-painike, puhelun vastauspainike, USB/DA-muunnin tietokoneeseen kytkettynä (lisätyillä ominaisuuksilla)Valittavat vahvistimen toimintaparametrit
*) Riippuen valitusta vahvistimen A-luokan toimintatavasta

TUOTEKOHTAISET ARVIOT:


M-Audio Bass Traveller
Ylivoimainen hinta-laatusuhde

M-Audio Bass Traveler ei ole pilattu, sillä 33,90 euroa on todella kohtuullinen summa kannettavasta kuulokevahvistimesta. Edullinen hinta ei silti näy eikä tunnu itse tuotteessa: viimeistely on kohdallaan, helppokäyttöisessä pyöritettävässä äänenvoimakkuussäätimessä/ virtakytkimessä on hyvä tuntuma, laitteeseen saa kiinni samanaikaisesti kahdet kuulokkeet ja bassolle on kaksiasentoinen korostus.
Paperilla M-Audio jää kuitenkin suorituskyvyltään hieman muista jälkeen niin häiriöetäisyyden kuin akkukestonkin suhteen. Mukana tulee perustarvikkeet eli miniplugijohto sekä usb-johto. Laitteessa on kaksi miniplugiulostuloa, joten siitä voi kuunnella kaksikin ihmistä kerrallaan.
Kännykän äänentoisto sai syvyyttä ja tilantuntua. Erityisesti keskialue soi täyteläisemmin, ja toistosta erottui paremmin pienemmät vivahteet. Bassonkorostusvalitsimen ykkösasennossa basso pysyy kontrollissa mutta tulee kuitenkin paremmin esille kuin normaaliasennossa. Kakkosasennossa bassoon tulee hieman puuromaisuutta ja se vie hiukan tilaa muilta taajuusalueilta. Mitään yletöntä bassonpumppausta laite ei silti huippuasennossaankaan aiheuta. Hintaansa nähden laite kuulostaa hämmästyttävän hyvältä.


Fiio A1
Tukevuutta ja avaruutta

Kiinalaisen Fiion hinta on sama kuin Creative Labsin laitteella, 49,99 euroa. Varusteita on mukana muita reilummin. Kahden vyöklipsin lisäksi pakkauksessa on kaksi eripituista miniplugijohtoa sekä usb-johto latausta varten. Virtanapista löytyy myös kolmitasoinen bassonkorostus. Yksi ledi ilmoittaa eri väreillä lataustilasta ja eri tavoin vilkkumalla erilaisista bassonkorostustiloista. Muutama ledi lisää ei olisi ollut pahitteeksi, sillä värikoodeja on hankala painaa mieleensä.
Äänenvoimakkuuden säätö tapahtuu painikkeilla. Fiio A1:n muoviset näppäimet tuntuvat hiukan halvoilta ja tunnottomilta vertailulaitteisiin verrattuna. Äänenlaatu on Fiiossa perushyvä, selkeä parannus puhelimen toistoon. Laite tuo soundiin tukevuutta verrattuna puhelimen omaan kuulokeliitäntään.
Testilaitteista se ei tunnu niin lämpöiseltä ja luonnolliselta. Ilman bassonkorostusta soundi tuntuu hiukan hengettömältä, mutta ykköstaso antaa sopivaa lisätukevuutta ja yllättäen avartaa soundia muutenkin. Kolmostasolla basson saa jo hiukan muhjuiseksi. Bassontoisto on tiukempi kuin M-Audiossa.


Sound Blaster E1
Potkua bassoon

Creative Labs E1 maksaa 49,99 euroa. Erityistä siinä on, että kun laitteen liittää esimerkiksi tietokoneen usb-väylään, se toimii ulkoisena da-muuntimena ja äänikorttina. Se on testilaitteista ainoa, jonka valmistaja lupaa hoitavan myös 600 ohmin studiokuulokkeiden kuorman. Kuulokelähtöjä on kaksi.
Sound Blasterissa on ajateltu mobiilikäyttäjiä. Se sisältää hands-free-toiminnon sisäänrakennetulla mikrofonilla ja vastauspainikkeella. Laitteessa on myös toisto- ja taukonäppäin. Äänenvoimakkuuden säätö toimii liukusäätimellä, joten siitä näkee, missä mennään. Vaikutelma on aavistuksen halpa ja muovinen, mutta näppäimet ovat tunnokkaat ja napakat. Sävysäätimiä ei ole, joten ne täytyy hoitaa puhelimella tai tyytyä vakioasetuksiin.
Sound Blasterin ääni on lämmin, aavistuksen bassovoittoinen mutta muutoin neutraali. Se on kokonaisuutena täyteläisempi kuin suoraan puhelimen kautta kuunneltuna ja varsinkin bassopuoleen tulee enemmän tuntumaa. Kokonaisuutena Sound Blasterin soundi on kuitenkin hiukan mitäänsanomaton.


Aune B1
Vaativaan makuun


Aune B1-kuulokevahvistin on kirkkaasti testimme kallein, moninkertaisesti kalliimpi seuraavaan verrattuna.
Aune on myös testilaitteistamme selvästi painavin ja suurempi kuin muut. Erityistä laitteessa on A-luokan analoginen vahvistin muiden testilaitteiden digitaaliseen vahvistimeen verrattuna. Aune B1:ssä on alumiinikuoret, joissa on nahkaiset tai ainakin nahan tuntuiset pinnat yhdellä sivulla.
Aune B1 -kuulokevahvistimen yläosassa on sisääntulo- ja kuulokeliitännät sekä äänenvoimakkuuden säätöpyörä. Toisella sivulla on akun latauksen ilmaisin, toisella virtakytkin, kaksitasoinen gain-kytkin (5 ja 15 desibeliä) ja kaksitasoinen kytkin vahvistimen virran säätämiseksi. Vaihtoehtoina on 20 milliampeeria ja 40 milliampeeria. Korkeammalla asetuksella laite kuluttaa myös enemmän virtaa.
Sävynsäätöjä laitteessa ei ole. Aune erottuu muista lähinnä analogisen lämpöisen, uskottavan ja orgaanisen soundinsa takia. Äänikuva on joukon tasapainoisin ja dynaamisin. Soundi ei ehkä ole vertailun raikkain. Siinä on pientä tunkkaisuutta, mutta myös läsnäolevaa uskottavuutta ja imua, joka erottaa sen edukseen. Virtakytkimen asennolla ei tuntunut olevan erityisempää vaikutusta ainakaan testikuulokkeillamme.