Microsoftin New Yorkissa julkaisemien laitteiden joukkoon mahtui todellinen yllätys, nimeltään Surface Duo. Se on eräänlainen versio taitettavasta puhelimesta, jossa on kaksi 5,6 tuuman kokoista näyttöä. Varsinaisesta puhelimesta valmistaja ei itse puhu, mutta laitteella voi puhua puheluita ja se mahtuu taskuun.

Sen jälkeen, kun Microsoft luopui Nokia-puhelimistaan, huhuja yhtiön paluusta puhelinbisnekseen on liikkunut. Windows-käyttöjärjestelmään perustuvia puhelimia on niiden mukaan ollut kehitteillä, mutta Windows Phonen vähittäisen alasajon vuoksi on alkanut näyttää siltä, että huhut ovat vain huhuja – tai ainakin kokeilut ovat jääneet prototyyppiasteelle.

Niinpä onkin melkoinen yllätys, että Microsoft palaa kuin palaakin puhelinbisnekseen. Kaiken lisäksi käyttöjärjestelmäjätti on nöyrtynyt käyttämään Androidia. Google Play -kaupan sovellusten luvataan toimivan.

Sarana kääntyy 360 astetta, jolloin on mahdollista käyttää laitetta myös yhden näytön tilassa. Kahdella näytöllä voi käyttää eri sovelluksia samanaikaisesti, mutta näkymä on myös yhdistettävissä, jos ei anna näyttöjen välisen raon häiritä.

Surface Duon myyntiintuloa saadaan kuitenkin odottaa vielä reilun vuoden verran, loppuvuoteen 2020. Lopullisia teknisiä tietoja ei vielä ole saatavilla. Tämänhetkisessä prototyypissä on vajaa vuosi sitten esitelty Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri.

www.microsoft.com