Monessa suomalaisessa olohuoneessa huonekalut ja yleinen sisustus määrittävät ensisijaisesti sen, miten äänentoistojärjestelmä tilaan sijoitellaan. Tästä voi seurata ongelmia huoneakustiikan kanssa, mutta onneksi pulmat on usein helppo ratkaista – eikä sisustuskaan siitä kärsi!


Peruskuvio lienee valtaosassa olohuoneita sama: ikkunan, television ja sohvan kolmiyhteys määrittää paljolti sen, miten muut osaset asettuvat – olipa kyse sitten kerros- tai omakotitalosta. Äänentoistojärjestelmää pystytettäessä usein vähintään toinen kaiutin joutuu nurkkasijoitukseen, mikä todennäköisesti muuttaa toiston bassovastetta. Lisäksi riisutumpi, minimalistinen sisustus lisää usein tilan ei-toivottua jälkisointia.

Kotimaisen kaiutinspesialisti Genelecin asiantuntijat ovat koonneet yksinkertaisia vinkkejä, joihin huomiota kiinnittämällä jokainen voi parantaa oman kuuntelutilansa huoneakustiikkaa!

1. Sijoittele kaiuttimet oikein
Ennen kuin huoneakustiikkaa aletaan parantaa muilla keinoin, on tärkeää tarkistaa, että äänentoistojärjestelmä on sijoiteltu oikein. Ihanteellinen sijoittelu stereokaiutinparille on niin, että kuuntelupaikan ja kaiuttimien välille muodostuu tasakylkinen kolmio. Aseta siis kaiuttimet yhtä kauas toisistaan kuunteluetäisyyteen nähden.

Usein kaiuttimet sijoitellaan matalalle tv-tasolle, jolloin kaiuttimien ja kuuntelijan väliin jää esimerkiksi sohvapöytä tai rahi. Väliin jäävät huonekalut luovat heijastuksia ja häiritsevät äänen kulkua huoneessa. Heijastuksia voi minimoida nostamalla kaiuttimet ylemmäs seinälle tai jalustan päälle. Ihanteellinen korkeus on kuuntelijan pään korkeudella tai aavistuksen pään yläpuolella. Lisäksi kaiuttimet on hyvä suunnata kuuntelijaa kohti.

2. Lyhennä kuunteluetäisyyttä
Sanotaan, että helpoin tapa parantaa kuuntelua, on siirtää tuoli lähemmäs. Lyhentämällä kuunteluetäisyyttä heijasteet ja huoneen vaikutus ääneen vähenevät.

3. Lisää huoneeseen pehmeitä pintoja
Kuuntelutilan akustisella ympäristöllä on suuri vaikutus äänenlaatuun. Kovat pinnat, kuten katto, ikkunat, paljaat seinät ja lasipinnat, heijastavat ääntä, kun taas pehmeät pinnat absorboivat ääntä. Suosi siis sisustuksessa paksuja mattoja, leveitä, laskostuvia verhoja sekä muhkeita sohvatyynyjä ja vältä kovia, paljaita pintoja.

Akustointilevyt ovat myös helppo tapa parantaa huoneakustiikkaa. Akustointilevyjä on nykyään saatavilla laaja valikoima, josta jokainen sisustaja löytää varmasti mieleisensä.

Yksi tehokkaimpia keinoja huoneakustiikan parantamisessa on myös katon akustointi. Esimerkiksi uudiskohdetta rakentaessa kattoon voi asentaa akustiikkapinnan, joka lyhentää tehokkaasti jälkikaiunta-aikaa.

4. Varaudu riittävän pitkillä kaapeleilla
Monesti ihanteellinen kaiuttimien asemointi tyssää liian lyhyiden johtojen vuoksi. Kun varaudut laadukkailla, tarpeeksi pitkillä kaapeleilla, saat kaiuttimet sijoiteltua optimaalisesti eikä kompromisseja tarvitse tehdä. Johtojen piilottamiseen on saatavilla laaja valikoima erilaisia rasioita ja kouruja.

5. Ota avuksi huonekorjain
Joskus on tilanteita, joissa akustiikan muuttaminen yllä mainituilla keinoilla ei ole mahdollista tai tarpeeksi tehokasta. Silloin voi kääntyä teknologian puoleen ja ottaa avukseen niin kutsutun huonekorjauksen. Genelec-kaiuttimien kohdalla valmistajan oma GLM-huonekorjaus on mahdollista voimakkaasti laajentuneessa SAM- eli Smart Active Monitoring -mallistossa, joka käsittää kaiuttimia aina pikkuruisesta 8320:sta massiiviseen 1236:een.

GLM-huonekorjauksen avulla on mahdollista analysoida kuuntelutilan vaikutus ohjausverkkosovitinpakettiin sisältyvän mittausmikrofonin avulla. Sen pohjalta GLM AutoCal -automaattikalibrointi yhtenäistää kaiuttimien ja subwooferien äänitasot, tasaa etäisyyseroista johtuvat viiveet, säätää kunkin subwooferin vaiheesovituksen sekä poistaa huoneakustiikan vaikutuksen kaiuttimen ja subwooferin taajuusvasteisiin.


Lisätietoa: Genelec