Vinyyleissä on taikaa, mutta ne eivät suuren kokonsa vuoksi kulje kovin kätevästi mukana. Ilmaisella Audacity-ohjelmalla voi siirtää vinyylilevyt digitaalisiksi tiedostoiksi.

TEKSTI JA KUVANKAAPPAUKSET: Joni Nikkola

Vinyylejä myydään nykyään enemmän kuin vuosikymmeniin. Niiden suosio on tavallaan yllättävää aikana, jolloin kaiken pitäisi olla mobiilia. Osansa viehätyksestä varmaankin on lämpimässä ja luonnollisen kuuloisessa soundissa ja toisaalta levyn konkreettisuudessa. Vaikka vinyylin muille ominaisuuksille ei antaisikaan painoarvoa, niin lp-muodossa julkaistiin rutkasti musiikkia, joka ei koskaan päätynyt cd:lle asti saati ladattaviksi tiedostoiksi tai suoratoistopalveluihin.

Yleisin tapa siirtää älppäreitä digimuotoon on äänittää ne tietokoneelle. Se onnistuu joko levysoittimen audioliitännöillä äänikortin kautta tai usb-levysoittimella suoraan tietokoneeseen liittämällä. Ilmaisohjelma Audacity on suosittu ja pätevä apuri konvertoinnissa kotitarpeisiin. Se on myös saatavilla lähes mille tahansa käyttöjärjestelmälle. Tietokoneelta tiedostot on kätevä siirtää tarvittaessa vaikka puhelimeen, jolla kuunnellaan nykyään yhä suurempi osa musiikista. Kotona tietokoneen ja stereoiden ääressä taas on yleensä se vinyylisoitinkin.

Digitoinnin valmistelu

Vinyylin digitoinnin valmistelu on tärkeää ennen musiikin siirtoa tietokoneelle vai puhelimeen. Helpoin tapa pilata vinyylin digitointi on käyttää likaista levyä. Vaikka rätinää ja pauketta pystyykin jälkikäsittelyssä hillitsemään, perinteiset mekaaniset ja kemialliset menetelmät säästävät paljolta vaivalta.

Ennen digitointia levy kannattaa harjata tai mielellään pestä. Pesuun on eri tasoisia ja hintaisia laitteita muutaman kympin pesureista tuhansien eurojen luksusmalleihin. Lisäksi netti on väärällään konsteja, joita ei välttämättä kannata kokeilla ensimmäiseksi parhaisiin vuosikertavinyyleihinsä.

Halvimmillaan puhdistus hoituu vedellä, astianpesuaineella ja mikrokuituliinalla.

Lisäksi kannattaa muistaa sipaista neula harjalla puhtaaksi ja varmistaa, että se on vinyyliuraan nähden suorassa. Lievästi taipuneen levynkään kohdalla peli ole välttämättä menetetty. Sitä voi yrittää suoristaa parin päivän ajan kahden sileän ja tasaisen painon välissä lämpimässä paikassa.

Audioliitäntöjen ja äänikortin väliin tarvitsee riaa-esivahvistimen. Äänitystaso kannattaa katsastaa etukäteen kuntoon kovaäänisimmän kohdan mukaan. On suotavaa tähdätä äänekkäin kohta äänitysvaiheessa noin -6 desibeliin säröytymisen välttämiseksi. Digitaalinen särö on ikävää kuultavaa, eikä sitä myöskään saa pois käytännössä mitenkään. Kun nämä asiat on kunnossa, voi painaa äänityspainiketta.

Äänittäminen Audacityssä

Audacityllä äänittäessä kätevintä on tallentaa levynpuolisko tai koko levy kerrallaan yhdeksi tiedostoksi. Yhtenäinen tiedosto paitsi vähentää sähellyksen mahdollisuuksia myös pitää äänenvoimakkuuden tasaisena ja helpottaa jälkikäsittelyä. Kun levy on äänitetty, tiedosto kannattaa tallentaa saman tien parhaalla mahdollisella laadulla wav-muodossa ja ottaa siitä kopio. Jälkikäsittelyssä kannattaa käsitellä kopiota.

Aluksi Audacityssä voi merkitä kappaleiden välit maalaamalla halutun alueen ja valitsemalla Muokkaa -> Merkit > “Lisää merkki valintaan”. Periaatteessa tässä vaiheessa on mahdollista siirtyä tiedostojen muuntamisvaiheeseen, jos niin halutaan. Tiedoston äänenvoimakkuus kannattaa kuitenkin vähintään normalisoida. Myös pienillä jälkitöillä laatua on mahdollista parantaa merkittävästi.

Tasavirtapoikkeama eli DC offset, joka johtuu yleensä balansoimattomista kaapeleista, näkyy aaltomuodosta siten, että se kelluu keskiakselia korkeammalla. Tämän pystyy poistamaan Audacityssä normalisointiefektillä.

Matalia jyrinöitä voi poistaa käyttämällä ylipäästösuodinta esimerkiksi arvoilla 20–30 hertsiä, joka leikkaa sitä alemmat taajuudet pois. Desibelimääräinen vaimennus saa olla jyrkkä, koska liikutaan kuuloalueen alarajoilla.

Rätinänpoistoon Audacityssä on monia tapoja, mutta automaattiset niistä on tarkoitettu vain tiettyihin lyhyisiin häiriöääniin. Paukkeita voi muokkailla yksitellen käsin zoomaamalla ja hiljentämällä piikkikohtia, mutta se on luonnollisesti työlästä.

Kohinanpoistoa varten taas voi luoda levyn hiljaisen kohdan perusteella kohinaprofiilin (noise profile), jonka perusteella ohjelma poistaa kohinaa ja korkeaa sihinää. Arvojen säätö kannattaa aloittaa varovaisesti, sillä kohinan mukana poistuu muutakin informaatiota. Raitojen välien hiljennys onnistuu valitsemalla hiljennettävän alueen ja käyttämällä Luo-valikosta löytyvää Hiljaisuus-toimintoa.

Ennen muuntamista ja pilkkomista tiedostoiksi koko äänitys kannattaa vielä lopuksi normalisoida, mielellään noin -3 desibeliin säröytymisen välttämiseksi. Jos tiedostosta on poistettu joku isompi paukahdus, äänenvoimakkuus voi nousta huomattavastikin. Normalisointi ei vaikuta dynamiikkaan, eli myös kohinataso nousee saman verran. Halutessaan voi sipaista päälle vielä kompressointia.

Lopuksi voi koko hoidon muuntaa erillisiksi wav-tiedostoiksi. Se onnistuu näppärästi Tiedosto- valikosta valitsemalla Vie -> Vie useita, kun kappaleet on aluksi merkitty tiedostoon. Muuntovaiheessa kappaleet pääsee myös nimeämään kootusti.