Hifiharrastajat vannovat usein lattiakaiuttimien nimeen. Jalustakaiuttimia suurempi kotelokoko tarjoaa ulottuvamman bassontoiston, ja myös sinfoniaorkesteri mahtuu niihin luontevammin. Miinuspuolia ovat kuitenkin koko ja hinta. Kokeilimme, miten Polk Audion maltillisen hintainen ja -kokoinen lattiakaiutin ajaa tehtävänsä.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Teksti: Joni Nikkola - AVPlus Media Oy
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja
Yhteistyössä: Simex Oy

Viime vuonna Suomeen rantautunut Polk Audio on vielä monille tuntematon merkki. Kotimaassaan Yhdysvalloissa yhtiö on kokenut veteraani ja markkinajohtaja, joka on toiminut alalla vuodesta 1972. Valmistajan mallit ovat pääosin taviskuluttajan lompakon saavutettavissa.
Polk Audion Signature-sarja sijoittuu yhtiön budjettiluokan T-sarjan ja lippulaivasarja RTiA:n väliin. Nyt testaamamme S50 on Signature-sarjan pienin ja edullisin lattiakaiutinmalli. Suositushinta kaiuttimelle on 299 euroa / kappale. Mainittakoon, että T-sarjassakin on tarjolla lattiakaiutin, joka on 149 euron kappalehinnallaan suorastaan halpa.


Vaihtoehtoina näyttävä tai huomaamaton

Polk Audio Signature S50 on tyylikäs kaksitie-lattiakaiutin bassorefleksikotelossa. Basso- ja alaäänistä vastaa kaksi kappaletta 5,25 tuuman elementtejä, jotka ovat mica-kiilteellä vahvistettua polypropyleeniä. Korkeat taajuudet taas hoituvat tuuman kokoisen teryleenistä valmistetun kalottidiskantin avulla.

Testiparimme oli väriltään sisustusystävällisen valkoinen. Saatavana on myös musta viimeistely. Aloituskuvassa oleva pähkinäpuu ei kuulu Skandinavian mallistoon.
Puujäljitelmäsivut, kiiltävä etuseinä ja nätit kiiltävät elementit tekevät kaiuttimista näyttävät. Alla on metalliset jalat, ja mukana tulevat vaimentavat kumitassut. Jos kaipaa huomaamatonta ulkoasua, niin magneettikiinnituksellä varustetun kaiutinverkon kanssa ilme on huomattavasti hillitympi. Sen pystyy napsauttamaan paikalleen yhdellä kädellä.
Kooltaan kaiuttimet ovat lattiakaiuttimeksi melko maltilliset. Korkeus jää alle metrin ja sivujen pituudet alle 30 senttimetrin. Toiston luvataan yltävän mukavan alas 33 hertsiin ja ylimmillään 40 kilohertsiin. Valmistaja suosittelee vahvistimen tehoksi 20–150 wattia, mikä kattaa mukavan suuren skaalan erilaisia vaihtoehtoja.

Kaiutinterminaalit

Takana on kaksi paria kullattuja kaiutinliitäntöjä, joihin johdon voi kytkeä joko naparuuvin tai banaaniplugin avulla. Tuplaliitännät mahdollistavat kaksoisjohdotuksen tai kahden vahvistimen käytön.

Polk kertoo käyttäneensä Signature-sarjansa kaiuttimissa suurelta osin samoja komponentteja yhtenäisen toiston saavuttamiseksi. S50:n jakotaajuus on 2,5 kilohertsin kohdalla.

Power Port -refleksiportti

Kotelon pohjassa on Polkin patentoima Power Port -refleksiportti, joka ohjaa bassotaajuudet alakautta kohti kuuntelupaikkaa. Ratkaisulla on valmistajan mukaan tähdätty vähempään turbulenssiin ja säröön, jolloin lopputuloksena pitäisi olla isompi, syvempi ja musikaalisempi toisto.

Kirkasta ja selkeää toistoa

Polk Audion Signature S50 -lattiakaiuttimien ääni on kirkas ja selkeä. Sama selkeys ilmenee koko taajuuskaistalla aina bassosta ylimpiin diskantteihin saakka. Myös yksityiskohtia pystyy poimimaan mukavasti koko kuuloalueelta. Kun kaiuttimen sijoittaa keskelle huonetta, bassontoisto jää hieman kesyksi muuhun toistoon verrattuna.
Lisää potkua ja täyteläisyyttä saa siirtämällä kaiuttimet lähemmäs seinää. Paksumman soundin ystävät voivat myös harkita kaveriksi pyöreä- ja lämminsoundisempaa vahvistinta. Selvimmin esillä on diskantti, joka on ajoittain melko sähäkkä.
Toisto on parhaimmillaan kotiteatterikäytössä. Elokuvien bassoefektit eivät pienehköjen elementtien vuoksi varsinaisesti täräytä sohvaa paikaltaan, mutta miekan iskut ja pamaukset toistuvat tehokkaasti. Elokuvien katselussa selkeyden huomaa erityisesti dialogissa, joka pysyy kirkkaana myös matalilla äänenvoimakkuuksilla.

YHTEENVETO

Polk Signature S50 on kompakti ja kohtuuhintainen lattiakaiutin, joka tarjoaa mukavasti ulkonäköä ja ääntä vajaan 300 euron kappalehintaan. Se käy mainiosti esimerkiksi kotiteatterin etukaiuttimia etsivälle kohtuukokoiseen kuuntelutilaan. Kotiteatteritoisto onkin kaiuttimen erityisaluetta. Erityisesti sen selkeä, napakka ja yksityiskohtainen toisto antaa hyvät eväät mukaansatempaavaan elokuvaelämykseen.

Isompaa soundia kaipaavat voivat harkita isommilla 6,5 tuuman elementeillä varustettuja S55- ja S60-malleja tai kaveriksi aktiivisubbaria. Silloin pääsee nauttimaan samasta poikkeuksellisesta selkeydestä mutta hieman tanakammalla otteella. Diskanttipuoli on melko sähäkkä, mikä on mausta riippuen hyvä tai huono asia, mutta sitä saa kuriin sävynsäädöillä.

Kaiken kaikkiaan kaiuttimet toistavat kirkkaasti ja selkeys on korvin kuultavaa koko taajuusalueella. Se on jo paljon suhteellisen edullisen hintaluokan kaiuttimille.

 

Hyvää

+ Selkeä ja erotteleva ääni
+ Mukavasti yksityiskohtia äänessä
+ Hinta/laatusuhde

Huonoa

– Suuremmissa huoneissa saattaa tarvita subbarin
– Diskanttitoiston sähäkkyys varauksin (makuasia)

INFO

Hinta: 598 € / pr
Edustaja: Simex Oy
Lisätietoja: www.polkaudio.comwww.simex.fi

Tekniset tiedot ja ominaisuudet:

Toimintaperiaate: Passiivinen, refleksikotelo
Elementit: 1 x 1” domediskantti, 2 x 5,25” basso/keskiääni
Herkkyys: 89 dB
Impedanssi: 8 ohmia
Jakotaajuus: 2,5 kHz
Suositeltu vahvistinteho: 20-150 wattia
Mitat (lxkxs): 260 x 950 x 279 mm
Paino: 14,5 kg
Muuta: Värivaihtoehdot musta tai valkoinen


Signature-sarjaan kuuluu kolme lattiakaiutinta – testatun S50-mallin lisäksi kahdella 6,5 tuuman bassoelementillä varustettu S55 ja kolmella bassoelementillä varustettu S60. Jalustakaiuttimia on niin ikään kolme kappaletta, ja keskikaiuttimia on kahtena kokovaihtoehtona.


Polkin HTS-sarjan subwoofereilla voi halutessaan saada lisää tanakkuutta bassoon. Ne eivät ole Signature-sarjaa, mutta ulkonäkönsä ja bassoporttiratkaisunsa puolesta voisivat olla. Kaiutinvaihtoehtoja on kaksi – 10 ja 12 tuuman elementeillä.