Jos olet vasta uusi tekijä netin live-lähetyksien tekemisessä tai jo kokeneempi konkari, olet varmaan kuullut puhuttavan Stream Dekeistä tai jopa harkinnut sellaisen hankkimista.
Stream Deck eli suomeksi vaikka striimaus ohjain on laite, joka on suunniteltu helpottamaan live-verkkostriimausten tekemistä. Stream dekki on tavallaan erillinen ohjaintaso tai vastaava, jonka toimintoja käyttäjä pystyy määrittelemään (ohjelmoimaan) omiin tarpeisiinsa. Sillä on helppo toteuttaa erilaisia toimintoja ja niiden yhdistelmiä (makroja). Esimerkiksi mm. “skenen” eli näkymän vaihdot sekä äänien nopeat muutokset tai vaikkapa näkymän vaihto pelin ikkunasta toiseen.


Stream dekkien toimintoihin ja ominaisuuksiin voi tutustua vaikka alla olevasta videosta.


Stream dekkejä on tarjolla erilaisia ja eri hintaisia. Tässä esittelyssä muutama suosittu, mutta erilainen malli.

Elgato Stream Deck

Elgaton luoma Stream Deck on erittäin suosittu laite lähettäjien, eli striimajien, keskuudessa. Suosio johtuu varmasti osittain siitä, että tätä laitetta on saatavilla useissa eri kokoluokissa.

Näin et koskaan joudu maksamaan turhuuksia liian suuresta painikkeiden määrästä, vaan voit valitse itsellesi sopivan laitteen.

Saatavilla on useita eri nappien määrällä varustettuja versioita, kuten 2×3, 3×5 sekä 4×8. Voit siis valita joko 6 painikkeen, 15 painikkeen tai 32 painikkeen deckin.

Jos vielä mietit että kuinka monta painiketta sinulla tulee tarpeeseen, niin pohdi että paljonko tehosteita käytät tai haluat käyttää. Jos haluat esimerkiksi soittaa hauskoja ääniä laitteestasi, kannattaa valintoja olla saatavilla enemmän.

Jos taas lähetyksesi koostuvat esimerkiksi enemmän nettikasinot -kategorian peleistä, voit pärjätä jopa kuudella painikkeella. Näin pienellä määrällä painikkeita pärjää varsin hyvin, jos ainoana tarkoituksena on vain vaihtaa skenaariota muutaman eri pelin välillä.

Täyspäiväisesti streamaamista tekeville voi taas heti kättelyssä suositella suurinta mallia.
Hintaluokaltaan Elgaton laitteet liikkuvat noin 50 – 200 euron kulmilla, riippuen painikkeiden määrästä sekä valitsemastasi verkkokaupasta.


PLUSSAT
Tehty juurikin striimaamista varten

Selkeä ja helposti ohjelmoitavat painikkeet
Laaja tuki eri ohjelmissa
Hyvä saatavuus

MIINUKSET
Hinta saattaa olla liian korkea aloittelijoille
Ohjelman pitää olla kokoajan päällä, jotta napit toimivat


Loupedeck

Loupedeck on loistava valinta sellaiselle lähetyksien tekijälle, joka vaatii laitteeltaan hieman enemmän. Tämän laitteen avulla voit säätää esimerkiksi sovellusten äänien voimakkuuksia sekä tehdä tarkempia säätöjä esimerkiksi peleissä.

Laitteen monipuolisuus sekä tarjolla olevien sovellusten kirjo kuitenkin myös nostaa Loupedeck:in hintaa huomattavasti ‘’High end’’ -kategoriaan asti. Juuri nyt tämän laitteen suositushinta on korkeampi kuin Elgaton kalleimmalla laitteella, eli noin 250 eurossa.

Tätä laitetta kannattaakin kärkkyä tarjouksista, joita välillä ilmaantuu eri verkkokauppoihin.


PLUSSAT
Erittäin tyylikäs ja laadukas

Monipuolisuus ja toiminnallisuus

MIINUKSET
Monimutkainen peruskäyttäjälle
Korkea hinta ja saatavuus Suomessa
Ongelmia Applen laitteiden kanssa (?)


Koolertron Stream Deck


Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä mahdollisena laitteena voisi olla Koolertron Stream deck. Tämän laitteen kiistaton etu kilpailijoihin verrattuna on sen edullinen hinta.

Noin 40 euroa maksavan laitteen avulla jokainen pääsee kokeilemaan Stream dekkiä ilman suurempaa investointia.

Tässä laitteessa on karsittu pois kaikki ylimääräinen, ja se on käytännössä vain ohjelmoitava 9 painikkeen näppäimistö. Jos et vielä koskaan ole edes omistanut Stream deck -laitetta, voi tämä ratkaisu olla sinulle täydellinen.

Tulet varmasti ajan kanssa huomaamaan sen, että rajoittaako 9 painiketta sinua liikaa. Mikäli tarvitse tulevaisuudessa enemmän painikkeita, voit aina myydä laitteen pois ja ostaa suuremman määrän painikkeita omaavan mallin tilalle.​


PLUSSAT
Edullinen
Yksinkertainen design
Mekaaniset näppäimet

MIINUKSET
Ei vaihdettavia näppäin-ikoneita – pitää muistaa mikä tekee mitäkin
Ongelmia Applen laitteiden kanssa (?)


Ja tässä lopuksi vielä muutama vinkki Stream dekin käyttöön:

​Tämä artikkeli on maksettua sisältöä