Hyvä da-muunnin on tärkeämpi kuin moni uskoisi. Sen vastuulla on muuntaa bittivirta kuultavaksi analogiseksi ääneksi – tietysti mahdollisimman neutraalisti.


Omat mutkansa kuvioon tuovat vielä erilaiset tiedostoformaatit. Vaikka valtaosa kuluttajista tyytyy esimerkiksi suoratoistopalveluiden enemmän tai vähemmän raskaasti pakattuun ääneen, verkkopalvelut tarjoavat myös parempilaatuisia striimejä. Esimerkiksi Tidalin HiFi-tilaus sallii suoratoiston paitsi cd-äänenlaatua vastaavana (1411 kbps eli 16-bit/44,1 kHz) flac-muodossa myös korkearesoluutioisena aina 24 bitin ja 192 kilohertsin tasoon asti.

Yksi suoratoistomaailman keskeisimmistä uutuuksista on niin sanottu master quality authenticated- eli mqa-formaatti, joka kehittäjiensä mukaan vastaa laadullisesti tyypillisesti 96 kilohertsin ja 24 bitin signaalia. Voidaan olettaa, että korkearesoluutioformaattien suosio tullee kasvamaan verkkoyhteyksien nopeutuessa ja laitteiden muistikapasiteetin laajentuessa. Karkeasti jaoteltuna esimerkiksi Tidalin perustilauksen normal-äänenlaadulla yksi kolmen ja puolen minuutin kappale vie muistiin ladattuna noin 2,5 megatavua. HiFi-tilauksen tarjoamassa mqa-muodossa taas sama kappale voi haukata enimmillään peräti kymmenkertaisen määrän muistia, noin 26,25 megatavua. (Lähde: Tidal)

Suurempi koko tarkoittaa luonnollisesti suurempaa datamäärää, jonka muuntaminen kuultavaksi ääneksi on monimutkainen prosessi. Tämän prosessin loppupäässä datapaketti – oli se sitten missä muodossa tahansa – muunnetaan ykkösistä ja nollista takaisin jännitteen vaihteluksi, joka taas syötetään vahvistinpiirien kautta joko kaiuttimille tai kuulokkeille.

Tähän siis tarvitaan da-muunninta (ja jonkinlaista vahvistinta), jollainen tosin löytyy likimain kaikista elektroniikkalaitteista, joita käytämme. Pointti vain on siinä, ettei esimerkiksi kannettavien tietokoneiden tai älylaitteiden integroidut äänipiirit ole laadultaan kovin kaksisia. Paremminkin ne vain ajavat asiansa usean kompromissin myötä.

Optimitilanteessa laadukkaampaa ääntä kaipaava hankkii siis erillisen da-muuntimen, ja vieläpä mieluusti sellaisen, joka osaa toimia myös kuulokevahvistimena tai esivahvistimena esimerkiksi aktiivikaiuttimille. Tällainen laite on Cambridge Audion DacMagic 200M.

Cambridge Audio DacMagic 200M jatkaa valmistajansa tuotevalikoimassa aiemman DacMagic Plussan tiellä kohoten kategoriansa lippulaivapaikalle. Kyseessä on maltillisen kokoinen (mitat 21,5 x 5,2 x 19,1 senttimetriä ja massa 1,2 kilogrammaa), työpöytäkäyttöön suunniteltu laite, joka siis toimii tehokkaana vahvistimena erilaisille kuulokkeille (impedanssihaarukka 10–600 ohmia) mutta myös esivahvistimena esimerkiksi aktiivikaiuttimille tai osana laajempaa järjestelmää.

DacMagic 200M tarjoaa takapaneelissaan lähdöt aktiivikaiuttimille tai erilliselle (esi)vahvistimelle sekä balansoimattomana rca:na että balansoituna xlr:nä. Tulot puolestaan käsittävät kaksi koaksiaalista ja kaksi optista digiliitäntää, asynkronisen usb:n tietokoneen yhdistämiseen sekä version 4.2 bluetoothin A2DP-, SBC- ja AptX-koodekeilla.

Laitteen sisällä laadukkaasta da-muunnoksesta huolen pitää kaksi ESS:n ES9028Q2M-da-muunninsirua. Näiden avulla laitteen toistoresoluutio kohoaa aina maksimissaan 768 kilohertsiin ja 32 bittiin sekä dsd512:een usb-liitännällä. Nykyajan da-muuntimille ominaisesti DacMagic 200M tarjoaa myös kolme digitaalista suodatinvalintaa toiston optimoimiseksi. Suodatin valitaan etumaskista painikkeella kookkaan äänenvoimakkuudensäätimen vierestä.

DacMagic 200M:n suunnitelussa on keskitytty signaalin häiriöttömyyteen monellakin osa-alueella. Siitä kertoo jo aiemmin mainittu balansoitu linjalähtö, mutta myös bluetooth-yhteydelle omistettu ulkoinen antenni ja usb-yhteyden maaerotuskytkin.

Kun puhutaan korkearesoluutioäänestä, siinä DacMagic 200M tarjoaa likimain kaiken mitä toivoa saattaa. Etumaskin pienet ledit kertovat sisääntulevan signaalin näytetaajuuden ja dsd-signaalin kertoimen. Ne myös ilmoittavat sen, kun laite vastaanottaa ja dekoodaa mqa-ääntä. Siinä missä moni laite toimii vain mqa-paketin renderöijänä, DacMagic 200M purkaa datapaketin autonomisesti ja syöttää sen suoraan da-muuntimelle. Näin laite puristaa viimeisenkin irtoavan pisaran äänenlaadusta.

Monipuolinen ja laadukas Cambridge Audio DacMagic 200M ei ole ominaisuuksiinsa nähden järin kallis laite, sillä sen suositushinta on maltilliset 499 euroa. Juuri myyntiin tulleen laitteen löydät Audiokaupasta.