Dynaudio Heritage Special -kaiuttimet ovat hieno kunnianosoitus yrityksen historialle ja perinteille, ja ne myös kuulostavat todella hyvältä.

Teksti: Kari Nevalainen (alkuperäinen teksti: Jonas Bryngelsson)
Kuvat: Teppo Hirvikunnas, Dynaudio ja Hifi&Musik

Dynaudiolla on pitkä ja menestyksekäs toimintahistoria, ja merkittävää on myös jalustakaiuttimien runsas osuus mallistossa. Siihen on todennäköisesti useita syitä. Dynaudio on pitkään toiminut myös ammattiäänentoiston puolella. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että tämä mallisto on muodostunut pääasiassa juuri jalustakaiuttimien tapaisista, kompakteista lähikenttämonitoreista.

Oma osuutensa lienee myös yrityksen perinteellä ja jopa tanskalaisella kulttuurilla. Tanskalla on aina ollut muita Pohjoismaita läheisempiä kaupallisia ja muita yhteyksiä Iso-Britannian kanssa, mikä on todennäköisesti vaikuttanut myös Dynaudion valintoihin. Kun muissa Pohjoismaissa on menty kohti kookkaampia amerikkalaistyylisiä laajakaistaisia lattiakaiuttimia, on Tanskassa oltu kallellaan BBC LS3/5a:n kaltaisten pienten monitorien suuntaan.

Vanhaa ja uutta

Tuoreella 6 000 euron parihintaisella Heritage Special -mallilla Dynaudio tekee kunniaa ennen kaikkea edellisille klassikkokaiuttimilleen, kuten Crafft vuodelta 1989, Contour 1 vuodelta 1995 ja Special Twenty-Five vuodelta 2005. Dynaudio julkaisi itse asiassa hyvinkin samantyyppisen juhlavuosimallin Special Fortyn vuonna 2017.

Kaiuttimen valmistusmäärä on rajattu tiukasti 2 500:aan yksilöllisesti numeroituun pariin. Valmistus tapahtuu alusta loppuun Dynaudion omassa tehtaassa Skanderborgissa. Kaiuttimen

19 millimetriä paksu mdf-kotelo on viilutettu amerikan pähkinäpuulla, ja kuviointi on sovitettu yhteen pareittain. Kotelon sisäpuolen bitumipinnoite, tukirimoitus ja vaimennusmateriaalit  vähentävät koteloresonansseja ja ehkäisevät kotelon sisäisiä seisovia aaltoja. Dynaudion mukaan yhden kaiutinparin valmistus ja viimeistely vie vähintään kolme työpäivää.

Tekniikka kunnossa

Vuosista riippumatta Dynaudio on ollut tunnistettavissa Dynaudioksi. Niin nytkin. Tyyli on merkille tuttua ja turvallista. Ulkoisesti mikään ei näytä juurikaan muuttuneen. Tämä on kuitenkin vain pintaa. Heritage Special on varustettu uusimmalla tekniikalla, mukaan lukien Dynaudion hienoin diskanttielementti Esotar 3.

Diskanttielementin suuri, retrohenkinen etulevy periytyy Esotar T-330D:stä, mutta itse dome on paras mitä Dynaudio on koskaan onnistuneet valmistamaan. Ja se ei ole vähän sanottu, kun ottaa huomioon, miten arvostettuja Dynaudion domediskantit ovat olleet muiden highend-valmistajien keskuudessa. Uudessa Esotar 3 -domessa on suuri takakammio, voimakas neodyymimagneetti, Hexis-sisäkalotilla toteutettu resonanssivaimennus ja tietenkin Dynaudion tarkkuuspinnoitettu tekstiilikalvo. Diskanttielementti on sama kuin Dynaudion hienoimmassa Confidence-mallisarjassa.

Heritage Special -kaiuttimen sielu kulminoituu kenties kuitenkin sen bassokeskiäänielementtiin. Elementtiä ei ole otettu suoraan hyllyltä, vaan se perustuu samaan elementtiin, joka löytyy edellisestä huippumallista, lähes sadantuhannen euron Evidence Platinumista. Aivan kuten Dynaudion vanhemmissa malleissa, tässäkin kotelo on mahdollisimman kapea ja elementti siis ulottuu aivan kotelon reunoille saakka. Tuttua on myös elementin eksponentiaalinen MSP-kartio ja elementin nimelliskokoon nähden iso, 75-millimetrinen puhekela. Toisaalta tämä uusi 18W75 XL -bassokeskiääninen sisältää myös uutta tekniikkaa, kuten alumiinilangalla käämityn puhekelan, kelan lasikuitulieriön, hybridi-ferriitti/neodyymimagneetin sekä uuden, epäsymmetrisen Nomex-keskitysrenkaan pitkäiskuisen elementin kartion liikkeen kontrolloimiseksi.

Kun elementit ovat tehtävänsä tasalla, niin jakosuodatus voidaan toteuttaa yksinkertaisemmin ja se onkin toteutettu Dynaudiolle tyypilliseen tapaan loivalla ensimmäisen asteen (kuusi desibeliä per oktaavi) suotimella.Yksinkertaisuus on sinänsä kuitenkin näennäistä, sillä elementtien impedanssivasteet on tasattu suodattimessa ennen varsinaista suodatusta. Ja tottakai käyttämällä vain laadukkaita komponentteja, kuten Mundorfin kuuluisia EVO-öljykondensaattoreita.

Mainitsemisen arvoinen seikka on myös sisäinen kaapelointi Van den Hulin CS12 12 AWG -kaapelilla ja WBT:n korkealaatuiset 710 Cu mC NextGen -liittimet.

Laadukas kokonaisuus perustuu ennen kaikkea laadukkaisiin elementteihin ja yksityiskohtiin. Päältäpäin elementit eivät näytä juuri miltään mutta kuulostavat sitäkin paremmalta. Myös rakenne on tinkimättömästi toteutettu: Kotelo on tukeva ja sisältää jopa kahta erilaista vaimennusainetta. Vaimennusainetta on käytetty runsaasti. Refleksiputken halkaisija on suuri, ja putki on pitkä.

Dynaudio Heritage Special: Kun ääni ratkaisee

Dynaudio Heritage Special -kaiuttimet eivät ehkä näytä 6 000 euron kaiuttimilta, ja on vaikea sanoa, miltä sen hintaisten kaiuttimien pitäisi kuulostaa, mutta juuri nämä kaiuttimet kuulostavat todella hyvältä. Toistossa on heti ensinuoteilta jotain lumoavaa, ja ääni on joka suunnassa kaiuttimien kokoa paljon suurempi. Harvassa ovat kaiuttimet, joilla haluaa kuunnella aina vain lisää musiikkia. Dynaudio Heritage Specialit saavat vanhatkin levyt kuulostamaan uusilta ja paremmilta. Kaikkiaan upeat kaiuttimet ja itse asiassa myös hyvän näköiset, kun pidempään katselee. Musiikkia arvossaan pitävälle ehdottomasti tutustumisen arvoiset kaiuttimet. Voi kun tuon kaiken saisi edes puolta edullisemmin.

HYVÄÄ & HUONOA

Musikaalisuus
Äänen yhtenäisyys
Toteutus ja viimeistely
Hinta (varauksin)

Dynaudio Heritage Special

Hinta 6 000 euroa /  pari
Maahantuoja/edustaja: Scanteknik Oy
Myynti: Audiokauppa

Lisätietoa: audiokauppa.fi, dynaudio.com

Tyyppi 2-tie, bassorefleksi
Diskantti 28 mm kalotti (Esoter)
Bassokeskiääninen 180 mm (18W75 XL)
Jakotaajuus 2 200 Hz (6 dB/okt.)
Herkkyys 85 dB
Nimellisimpedanssi 4 Ohm
Paino 11 kg / kaiutin
Mitat (l x k x s) 208 x 385 x 320 mm
Viimeistely Pähkinäpuuviilu
Etusuoja Musta kangas


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2021 (nro.203).