Epsonin muhkea EH-TW9400W on 4k-skaalaava videoprojektori, jolle kuvan voi siirtää myös langattomasti mukana tulevalla WirelessHD Transmitterillä. Istahdimme leffaluolaan ja tutustuimme tykkiuutuuden suorituskykyyn.

Aktiivisia ja hyvän hinta–laatusuhteen tarjoavia kotiteatteriprojektorivalmistajia listatessa Epsonin nimi tulee usein esiin ensimmäisten joukossa. Tälläkin hetkellä merkillä on myynnissä useampiakin eritasoisia malleja kotiteatterikäyttöön. Saatavilla olevista malleista mekin olemme tutustuneet muutamaan, viimeisimpänä numerossa 1/19 julkaistuun projektorivertailuun osallistuneeseen EH-TW7400:aan, joka sijoittuu valmistajansa sortimentissa nyt tutkitun EH-TW9400W:n (ja ilman langatonta WirelessHD Transmitteriä toimitettavan EH-TW9400:n) alapuolelle. Molemmat ovat tuoreita malleja.

Sekä 7400 että 9400W ovat päällisin puolin ja hiukan sisäisestikin huomattavan identtisiä laitteita. Molemmat ovat samankokoisia ja -näköisiä 4k pro-uhd -yhteensopivia videoprojektoreita 3lcd-projektiojärjestelmällä. Merkittävin suorituskyvyllinen ero tulee kuitenkin jälkimmäisen huimasta 1 200 000:1-kontrastisuhteesta, joka on kuusinkertainen 7400:aan verrattuna. Myös valmistajan ilmoittama väri- ja valkovaloteho on isommassa 9400W-mallissa 200 luumenia parempi, yhteensä 2 600. Lisäksi 9400W:lle on myönnetty Imaging Science Foundationin sertifikaatti, joka takaa sen, että laitteen kalibroidut arvot ovat varmasti sitä mitä luvataan.

"Projektorin mukana toimitetaan Epsonin oma WirelessHD Transmitter, joka on eräänlainen langaton medialinkki projektorin ja toistolähteen välillä."

Mallinumeron perässä oleva W taas tarkoittaa sitä, että projektorin mukana toimitetaan Epsonin oma, sinänsä jo muutaman vuoden valmistajan projektoreissa esiintynyt WirelessHD Transmitter, joka puolestaan on eräänlainen langaton medialinkki projektorin ja toistolähteen välillä. Sitä käyttämällä voi säästää tapauskohtaisesti sievoisenkin summan, sillä se korvaa pitkän ja usein hintavan hdmi-kaapelin siirtämällä datan langattoman verkon avulla.

Projektoreiden välillä on myös hintaeroa, mikä tässä tapauksessa on jo melko merkittävä. Siinä missä 7400:n suositushinta on 1 990 euroa, 9400W:n hinta on roimasti korkeampi 2 999 euroa. Tuovatko korkeampi kontrastisuhde, valoteho ja langattomuus lopulta yli tonnin hintaeron selittävän vastineen rahalle?


Helpot esisäädöt

Paketista ulos nostettaessa 9400W:n yhtäläisyydet 7400-malliin käyvät ilmi erittäin vahvasti. Molemmat ovat kotiteatteriprojektoriksi melko muhkean kokoisia, mikä on hyvä ottaa huomioon asennuspaikkaa miettiessä. Laitteet ovat lisäksi täysin saman näköisiä, ja niiden erona on oikeastaan vain se, että 9400W:n takapaneelissa oleva liitinrivistö on piilotettu siistin muoviluukun alle. Tämäkin viittaisi siihen, että valmistaja suosittelee WirelessHD-linkkiboksia käytettäväksi kaapelivetojen sijaan.

EH-TW9400W:n kaukosäädin on taattua Epson-laatua: iso, jämäkkä ja taustavalaistu. Kaukosäätimen alimmalla rivillä on vielä WirelessHD Transmitterin ohjauspainikkeet.

Langattomuus näkyy myös 9400W:n muhkeassa taustavalaistussa kaukosäätimessä, jonka alarivissä on omat painikkeensa linkkiboksin ohjaamiseen, lähinnä sen virtojen kytkemiseen ja liitäntöjen hallitsemiseen.

Kun asetimme projektorin hyväksi havaitulle paikalleen, seurasi lyhyt ja yksinkertainen käyttöönotto. Iloksemme huomasimme, että kielivalikosta löytyy myös suomi. Kytkimme WirelessHD-linkin käytössä olleen av-viritinvahvistimen hdmi-liitäntään ja liitimme sen talon langattomaan verkkoon.

Epsonin moottoroidut linssisäädöt helpottavat asennusurakkaa huomattavasti. Pystysuunnassa linssiä voi säätää ±96,3 prosenttia ja vaakasuunnassa ±47,1 prosenttia, mikä oletettavasti riittänee hiukan haasteellisimpiinkin asennuspaikkoihin. Linssin asennolle on myös 10 tallennettavissa olevaa asetusta, joihin voi säilöä erikoisasetukset esimerkiksi eri kuvasuhteella toteutettujen elokuvien tai erikokoisten kankaiden käyttöä varten.

Sen jälkeen määrittelimme kuvan koon suhteessa projektorin ja valkokankaan etäisyyteen (390 senttimetriä) ja kankaan kokoon (122 tuumaa). Myös 7400-mallista tutut Epsonin moottoroidut linssisäädöt helpottivat urakkaa huomattavasti. Pystysuunnassa linssiä voi säätää ±96,3 prosenttia ja vaakasuunnassa ±47,1 prosenttia, mikä oletettavasti riittänee hiukan haasteellisimpiinkin asennuspaikkoihin. Linssin asennolle on myös 10 tallennettavissa olevaa asetusta, joihin voi säilöä erikoisasetukset esimerkiksi eri kuvasuhteella toteutettujen elokuvien tai erikokoisten kankaiden käyttöä varten.

Levyllä suljettu takapaneeli viittaa vahvasti siihen, että Epson suosittelee WirelessHD Transmitteriä käytettäväksi 9400W:n kanssa. Luukun alta löytyy kuitenkin kaikki tarpeelliset liitännät, muun muassa hdcp 2.2 -tuettu hdmi-tulo, vga-tulo, rs-232c ja ethernet.


Kuva kohdillaan ensikättelyssä

Kun kuva ja kangas kohtasivat oikeaoppisesti, oli aika hypätä suoraan testimateriaalin pyörittämisen pariin. Tässä tapauksessa katseluun valikoitui Netflixistä 4k-laadulla löytyvä Our Planet, joka alkaa Kuun pinnalta kohti Maata etenevällä kohtauksella.

Suoraan tehtaalta tullessaan 9400W:ssä on käytössä Bright Cinema -kuvatila ja Picture Enhancement -kuvanparannus asetuksella 1. Näillä asetuksilla kuva oli heti ensimetreiltä todella hyvä, mutta palasimme samaan kohtaukseen ja kytkimme varmuudeksi kaikki kuvasäädöt pois. Tässäkin tapauksessa lopputulos oli esimerkillinen.

Valkoinen ei nolla-asetuksilla loistanut aivan niin kirkkaana, mutta toisaalta myös osa tähtitaivaan yksityiskohdista hiukan hävisi siinä samalla. Yleisellä tasolla 3lcd-tekniikan huonona puolena on pidetty mustan heikkoa tasoa, mutta 9400W:n kohdalla dynaamista skaalaa vaikutti olevan huimasti ja musta aidosti mustaa. Näin myös ne pienet yksityiskohdat avaruudessa erottuivat hämmästyttävän tasapainoisesti.

"9400W:n kohdalla dynaamista skaalaa vaikutti olevan huimasti ja musta aidosti mustaa."

Kuvatiloihin tutustuttaessa Dynamic, Cinema ja Digital Cinema vaikuttivat väreihin hiukan vääristävällä tavalla, mutta Bright Cinema taas osoittautui olevan toteutettu suhteellisen hyvällä maulla. Se onkin tavallaan aivan käyttökelpoinen kuvatila, jos haluaa saada lähdemateriaalista hiukan enemmän irti.

Image Enhancement -asteet taas vaikuttivat olevan varsin hillittyjä, lähinnä kuvan terävyyteen vaikuttavia hienosäätöjä. Totesimme lisäksi, että Detail Enhancement -säädön voimakkuuden ja alueen kanssa kannattaa olla maltillinen. Mitä enemmän niitä nosti, sitä enemmän kuvaan tuli epämääräistä rakeisuutta.

"Suoraan niskaan puhaltava lämmin poistoilma ja hurina saattavat paikoin erottua."

Virrankulutusasetuksen kolme tasoa, high, medium ja eco, toimivat odotetusti. High nosti tuulettimen kierroksia ja lämpötilaa ja toi enemmän valotehoa; medium piti kokonaisuuden hyvällä perustasolla, kun taas eco oli kaikista hiljaisin ja samalla valoteholtaan haalein.

Yleisellä tasolla 9400W käy aika lämpimänä, mutta sen käyttöääni on miellyttävä matala hurina. Tämä on syytä ottaa huomioon, jos projektorin asentaa lähelle katselupistettä. Suoraan niskaan puhaltava lämmin poistoilma ja hurina saattavat paikoin erottua.


Langattomasti vai langallisesti?

Yksi 9400W:n keskeisimmistä myyntivalteista on, kuten sanottua, mukana seuraava WirelessHD-linkkiboksi. Se toimi testissämme pääosin asiallisesti, mutta pieniin häiriöihinkin törmättiin. Joko talon wlanista tai muusta syystä johtuen törmäsimme kuvan lyhyeen pimenemiseen kaksi kertaa, eli jonkinlainen yhteyskatko projektorin ja WirelessHD:n välillä oli.

Lisäksi linkkiboksin statusikkunaa seuratessa havaitsimme, että pelkästään boksin edessä seisominen pudottaa signaalin vahvuuden 100 prosentista puoleen. Näin ollen vaikka lähettimen voi sijoittaa etäällekin itse projektorista, laitteiden välille ei kannata jättää isompia esteitä parhaan mahdollisen yhteydenlaadun varmistamiseksi.


Näppärän kokoinen musta laatikko, WirelessHD Transmitter, sisältää optisen äänilähdön ja hdmi-lähdön sekä kolme hdmi-tuloa. Niiden avulla media siirtyy 9400W:lle langattomasti lähiverkossa. Transmitterin ja projektorin välille ei kannata kuitenkaan jättää suurempia esteitä, sillä ne heikentävät yhteyden laatua.

Testasimme projektorin myös langallisesti Supran HD5-hdmi-kaapelilla, ja yhteys toimi odotetusti täysin virheettömästi. Eräs luonteeltaan hyvin subjektiivinen huomio oli, että langallisesti yhdistettynä kuvan liiketoisto vaikutti aavistuksen sulavammalta esimerkiksi horisonttia pyyhkivissä kamera-ajoissa. Kuvan liiketoistossa erottuva hiuksenhieno nykiminen ei kuitenkaan ollut yleisellä tasolla lainkaan ongelmallisella tasolla, joten siltäkin osin 9400W:n suorituskykyä voi pitää hyvänä.

YHTEENVETO

Lisäarvoa langattomuudesta

Epsonin EH-TW9400W on laadukas ja toimiva kotiteatteriprojektori, jonka kuvantoisto on heti paketista nostettaessa miellyttävän luonnollista ja helppoa katsottavaa. Erona noin tuhat euroa edullisempaan 7400-malliin on lähinnä langattomuus, kuusinkertainen kontrastisuhde sekä hiukan suurempi valoteho, jotka parantavat kuvanlaatua entisestään. Muuten Epsonin tuoreimmat kotiteatteriprojektorit ovat melko pitkälti samalla, hyvällä viivalla.

Kaiken materiaalin katsominen, myös sen laadukkaamman 4k:n, on miellyttävää, ja Epsonin kuvanparannustilat ovat kaikki toteutettu melko maltillisesti ja alkuperäisen sisällön ilmaisuvoimaa tukien.

Jos vajaan kolmen tuhannen euron hinta ei ole kynnyskysymys, 9400W suoriutuu mainiosti kaikenlaisen kuvasisällön toistosta – niin langattomasti kuin langallisestikin – normitehoillakin jopa 3 500 tunnin lampun käyttöiällä. Aika kevyt tuntihinta näinkin mukaansatempaavasta ja vaikuttavasta projektorikuvasta!

+ Luonnollinen ja miellyttävä kuvantoisto
+ Langaton liitäntämahdollisuus
+ Hyvät kuvatilat
+ Moottoroitu linssinsäätö
– Langattoman yhteyden pätkimispotentiaali
– Melko iso koko


Epson EH-TW9400W
Suositushinta: 2 999 €
Lisätiedot: Epson

Projektiojärjestelmä: 3LCD-tekniikka, RGB, nestekidesuljin

LCD-paneeli: 0,74” – MLA (D9)

Tarkkuus: 4K PRO-UHD, 16:9
Heijastussuhde: 1,35–2,84:1
Kuvakoko: 50–300”
Heijastusetäisyys: 3–6,3 m (100” kuva)
Zoomi: Moottoroitu, factor 2,1
Linssinsäätö: Moottoroitu, pystysuuntainen ± 96,3 %, vaakasuuntainen ± 47,1 %
Valoteho: 2 600 luumenia

Kontrastisuhde: 1 200 000:1
Lamppu: UHE, 250 W,
Lapun käyttöikä: 3 500 h medium / 5 000 h eco
Trapetsikorjaus: Manuaalinen pystysuuntainen: ± 30 °
Liitännät: Ethernet-liitäntä (1000 Base-T/ 100-Base TX/ 10-Base-T), MHL, WirelessHD, HDMI-lähtö, HDMI (HDCP 2.2) (4x), HDMI-tulo (4x), VGA-tulo, Trigger-lähtö, WLAN, RS-232C, USB 2.0 Type B (Service Only), USB 2.0 tyyppi A
Mitat (l x k x s): 520‎ x 193 x 450 mm
Paino: 11,2 kg

Tiedot valmistajan ilmoittamia.


Aito 4k pikseleitä siirtämällä?

Epsonin pixel shift -pohjaisessa 4k enhanced -toteutuksessa full hd -kennon kuva lomitetaan itsensä kanssa havaitun pikselimäärän lisäämiseksi. Näin EH-TW9400W kykenee näyttämään todellisen 4k-kuvan pikselinsiirtoon perustuvaa xpr-tekniikkaa käyttäen.

EH-TW9400W:n 4k enhanced -tekniikassa 4k-lähdemateriaali jaetaan ohjelmallisesti kahteen lomittuvaan kuvaan, jotka tuotetaan vuorotellen full hd -kennolla ja jaetaan lomittuvasti ruudulle vaihtaen kuvien sijaintia puolen pikselin verran kaakkoon ja takaisin kuvien välillä. Aivot yhdistävät lomittain näkyvät kuvat 4k-kuvan yksityiskohtien määrän tavoittavaksi kokonaisuudeksi, vaikka pikselimäärällisesti aidosta 4k:sta jälkeen jäädäänkin.

Puristit eivät tätä hyväksy, ja alan foorumeilla on ankara väittely natiivikennon ja niin kutsutun faux-k:n välisistä eroista. Onko natiivi-4k-kenno automaattisesti parempi? Hieman yllättäen tieteellinen vastaus on, että ei välttämättä. Ennen 1080p-aikaa kennon natiiviresoluutiolla oli huomattavasti enemmän merkitystä kuin nykyään.

Aiemmin natiivikennokeskustelussa oli merkittävästi eroa sillä, oliko pikselisuhde 1:1 vai jotain muuta. Pixel shift synnyttää kuitenkin oikean määrän pikseleitä silmän eteen, jolloin kuvanlaatu ei heikkene ainakaan ylimääräisten laskutoimitusten johdosta.

Huomioonotettavat tekijät löytyvät yllättäviltäkin suunnilta – ei pelkistä numeroista. Eräs vaikuttavista ominaisuuksista on näytettävän pikselin koko kennolla. Esimerkiksi oled-televisiossa 4k-kuvan 8,3 miljoonaa pikseliä voidaan jakaa vaikkapa kolmen neliömetrin pinta-alalle tasaisesti, jolloin yhden pikselin koko on verrattain suuri.

Kuvakenno, jolle projektori lähdemateriaalin aluksi muodostaa, on puolestaan noin puolen tuuman kokoinen. Tällöin yhden pikselin fyysinen koko on mikroskooppinen verrattuna televisioruudulla väriä vaihtavaan rakeeseen.

Näin ollen pixel shift -pohjaisessa 4k-toteutuksessa saadaan kennolla käyttöön suurempi lähtökohtainen pikselipeilikoko. Alkujaan full hd -tarkkuuksisen kennon 2,1 miljoonaa pikseliä saavat olla suurempia kuin mahdollisesti samalle pinta-alalle jaetut 8,3 miljoonaa natiiviresoluution pikseliä.

Lisäksi suurin osa nykyisestä ja vielä pitkän aikaa myös tulevasta ohjelmasisällöstä on ensisijaisesti korkeintaan full hd -tasoista kuvaa. Natiivisti 1080p-kennoinen projektori näyttää full hd -kuvan sellaisenaan ilman ylimääräistä skaalausta, mikä voi olla lopputuloksen kannalta natiivisti 4k-kennoista kuvaa parempi vaihtoehto.

Natiivisti 4k-kennoinen projektori maksaa edelleen merkittävästi enemmän kuin pixel shift -pohjainen ratkaisu. Saavutettavat edut esimerkiksi mustan tasossa, kontrastissa tai väritoistossa eivät ole välttämättä suoraan verrannollisia kulutettavaan euromäärään. Pixel shift on jossain määrin, mutta ei pelkästään, kompromissi – eikä ainakaan huono sellainen.