Kun avaimenperäksi sopiva minitaskulamppu maksaa pitkälle yli 30 euroa, siinä on pakko olla jotain erikoista.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Taskulamppua tarvitsee aina silloin tällöin. No sellainenhan löytyy toki jokaisesta kännykästä, mutta valotehoa niistä ei juurikaan lähde, ne kuluttavat puhelimen akkua, ja puhelimet voivat olla myös epäkäytännöllisen suurikokoisia sekä helposti rikkoutuvia moneen tarkoitukseen.

Ratkaisu voisi olla avaimenperään sopiva mutta tehokas ja kokometallinen minitaskulamppu. Juuri sellainen kuin Fenix E03R, jolle luvataan peräti 260 luumenin valoteho ja kantavuutta aina 42 metriin saakka. No onhan niitä paljon tehokkaampiakin taskulamppuja, mutta nyt puhutaan kuitenkin avaimenperäksi sopivasta minilampusta.

Ei halpa, mutta

Fenix E03R maksaa 34 euroa, mikä on todella paljon avainnippuun hyvin sopivasta minitaskulampusta. Avaimenperälamppuja kun saa periaatteessa jopa alle viidellä eurolla, tehokkaampiakin alle 10 eurolla.

Hinnalleen Fenix lupaa kuitenkin paljon vastinetta. Sen kotelo on vahvaa valualumiinia, ja sille annetaan IP66-suojausluokitus: lamppu on pölysuojattu ja voimakkaan vesisuihkun kestävä. Se ei ole kuitenkaan siis vesitiivis. Tähän hintaan soisi ehkä jo olevan.

Valoa tuottaa kaksi led-valolähdettä. Päävalona on teholed, jolle luvataan 260 luumenin valoteho. Sen rinnalla on teholtaan pienempi erillinen punainen led pimeävalona.

Silmässä värien näkemisestä vastaavat tappisolut, mutta pimeän ja valon vaihteluihin reagoivat valolle hyvin herkät sauvasolut. Valoisasta pimeään tultaessa hämäränäkö palautuu hitaasti, koska sauvasolujen palautuminen kestää pitkään. Tuntuu että täydellistä pimeyttä voi kestää yllättävän pitkään. Sauvasolut eivät kuitenkaan kuormitu punaisesta valosta vastaavasti, ja punaisen valon sammuessa silmä sopeutuu nopeammin pimeään. Punaista valoa voi käyttää tilanteissa, joissa valon käyttö ei saa häiritä näkemistä pimeässä. Fenixin kohdalla käyttölogiikassa on kuitenkin sellainen ongelma, että punaisen valon kytkentä vilauttaa aina hetken valkoista valoa, ei pitkään eikä voimakkaasti, mutta turhaan pimeäkäyttöä ajatellen. Punaisen valon saa myös vilkulle hätäviestintää ajatellen.

Päävalolle on neljä tasoa 5, 30, 80 ja 260 luumenia. Suurimmalla tasolla valoa saatiin mittauksessa kuitenkin vain noin 30 sekuntia, jonka jälkeen valoteho tippui parissa minuutissa 130 luumenin tasolle. Siitä eteenpäin valoteho pysyy kuitenkin 100 luumenin yläpuolella aina 30 minuutin ajan. Kahdella keskimmäisellä asetuksella akku kesti 60 minuutista aina lähes kolmeen tuntiin. Eco-asetuksella akun luvataan riittävän jopa 18 tuntia.
Valoteho ei aivan yllä valmistajan ilmoittamalle tasolle. Ero on pieni, noin 10 prosenttia, mitä ei silmin havaitse. Sen sijaan valokeilan intensiteetti ja sen perusteella laskettu kantama ylittää valmistajan arvot.

Lamppu sisältää 200 milliampeeritunnin akun, joka ladataan usb-c-liitännän kautta. Latausvirta on enimmillään 0,2 ampeeria, ja tyhjän akun täysi lataus kestää tunnin ja 22 minuuttia. Laturia ei hintaan kuulu.

Lampun kytkin sijaitsee kotelon päällä ja usb-c-mallinen latausliitäntä puolestaan sivulla.

Fenix E03R: Loistava minilamppu

Fenix E03R on mainio ja oikeasti laadukas minilamppu. Rakenne lupaa kestävyyttä, vaikka pinnan eloksointi saakin avainnipussa äkkiä kyytiä. Akku kestää tarvittaessa pitkään, ja vastaavasti valoa saadaan lampun kokoon nähden paljon. Valon Intensiteetti on valokeilassa suuri, ja valo kantaa pitkälle. Kaikkiaan erinomainen lisä avainnippuun. Myös punaisesta valosta saattaa olla tietyissä tilanteissa hyötyä. Oiva valaisin moneen satunnaistarpeeseen.

HYVÄÄ & HUONOA

Rakenne
Valoteho ja kantavuus
Pitkä käyttöaika
Punainen pimeävalo
Voisi olla vesitiivis (IP68)
Punaisen valon kytkentä

Fenix E03R

Hinta 33,90 €
Ostopaikka Valostore.fi

Valoteho 5/30/80/260 lm
Akku 200 mAh (Li-Polymer)
Runko Anodisoitu alumiini
Suojausluokka IP66
Mitat (l x k x s) 24 x 12 x 47 mm
Paino 22 g
Muuta Punainen valo (5 lm, jatkuva ja vilkku), akun varaustason ja matalan akkujännitteen hälytys, usb-c-latausliitin ja kaapeli (30 cm).


Juttu on julkaistu alunperin kokonaisena AVPlus-lehdessä 6/2021 (nro.207).