Aina kun KEF päivittää mallisarjojaan, on lupa odottaa radikaalejakin muutoksia ja parannuksia. Ja juuri näin on tapahtunut tuoreen R-sarjan kohdalla.

Teksti: Mats Meyer-Lie
Kuvat: Valmistaja

Mittaukset: Hifi&Musik

Kun KEF viime kesänä ilmoitti uudesta R-sarjasta, mieleen tuli saman tien se, kuinka kauan päivitystä saatiinkaan oikeastaan odottaa. Esimerkiksi pidetty R-500-malli tuli markkinoille jo vuonna 2011. Seitsemän vuotta on pitkä aika hifimarkkinoilla, vaikka R-sarja onkin ollut yksi valmistajansa parhaista ja kerännyt tusinoittain erilaisia palkintoja. Ja ihan aiheesta.

Tulevaisuus näyttää hyvältä myös seuraajien suhteen. Vaikka ulkonäöllisesti tuore sukupolvi muistuttaakin kovasti edeltäjäänsä, kromiosien puuttuminen tuo mukaan ripauksen hillitympää charmia ja esimerkiksi kotelo, sen rimoitus, elementti ja suodin on päivittynyt. Jopa elliptinen bassorefleksiaukko on uudistettu ja nyt osin muovia resonanssien ja virtausten hillitsemiseksi.

Merkittäviä ja mainioita muutoksia
Sarjan keskiössä on tietysti elementti, joka on nyt jo 12.(!) sukupolveensa ehtinyt koaksiaalinen Uni-Q. Elementin moottori on uudistettu, jotta säröä olisi entistäkin vähemmän ja toisaalta dynamiikkaa enemmän, ja myös pitempää iskua on haettu uudella ripustusmenetelmällä. Lisäksi elementtien integraatiota on parannettu.

Konsentrisesti sijoitettu diskantti on saanut kapeat virtausaukot taaksepäin, ja sen akustisia ominaisuuksia on hienosäädetty niin sanotulla Shadow Flares -tekniikalla, joka vähentää koteloheijastuksia.

Bassoelementit puolestaan ovat saaneet uudet kartiot, jotka toistavat nyt oktaavia korkeammalle kuin edeltäjänsä. Eikä siinä vielä kaikki. Uusi kartioripustus takaa myös tuplasti pidemmän iskun, ja moottorisysteemi vähentää säröä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uuden R-sarjan kaiuttimissa on pienempi kartiopinta-ala ja solakammat kotelot, mutta ne toistavat paitsi syvempää myös puhtaampaa bassoa kuin edeltäjänsä. Uudet kaiuttimet eivät lisäksi ole pelkästään virtaviivaisempia, vaan niiden ulkonäkökin on astetta hillitympää: sekä elementit että kotelo ovat samaa sävyä, mustaa, valkoista tai pähkinäpuuta.

Saimme kuunneltavaksemme R-sarjan ainoan jalustakaiutinmallin, R 3:n. Edellisessä sukupolvessa jalustamalleja oli kaksi. Vaikka uusi versio on hiukan korkeampi mutta kapeampi eikä niin syvä kuin edeltäjämalli R-300, se painaa silti enemmän. Elementtikoot ovat ennallaan kuten myös taaksepäin suunnattu refleksiaukko sekä asialliset liittimet, jotka mahdollistavat kaksoisjohdotuksen. R 3 oli jalustakaiuttimeksi sen verran painava tapaus, että ihan ensimmäiseksi täytyi jostain etsiä sopivat kaiutinjalat, koska valmistajan omia jalustoja ei testin aikana ollut saatavilla.

Kun järjestimme parin hiekkatäytteisiä Target-telineitä ja asetimme ne tutuille paikoilleen kuuntelutilassa, oli aika käynnistää koekuuntelut. Tiedostaen sen, että telineet ja kaiuttimet eivät olleet samalta valmistajalta ja siten takuulla yhteen sovitettu parivaljakko, ensivaikutelma oli silti ällistyttävä.

Tarkkuutta, tasapainoa ja kuuntelun juhlaa
R 3 on totisesti pitkälle kehittynyt tarkkuusinstrumentti, jonka jälki on huomattavasti suurempaa kuin mitä koko antaa olettaa. Muistiinpanolehtiön sivut pysyivät pitkään tyhjinä kuuntelujen edetessä, kun mitään sanottavaa ei meinannut tulla mieleen – ja tämä vain positiivisessa mielessä.

Tokihan tehokkaat vahvistimet, kuten Burmester 965 ja Anthem STR Power herättävät kaiuttimen kuin kaiuttimen todella eloon, mutta piskuisen R 3:n voimallinen ja ryhdikäs ääni oli jotenkin vastoin kaikkia luonnonlakeja. Kaiutin ei pelkästään yllätä valmistautumatonta kuulijaa vaan saa koko huoneen soimaan rikkaasti ja raamikkaasti, lattiaa myöten. Voimme rehellisesti sanoa, ettei kuuntelutiloissamme luultavasti koskaan ole vieraillut kaiuttimia, joiden ääni ylittää niin massiivisesti kotelon ja elementit mittasuhteet. Niitä kuunnellessa totisesti tempautuu musiikin vietäväksi, sillä kaiuttimet onnistuvat sulautumaan täydellisesti huoneeseen sekä loihtimaan ilmoille rikkaan ja ulotteikkaan äänimaailman.

Suoraan koaksiaalielementin edestä mitattuna (vihreä) KEF R 3 on esimerkillisen lineaarinen. Sama jatkuu 30 asteessa sivusta (keltainen), ja 60 asteessakin (punainen) on vain pienehkö vaimenema. Vaikuttavaa!

Uusi koaksiaalielementti vaikuttaa täysin värittymättömältä laboratoriotarkalla ja täsmällisellä säteilyllä, mikä taas mahdollistaa hinta- ja kokoluokassaan ennenkuulemattoman laajan ja selkeän ääniperspektiivin muodostumisen. Jos siis kuulija etsii detaljeiltaan tarkkaa ja todella kolmiulotteista ääntä tuottavaa kaiutinta, on helppo suositella KEF R 3:a, sillä juuri siinä ovat kaiuttimen kovimmat valtit. Toiston ilmavuus, leveys ja veitsenterävä yksityiskohtien esitys ovat aivan omassa luokassaan, mutta yhtäällä ilahduttavaa on havaita R 3:n holistinen ja ketterä ote kaikenlaisen musiikin toistoon.

Joten, vaikka KEF R 3 on pohjimmiltaan ainutkertaisen tarkka ja analyyttinen kaiutin kaikilla hyvillä hifiominaisuuksilla varustettuna, sen kuuntelu on todella miellyttävää ja mukaansatempaavaa – siksi sitä onkin todella helppo arvostaa!

KEF R 3:n impedanssi (vihreä) on oletettua matalampi ja aavistuksen vaativa, kolme ohmia noin 150 hertsissä. Vaihemuutokset (punainen) ovat verrattain maltillisia mutta vaikuttavat diskanttiin.

YHTEENVETO

Luokkansa referenssi

Jos joskus testilaitteista luopuminen ja niiden palautus tuntuu haikealta, niin nyt. Mielestämme R 3 on mitä mainioin referenssikaiutin omassa hinta- ja kokoluokassaan. Niiden testaaminen oli todella hauskaa, ja vielä hauskemman hommasta teki se, että meillä oli ilo tutustua kaiuttimiin ensimmäisten joukossa, ennen kuin ne tulivat markkinoille loppusyksystä. Mutta nyt ne ovat saatavilla, ja niiden hankkimiseen on monta hyvää syytä!

+ Valtaisa ääni
+ Yhtenäinen ja tarkka toisto
+ Bassovarannot
– Ei valittamista sarjassaan!


Testilaitteisto
Analogisignaali: Well Tempered Simplex 2 & Dynavector 10X5
Digitaalisignaali: Pioneer N-70AE (striimaus)
Etuvahvistin: Audionet MAP V2, Burson Soloist
Päätevahvistin: Burmester 956 MK 2, Anthem STR Power
Kaapelit: Shunyata Res. Sigma, Jorma Statement

KEF R 3

Hinta 1 599 €
Edustaja: Highend Studio
Lisätiedot KEF

Toimintaperiaate 3-tie-jalustakaiutin, bassorefleksi
Koaksiaalielementti 5" keskialue, 1" diskantti, alumiinia
Bassoelementti 6,5", alumiinia
Jakotaajuus 400/2 900 Hz
Ilmoitettu herkkyys 87 dB
Nimellisimpedanssi 8 Ohm
Mitat (l x k x s) 20 x 42 x 34 cm
Paino 13,5 kg / kpl