”Klassisen uudestisyntyminen ja emotionaalinen tulkinta”. Näillä juhlallisilla sanoilla Sonus Faber julisti viime vuonna 35-vuotisjuhliaan esitellessään uuden version legendaarisesta Electa Amatorista vuodelta 1987.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Alkuperäinen teksti: Mats Meyer-Lie (Hemmabio)
Kuvat ja mittaukset Hemmabio (Ruotsi)

Sonus Faber on italialainen kaiutinvalmistaja, jonka tuotteet edustavat highendiä parhaimmillaan: Tinkimätöntä suunnittelua, harkittuja yksityiskohtia, huippuluokan materiaaleja, käsityötä ja upeaa viimeistelyä pienimpiä yksityiskohtia myöten. Ja Heritage-sarjan Sonus Faber Electa Amator III on tästä hyvä esimerkki.

Äänen juhlaa

Tämä kaiutin kuulostaa juuri siltä kuin näyttää, ja sen sen myös tunnistaa äänestä heti Sonus Faberiksi. Tämä on kaiutin, joka kietoo kuulijansa pehmeään ja rauhoittavaan, silti täyteläisen rikkaaseen äänimaailmaan. Tarvittaessa se kykenee myös yllättämään jopa huonekaluja siirtävällä voimalla ja räiskyvällä dynamiikalla. Tietenkin myös vahvistimessa on oltava riittävästi kapasiteettia. Ihan helpoin kuorma ei ole kysymyksessä. Toisaalta Amator III:n ohjaamiseen ei tarvita mitään voimalaitosta, koska herkkyys on pieneksi highend-kaiuttimeksi hyvä.

”Sonus Faber Electra Amator III:set ovat eittämätä todella poikkeukselliset pikkukaiuttimet niin työn laadun kuin äänenkin suhteen.”

Jos haluat kaiuttimista kaiken irti, niin myös muun oheislaitteiston on oltava korkealuokkaista. Parhaimmillaan kaiuttimet ikään kuin katoavat huoneesta.
Istut yksin studiossa ja edessäsi on vain orkesterin jäsenet. Tämä äärimmäinen realismi voi tuntua jopa pelottavalta. Electa Amatorit kykenevät toistamaan lähes mikroskooppisella tarkkuudella hienovaraisimmatkin sävyt ja jopa hiljaisuuden nuottien välillä. Jos olet kuunnellut joskus laadukkaita elektrostaatteja, niin tiedät mistä Sonus Fabereiden tarkkuudessa ja nyansseissa on kyse.

Sonus Faber Electra Amator III:set ovat eittämätä todella poikkeukselliset pikkukaiuttimet niin työn laadun kuin äänenkin suhteen. Toki myös hinnakkaat.

Sonus Faber Electa Amator III

Hinta: 10.500 € /pari
Maahantuoja/edustaja: Hifihuone Oy
Lisätietoja: www.hifihuone.fi
www.sonusfaber.com

Rakenne: 2-tie bassorefleksi
Diskantti: 28 mm pehmytkalotti
Basso/keskiääni: 180 mm paperikartio
Jakotaajuus: 2500 Hz
Nimellisimpedanssi: 4 ohmia
Herkkyys: 88 dB (2.83 V/1 M)
Toistoalue: 40 Hz - 35.000 Hz
Suositeltava vahvistin: 35 - 200 W
Mitat (LxKxS): 240x380x360 mm
Paino: 15 kg / kpl

Tiedot valmistajan ja maahantuojan ilmoittamat

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 7/2019 (nro.190)