Tämä vuosi toi mukanaan päivityksen Sonyn 9-sarjaan. Kuvanlaatu ja ominaisuudet ovat edelleen tutulla tasolla, mutta mitä uutta XF9005-malli tarjoaa?

Teksti: Thomas Ytterberg / Kuvat: Valmistaja / Mittaukset: HemmaBio
Artikkeli on julkaistu AVPlus-numerossa 5/2018.

Näyttää siltä, että Sony pysyttelee tutulla urallaan myös tänä vuonna – mikä sinänsä ei ole välttämättä lainkaan huono veto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uusi XF-televisiomallisto on käytännössä lähes sama kuin viimevuoden XE-sarja, ja tuore XF9005-malli on melkeinpä identtinen XE9005:n kanssa. Kyseessä on varsin litteä televisio ohuilla alumiinireunoilla ja melko toimivalla heijastuksenestolla. Vaikka ikkunat näytöstä vähän peilautuvatkin, esimerkiksi huonevalaistuksen ollessa täysillä paneelista ei juuri muuta heijastukaan.

Triluminos

XF9005 hyödyntää Sonyn Triluminos-tekniikkaa, jolla valmistaja kutsuu omaa kvanttipistepohjaista valaistustaan. Tämä taas tarkoittaa yleisellä tasolla sitä, että television taustavalaistus on energiatehokkaampi sekä kykenee tuottamaan kirkkaampaa ja väriavaruudeltaan laajempaa kuvaa, mikä taas sopii oivallisesti modernien hdr-sisältöjen toistoon. Esimerkiksi Samsungin puolella sama tekniikka kulkee nimellä QLED. Sonyn tapauksessa valaistus tosin on asetettu vyöhykkeittäin va-paneelin taakse FALD- eli Full Local Array Dimming -menetelmällä, mikä taas mahdollistaa lcd-tekniikalle tavanomaista suuremman kontrastin.

Mallisarja on markkinoilla nimellä XF90, ja se on saatavilla neljässä eri koossa, 49-, 55-, 65- ja 75-tuumaisena. Testasimme televisioista toiseksi suurimman 65-tuumaisen. Koko nimi koostuu mallisarjasta sekä kahdesta viimeisestä numerosta, joista 05 viittaa soveltuvuuteen Pohjoismaihin esimerkiksi käytettyjen kaapeleiden sekä verkkoyhteyksien osalta.

Tuttuja juttuja

Oikeastaan suurin purnaamisen aihe XF9005:ssä on se, ettei siinä ole varsinaisesti mitään uutta verrattuna viimevuotisen mallin toimintoihin ja käytettävyyteen – hyvässä ja pahassa. Mukana on sentään Dolby Vision -tuki, joka tosin on tätä kirjoitettaessa vielä tulossa ohjelmistopäivityksen kautta. Muutoin kyseessä on lähestulkoon sama kone kuin vuoden 2017 XE9005.

Esimerkiksi tahmainen Android-TV-järjestelmä on harmillisesti täysin sama, eikä Sony ole parantanut ohjelmiston implementaatiota itse televisioon. Tämä näkyy esimerkiksi valikoissa, joissa asiat tapahtuvat jopa sekunti kaukosäätimen napin painalluksen jälkeen, käyttöliittymän epämääräisissä äänitehosteissa sekä nykivissä animaatioissa – jälleen sama juttu kuin viimevuonna. Onkin varsin erikoista, että yksi valmistajan kärkimalleista toimii jo toisessa sukupolvessaan näin epävakaasti. Joko valittu Android-TV-versio on lähtökohtaisesti väärä, tai sitten televisioon valitut komponentit eivät vain osaa pyörittää käyttöliittymää kunnolla.

Loistokuvaa – jälleen!

XF9005:n hyvistä puolista paras on aivan kiistatta sen loistava kuvanlaatu, josta käyttäjä pääsee nauttimaan varsin vähäisillä säädöillä. Kuva on suoraan paketista nostettunakin melko lailla kohdillaan eikä sorru liioitteluun. Elokuva- ja Mukautettu-kuvatilat puolestaan mahdollistavat kuvan säätämisen vastaamaan standardeja. Myös yleiseen toiston karaktääriin voi vaikuttaa, joskin se on pohjimmiltaan enemmän tai vähemmän kohdillaan. Vaikka asiaa on hankala esittää mittausten kautta, on silti syytä korostaa sitä, että XF9005:n yleisote kuvantoistoon on varsin luontevalla tasolla ja uskollinen katseltavan materiaalin alkuperälle.

Kuvanlaadun ja värien toiston saralla mikään ei siis ole muuttunut viimevuosiin verrattuna. Lisäksi XF9005 tarjoaa va-paneeliksi poikkeuksellisen hyvän katselukulman. Mustan toisto ja kuvan dynamiikka välittyvät leveämmällekin sohvalle. Huomasimme tämän mittauksia tehdessämme, kun televisiota tuli katseltua noin 30 asteen kulmasta, mistä huolimatta kontrastivaikutelma oli tuntuva. Suoraan edestä katseltuna toisto on kirkasta, rikasta ja liioittelematonta. Lyhyesti ja ytimekkäästi: XF9005 on kuvanlaadultaan erinomainen lcd-televisio!

Parasta kuvassa on tietty luontevuus ja kontrastin rikkaus. Lähempää tarkasteltuna käy ilmi, että Sonyn kuvaprosessointi sisältää melko paljon kohinanvaimennusta ja reunojen korostusta. Kokonaisuus näyttääkin paikoin kuin pensselillä tehdyltä erityisesti tehdasasetuksilla, mutta tätä vaikutelmaa voi lieventää mukautetuilla säädöillä.

Ja kuten yleensä, hd-sisällöt näyttävät selkeästi paremmalta, olipa kyseessä tv-lähetys, blu-ray-leffat tai Netflix. Siinäpä kaikki XF9005:n kuvanlaadusta pähkinänkuoressa.

Kuvantoisto on kohdillaan heti pakkauksesta vedettäessä, joskin pienillä säädöillä ja oikean kuvatilan valinnalla senkin saa paremmaksi. Vähäinen värivirhe erottuu lähinnä sinisen korostumana. Mittaustulos suoraan Elokuva (pro) -kuvatilassa.

Myös hdr-toisto on kohdillaan jo sdr-optimoiduilla tehdasasetuksilla. Hdr10 ja Dolby Vision täydentävät kokonaisuuden ohjelmistopäivityksen myötä. Mittaustulos Elokuva-kuvatilassa hdr-materiaalilla.

Taustavalon paikallinen himmennys

XF9005:n taustavalon paikallishimmennys on toteutettu Automatic Individual Light Adjustment -tekniikalla, mikä mahdollistaa jopa 50 000:1:n kontrastisuhteen, kunhan kuvassa on tarpeeksi mustaa, esimerkiksi valkoista tekstiä mustalla pohjalla. Muutoin paneelin todellinen kontrastisuhde on hiukan yli 3 000:1.

Paikallishimmennyksen vyöhykkeiden tarkka koko on Sonyn salaisuus. Mittauksemme kuitenkin osoittavat, että vyöhykkeet tuntuvat olevan laajempia leveys- kuin korkeussuunnassa. Ja sen huomaa myös televisiota katsellessa, sillä vyöhykkeet vaikuttavat olevan noin 20 senttimetriä horisontaalisesti ja noin 7–8 senttimetriä vertikaalisesti. Luultavasti taustalla on pyrkimys mitoittaa vyöhykkeet vastaamaan elokuvien 2,35:1-kuvasuhdetta ja mustia reunoja. Jos kuvassa on pieniä kirkkaita pisteitä mustalla pohjalla, vaikkapa tähtiä yötaivaalla, XF9005 himmentää hiukan kuvan valkoisia objekteja. Tällöin pisteet sulautuvat paremmin taustaan.

Kuvanlaadullisesti hdr-toistoon pätee sama kuin tavalliseenkin materiaaliin: laatu on erinomaista. Hdr-materiaalin kirkkaus yltää testiemme mukaan parhaimmillaan 1 100 nittiin 10 prosentin ikkunassa, ja XF9005 onnistuu pitämään tason yllä huomattavan pitkään. Kuten viimevuotisen XE9005:n myös XF9005:n signaali alkaa palaa puhki noin 1 100 nitissä. Yli sen masteroidut elokuvat toistuvat parhaiten vain maltillisemmilla kontrastisäädöillä, jotka kannattaa leffan katsomisen jälkeen palauttaa takaisin, jotta valotehosta pääsee nauttimaan tavanomaisen materiaalin parissa.

YHTEENVETO

Vähän uutta mutta paljon hyvää

Lukuun ottamatta käyttöliittymän valikoiden paikoittaista häiriöalttiutta XF9005:stä on hankala löytää valittamisen aihetta. Kuvanlaatu on erinomaista, eikä sen säätöjen eteen tarvitse nähdä suurtakaan vaivaa. Tämä on osoitus XF9005:n selkeästä paikasta televisioiden kärkikastissa. Toisaalta kaikki hyvä pätee myös viimevuotiseen XE9005-malliin. Voikin olla, että parivaljakon erottaminen vierekkäin asetettuna toisistaan voi olla melko haastavaa. Näin ollen uusi XF9005 ei tuo mukanaan juurikaan mitään uutta. Siksi myös hintaa on hyvä harkita. Muuten molemmat ovat huipputasolla!

+ Kuvanlaatu kokonaisuudessaan
+ Loistava lcd-toteutus
– Käyttöliittymän ongelmat

Sony KD-65XF9005

Suositushinta: 2 600 €
Lisätiedot: www.sony.fi

Paneeli: 65” VA-LCD, 3 840 x 2 160 pikseliä
Liitännät: 4 x HDMI (hdcp2.2, cec, arc), optinen, kuulokelähtö, usb
Älyominaisuudet: Android TV: Youtube, Netflix 4K/ HDR, verkkoselain, ohjainsovellus, mediasoitin, DLNA, MHL, langattomat verkkoyhteydet, Google Cast, Miracast
Mitat: 1 477 x 829 x 69 mm
Paino: 26 kg