Vastaus on tietenkin matalissa taajuuksissa eli bassossa! Tämän ovat panneet merkille myös Harley Davidson, Ducati ja Chevrolet, sillä monia kiehtoo jylinä ja selkärangassa tuntuva tärinä.

Tämä kiinnosti myös musiikin ystävää nimeltä Gary Yacoubian, kun hän ystäviensä kanssa päätti vuonna 1998 perustaa bassokaiuttimia valmistavan yrityksen. SVS-nimen saanut firma on sittemmin tuonut vuosien varrella markkinoille useampiakin subwoofer-malleja, jotka sopivat tinkimättömänkin käyttäjän tarpeisiin. Hyvänä esimerkkinä PB16 Ultra!

Todella syvä ja voimakas bassotoisto tekee ihmiselle ihmeitä. Tuntemuksia on hankala kuvailla, sillä jotain niin merkillistä siinä piilee. Otetaanpa esimerkiksi elokuvat: fyysisesti rintalastassa ja istuimessa tuntuva jytinä imaisee katsojan mukaansa leffan äänimaailmoihin aivan omalla tyylillään. Musiikissa voimakas basso taas pistää koko elimistön tanssimaan samaan tahtiin.

Laadukas basso ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita suoraan todella voimakasta bassoa. Parhaimmillaan bassotoisto on silloin, kun se juuri ja juuri tuntuu ja välittää vain sille kohdistetun matalataajuisen informaation osana laajempaa kokonaisuutta. Niin musiikissa kuin puheessakinhan merkittävämpi osa sisällöstä on ylemmillä taajuuskaistoilla, joiden toistosta huolehtivat toisenlaiset kaiuttimet.

Silti, kuten sanottua, bassossa on kaiken perusta. Ja hyvän bassokaiuttimen eli subwooferin lisääminen osaksi settiä voi parhaimmillaan nostaa koko äänentoistojärjestelmän uuteen potenssiin, sillä se vapauttaa pääkaiuttimet usein vaativien matalataajuisten äänten toistamiselta.

Tämä on kuitenkin tavallaan helpommin sanottu kuin tehty, sillä subwooferin ja muun kaiutinjärjestelmän yhteensovitus ei välttämättä mene aina niinkuin Strömsössä. Paitsi jos käytössä on SVS SB16 Ultran tapainen subwoofer, jonka kehittynyt dsp-pohjainen vahvistinjärjestelmä sisältää erityisen huonekorjaimen, jota ohjataan älypuhelimella. Näin häkellyttävän kokoisen 16-tuumaisen elementin sisältävä järkäle asettuu siivosti osaksi huoneen kuin huoneen kaiutinjärjestelmää.

Vaikka SVS PB16 Ultra on hurjan 78 kilogramman massansa ja mittojensa (635 x 551 x 785 mm verkon kanssa) puolesta melkoinen mörssäri, se on suunniteltu niin, että vääntö on tasaisen varmaa kaikilla äänenvoimakkuuksilla – eikä puhti takuulla tule loppumaan kesken. Hyvän subwooferin tunnistaakin usein siitä, että se soi tasapainoisesti ja sopivan herkästi myös hiljempaa – ja tarvittaessa taas pistää lahkeet lepattamaan vaivattomasti.

Suuresta koostaan ja tummasta ulkoasustaan huolimatta PB16 Ultra ei näytä sisustuksen osana aivan niin pahalta kuin ensialkuun olettaisi. Lisää liikkumavaraa tuo myös edellä mainittu huonekorjain, jonka avulla subwooferin sijoitus on helpompaa.

Teknisesti tarkasteltuna SVS PB16 Ultran toisto lähtee alimmillaan 13 hertsistä, joka on ihmisen kuuloalueen ulkopuolella ja välittyy lähinnä tuntoaistin kautta, ja ulottuu yläpäässä 280 hertsiin. Vahvistintehoa taas on tyrmäävät 1 500 wattia jatkuvana ja jopa 5 000 wattia piikkinä.

Lisää PB16 Ultran teknisestä suunnittelusta kertoo itse Yacoubian tällä YouTube-videolla:

SVS PB16 Ultra on esillä ja myynnissä Audiokaupoissa!