Osa kuulee eroja, osa ei, ja mittauksillakaan ei oikein tunnuta saavan selvyyttä asiaan. Mistä tässä on oikein sitten kyse? Kannattaako kaapeleihin satsata ollenkaan ja jos jotain, niin kuinka paljon? Otimme kokeiluun joukon erilaisia kolmen metrin valmiskaapeleita ja verrokiksi pari tavallista touvia.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas


Kaiutinkaapeleiden vaikutus ääneen on ollut ja on edelleen eräs kiistellyimmistä aiheista ainakin hifiharrastajien keskuudessa mutta miksei muissakin yhteyksissä, jos siitä aletaan keskustelemaan.

Joidenkin mielestä se on ikään kuin komponentti vahvistimen ja kaiuttimen välillä. Se vaikuttaa äänentoistoon jopa siinä niin, että kaapelilla voidaan ikään kuin hienosäätää laitteiston soundia.

Asiaan saatetaan suhtautua hyvinkin voimakkaasti. Hifiharrastaja, joka ei usko kaiutinkaapeleiden äänellisiin eroihin, ei ole oikea harrastaja – tai ei ainakaan kuulu samaan uskontokuntaan.

Onko siis kyse enemmänkin uskosta kuin todellisuudesta, ja mikä on sitten todellista?

Asia korostuu erityisesti huippukalliissa, yli tuhat euroa maksavissa ja jopa tätäkin paljon arvokkaammissa kaapeleissa, mutta itse asiassa aihe on vieläkin mielenkiintoisempi verrattaessa tavallista niin sanottua paukkulankajohtoa oikeaan kaiutinkaapeliin, saati sitten vielä muutamaa pykälää parempaan. Kannattaako ihan tavalliseen äänentoistojärjestelmään, vaikka kotiteatterivahvistimen kanssa, satsata parempia kaiutinkaapeleita? Mitä saadaan, jos kaapeleihin sijoitetaan hieman enemmän, vaikka 100 euroa? Paraneeko ääni? Entä jos laitetaan vielä tuplat enemmän? Tällöin ollaan toki jo hintaluokassa, joka voidaan luokitella vakavammaksi suhtautumiseksi asiaan.

Päätimme tutkia asiaa hyvin käytännönläheisesti ja nimen omaan tavallisen käyttäjän näkökulmasta. Valitsimme testiin joukon erilaisia niin sanottuja valmiskaapeleita eli määrämittaisia kaapelisettejä, joissa on myös kunnolliset liittimet (banaani) valmiina. Tässä tapauksessa valitsimme kaapeleiden pituudeksi kolme metriä. Useimpia kaapeleita on saatavana myös kahden ja viiden metrin pituisina.

Ja kyllä eroja kuultiin
Kuunteluissa kävi heti selväksi, että musiikki todellakin vaikuttaa kuulostavan erilaiselta eri kaapeleilla. Tämä ei ollut kummallekaan kuuntelijalle sinänsä mikään yllätys, sillä heillä on tästä jo aikaisempaa kokemusta. Erot kaapeleiden välillä kuulostivat olevan jopa epäilyttävän selviä. Ne kuuluivat tietyssä perussävyssä ja myös toiston resoluutiossa (tarkkuudessa). Ja ennen kaikkea kuunteluilossa, jota on kyllä hieman vaikea pukea sanoiksi. Joidenkin kaapeleiden kohdalla jaksoi vain kuunnella pidempään ja kuuntelua olisi jopa halunnut jatkaa vaikka kuinka pitkään. Myös jalka alkoi heilua musiikin tahdissa. Toiset kaapelit taas saivat äänen kuulostamaan saman tien jotenkin rasittavalta, ohuelta ja/tai äänikuvaltaan latteammalta. Mistään dramaattisista eroista ei voida tietenkään puhua, vaikka kuunteluarvioista sellaisen käsityksen voi saadakin. Arvioissa on tottakai hieman dramatisointia erojen korostamiseksi.


Vertailu kokonaisuudessaan mittauksineen ja tuotekohtaisine arvioineen on luettavissa AVPlus-lehdestä 5/2020 (nro. 198)