Television ja samalla koko olohuoneen äänentoisto voidaan hoitaa helposti muutamalla sisääntulolla ja bluetooth-yhteydellä varustetuilla aktiivikaiuttimilla. Vai voidaanko? Vertailussa seitsemän kohtuuhintaista, kompaktin kokoista ja monipuolisesti varusteltua aktiivikaiutinta.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas


Vertailussa mukana:

  • DALI Zensor 1 AX
  • JAMO S 801 PM
  • Klipsch R-51PM
  • System Audio Saxo 7 Active
  • Triangle Sensa SN03A
  • Wharfedale Diamond A1
  • Yamaha NX-N500

Jotta kaiuttimista saadaan ääntä, niiden lisäksi tarvitaan varsinaisen äänilähteen lisäksi myös vahvistin. Tämä vahvistin voi olla myös sisäänrakennettuna itse kaiuttimeen. Tällaisia kaiuttimia kutsutaan aktiivikaiuttimiksi.

Jos sisäänrakennetussa vahvistimessa on muutama sisääntulo ja bluetooth-yhteys, niin periaatteessa mitään muuta ei kodin äänentoistoon tarvitakaan. Televisioon saadaan kerralla kunnollinen äänentoisto, ja bluetoothin kautta toistuu Spotify, nettiradiot ja kaikki muutkin verkkotoistopalvelut. Tarvittaessa kaiuttimiin voidaan liittää jopa vinyylisoitinkin.

Kyse on siis oikeista monitoimikaiuttimista. Kun kokokin on kompakti, niin mitä muuta muka enää tarvitaan?

Pieniä ja suuria
Valitsimme testiin seitsemän erilaista kaiutinta, jotka toimivat siis sellaisenaan enemmän tai vähemmän täysipainoisena äänentoistolaitteistona. Niissä on sisäänrakennettu vahvistin, vähintään kaksi sisääntuloa (yksi digitaalinen ja yksi analoginen) sekä bluetooth-yhteys musiikin toistoon älylaitteesta.

Kaiuttimien piti olla myös kooltaan kompakteja eli sopivia tyypilliseen sijoitukseen (tv-)tason tai lipaston päälle tai kirjahyllyyn, ja toki tarvittaessa myös jalustalle. Rajasimme hinnan maksimissa 800 euroon, koska sillä summalla pitää saada jo kunnollinen äänentoisto, mutta otimme mukaan myös muutaman edullisemman mallin alkaen 350 eurosta.

Tärkeintä on ääni
Testiryhmän kaikki kaiuttimet olivat Jamoa lukuun ottamatta enemmän tai vähemmän hyvin soivia kaiuttimia. Toki niissä on kaikissa luonne-erot ja osassa selviä toistovirheitä, mutta silti jokainen kaiuttimista ajaa asiansa ja musiikki toistuu vähintään tyydyttävästi.

Ääneltään parhaat kaiuttimet olivat pisteiden perusteella Yamaha, DALI ja System Audio, ja myös Klipsch ansaitsee tulla tässä mainituksi. Hyvin soivana kaiuttimena voidaan pitää myös Trianglea. Kukin kuitenkin on luonteeltaan hyvin erilaisia.

Yamaha saattaa olla joillekin liian analyyttinen, joskin se kestää hyvin takaseinän läheisyyden ja siinä on myös sävynsäädöt äänen hienosäätöön. Ominaisuuksillaan Yamahan myös vetää pitkän etumatkan muihin nähden.

DALI on ehkä kaikista turvallisin valinta, jos kaiuttimien sijoituspaikka on lähellä seinää ja tila ei ole kovin kaikuisa. Se on nätti ja kompakti, ääneltään tasapainoinen kaiutin. Hyvä ostos, mutta ehkä koekuuntelisin sen itse (kuten myös kaikki muutkin) ennen lopullista ostopäätöstä.

System Audio taas on hieman vaikeampi tapaus. Se soi kyllä hyvin ja ennen kaikkea ison kaiuttimen äänellä, mutta lähellä seinää bassoalueen korostuminen on selvää. Se sopii ehkä voimakkaamman basson ja isomman äänen ystävälle. Ominaisuudet ovat sinänsä kohdallaan, ja kaiutin on myös hyvän näköinen.

Klipsch on hyvä all-rounder, joka toimii eleettömästi lähelle seinääkin sijoitettuna ja soi asiallisesti musiikista riippumatta. Se tarjoaa myös hintaansa nähden todella hyvät liitännät ja käyttökokemuksen.

Triangle puolestaan soi itse asiassa tosi makeesti ja positiivisella tavalla kaupallisesti. Sääli, että sen äänenvoimakkuuden esiasetuksen taso on liian suuri (valmistaja tosin kiisti heidän tiedossaan olevan mitään ongelmaa) ja myös taustakohina oli kuultavissa. Ehkä kyseessä on vain jonkun tuotantoerän ongelma? Ainesta siis olisi.

Sama koskee tavallaan myös Wharfedalea, jonka ääni tosin jakoi myös mielipiteitä, mutta suurimmaksi ongelmaksi nousi mittausten yhteydessä havaittu häiriöääni, eräänlainen perustaajuuden rinnalla kuuluva rinnakkaistaajuus ja särökomponentti. Pieni mutta korvin kuultava, eikä sellainen kaiuttimeen tietenkään kuulu, vaikka sitä ei suoraan musiikilla olisi havaittavissakaan.


Vertailu kokonaisuudessaan mittauksineen ja tuotekohtaisine arvioineen on luettavissa AVPlus-lehdestä 9/2019 (nro. 192)