Yksi kompaktin kokoinen laite, joka näyttää hyvältä, ja sitten vain kaiuttimet. Muuta ei tarvita. Täydellistä?

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Yhä useampi kuuntelee musiikkia verkon suoratoistopalveluista (Spotify, Deezer, Tidal) ja nettiradiosta (TuneIn), mutta myös perinteisellä radiolla on edelleen paljon kuuntelijoita. Moni myös haluaisi edelleen nauttia cd-levyjen kuuntelusta. Niin ja soittolaite ei saisi olla tietenkään iso, ja mielellään sen pitäisi olla myös hyvän näköinen.

Ei hätää, sillä tarjolla on juurikin tällaisia kompakteja verkkosoitin/cd/viritinvahvistinyhdistelmiä. Ei tuo nimihirviö ole mikään virallinen termi, mutta kuvaava kylläkin, sillä kyse on nimenomaan verkkosoittimen, cd-soittimen, perinteisen radion eli virittimen ja vahvistimen sisältävästä laitekokonaisuudesta, joka on saatu mahtumaan pieneen tilaan.

Kolmen kauppa
Mitenkään ylenpalttista tarjontaa kyseisessä laiteryhmässä ei ole. Se johtunee toki siitäkin, että varteenotettavien laitevalmistajien joukko on harventunut ja verkkotoistoon panostavia yrityksiä on vieläkin vähemmän.

Löysimme testiin kuitenkin kolme vaihtoehtoa: Denon CEOL RCD-N10, Marantz M-CR612 ja Yamaha CRX-N470D. Denon ja Yamaha ovat 500 euron hintaluokassa ja Marantz vielä 200 euroa kalliimpana. Ei siis mitään halppiksia.

Denon ja Yamaha ovat myynnissä myös pakettina kaiuttimien kera, mutta parhaimpaan tulokseen päästään käyttämällä erillisillä hifikaiuttimia.

Minkä ottaisin?
Testin laitteet olivat kerrassaan positiivinen kokemus. Käyttöönotto oli kerrankin helppoa, samoin käyttö. Verkkosovelluksen osalta kallistuisin Yamahan MusicCastiin, koska en halua rekisteröityä mihinkään, jotta saan nettiradion kuulumaan. Muu on tottumiskysymys.

Kokonaisuutena Denon ja Marantz kuitenkin tarjoavat vähän enemmän kaikkea kuin Yamaha – paitsi analogituloja ja nettiradion muistipaikkoja. Mutta erot ovat suurimmaksi osaksi makuasioita, samoin kuten laitteiden ulkonäkökin. Ottaisin itse teho- ja ulkonäkösyistä Denonin.

Jos näissä olisi vielä hdmi-liitännät, virtuaali-surround ja huonekorjain/eq, niin muuta ei enää tarvitsisikaan.

Vertailu kokonaisuudessaan tuotekohtaisine arvioineen on luettavissa AVPlus-lehdestä 3/2020 (nro. 196)