Bluetooth-vastaanottimella langallisetkin kuulokkeet voi muuntaa langattomiksi. Kokeilimme kahta vaihtoehtoa eri hintaluokista.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: AVPlus-toimitus

Testasimme kaksi melko erilaisista lähtökohdista ponnistavaa bluetooth-vastaanotinta. Vajaan 80 euron hintainen FiiOn BTR3K-kuulokevahvistin tarjoaa korkearesoluutioista toistoa, mahdollisuuden käyttää laitetta myös langallisesti da-muuntimena sekä kattavan valikoiman äänenlaatua parantavia koodekkeja.

FiiOn haastajana on vain reilun kymmenen euron hintainen bluetooth-vastaanotin Gigantista: bränditön laite, jonka nimi Gigantin sivuilla on “Bluetooth musiikkivastaanotin Klipsillä”. 

Hintaeroa laitteiden välillä on merkittävästi. Käyttötarkoitus on kuitenkin käytännössä sama – langallisten kuulokkeiden langaton liittäminen puhelimeen. Kannattaako kymppejä siis latoa tiskiin lähes kahdeksankertainen määrä?

FiiO BTR3K
Ensivaikutelma FiiO BTR3K:sta on vakuuttava. Kooltaan noin puolikkaan tulitikkuaskin kokoinen laite on viimeistelty korkeakiiltoisella pintakäsittelyllä. Näyttävänä yksityiskohtana FiiO-logo kätkee sisälleen ilmaisinledin. Pintaa koristaa Hi-Res-sertifikaatista kertova logo.

Laitteen mukana tulee usb-c-johto, pikaohje, irrotettava klipsi ja ripustusnauha. Laitteen toisessa päässä on usb-c-liitäntä, toisessa taas kaksi kuulokeliitäntää – 3,5 millimetrin balansoimaton ja hifimpänä vaihtoehtona 2,5 millimetrin balansoitu. Sivusta löytyvät virtapainike, mikrofoni, monitoimipainike ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Laitteella onnistuu handsfree-puhelut, ja puheääntä selkeyttämässä on Qualcommin CvC -vastameluteknologia.

Täyteen lataukseen FiiOn luvataan latautuvan 1,5 tunnissa, ja sen akun luvataan kestävän 11 tuntia. Aivan joka päivä laitetta ei siis välttämättä tarvitse latailla, ellei sillä kuuntele musiikkia esimerkiksi koko työpäivää.

Sisuksissa piilee kaksi kappaletta AK4377A-da-muunninpiirejä, jotka yltävät 32 bitin syvyyteen ja 384 kilohertsin näytteenottotaajuuteen. Laitetta voi käyttää usb-johdon välityksellä myös langallisena da-muuntimena ja kuulokevahvistimena esimerkiksi tietokoneen kanssa.

BTR3K:hon voi liittää kaksi bluetooth-laitetta yhtä aikaa. Bluetooth-versiona on melko tuore 5.0, joka esiteltiin joulukuussa 2016. Koodekkeja laitteessa on tarjolla mukava määrä: sbc, aac, aptx, aptx ll, aptx hd sekä ldac. Qualcommin CSR8675-bluetooth-piiri yltää 24 bitin syvyyteen. Cd-laadun yläpuolella siis liikutaan myös langattomasti.

Laiteohjelmiston päivitys onnistuu lataamalla päivitystiedoston FiiOn sivuilta ja käynnistämällä asennusohjelman. Se on tarjolla vain Windows-koneille. Testissämme päivitystä ei tarvinnut tehdä, sillä laitteessa oli valmiiksi tuorein versio. Kätevintä kuitenkin olisi, jos päivitys onnistuisi suoraan mobiilisovelluksella.

Perusasioiden äärellä
Gigantin kuulokevahvistin on ensivaikutelmaltaan melko erilainen kuin FiiO. Se on muovinen ja kevyt, noin peukalon mittainen. Laite on ulkomuodoltaan melko halvan näköinen. Mukana tulee usb-johto ja ohut manuaali.

Vastaanottimen toisessa päässä on micro-usb-liitäntä, toisessa päässä 3,5 millimetrin audiolähtö. Monitoimipainike sijaitsee laitteen päällä, ja sivureunalla ovat pienikokoiset painikkeet seuraavaan ja edelliseen kappaleeseen siirtymiseksi sekä toiston pysäyttämiseksi. Pitkään painettaessa niillä voi säätää äänenvoimakkuutta. Takaosassa on klipsi laitteen kiinnittämiseksi vaikkapa kaulukseen. Laitteessa on myös mikrofoni handsfree-puheluita varten.

Akunkestosta on hieman ristiriitaista tietoa, sillä Gigantin sivuilla mainitaan yhdeksän tuntia. Totuus on lähempänä ohjekirjassakin kerrottua 2–3 tuntia kuunteluvoimakkuudesta riippuen.

Bluetooth-versiona on jo 11 vuotta vanha 3.0 varustettuna datasiirtonopeutta kasvattavalla EDR-laajennuksella. Tuetuista koodekeista, kuulokevahvistimen tehosta, impedanssista tai da-muuntimen ominaisuuksista ei ole tietoa.

Äänenlaatu
FiiO BTR3K:n kautta kuunnellessa äänenlaatu on selkeä ja dynamiikkaa löytyy mukavasti. Hiljaiset kohdat ovat todellakin hiljaisia, ja soitinten sävyt pääsevät hyvin oikeuksiinsa. Ei todellakaan uskoisi kuuntelevansa musiikkia langattomasti, etenkään LDAC-koodekin kautta kuunnellessa. Laite jaksaa myös ajaa kuulokkeita hyvin, eikä volyymiä tarvitse säätää aivan tappiin.

Gigantin laitteessa tehoa on tarjolla huomattavasti vähemmän, ja volyymia saakin pitää melko kaakossa. Vaativammalla kuormalla teho loppuukin todennäköisesti kesken. Ääni on sinänsä napakka mutta kumisee hieman etenkin alataajuuksilla. Basso myös tylsyttää enintä terää keski- ja ylätaajuuksista. Kympin laitteelta suoritus on silti erinomainen. Jos ei olisi testannut rinnalla FiiOn kaltaista tuotetta, olisi varmaankin ollut ostokseensa tyytyväinen.

Handsfree-käytössä kummatkin laitteet ajavat asiansa hyvin, eikä äänessä ollut havaittavissa kumpaankaan suuntaan häiriöitä tai säröytymistä. 


FiiOn kaveriksi on ladattavissa ilmainen FiiO Music -sovellus, joka tuo todellakin lisäarvoa laitteelle. Sillä pystyy muun muassa toistamaan laitteelle tai dlna-palvelimelle tallennettua musiikkia korkearesoluutioisena. Kuuntelu onnistuu pcm- ja dsd-muodossa. Tietokoneelta pystyy myös siirtämään sovelluksen avulla musiikkia langattomasti puhelimeen. Sovelluksesta löytyy lisäksi valikoima säätöjä, kuten 10-alueinen graafinen taajuuskorjain, koodekin valinta, automaattisen virrankatkaisun aikaraja ja neljä alipäästösuotimen vaihtoehtoa. Myös pikaohje laitteen käyttöön on saatavilla sovelluksen kautta.
FiiOn haastaja on vain reilun kymmenen euron hintainen bluetooth-vastaanotin Gigantista: bränditön laite, jonka nimi Gigantin sivuilla on “Bluetooth musiikkivastaanotin Klipsillä”.

Homma hoituu!

Sekä nimetön bluetooth-vastaanotin että FiiO ajavat erinomaisesti asiansa ydintehtävässään eli langattomassa kuuntelussa. Valintaan vaikuttaakin olennaisesti omat käyttötarpeet.

Jos äänenlaatu on sydämen asia ja kytkettävät kuulokkeet eivät ole aivan halvimmasta päästä, näistä kahdesta valinta kääntyisi ehdottomasti FiiOn suuntaan. Vaikka hintaero prosentuaalisesti onkin huimaava, niin euromääräisesti kyse ei ole valtavasta summasta, etenkin kun sille on tarjolla mukavasti vastinetta. Ominaisuuksiinsa nähden FiiO BTR3K on peräti halpa – se kun toimii kaiken lisäksi myös usb-dacina.

Jos aivan huippuunsa viritetty äänentoisto ei ole tarpeen ja omat kuulokkeet ovat selvemmin budjettiluokasta, niin musiikin ja vaikkapa podcastien kuunteluun riittää myös Gigantin halpis-vastaanotin. Sen ääni on nuhjuisempi eikä dynamiikkaa ole läheskään yhtä paljon, mutta laite on aivan asiansa ajava myös musiikinkuuntelussa. Suurempi ongelma on vain pari tuntia kestävä akku.

HYVÄÄ & HUONOA

FiiO BTR3K
Ominaisuudet hintaan nähden
Monipuolisuus
Äänenlaatu
Ulkonäkö
Laiteohjelmiston päivitys vain Windowsilla

"Bluetooth musiikkivastaanotin Klipsillä"
Häiriötön ja kelpo ääni kympillä
Keveys
Vaatimaton akunkesto
Ulkonäkö varauksin


Merkki Malli

FiiO BTR3K

“Bluetooth musiikkivastaanotin Klipsillä”

Hinta 79€ 10,90€
Lisätietoja fiio.com, hifitalo.fi gigantti.fi
Bluetooth 5.0 3.0+EDR
Kantama 10 m 10 m
Audioliitännät 3,5 mm balansoimaton, 2,5 mm balansoitu 3,5 mm balansoimaton
USB-liitäntä USB-C microUSB
Akunkesto Kuunteluaika 11 h, latausaika 1,5 h Kuunteluaika 2–3 h, latausaika 2 h
Mitat 61 x 16,5 x 17 mm 61 x 16,5 x 17 mm
Paino 23,5 g 10 g
Muuta Pikaohje, USB-latausjohto, irrotettava klipsi, kaulanauha Käyttöohje, USB-latausjohto

Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 6/2020 (nro. 199)