SPL Phonitor X -kuulokevahvistin tarjoaa poikkeuksellista suorituskykyä ja poikkeuksellisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi perinteisissä kuulokevahvistimissa harvinaisen crossfeed-säädön.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

SPL Electronics on 33 vuotta vanha saksalainen ja alallansa arvostettu ammattilaisäänentoistolaitteiden valmistaja. Merkin mallisto koostuu pääasiassa erilaista studio- ja äänilevytuotantolaitteista. Mallistossa on myös hifikäyttöön soveltuvia da-muuntimia ja kuulokevahvistimia. Erityisesti kuulokevahvistimet vaikuttavat hyvinkin kiinnostavilta. Niissä on perinteisistä kuulokevahvistimista poikkeavia ominaisuuksia ja ratkaisuja.

Otimme kokeiltavaksi malliston yläpäästä Phonitor X -esi-/kuulokevahvistimen varustettuna DAC768xs-da-muuntimella. Kokoonpanon hinta on 2 879 euroa.

Laadun tuntua
SPL Phonitor X on juuri niin laadukkaan tuntuinen kuin laite voi vain olla: paksu alumiininen etulevy, tukeva kotelo, erittäin vakuuttavan tuntuiset säätimet ja kytkimet, laadukkaat komponentit ja kauttaaltaan korkealuokkainen toteutus. 

Kirsikkana kakun päällä on aina niin hypnoottiset vu-mittarit. Kyseessä on kaikkiaan haluttava laite, vaikkakin sen olemus on ehkä enemmän nostalginen kuin nykyaikainen.

Liitännät ja tehot
Phonitor X:ssä on kaksi analogista sisääntuloa xlr- ja rca-muodossa. Niiden sähköiset ominaisuudet ovat erilaiset, ja xlr ei suoranaisesti ole tarkoitettu kotilaitteille. Digipuolella on niin ikään kaksi sisääntuloa, koaksiaalinen ja optinen (toslink). Lisäksi laitteesta löytyy usb-dac, joten se toimii suoraan da-muuntimena tietokoneeseen liitettynä.

Kuulokelähdöt ovat balansoimaton 6,35 millimetrin jakki sekä balansoitu xlr. Kuulokevahvistin on tehokas ja ohjaa ongelmitta oikeastaan mitä kuulokkeita tahansa. Tehoksi ilmoitetaan parhaimmillaan jopa 3,7 wattia (120 ohmin kuormaan). Kuulokelähdön impedanssi on vain 0,18 ohmia balansoimattomana ja 0,36 ohmia balansoidulla kytkennällä. Se on käytännössä täysin immuuni käytettäville kuulokkeille. Lisäksi laitteessa on myös säädettävät xlr- ja rca-linjalähdöt, joten se perään voi kytkeä suoraan vaikka aktiivikaiuttimet.

Äänikuva kohdalleen
SPL Phonitor X (kuten myös xe) eroavat perinteisistä kuulokevahvistimista erityisesti kuulokekuuntelun äänikuvaan vaikuttavilla säädöillä. Tavoitteena on vähentää kuulokekuuntelun niin sanottua kuulokemaisuutta ja saada äänikuva kuulostamaan enemmän kaiutinkuuntelua vastaavalta. Tätä varten valmistajalla on Phonitor Matrix -nimellä kutsuma ominaisuus, joka koostuu kahdesta tai kolmesta erilaisesta säädöstä: Crossfeed, Angle ja Center. Phonitor X:ssä on Crossfeed- ja Angle-säädöt.

Crossfeed-säädöllä vasemman ja oikean kanavan sisältöä syötetään toisiinsa nähden ristiin. Kanavat siis tavallaan vuotavat ääntä toisiinsa, mitä äänelle tapahtuu luonnollisesti kun kuunnellaan kaiuttimilla. Kuulokkeethan eristävät korvat kokonaan toisistaan. Ristiinsyötön taso on säädettävissä.

Angle- eli kulmasäätö taas simuloi vaihesiirrolla kaiuttimien kulmaa eli tavallaan niiden välistä etäisyyttä suhteessa toisiinsa ja kuuntelijaan. Crossfeed- ja Angle-säädöt saattavat vaikuttaa stereokuvan leveyteen keskittämällä ääntä liikaa stereokuvan keskelle. Center-säätö säätää stereokuvan keskiosan voimakkuutta. Tämä ominaisuus on mallissa xe. X:ssä on sen sijaan Laterality-säätö, joka on tavallaan säätö kanavabalanssille, mutta se vaikuttaa käänteisesti kumpaankin kanavaan samanaikaisesti ja vaikutus on erittäin hienovarainen. Säätö on tarkoitettu ensisijaisesti kompensoimaan korvienvälisiä kuuloeroja, mutta se toimii tottakai myös kaiuttimilla tilanteessa, jossa niiden tasoero kuuntelupaikalla ei ole identtinen. Laterality-säätö vaikuttaa myös linjalähtöihin, kun taas Matrix-säädöt toimivat vain kuulokekuuntelussa. Laitteen muutenkin seikkaperäisessä käyttöohjeessa on myös runsaasti lisätietoa säätöjen toiminnasta ja asetuksista. Säätöjen toiminnasta on myös hyvä demovideo, jonka löydät YouTubesta.

Hifiääntä
Ensisävelet osoittivat kyseessä olevan huippuluokan laite. Jutun kirjoittaja ei ehkä ole kuulokevahvistimien ykkösasiantuntija, mutta SPL Phonitorin ääni ja suorituskyky olivat laitteen hintaluokan mukaisia, ehkä jopa enemmän. 

Ääni oli erittäin erotteleva, jopa paljastavan tarkka ja yksityiskohtainen. Voi olla, että joidenkin mielestä ehkä liiankin analyyttinen. Voisi jopa sanoa, että hieman hajuton ja mauton, mutta sellainen ammattilaistason hifilaitteen kuuluukin olla – mitään lisäämättä ja mitään poistamatta.

Tehoa laitteesta riittää kuulokkeille kuin kuulokkeille, ja vahvistin on käytännössä täysin immuuni kuulokkeiden impedanssille. Mutta olisi sisääntuloimpedanssille voinut olla vielä säätökin, vaikka pro-laitteeseen sellainen ei kuulukaan, se kun muuttaa ääntä vastoin tarkoitusta.

Matrix-säädöt
SPL Phonitor X tarjoaa kuulokekuuntelijoille kokonaan uusia ulottuvuuksia. Matrix-säädöt ovat todellinen säätäjän unelma – tai sitten painajainen. Äänikuvan säätämisestä saattaa tulla jatkuvaa, vaikkakin säätöjen vaikutus on hyvin hillittyä, enemmänkin sellaista hienosäätöä kuin mega-efektiä. Ja hyvä näin. 

Säätöjen vaikutus riippuu myös materiaalista. Joillain äänitteillä säädöillä ei tunnu olevan juurikaan vaikutusta, kun taas toisilla se on suurempi. Sinänsä kun säädöt on saanut mieleisekseen, ei niihin pitäisi olla tarvetta kajota.

Monella materiaalilla Crossfeed-säätö todellakin poistaa kuulokkeille tyypillistä kuulokemaisuutta ja joko pään sisälle tai vain jompaan kumpaan kanavaan tai korvaan painottuvaa äänikuvaa. Äänikuva on luonnollisempi ja enemmän kaiutinmainen, jos tällaista ilmaisua voidaan käyttää. Vaikutus on selvin voimakasta kanavapanorointia sisältävällä musiikilla. Stereomikrofoni äänitykset ja akustinen musiikki tuntuivat hyötyvän Matrix-säädöistä eniten. Moni sähköinen ja “täyteen miksattu” materiaali ei niinkään. Yllättäen myös itse kuulokkeilla oli vaikutusta. Onhan kuulokkeilla isoja eroja ääni- ja stereokuvan toistossa. Matrix ei tee huonoista kuulokkeista hyvää. 


SPL Phonitor X:n sisäinen käyttöjännite on ±60 volttia ja virtapuolen komponentit muutenkin järeät. Äänenvoimakkuussäätö on toteutettu laadukkaalla potentiometrillä. Sen kauko-ohjaus hoidetaan sähkömoottorilla. Äänenvoimakkuutta on mahdollista säätää millä kauko-ohjaimella tahansa.
Takaa löytyy kaksi analogista sisääntuloa xlr- ja rca-muodossa. Niiden sähköiset ominaisuudet ovat erilaiset, eikä xlr suoranaisesti ole tarkoitettu kotilaitteille. Digipuolella on niin ikään kaksi sisääntuloa, koaksiaalinen ja optinen (toslink). Usb:n kautta laite toimii suoraan da-muuntimena tietokoneeseen liitettynä. Lisäksi mukana on myös säädettävät xlr- ja rca-linjalähdöt.
SPL Phonitor Xe on periaatteessa vastaava laite kuin X mutta ilman esivahvistinastetta ja hieman erilaisella sisääntulon valinnalla. Pääominaisuudet ovat kuitenkin kummassakin samat. Xe on da-muuntimen kera samanhintainen kun X mutta ilman sitä 720 euroa edullisempi (2 159 euroa).

Ammattilaislaatua ja erikoisominaisuuksia

SPL Phonitor X on testin kokoonpanolla eittämättä huippuluokan ja ammattitason kuulokevahvistin ja da-muunnin. Se on juurikin niin laadukkaan ja makean tuntuinen kuin laite voi vain olla. Kuulokevahvistin on tehokas ja ohjaa ongelmitta oikeastaan mitä kuulokkeita tahansa. Kuulokelähdön impedanssi on vain 0,18 ohmia balansoimattomana ja 0,36 ohmia balansoidulla kytkennällä. Se on käytännössä täysin immuuni käytettäville kuulokkeille. 

Lisäksi Phonitor X:n Matrix-säädöt tarjoavat ominaisuuksia, joita ei kuulokevahvistimissa juuri näe. Ei ehkä kaikilta osin esivahvistimena ja kotikäyttöön loppuun ajateltu, mutta laadukasta kuulokevahvistinta etsivän kannattaa ehdottomasti tutustua.

HYVÄÄ & HUONOA

Laatuvaikutelma yleisesti
 Äänenlaatu
Ominaisuudet
Liitännät varauksin


SPL Phonitor X
Hinta 2879 € (*
Myynti Kruunuradio Oy
Lisätietoja spl.audio/en
Analogiset sisääntulot 2 kpl (RCA ja XLR)
Digitaaliset sisääntulot 2 kpl (Koaksiaali ja optinen) + USB
DA-muunnin PCM 24bit/192kHz
USB-DA-muunnin Type B, PCM: 24bit/768 kHz tai DSD256
Ulostulot 6,35 mm TRS ja XLR (balansoitu)
Antoimpedanssi (TRS/XLR) 0,18/0,36 Ohm
Kuulokevahvistimen suurin antoteho 2 x 3 700 mW
Paino 4,3 kg
Mitat (l x k x s) 278 x 100 x 330 mm
Muuta Phonitor-Matrix (Crossfeed- ja Angle -säädöt), VU-mittareiden herkkyyden säätö, opetettava äänenvoimakkuuden IR-kauko-ohjattavuus, moottoriohjattu äänenvoimakkuuden säätö, valittava kuulokelähdön tason korostus (0/+12/+22/+24 dB), herätevirta/trigger-lähtö, stereo/mono-valintakytkin, Phono Matrix -on/off-valintakytkin ja kuuloke/kaiutin-valintakytkin, Mute-kytkin, värioptiot: musta, punainen ja hopea.

*) ilman da-muunninta 2 159 €


Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 6/2020 (nro. 199)