Kielimuuri ei välttämättä ole suurikaan este keskustelulle vieraskielisen kumppanin kanssa, jos apuvälineeksi ottaa näppärän kääntäjän. Juuri sellainen on Vascon Mini 2.

Teksti: Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja

Jos valmistajan maailman parhaana mainostaman puheenkääntäjän aloitusnäytössä lukee ”Paina oikealla tai vasemmalla sijaitsevaa mikrofoni-nappia ja aloita puhumisen.”, kuinka vakuuttavalta koko konsepti vaikuttaa?
Vakavasti ottaen kyseessä on tyypillinen lillukanvarsi, johon perustavanlaatuisessa kommunikaatiossa ei ole tarpeen puuttua. Viesti välittyy noinkin, vaikka muotoilussa pikkuvirheitä onkin.
Tällä tavalla, hieman haparoiden mutta käytännössä pääosin asiassa pysyen, Vascon Mini 2 käsittelee sille syötetyn puheen ja kääntää sen yli 50 kielelle yhdellä painalluksella – kunhan verkkoyhteys vain toimii. Taskukokoinen kääntäjä nimittäin sisältää 3g/4g-verkossa toimivan internet-liittymän, jonka luvataan toimivan 150 maassa ilmaiseksi.
Vaikuttaa siis hyvältä, mutta suurin kysymys lienee se, mihin tällaista tuotetta oikeastaan tarvitsee?

Näppärä matkakumppani
Periaatteessa Vasco Mini 2 on kelpo laite matkustavalle ihmiselle, joka liikkuu paljon tuntemattomilla kielialueilla. Se mahtuu kätevästi pieneenkin taskuun ja herää valmiustilasta käyttökuntoon melko nopeasti. Sammutetun laitteen käynnistäminen puolestaan ei käy aivan hetkessä, joten se kannattaa pitää mieluummin päällä akuuttien tilanteiden ratkaisemiseksi. Yhdellä latauksella valmistaja lupaa jopa 160 käyttötuntia, mikä kuulostaa melko hurjalta.
Käytännössä homma toimii niin, että kun ajautuu vuorovaikutustilanteeseen eri kieltä puhuvan henkilön kanssa, voi oman sanomansa sanella Mini 2:lle painamalla mikrofoninäppäintä pohjassa, jolloin laite tunnistaa puhutun viestin ja kääntää sen saman tien tekstiksi sekä alkuperäisellä että käännettävällä kielellä (kunkin kielen merkkijärjestelmää noudattaen). Mini 2 myös toistaa puhesynteesin avulla säädettävällä nopeudella käännetyn viestin sisäänrakennetusta kaiuttimestaan, josta kyllä lähtee ääntä, mutta se on melko terävä ja pistävä. Äänen voi tosin toistaa myös kuulokkeista, sillä laitteessa on 3,5 millimetrin plugiliitäntä.
Vastaavasti erikielinen keskustelukumppani voi sanella Mini 2:lle oman viestinsä painamalla toista mikrofoninäppäintä. Periaatteessa dialogia voi käydä näin niin pitkään kuin puhuttavaa riittää. Vaikka laitteen näyttö on suhteellisen maltillisen kokoinen, eikä siihen mahdu paljoa tekstiä kerralla, käytännössä järkevän mittainen, yhteen hengenvetoon puhuttu lause kyllä sopii ruudulle. Itse käännös tapahtuu lähes viiveettä, kun sanelun lopettaa ja mikrofonipainikkeen päästää ylös.
Laitteen Android-pohjainen käyttöliittymä on yksinkertainen ja riisuttu, joten melkeinpä jokainen osaa varmasti käyttää sitä. Painikkeetkin ovat selkeät, ja niissä on kohtuullinen tuntuma. Mini 2 myös toimii melko jouhevasti, mitä nyt kielilistaa selatessa näyttö vähän pykii. Mutta koska mukana ei ole mitään ylimääräistä, mihinkään ei myöskään ole potentiaalista vaaraa sotkeutua.

Kääntää sopivasti sinnepäin
Koska toimituksemme kielellinen kirjo on jokseenkin rajoittunut, testasimme Mini 2:n käännöskyvyt toistamalla puhesisältöjä internetistä. Pääsääntöisesti Mini 2 osasi pysyä asiassa varsinkin yksinkertaisempien lauserakenteiden ja selvästi artikuloidun kielen kohdalla. Mitään kovin proosallista tai monimerkityksellistä sisältöä laite ei ymmärrettävistä syistä osannut aivan käsitellä, mutta esimerkiksi turistille tärkeät perusfraasit kääntyivät vieraasta kielestä suomeksi ja toisin päin moitteettomasti. Hauskana yksityiskohtana Mini 2 osasi tulkata jopa maineikkaiden suomalaisten kilpa-autoilijoiden ja jääkiekkoilijoiden niin kutsuttua rallienglantia melko hyvin!
Tavallisiin arjen ongelmien ratkaisuun ja miksipä ei myös kielen ja ääntämisen opetteluun Mini 2 siis soveltuu pikakokeemme perusteella lupausten mukaisesti.

Periaatteessa aivan hyvä!

Taskukokoisena käännöslaitteena Vasco Mini 2 suoriutui sille annetusta tehtävästä mielestämme puhtain paperein. Kovin monimutkaista kieltä se ei aivan ymmärrä, mutta todellisessa vuorovaikutustilanteessa viestin saa varmasti menemään perille hiukan selkokielistämällä sanomaansa.
Yksinkertainen laite omine rajoituksineen myös toimi ihan hyvin, ja sen keskeisin valtti on hintaan sisältyvä nettiliittymä, joka ei aiheuta lisäkustannuksia. Näin ollen paljon matkustava ja käännöspalveluita tarvitseva saa helposti vastinetta rahalleen. Muuten Mini 2:n hinta on ehkä aavistuksen suolainen, kun samantyyppisiä vaihtoehtoja on saatavilla ilmaiseksikin.

HYVÄÄ & HUONOA

Yksinkertaisten käännösten toimivuus
Käännösnopeus
Käytön yksinkertaisuus
Pienehkö näyttö
Satunnaiskäyttöön kallis


Vasco Mini 2
Hinta 249 €
Lisätiedot www.vasco-electronics.fi

Näyttö 2”, 240 x 320 p
Akku Li-ion 1 200 mAh
Latausliitäntä Micro USB
Kuulokelähtö Kyllä, 3,5 mm
Mitat (l x k x s) 42 x 113 x 12 mm
Paino 70 g
Takuu 24 kk
Muuta Integroitu 3g/4g-nettiyhteys, kova matkakotelo, laturi

Kokeilujuttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2020 (nro.195)