Monilla suurilla valmistajilla on jo tarjolla oma monihuonejärjestelmänsä, ja lisää tulee koko ajan. Kokeilimme, miten pieni ja uusi tulokas pärjää kilpailluilla markkinoilla.

Monihuonetoisto on yksi viime vuosien suurimmista audiotrendeistä. Erot valmistajien välillä syntyvät lähinnä suoratoistopalvelujen saatavuudesta, liitännöistä ja teknisistä ominaisuuksista. On myös syntynyt uusia merkkejä, jotka valmistavat pelkästään monihuonelaitteita. Näistä yksi on iEast, jonka toistimet lupailevat paljon ominaisuuksia hintaansa nähden.
Testasimme iEastin kaksi monihuonetoistinta, joista SoundStream Pro on suunniteltu aktiivikaiuttimien tai vahvistimen kaveriksi ja StreamAmp AM160 passiivikaiuttimille. Valmistajalta on saatavissa monihuonetoistoon myös edullisemmat Audiocast- ja SoundStream-mallit sekä kaksi seinään kiinnitettävää vahvistinta.
Huomionarvoista on, että kaikki iEastin laitteet pystyvät toistamaan ääntä enimmillään 24 bitin syvyydellä ja 192 kilohertsin näytteenottotaajuudella. Suorituskyky on siis vakuuttava, ja se riittää esimerkiksi Tidalin Masters-tasoiseen toistoon.

Ensivaikutelmat ja ominaisuudet
SoundStream Pro on yllättävän pienikokoinen tarjoamiinsa ominaisuuksiin nähden. Kokoonsa nähden laitteen kyljessä on varsin mukavasti liitäntöjä. Metallinen kuori ja viimeistelyn laatu ylipäätään vakuuttavat.
Audiosisääntuloista SoundStream Prossa on analoginen plugisisääntulo. Lisäksi siihen voi yhdistää usb-levyn. Ulostulona on miniplugi-mallinen analogiulostulo ja optinen spdif-lähtö. Monissa nykyisissä televisioissa käytettävää optista tuloa ei ole, joten väliin saattaa tarvita väliin vielä da-muuntimen. Laitteessa on rj45-mallinen langallinen verkkoliitäntä. Langattoman verkon asetukset pystyy tekemään kätevästi wps-näppäimen avulla, jos reititin tukee tätä ominaisuutta. SoundStreamin mukana tulee miniplugijohto, rca–miniplugijohto sekä muuntaja välijohtoineen.

StreamAmp AM160
Retrohenkinen StreamAmp AM160 on ulkonäöltään varsin erilainen SoundStream Pro-malliin verrattuna. Näyttää melkein kuin ne olisivat eri firman laitteita. StreamAmp on niin ikään mukavan näköinen mutta toisella tavalla kuin pikkuveljensä. Yhteistä molemmille on tukeva metallinen kotelo ja vakuuttavan tuntuinen viimeistely.
Yksi selvä ero on, että vahvistimellisessa mallissa ei ole kaukosäädintä. Se on hieman erikoista, sillä kaukosäädintä todennäköisemmin kaipaisi passiivikaiuttimien kanssa. Aktiivikaiuttimissa ja vahvistimissa kun usein on kaukosäädin itsessään. Äänenvoimakkuutta kuitenkin pystyy säätämään sovelluksesta ja äänenvoimakkuuden säätöpyörästä.
StreamAmpin etupaneelissa on usb-liitäntä, äänenvoimakkuuden säätöpyörä, virtakytkin ja toinen kytkin, jolla voi valita wifin ja rca-sisääntulon väliltä. Takapaneelissa on lan-liitäntä, rca-sisääntulot sekä kaiutinulostulot. Lisäksi siinä on paikalleen ruuvattava antenni ja wps-verkkopainike. Verkkopainiketta painaessa laite kertoo kaiuttimien kautta ääneen, missä vaiheessa laitteen verkkoasetusten tekeminen on.
StreamAmp sisältää 2 x 80-wattisen vahvistimen, mikä riittää jo kohtuullisen mukavaan volyymiin. Tehoonsa ja ominaisuuksiinsa nähden laite on pieni. Vahvistin on hiljainen, sillä siinä ei ole tuulettimia. Mukana tulee rca–rca-johto, muuntaja johtoineen sekä banaaniliittimet kaiuttimille. Naparuuveilla toteutettuihin kaiutinulostuloihin toki pystyy liittämään kaiuttimet ilmankin liittimiä.

SoundStream Pron etupaneelista löytyy usb- ja miniplugitulot. Takapaneelissa puolestaan on optinen ja 3,5 millimetrin plugilähdöt sekä verkkoliitäntä.
StreamAmp AM160:n takapaneelissa sijaitsee lan-verkkoliitin, rca-sisääntulo sekä kaiutinliitännät. Etupaneelissa on lisäksi usb-liitäntä.

Vakuuttavaa ääntä ja toimivuutta
Kokeilumme perusteella iEast pärjää tuntemattomuudestaan huolimatta mainiosti kilpailijoilleen. Monihuonelaitteiden ydin eli mobiilisovellus on vakaa ja yhtä helppokäyttöinen kuin muissakin vastaavissa. Myös suoratoistopalvelujen tarjonta on vähintäänkin keskivertotasoa. Ainoastaan mahdollista Deezer-tukea täytyy jäädä vielä odottamaan.
Äänenlaatu on molemmissa laitteissa kirkas ja selkeä. Niinpä kumpikin testatuista laitteista on erittäin kilpailukykyinen välipalikka. Molempien avulla on mahdollista päivittää vanhat stereonsa tai kaiuttimensa monihuoneaikaan tinkimättä kuitenkaan äänenlaadusta, sillä teknisesti korkeatasoisella digiäänellä voi äänenlaadunkin nostaa cd-tasoa korkeammalle. Harva monihuonelaite pystyy 192 kilohertsin ja 24 bitin toistoon. Tietenkin toiston kirkkaus riippuu myös laitteista, joihin monihuonetoistimen liittää.
Siispä iEastin monihuonelaitteet sopivat etenkin niille, jotka eivät halua välttämättä hankkia varsinaista monihuonejärjestelmää vaan haluavat vain saada ominaisuuden olemassa oleviin kaiuttimiinsa tai vahvistimiinsa.

iEast Play -sovellus noudattaa monihuonesovelluksista tuttua kaavaa. Vasemmassa laidassa voi valita toistolähteet, oikealta taas löytyvät huoneasetukset.
Sovelluksessa pystyy nimeämään laitteita uudelleen sekä asettamaan kuusi esivalintaa, herätyskellon ja uniajastimen.

iEast Play
iEast Play -sovellus noudattelee muista monihuonesovelluksista tuttua suunnittelua. Vasemmassa laidassa on valikot, joista valitaan toistolähteet ja suoratoistopalvelut. Ohjelmalla voi hallita monihuonejärjestelmää. Sen kautta pystyy soittamaan eri huoneissa samaa tai eri musiikkia ja säätämään äänenvoimakkuutta. Myös laitteen ohjelmiston voi päivittää sovelluksen kautta.
Aluksi Google Play -kaupassa piti hetki ihmetellä, sillä sovelluksen tekijäksi ei ollutkaan merkitty iEast. Asentamisen jälkeen alkuasetusten tekeminen on kohtuullisen suoraviivaista. Ensimmäisellä käynnistyskerralla sovellus ohjaa verkkoasetusten tekemisessä. Wps-toiminnolla varustetulla reitittimellä saattaa riittää pelkkä näppäimen painaminen. Jos wps-ominaisuutta ei reitittimessä ole, tai sen avulla liittäminen ei jostain syystä onnistu, sovellus opastaa tekemään asetukset manuaalisesti.
Manuaalinen asettaminenkaan ei ole erityisen vaikeaa. Silloin älypuhelimen wifi-asetuksista vain valitaan iEast-laite, joka halutaan kytkeä. Tämän jälkeen sovellus kysyy langattoman kotiverkon nimeä ja salasanaa. Lopuksi valitaan huone, johon laite yhdistetään.
Musiikkia voi soittaa mobiililaitteen muistista, nas-verkkolevyltä, usb-levyltä, analogisen sisääntulon kautta ja suoratoistopalveluista. Tuettuja audiotiedostomuotoja ovat ape, flac, wav, Apple lossless, aac, aac-lc, he-aac v2, mp3 cbr- ja vbr-muodoissaan sekä wma. Applen laitteista voi myös toistaa molemmissa kokeilulaitteissa Airplayn kautta.
Suomessa toimivista suoratoistopalveluista tarjolla ovat Spotify ja Tidal. Nettiradioista TuneIn, iHeartRadio, vTuner. Ainoa mainittavampi puute suoratoistopalveluissa on, ettei Suomessa suhteellisen suosittu Deezer ainakaan tällä hetkellä ole valikoimissa.
Mukavia lisäominaisuuksia sovelluksessa ovat esivalinnat soittolistoille tai radioasemille sekä herätyskello ja uniajastin. Sen sijaan sovellukseen olisi toivonut jonkinlaista taajuuskorjainta. Sovellus toimi testissämme Android-puhelimella sujuvasti ja oli luotettavan oloinen. Se ei kaatunut tai huomattavammin jumittanut kertaakaan, ja asetusten tekeminen sujui ruudulla olevien ohjeiden perusteella.

iEast SoundStream Pro

Hinta: 199 €
Edustaja: Concept Hifi (www.concepthifi.fi)
Lisätietoja: www.ieast.net
Audiotulot: Miniplugi, usb
Audiolähdöt: Miniplugi, optinen (spdif)
Muut liitännät: Lan
Dekooderi: Enintään 24bit/192 KHz
Signaali-kohinasuhde: 87 dB
Suoratoistopalvelut (Suomi): Spotify ja Tidal. Nettiradioista TuneIn, iHeartRadio, vTuner
Tuetut tiedostomuodot: Ape, flac, wav, Apple lossless, aac, aac-lc, he-aac v2, mp3 (cbr ja vbr) ja wma
Mitat (l x k x s): 79 x 21 x 100 mm (antennin kanssa)
Paino: 460 g
Muuta: Virtalähde, kaukosäädin, usb-johto, miniplugi-miniplugi-johto, miniplugi-rca-johto

iEast StreamAmp AM160
Hinta: 369 €
Edustaja: Concept Hifi (www.concepthifi.fi)
Lisätietoja: www.ieast.net
Audiotulot: Rca, usb
Audiolähdöt: Kaiutinlähdöt (2 x 80 W)
Muut liitännät: Lan
Dekooderi: Enintään 24bit/192 KHz
Signaali-kohinasuhde: 87 dB
Suoratoistopalvelut (Suomi): Spotify ja Tidal. Nettiradioista TuneIn, iHeartRadio, vTuner
Tuetut tiedostomuodot: Ape, flac, wav, Apple lossless, aac, aac-lc, he-aac v2, mp3 (cbr ja vbr) ja wma
Mitat (l x k x s): 116 x 30 x 200 mm
Paino: 1 460 g
Muuta: Virtalähde, rca-johto, antenni, banaaniliittimet

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 3/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Joni Nikkola KUVAT: Valmistaja