Japanilainen konsolivalmistaja Nintendo on julkaissut standalone-retropelikonsolin Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System, joka tuo koteihin huikean kattauksen Nintendon unohtumattomimpia klassikkopelejä Super Nintendon valtakaudelta. AVPlus testasi laitteen numerossaan 9–10/2017, mutta säästi tarkemman katsauksen pelivalikoimaan nettijatkoille.

Super Nintendo eli kultakauttaan 1990-luvun alkupuoliskolla, ja moni pitää sitä 2d-pelikonsoleiden huipentumana. Seuraavassa luettelo peleistä jotka konsoliin on ladattu valmistajan toimessa. Listan jälkeen voit lukea toimittajalta muutaman poiminnan ja kommentin valikoiman parhaimmistosta.

 • Contra III: The Alien Wars
 • Donkey Kong Country
 • EarthBound
 • Final Fantasy III (alunperin Japanissa VI)
 • F-Zero
 • Kirby Super Star
 • Kirby’s Dream Course
 • Mega Man X
 • Secret of Mana
 • Star Fox
 • Star Fox 2
 • Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
 • Super Castlevania IV
 • Super Ghouls ‘n Ghosts
 • Super Mario Kart
 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 • Super Mario World
 • Super Mario World 2: Yoshi’s Island
 • Super Metroid
 • Super Punch–Out!!
 • The Legend of Zelda: A Link To The Past.

Lista pitää sisällään monia klassikoita, jotka löytyvät usean vanhemman polven pelaajan aution saaren pelit -listalta. Zelda: A Link to the Past, Yoshi’s Island ja Super Metroid ovat yksinpelattavia teoksia, joiden kylkeen ei ajan hammas ole jättänyt jälkeään. Etenkin Yoshi’s Islandin pastellinsävyinen pikseligrafiikka puolustaa paikkaansa tänäkin päivänä, ja hdmi:n kautta piirtyvä teräväreunainen pikseli on myös nykypäivän suurilta ruuduilta kaunis katsella.

Seikkailupelien genre on vahvasti edustettuna konsolin valikoimassa. Erityisesti japanilaiset roolipelit, jrpg:t, ovat runsaasti esillä, sillä kyseinen genre löi itsensä läpi länsimaissa nimenomaan Snesin kultakaudella. Roolipelien legendan, Squaresoftin kehittämät Final Fantasy III, Secret of Mana ja Super Mario RPG ovat edelleen pelattuja genren klassikoita, ja moni harrastaja väittelee yhä verissäpäin siitä, oliko Final Fantasy -pelisarjan paras osa VII vai VI, joka länsimaissa numeroitiin uudelleen III:ksi.

Squaren pelit ovat tuttuja myös monista eurooppalaisista kodeista, mutta varsinaisena kulttiklassikkona voidaan pitää Halkenin (myöhemmin HAL), Apen ja Nintendon suunnittelemaa EarthBoundia, jota ei koskaan nähty eurooppalaisilla markkinoilla. Japanissa nimellä Mother 2 julkaistu roolipeli on omituinen seikkailu, jonka on tunnelmaltaan kuin Jaska Jokusen loma Twin Peaksissa. Pelin kirkkaan värimaailman alta paljastuu myös kirjaimellisesti syvällinen matka ihmisen psyyken ja tunteiden syövereihin. Peli oli aikaansa edellä rikkoessaan rajoja peliviihteen ja taiteen välillä, ja itse tunnustan avoimesti itkeneeni EarthBoundin lopussa. Olen pelannut monta hienoa videopeliä elämäni aikana, mutta EarthBound meni omalaatuisen huumorinsa, hienon pelattavuutensa ja koskettavan kertomuksensa myötä videopelikokemusteni kärkeen vielä yli kaksi vuosikymmentä alkuperäisen julkaisunsa jälkeen. Tämä jos mikä todistaa ajattoman videopeliarkkitehtuurin puolesta.

EarthBoundin alkuperäisestä kasetista saa tänä päivänä maksaa suunnattomia summia rahaa, ja Snes Classic Mini perustelisi hankintansa jo yksinomaan tämän pelin ansiosta.

Super Nintendon aikaan hot seat -moninpelaaminen oli vielä likimain ainoa vaihtoehto pitää hauskaa kavereiden kanssa videopelien parissa. Classic Minin mukana toimitetaan kaksi ohjainta, ja mittaa toisistaan pääsee ottamaan esimerkiksi Mario Kartissa, Street Fighter II:ssa ja F-Zeron supernopeissa kaarteissa. Monet tasoloikat Donkey Kong Countrysta Super Mario Worldiin toimivat kahden ohjaimen kanssa, mutta myös esimerkiksi Secret of Manan eeppistä jrpg-maailmaa pystyy pelaamaan perheen tai ystävien kera.

Snes Classic Minin pelitarjontaan on valikoitunut erään videopelaamisen kultakauden ehdoton kerma. Saattaa olla, että itse koetan vielä kepillä jäätä ja hakkeroin konsoliin Chrono Triggerin, joka jostain syystä jäi valikoimasta rannalle. Tai sitten en. Tässä on jo valmiina kasa pelejä joiden parissa saa kulumaan tuhansia tunteja parasta peliaikaa, seassa myös useita klassikkoja, joihin en kerennyt niiden ensimmäisellä kierroksella paneutumaan.

– – –

Löydät Snes Classic Mini -jutun tuoreimmasta AVPlus-numerosta 9–10/2017.