Canon EOS 6D Mark II antoi odottaa itseään, sillä alkuperäinen 6D ehti olla markkinoilla noin viisi vuotta, ja se on digikameralle pitkä aika. Onko uutuusmalli enää haluttava kamera? Tässä yksi vastaus kysymykseen.

Canon ei ole turhan tiuhaan päivittänyt malliston yläpään kameroita, mikä on ainakin joillekin käyttäjille aiheuttanut jopa ahdistusta, kun kilpailijat näyttävät pukkaavan uutta kaiken aikaa. Viidessä vuodessa on todellakin tapahtunut paljon Canonin ympärillä ja esimerkiksi peilittömät kamerat ovat tulleet samoille apajille.
Hiljattain julkaistu Canon 6DII on valmistajansa kevein niin sanottu täyden kennon runko sekä ominaisuuksiltaan että fyysisiltä mitoiltaan, mutta absoluuttisessa mielessä 6DII ei ole erityisen pieni kamera. Kuvausote on tukeva ja kamera tuntuu runsaalta kädessä. Pienillä käsillä, varsinkin yhden käden otteella, voi olla jopa hankala pidellä kameraa.
Muotoilu sekä säätimet ovat tuttua ja turvallista Canonia, mikä on hyvä, sillä turha korjata toimivaa. Kääntyvä näyttö on ainoa merkittävä uutuus ja samalla ensimmäinen täyden kennon Canonissa. Sarana on vasemmassa päädyssä, ja siten näyttö kääntyy sivulle, mikä ei ole minulle mieleisin tyyli, mutta tämä asia jakaa mielipiteitä vahvasti. Näin kääntyvä näyttö sopii esimerkiksi vlogaajille, koska objektiivin puoleltakin voi nähdä, mitä kuvaan tallentuu.
Säätimet ja nappulat osuvat loogisesti sormille tehden laitteen hallinasta jouhevaa ja nopeasti opittavaa, vaikka Canon ei olisikaan ennestään tuttu merkki. Takaseinän säätökiekkoa joutuu kurkottamaan peukalolla, koska kiekko on liian alhaalla. Syy on varmaan se, että tarkoitus on pärjätä vain yhdellä kiekolla, jota pitää pystyä kääntämään myös pystykahvan kanssa. Tarkennuspisteen siirtelyyn voisi olla joystick, mutta sellainen löytyy vasta 5DIV-mallista.
Mukana tulee perinteinen akkulaturi, jota ei useinkaan tarvita, koska akunkesto on erittäin hyvä. Akkua ei tarvitse ladata yhtenään, ja viikonlopun lomamatkalle ei välttämättä tarvitse laturia edes ottaa. Valitettavasti usb-lataus ei ole mahdollista.
Canonissa on tietenkin myös wifi ja gps, jota ei ihan joka kamerasta löydy.

Uusi automaattitarkennus

Automaattitarkennus oli 6D:ssä 5DII-mallin peruja, eikä mitenkään erityinen edes vuonna 2012 saati sitten nyt. Uuden mallin tarkennus taas on siirrännäinen 80D-mallista ja iso parannus vanhaan, mutta ei suinkaan uusinta ja parasta mitä Canonilla on tarjota. Etsimen kautta kuvattaessa tarkennuspisteitä on 45, mutta ne ovat aika tiiviisti kuvan keskiosassa. Reunimmaiset pisteet riittävät hädin tuskin kolmanneksen säännön mukaan sommiteltuun pääkohteeseen. Tarkennuksen jälkeistä uudelleensommittelua pitää tehdä usein. Kuvasin kokeilun aikana ainoastaan EF 35 mm f/2 IS USM -objektiivilla, jonka kanssa tarkennus toimi nopeasti ja luotettavasti.
Takanäytöltä live view -tilassa kuvatessa käytössä on Dual Pixel -tarkennus, joka kattaa noin 80 prosenttia kuva-alasta ja toimii erittäin nopeasti sekä luotettavasti.

Lisää pikseleitä

Uutta rautaa on myös kennossa, joka on kokonaan uusi 26 megapikselin valonvangitsin. Pikseleitä on tullut maltillisesti lisää, mikä ei yllätä, onhan Canon lisäillyt pikseleitä aika rauhallisesti, vaikka 5Ds tekeekin poikkeuksen. Terävyyden ja kohinan puolesta Canon 6DII tekee hyvää jälkeä. Pienellä terävöityksellä raakakuva paljastaa yksityiskohtia todella kivasti, ja laatu siinä mielessä riittää isoihinkin tulosteisiin. Kohinat ovat hyvin lapasessa, eikä 6DII anna tasoitusta kilpailijoille, vaan hoitaa hämärähommat mallikkaasti.
Kennon dynamiikka sen sijaan ei ole tämän päivän tasolla, jos mittapuuna käytetään kilpailijoiden tuotteita. En tehnyt mittauksia, mutta jos kuvassa on isot kontrastierot, joita on tarvis tasoitella nostamalla tummia sävyjä, niin kohina nousee pintaan samalla.
On tosin syytä sanoa, että en kokeilun aikana kokenut kennon toistokyvyn varsinaisesti haitanneen ja sain kuvat säädettyä kokolailla kohdalleen. Canonin valotus tekee lisäksi erittäin tasaista jälkeä painottaen tarkennuskohdetta ja osaa huomioida kennon toistokyvyn kiitettävästi.
Video-ominaisuudet näyttävät jo hieman vanhahtavilta, sillä paras laatu on fullhd-tasoa ja 4k-laatua havitteleva Canon-kuvaaja joutuukin turvautumaan ammattisarjan videokameroihin. Videokuvaus on vaivatonta, sillä Dual Pixel -tarkennus pitää kohteen selkeänä ja sähköinen kuvanvakaaja tasoittaa kuvaa.

Käyttökokemus ratkaisee

Kuvaaminen Canon 6DII:lla on todella mukavaa. Kamera reagoi säätimiin ilman viiveitä, käyttöliittymä on selkeä, ja kaikki toimii niin kuin pitääkin. Canonia on moitittu välillä konservatiivisuudesta, eikä ihan turhaan, mutta kääntöpuolena on suhteellisen varmatoimisia kuvauslaitteita. Kun tuotteisiin ei työnnetä liikaa liian varhaista teknologiaa, niin luotettavuus pysyy hyvänä. Kuvanlaatu on vain yksi tärkeä kameran ominaisuus, mutta kaikista tärkein on kuitenkin hyvä käyttökokemus, ja juuri sen saa Canonin mukana.
Canon 6DII maksaa yli 2 000 euroa ja sillä rahalla, jopa halvemmalla, saa muitakin täyden kennon kameroita, mikä tekee valinnasta vaikeaa. Canonin valttina on kuitenkin laaja objektiivi- ja lisälaitevalikoima, eikä vilkkaita käytettyjen markkinoitakaan voi väheksyä. 
En silti usko, että 6DII saa kovin monta kuvaajaa vaihtamaan leiriä, koska hinnan suhde ominaisuuksiin ei ole kovin houkuttava. Nykyisille 6D-kuvaajille uudistettu tarkennus voi olla riittävä peruste harkita päivittämistä, mutta parempaa kuvanlaatua pitää etsiä toisaalta.

Plussat ja miinukset

+ Miellyttävä käyttökokemus
+ Laaja lisälaitevalikoima
+ Sääsuojaus
+ GPS ja WiFi
– Tarkennuspisteet keskellä kuvaa
– Video vain FullHD
– Kennon dynamiikka jää kilpailijoista

Canon 6D mark II

Suositushinta 2 189,90 € (runko)
Lisätiedot www.canon.fi

Kenno Noin 35,9 x 24,0 mm:n CMOS
Teholliset megapikselit Noin 26,2
Näyttö Kääntyvä 3″ 3:2 Clear View II -TFT-kosketusnäyttö
Mitat (l x k x s) 144 x 110,5 x 74,8 mm
Paino Noin 765 g

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 7/2017 julkaistusta kokeilusta.
TEKSTI JA KUVAT: Matti Sulanto