Otimme selvää, millaiset kaiuttimet saa enintään 300 eurolla.
Vertailumme perusteella näyttäisi siltä, että summalla saa todella hyvin valmistetun kaksitiejalustakaiuttimen.

Testissä:
Argon Octave 5 / Dynavoice Challenger S-6 Ex / Klipsch R-15M
/ Heco Victa Prime 202 / Taga Harmony Azure B-40 v2 / Q Acoustics 3010

Teksti: Jonas Bryngelsson & Mats Meyer-Lie / Kuvat ja mittaukset: Hifi & Musik -lehti (Ruotsi)
Julkaistu AVPlus-lehdessä 04/2017.


Tehtävänkuvaus oli tällä kertaa yksinkertainen: niin hyvää ääntä kuin mahdollista niin vähällä rahalla kuin mahdollista. Asetimme suositushinnalle 300 euron ylärajan, mutta käytännössä monia vertailumme kaiuttimista myydään halvemmallakin, noin reilulla 200 eurolla.  

Vertailun selvästi kookkain kaiutin, Dynavoice Challenger S-6 Ex on yli 40 senttimetriä korkea ja myyntihinnaltaan toiseksi kallein heti hintavimman ja vastaavasti toiseksi suurimman Taga Harmonyn Azure B-40 v2:n jälkeen. Loput vertailuun osallistuneista kaiuttimista ovat suuruusjärjestyksessä Klipsch R-15M, Argon Octave 5 ja Heco Victa Prime 202 omassa pienessä kokoluokassaan sekä vertailun todellinen kääpiö, tuskin 24 senttimetrin korkuinen Q Acoustics 3010.

Kaikki mukana olleet kaiuttimet ovat rehellisiä kaksitiekaiuttimia bassorefleksivirityksellä vain basso-keskiäänisen koon vaihdellessa Hecon, Argonin ja Q Acousticsin nelituumaisesta Dynavoicen ja Klipschin 5,25-tuumaiseen sekä Tagan rempseänkokoiseen 6,5-tuumaiseen. Taga on myös vertailun ainoa, jossa on liittimet kaksoisjohdotukselle. Muissa kaiuttimissa on yksi liitinpari, mutta ne ovat hyvälaatuiset ja sopivat niin banaani- kuin haarukkaliittimillekin.

Hieman karkeasti ottaen kaiuttimet voisi jakaa kahteen melko erilliseen ryhmään. Ensimmäiseen kuuluisivat kotelotilavuudeltaan suuremmat, suuriin äänenpaineisiin pystyvät  ja matalampia taajuuksia toistavat Dynavoice, Taga ja Klipsch. Toisessa ryhmässä on trio pienempiä kaiutinkykyjä: Argon, Heco ja Q Acoustics. Suuruusjärjestys oli myös järjestys, jossa ryhdyimme kuuntelemaan kaiuttimia. Se on myös järjestys, jossa kaiuttimet ovat esitelty alla tavallisesti käyttämämme aakkosjärjestyksen sijaan.


YHTEENVETO:
Mitä saa muutamalla satasella?

Kaikki vertailumme kaiuttimet lähtevät mukaasi kolmella satalappusella, josta saat vielä vaihtorahaakin. Voitkin pelata varman päälle ja panostaa isoon Dynavoiceen, joka on myös helppo kuorma mille tahansa vahvistimelle. Vastaavasti voit luottaa Hecon pieneen ja hyvin valmistettuun tehopakettiin, joka ei myöskään maksa maltaita. Nämä kaksi kuuluvat ilman muuta vertailun suuriin suosikkeihin, vaikkakin eri syistä.

Tosin on syytä painottaa, että kaikilla vertailun kaiuttimilla on omat uniikit piirteensä ja vahvuutensa, eikä vähiten pikkuisella Q Acousticsilla. Se on hyvin soivien, kompaktien kaksitiekaiuttimien joukossa pieni ihme, yhtä oikeaoppinen ääneltään kuin tekniseltä rakenteeltaan.

On myös vaikea olla nostamatta esiin Klipschiä, joka tarjoaa paljon ääntä melko kompaktista ja hyvin rakennetusta kotelosta. Kaiutin soi kovaa ja teräväpiirteisesti. 

Voimakkaasti ja dynaamisesti soi myös puolalainen Taga. Tällainen dynamiikka tässä hintaluokassa on todellakin hämmästyttävää, mutta pitää muistaa pitää kieli keskellä suuta ja tietää mitä tahtoo, sillä joillekin kuuntelijoille Tagan ääni voi helposti tuntua päällekäyvältä. 

Argoninkaan äänessä ei ole lopulta suuria virheitä, vaikka kaiutin ei aivan yllä samantasoiseen musikaalisuuteen kuin vertailun parhaimmisto. Mutta sekin kyllä toimii ja on ulkoasultaan yksinkertaisesti hieno.
Johtopäätöksenä voimme sanoa, että kaikilla vertailun kaiuttimilla saa fantastisen paljon kuuntelun iloa, ja sekös meidät yllätti myönteisesti.


TUOTEKOHTAISET ARVIOT:


Dynavoice Challenger S-6 Ex

 

Dynavoice suoriutui mittauksista parhaiten. Vaste edestä on käytännöllisesti katsoen täysin suora 200 hertsistä ylöspäin ja vasteet 30 ja 60 astetta sivusta seuraavat tätä hienosti (oranssi ja punainen).


Dynavoicen kaiuttimet ovat hinta- ja kokoluokkansa huomioiden kohtuullisen hyvin valmistettu hieman pyöristettyine kotelonkulmineen. Yksinkertaisen koputustestin perusteella kotelorakenne kuitenkin kopsahtaa hiukan. Kaiuttimen takaosassa on asennusteline seinäkiinnitykseen. Bassorefleksikanavan aukko on kaiuttimen edessä, mikä helpottaa kaiuttimen sijoitusta ahtaissa tiloissa. Kaiuttimen äänelliset hyödyt tulevat esiin parhaiten, kun se pidetään kaukana rajapinnoista ja erityisesti kunnon etäisyydellä takaseinästä samalla hieman käännettynä sisäänpäin kohti kuuntelupaikkaa. Subjektiivisesti kaiuttimista huokuu todella hyvää retrofiilistä, ja ylimääräinen plussa tulee etulevyn kiiltolakatusta maalipinnasta.
Dynavoicen toistossa on mukana ylevän runsaasti raskasta bassoa. Kaiutin on kaikin tavoin mukava kuunnella syvälle alas laskevine bassoineen, ja ääni jatkuu kodikkaan läheisenä myös ylempänä toistokaistaa. Periaatteessa kaikki musiikki toistuu samalla tavalla. Kyse onkin siis helposti lähestyttävästä ja kaikkiruokaisesta kaiuttimesta.
Äänen tarkkuus ei ehkä ole parasta mahdollista tasoa, ja bassotoistossa tuntuu olevan jotakin ylimääräistä, mutta kun toistokaista on näinkin laaja, ei pitäisi valittaa. Äänen luonteen ja yleisen soinnikkuuden puolesta kaiutin toimii pääosin hyvin. Toistolta olisi kuitenkin saattanut toivoa hieman enemmän purevuutta ja taistelutahtoa. 
Mutta kuten sanottu, kaiutin toimi hyvin kaikella soittamallamme musiikilla ja kykenee täyttämään jopa suuret tilat äänellään. Kaiutin on myös melko helppo saada soimaan todella suurilla äänenpaineilla.

Hinta: Noin 279 euroa
Lisätiedot: www.hangontuonti.com

+ Loistava ääni
+ Helppo kuorma


Taga Harmony Azure B-40 v2

Myös Tagan mittaustulokset ovat kokonaisuutena oikein hyvät. Ainoastaan epätasaisuudet kuuden kilohertsin ympärillä kiinnittävät hiukan huomiota.


Puolalainen Taga on myös hintaluokkaansa nähden todella iso kaiutin. Vertailumme kookkaimmalla bassoäänisellä ja etulevyn kahdella eteen suunnatulla refleksiaukolla toteutus antaa vaikutelman hieman kalliimmasta ja paremmin varustellusta kaiuttimesta kuin vaikkapa Dynavoice. Äänellisesti myös Taga hyötyy melko vapaasta sijoituksesta jonkin verran ulos takaseinästä vedettynä ja käännettynä hieman kuuntelijaa kohti.
Tagan bassotoisto laskee kutakuinkin yhtä alas kuin Dynavoicen mutta ei ole niin runsaan rikas. Taga on paljon tiukempi ja yhdenmukaisemmin iskevä. Dynamiikka on hintaan suhteuttaen miltei tyrmistyttävä, kuten ovat myös äänen tiiviys ja terävyys. Suorituskyky menee tosin hiukan koetukselle, kun kaiuttimelle tarjotaan musiikkia, joka on tuotettu todella täysille. Azure B-40 v2 toimiikin ehdottomasti paremmin hyvin äänitetyillä musiikkiraidoilla: mieluummin Steely Dania kuin Motörheadia.
Tagan voimakas dynamiikka voi tietyllä musiikkimateriaalilla antaa äänelle hieman kovempia sävyjä, mutta se on enemmän kaiuttimen ominaispiirre kuin varsinainen puute. Kaiutin soveltuu hyvin musiikin kuunteluun myös suuremmissa huoneissa ja kykenee tarvittaessa suuriinkin äänenpaineisiin.

Hinta: Noin 299 euroa
Lisätiedot: www.hifiq.fi

+ Dynaaminen ja voimakas ääni
+ Soi lujaa!
- Saattaa kuulostaa hieman kovalta


Klipsch R-15M

Klipschin mittaustuloksissa näkyy vasteen pudotus kolmen kilohertsin ympärillä ja nousu siitä ylöspäin. Yli 10 kilohertsin jälkeen vaste laskee jälleen melko jyrkästi.


On vaikea olla kiinnittämättä huomiota Klipschin melko omaperäiseen ulkonäköön, josta pitävät huolen oranssi bassoääninen ja diskanttitorvi. Mutta myös yleinen laatutaso muoviviilukoteloon upotettuine elementteineen ja liitinlevyineen vakuuttaa.
Klipsch on kokoluokaltaan näkyvästi Dynavoicea ja Tagaa pienempi, mutta sen voi silti sijoittaa huoneessa melko vapaasti hyvin tuloksin. Kaiuttimen kääntäminen muutaman sentin sisäänpäin kohti kuuntelupaikkaa on suositeltavaa myös Klipschille.
Klipsch toistaa musiikkia tietyllä tapaa runsaammin ja täyteläisemmin kuin Taga mutta selvästi paljon tiukemmin kuin Dynavoice. Kaiutin luo selkeän stereokuvan, ja toisto on ylipäätään tarkan yksityiskohtaista. Bassotoisto ei laske aivan niin alas kuin Dynavoicessa eikä myöskään Tagan tasolle, mutta se on kuitenkin täysin riittävä toistamaan uskottavasti esimerkiksi Steely Danin sähköbasson.
Kurinalaisuudessa ja napakampien iskujen toistossa Klipsch jää Tagan sekä Dynavoicen väliin, ja äänessä on tietyllä materiaalilla tiettyä purkkimaisuutta, joka kuuluu silloin tällöin alakeskialueen ylikorostuksena. Muuten kaiutin sopii hyvin monelle musiikille – mukaan lukien Motörheadin rämistelylle – mutta hieman ohuemman ja herkemmän ilmaisun, kuten Van Morrisonin Astral Weeks -raidan kohdalla toisto jää hivenen hengettömäksi.
Jos tavoitteena on kaiutin, joka kykenee toistamaan musiikkia suurella voimakkuudella ja hyvällä iskevyydellä, Klipsch on oikein hyvä ostos.

Hinta: Noin 249 euroa
Lisätiedot: www.loudgroup.fi

+ Helppo kuorma
+ Viimeistely ja rakenne


Argon Octave 5

Vertailun ehkä kaikkein vaatimattomin mittaustulos. Sivusta mitatut vasteet eivät noudata edestä mitattua vastetta mainittavan hyvin.


Jopa Argon on satsannut pehmeästi pyöristettyyn koteloon, eikä se – toisin kuin vertailun kaikki muut verrokit – ole jättänyt kaiutinta viilupintaiseksi vaan viimeistellyt sen kiiltävällä maalipinnalla. Hintatasoon nähden ulkonäkö onkin mukavaa katseltavaa. Se, että kaiuttimen selkäpuoli on yhtä suurta liitinlevyä, ei ole kokonaan hyvä asia äänenlaatua ajatellen, vaikkakin varmasti helpottaa kokoamista. Hienot ne kuitenkin ovat. Argonien sijoituksessa tulisi mielellään jättää ilmaa ympärille, muuten ääni voi helposti muuttua verhoutuneeksi. Lisäpisteitä tulee kangassuojan magneettikiinnityksestä.
Äänen luonteeltaan ja soinniltaan Argon on varsin lähellä Dynavoicea, mutta sen toistokaista on kapeampi ja herkkyys matalampi. Kaiutin soi kuitenkin pakottomasti ja hienostelematta, sävyltään neutraalisti ja jonkin verran lämpöisesti. Äänestä puuttuu kuitenkin vakaa ja selkeä bassotoisto, ja diskanttitoisto on vertailun yksitoikkoisimpia.
Argonin äänimaailma sopii paremmin akustisempaan musiikkiin, mutta tasapainoisimman esityksen saimme Otis Redding'n Ol 'Man Trouble -kappaleella – mutta milloinpa näin ei olisi?

Hinta: Noin 220 euroa
Lisätiedot: www.bwgroup.fi

+ Hillitty viimeistely
- Turhan hillitty ääni


Heco Victa Prime 202

Hecon vasteessa näkyy hillittyä nousua viidestä kilohertsistä ylöspäin, joten kaiutin kannattaakin kääntää hieman kuuntelupaikkaa kohden. Tyypillinen esimerkki siitä, että kaiutin kuulostaa mittaustuloksia paremmalta.


Yhdessä Q Acousticsin kanssa Heco on vertailun selvästi laadukkaimmin suunniteltu ja valmistettu kaiutin. Hinta huomioiden (Argonin kanssa vertailun edullisin) tätä voidaan pitää todellisena saavutuksena. Kotelo ei ole suorakulmainen laatikko, vaan se kapenee taaksepäin. Rakennelma on akustisesti erittäin hyvin toteutettu ja kotelo positiivisessa mielessä kuollut. Lisäpisteitä tulee kaikesta päätellen käsittelemättömästä bassoäänisen paperikartiosta, mikä ei juuri koskaan ole huono ratkaisu. Huolimatta pienestä koosta Hecoa ei pidä sijoittaa liian lähelle takaseinää, koska siellä sen ääni saattaa menettää useita ainutlaatuisia ominaisuuksiaan. 
Heco kuulostaa ääneltään oikeaoppiselta, ja sen bassotoisto on selvästi syvempää kuin kaiuttimen koko antaa ymmärtää. Ääni on luonnollinen ja ensimmäistä kertaa tässä testijärjestelyssä kuulostaa kokonaisuudessaan aidolta.
Heco kykenee toistamaan paitsi dynaamiset tallenteet myös akustisemmin viritetyt levyt kunnialla, joiden kanssa Victa Prime 202 -kaiutinpari enemmän tai vähemmän lyö laudalta vertailun kaikki muut osallistujat. Motörhead suurella voimakkuudella kuunneltuna ei ole kuitenkaan ensimmäinen valinta tälle kaiuttimelle. Se kyllä kykenee yllättävän korkeisiin äänenpaineisiin mutta ei aivan mihin hyvänsä. Steely Danin Two Against Nature -raidan miksauksesta taas tuntui löytyvän kokonaan uusi ääni. Tämä sitten osoittautuikin menevän bassotoiston piikkiin, mutta silloin toistovoimakkuus oli todella suuri.
Heco on todella hieno ja suorituskykyinen pieni kaiutin, joka ei kuitenkaan sovellu isoihin huoneisiin ja/tai musiikin toistoon suurilla äänenpaineilla.

Hinta: Noin 229 euroa
Lisätiedot: www.hifitalo.fi

+ Monipuolisuus
+ Viimeistely


Q Acoustics 3010

Q Acoustics 3010

Yleisesti hyvä mittaustulos lukuun ottamatta kuoppaa 3,5 kilohertsin tienoilla ja sitä seuraavaa niin sanottua läsnäoloalueen nostoa.


Vertailun pienin osallistuja on myös teknisesti pisimmälle viety kaiutin pyöristetyllä ja resonoimattomalla kaksikerroksisella kotelolla. Pieni koko luonnollisesti edesauttaa koteloresonanssien minimoinnissa, mutta siitä huolimatta kyse on todella hienosti rakennetusta kaiuttimesta upotuksineen ja monine viimeistely-yksityiskohtineen. Kaiuttimien alla on kiinnitysreiät omalle jalustalle. Lisäpisteen kaiutin saa kangassuojan magneettikiinnityksestä.
Äänimaailmaltaan Q Acousticsin sointiväri ei ole niin raikas kuin Hecolla, mutta muuten se on samankaltainen Argonin kanssa, joskin korrektimpi sekä huomattavasti stabiilimpi, määritellympi ja kontrolloidumpi. Pienen Q Acousticsin vaste ei ulotu yhtä alas kuin vertailun muilla kaiuttimilla, ja siksi se ansaitsee tulla sijoitetuksi lähelle takaseinää bassotoiston ja äänen perustan voimistamiseksi. Tämä käy selväksi esimerkiksi sellaisella levyllä, kuten Emmylou Harrisin Wrecking Ball, joka on Daniel Lanoisin tuottama.
Pienikokoinen 3010 on todennäköisesti vertailumme kaikkein tarkimmin soiva kaiutin ja sopii kuin nyrkki naamaan hyvin tuotetuille rock-standardeille. Myös Van Morrison ja Love toistuvat kunnialla, kovaääninen Motörhead taas ei niinkään. Tšaikovskin neljäs sinfonia Karajanin johdolla on niillä rajoilla, mihin tämä kaiutin pystyy.
Q Acoustics tarjoaa laadukkaan kaiuttimen hyvin pienellä rahalla pienempiin tiloihin ja niille, jotka eivät kaipaa syvää bassoa eivätkä kuuntele musiikkia suurilla äänenpaineilla.   

Hinta: Noin 259 euroa
Lisätiedot: www.kruunuradio.fi

+ Korrekti ja neutraali toisto
+ Erittäin hieno viimeistely