Se, että afroamerikkalainen poliisi soluttautuu rasistijärjestön Ku Klux Klanin jäseneksi, vaikuttaa epäuskottavuudessaan kyseenalaiselta vitsiltä. Näin on kuitenkin todella käynyt, ja Ron Stallworth on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Black Klansman: Race, Hate, and the Undercover Investigation of a Lifetime.

Spike Leen ohjaama tuore elokuva BlacKkKlansman puolestaan kuvaa, kuinka Stallworth (John David Washington) liittyy 1970-luvulla Colorado Springsin poliisivoimiin ja etenee vikkelästi mappien ojentelijasta tiedusteluosastolle. Siellä hän huomaa Ku Klux Klanin paikallisosaston lehti-ilmoituksen ja soittaa siinä olevaan numeroon ilmaistakseen halunsa osallistua toimintaan. Puhelimen välityksellä lausuttujen, kammottavien ja ällistyttävän suvereenisti toistettujen omaan etnisyyteensä liittyvien rasististen lausuntojen vuoksi hänet toivotetaan tervetulleeksi tapaamiseen. Sattuneesta syystä Stallworth ei voi mennä sinne itse, ja valkoista rasisti-Stallworthia saa esittää toinen tiedusteluosaston etsivä, Flip Zimmerman (Adam Driver).

Vaikka Stallworth ja Zimmerman paneutuvat tehtäväänsä huolellisesti, he ovat tietenkin jatkuvasti vaarassa paljastua. Heidän äänensä eivät kuulosta lainkaan samalta, ja jossakin vaiheessa on hankala pysyä kärryillä siitä, mitä toinen onkaan sanonut klaanilaisille. Oman lisäjännitteen tilanteeseen tuo se, että Zimmerman on juutalainen ja siksi itsekin Ku Klux Klanin järjettömällä vihalistalla. Yksi elokuvan jännittävimmistä kohtauksista onkin se, kun Jasper Pääkkösen(!) esittämä klaanilainen Felix Kendrickson vaatii Stallworthia esittävää Zimmermania valheenpaljastuskokeeseen selvittääkseen lopullisesti onko tämä juutalainen vai ei.

Elokuvan näyttelijöistä John David Washington tuo Stallworthin hahmoon vasta aloittaneelle etsivälle hämmästyttävää röyhkeyttä ja itsevarmuutta. Silti hän on jäädä työpariaan Zimmermania esittävän Adam Driverin varjoon. Erityismaininnan – jopa ilman erityistä Suomi-lisää – ansaitsee myös Pääkkönen maanisesta aggressiivisuudestaan, jonka hän lataa Kendricksonin rooliin.

Viihdyttäväksi ja hauskaksi elokuvaksi BlacKkKlansmanin sanoma on äärimmäisen vakava. Se on painava vastalause kaikenlaisille viharyhmille, Trumpin käyttämälle rasismia normalisoivalle retoriikalle sekä oikeistopopulismin nousulle ympäri maailmaa. Tapa, jolla se alleviivaa rasismin hirveää historiaa sekä tuo esiin elokuvien ja mediakuvaston merkityksen tiettyjen tarinoiden ja stereotyyppien toisintamisessa, on runnovan suora. Lisäksi se korostaa sitä, miten järkyttävällä tavalla ajankohtainen tuo sama ongelma on edelleen.

Katso elokuvan traileri tästä:

Ensi-ilta: 10.8.2018
Genre: Draama, komedia, rikos
Ohjaus: Spike Lee
Pääosassa: John David Washington, Adam Driver, Jasper Pääkkönen
Maa: USA