Kuukahtavatko kukkasi aina mystisesti, teit sitten mitä tahansa? Huonekasvit eivät puhu, tai ainakin harva meistä ymmärtää niiden kieltä. Kiinalaiset insinöörit ovat keksineet kätevän tulkin kasviystäviemme tunteille.

Teksti, kuvat ja kuvankaappaukset: Joni Nikkola

Kukat ovat konstikkaita olentoja, eikä niiden hienovaraisesta viestinnästä ota helpolla selvää. Vielä hankalammaksi tilanteen tekee se, että joka lajilla on omanlaisensa tarpeet.
Ne, joita ei ole juuri siunattu luontaisilla hortonomin kyvyillä, saattavat kuihduttaa kukat liian vähäisellä kastelulla tai mädättää ne liialla läträämisellä. Mullan vaihdot ja lannoitukset ovat nekin monille mysteereitä. Taas yhtä kukkavainaata biojätteeseen kantaessaa vannoo itselleen, ettei koskaan enää.
Kukat ovat kuitenkin kivoja ja nättejä ja piristävät kotia. Kiinalaisen matkapuhelinvalmistajan Xiaomin Flower Care kuitenkin vaikuttaa vastaukselta poropeukaloille. Kokeilimme, millainen vaikutus sillä on allekirjoittaneen kaltaisen poropeukalon kukkainhoitoon.


 

Mokkula multaan

Laite on söpö ja ulkonäöltään hieman nettimokkulaa muistuttava. Muotoilu on sen verran neutraali, että se ei häiritse liiaksi silmää juuri minkäänlaisessa ruukussa. Hinta on parinkympin hujakoilla, mikä ei ole paha hinta ainakaan jos se oikeasti toimii. Jokaiselle kukalle tarvitsee omansa.

Flower Caren jalassa olevat, multaan upotettavat anturit mittaavat maan ravinnepitoisuutta ja kosteutta. Maan pinnalle jäävässä osassa puolestaan ovat lämpötilan ja valon määrän sensorit. Valon määrää laitteen luvataan mittaavan 100 luksin tarkkuudella aina 100 000 luksiin asti. Lämpötilan mittaustarkkuudeksi puolestaan kerrotaan 0,5 celsiusastetta.

Vekotin toimii kolmen voltin CR2032-litiumparistolla, joita saa kohtuullisesti varustelluista kaupoista. Flower Carelle luvataan myös IP5-tasoista vedenpitävyyttä. Kastelukannua sen ei siis pitäisi säikähtää. Myös hydroponinen eli ilman multaa pelkässä vedessä kasvattaminen onnistuu, mutta silloin riittää lyhyt dippaus veteen.

Kukkia pystyy hakemaan sovelluksessa niiden latinankielisellä nimellä.

Tunnistamattomia kukkakavereita voi yrittää löytää sovelluksessa esimerkiksi lehtien perusteella.

Sovellus pitää vahtia

Flower Caren sensoridataa voi seurata sovelluksen avulla. Se vaatii alussa rekisteröitymisen. Rekisteröinnin jälkeen muodostetaan yhteys puhelimesta Flower Careen, mitä varten sovellus tarvitsee luvan sijainnin käyttöön.

Se tunnistaa noin 3 000 kukkalajiketta ja osaa vinkata sen perusteella, tarvitaanko lisää vettä, ravinteita, valoa ja onko lämpötila sopiva. Se on englanninkielinen ja kukkien valikointi hoituu latinalaisilla nimillä. Ei ehkä kätevintä, mutta parempaakaan vaihtoehtoa ei ole realistista ajatella. Jos kukan nimi on päässyt unohtumaan, sovelluksessa on oma kukantunnistustoiminto, jossa valitaan muutaman parametrin kuten lehden muodon ja kiinnittymistavan perusteella. Sovellukseen yhdistyy myös pilvipalvelu, jonne voi kirjata ja tallettaa tietoja.

Tökkäsimme tikun ensin pylvästyräkin juurelle, mutta sitä ei yllättäen löytynyt tietokannasta. Niinpä siirsimme tikun vieressä nököttävän anopinkielen juurelle. Se oli muutenkin parempi valinta, koska muutaman vuoden kiltisti palvellut kukka on näyttänyt hieman heikossa hapessa olevalta.

Asetusten tekeminen kesti muutaman sekunnin, ja kukasta pääsi lukemaan myös perushoito-ohjeet. Kun parametrit ilmestyivät tauluun, alkoi ahaa-elämysten sarja. Ravinteet olivat auttamatta vähissä. Ei ihme, sillä niitä ei ole koskaan lisätty. Myöskään varjoisa paikka oven vieressä ei tarjoa kukkaparalle tarpeeksi valoa. Kun kukkaa kiikutti kännykkä toisessa kädessä ympäri kämppää, luvut juoksivat reaaliajassa ja oli helppo etsiä sopivampi spotti.

Vaikka kyseessä kai on periaatteessa uusavuttomille suunnattu vekotin, niin se tuntuu olevan myös tie ulos avuttomuudesta. Ainakin luulen tuntevani testailurupeaman jälkeen huonekasvini sen verran paremmin, että ne pysyvät paremmin elossa ilman apuvälineitäkin.

Syy anopinkielen kehnoon vointiin selvisi sovelluksella muutamassa sekunnissa. Maa ei ollut tarpeeksi ravinteikasta eikä sijoituspaikka ollut tarpeeksi valoisa.

Vajaan kolmen euron satsaus kukkaravinnepurkkiin ja kukan vieminen valoisampaan paikkaan herättää toiveita paremmasta tulevaisuudesta. Tulokset näkyvät sovelluksessa heti, mutta itse kukassa hitaammin.

Alla E-Villen tekemä video, joka havainnollistaa laitteen toimintaa.

YHTEENVETO

Kätevää kukkienhoitoa

Xiaomin Flower Care on pieni, hauska ja opettavainen apuväline niille, joille kukkienhoito on hepreaa. Sen käyttö on helppoa ja sujuvaa, ja kukkienhoitosta tulee yllättävän hauskaa puuhaa. Parinkympin hinta ei tunnu kohtuuttomalta siihen nähden, että se vähentää kummasti turhautumista ja auttaa ymmärtämään kukkien sielunmaisemaa. Jatkossa tarvitsee ehkä harvemmin kantaa huonekasvejaan biojätteeseen.

+ Opettavainen ja valaiseva apuväline
+ Kukkientunnistusominaisuus
– Sovellus vain englanniksi
– Kaikkia kukkia ei löydy tietokannasta


Xiaomi Flower Care

Hinta: 19,95 e
Hankintapaikka: www.e-ville.com
Anturit: Kosteus, ravinnepitoisuus, lämpö, valo