Suomessa on tänä syksynä tullut mahdolliseksi hankkia puhelin tai älykello liittymineen ilman perinteistä fyysistä sim-korttia. Kuten olemme kyseisistä laitteista uutisoidessamme kertoneet, Telia on ensimmäisenä kotimaisena operaattorina ottanut myyntiin Samsungin Galaxy Watch -älykellon ja x-alkuisen iPhone-puhelimen e-sim-kortilla, joka on digitaalinen. Myös juuri myyntiin tulleissa iPad Pro -tableteissa on e-sim. Niissä sim-profiili ladataan laitteeseen netin välityksellä.

Jos myös muut operaattorit ottavat e-simin käyttöönsä, palveluntarjoajan vaihtaminen voi tulevaisuudessa onnistua verkossa ja vaihtamatta sim-korttia. Silloin korttia ei myöskään tarvitse hakea postista tai liikkeestä. Samalla laitteet on mahdollista suunnitella hieman entistä pienemmiksi.

Helsingin Sanomien haastatteleman Elisan liittymäliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Jan Virkin mukaan yhtiö vielä varmistelee toimivuutta. Aikataulusta ei ole tietoa. Dna:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan kertoo Helsingin Sanomille, että se odottaa lisää e-simiä tukevia laitteita markkinoille.

HS myös muistuttaa, että toistaiseksi kaikki e-sim-laitteet eivät välttämättä ole yhteensopivia operaattorin e-sim-profiilien kanssa. Myöskään mobiilivarmenne ei ole tällä hetkellä toiminnassa e-sim-liittymissä, mutta sen on tarkoitus tulla käyttöön tulevaisuudessa.